CSM și-a înecat propria hotărâre în „Belina”

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să admită cererea ministrului Justiției de revocare a deciziei din decembrie 2017 a instituției privind declarațiile lui Tudorel Toader despre ancheta Belina.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea plângerii prealabile formulate de domnul Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, privind revocarea hotărârii plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1472/19.12.2017. (majoritate: 9 voturi – admitere; 5 voturi – respingere, 1 – abţinere: domnul Tudorel Toader, ministrul Justiţiei)”, arată decizia.

În luna decembrie a anului trecut, CSM a stabilit că declaraţiile lui Tudorel Toader, privind ancheta Belina, au afectat sistemul judiciar, în vreme ce Inspecția Judiciară a decis contrariul.

La începutul lunii noiembrie 2017, inspectorii judiciari au finalizat raportul în cazul declaraţiilor ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, referitoare la dosarul Belina, din conţinutul documentului reieşind că demnitarul nu a încălcat independenţa sistemului judiciar, au declarat, surse din sistem. Sesizarea a fost făcută de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, motivând că prin declaraţiile lui, ministrul Justiţiei a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

„Apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă. Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcării ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de D.N.A. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice”, se arăta în susţinerea cererii adresate CSM.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ.

„Hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că e ordin de ministru, verificarea legalităţii catelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a spus Tudorel Toader la acea vreme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.