România – țara cea mai săracă energetic din UE

România este țara care se găsește în grupa țărilor UE cu cele mai mari creșteri ale prețului la energie electrică pentru populație (a patra cea mai mare creștere a prețului la energie electrică pentru populație), în ciuda plafonării aplicate de politicienii români. Explicația este legată de modul în care s-a produs plafonarea prețului pe grupe de consum (mai ales că unii dintre consumatorii casnici de fapt nu au beneficiat de plafonarea prețului), dar mai ales că România a fost printre puținele țări care nu și a redus fiscalitatea din energie, susține analistul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Conform acelorași surse, România are al 10-lea cel mai mare preț din UE, găsindu-se în grupa țărilor cu cea mai scumpă energie electrică pentru populație.

Salariul minim brut în Romania a avut cea mai mare creștere în ultimii 10 ani din Europa, acesta a crescut cu 120%, dar în același timp au crescut și taxele și prețurile, diminuând efectul acestei creșteri.

Cu toate acestea, România are al treilea cel mai mic salariu minim brut din UE, dar penultimul cel mai mic salariu minim net din Europa, după aplicarea taxelor.

Sursa Eurostat
Îngrijorător este faptul că deși prețul a fost plafonat la energie electrică în semestrul I 2022, luând în considerare salariul minim brut al țărilor din UE (conform datelor Eurostat pentru luna iulie 2022) și raportându-l la prețul mediu al energiei electrice pentru populație din semestrul I 2022 (conform datelor Eurostat), România se găsește pe ultimul loc în UE, având cea mai mare sărărciei energetică din Uniune.

Acest aspect se datorează proastei gestionări a crizei energetice din ultimele luni, în lipsa unor măsuri eficace de reducere a sărărciei energetice, dar mai ales a hotărârii de a păstra fiscalitatea mare în energie cu scopul de a profita de această criză și a se aduce bani mai mulți la bugetul României, susține Chisăliță.
În același registru se încadrează și evoluția prețului energiei electrice la consumatorii non casnici din România, care deși plafonat în semestrul I 2022, a plasat România în rândul celor mai mari creșteri ale prețului la energie electrică (a doua cea mai mare creștere a prețului din UE și al patrulea cel mai mare preț din UE). Acest aspect este deosebit de îngrijorător în perspectiva semestrului II 2022, unde începând cu 1 septembrie 2022, o mare parte din consumatorii non casnici nu mai beneficiază de preț plafonat sau beneficiază doar parțial de preț plafonat, aspect care va scoate multe companii din zona de competivitate europeană, ceea ce va determina în lipsa unor acțiuni imediate: relocarea industriei din România către țări unde energia este mai ieftină, reducerea activității unor industrii și falimentul altora.

Aceștia sunt indicatorii după care ar trebui să se ghideze autoritățile în evaluarea eficienței măsurilor de diminuare a crizei energetice, iar aceștia sunt devastatori, este de părere Chisăliță.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Cosmin Pam Matei 4599 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Romanii pot fi incarcati si platesc fara sa cracneasca. Stim de ani de zile cum pretul de energie de la Hidroelectrica trece prin intermediari si creste de cateva ori. Liberalizarea a adus si mai multi intermediari care iau ieftin de la statul roman adica hidrocenteale termocentrale etc si re-vand scump cetateanului. Liberalizarea adevarata presupune mai multi producatori de energie nu mai multi intermediari.

  2. majoritatea romanilor isi astupa urechile si striga : laaa-laaa-laaa-laaaaa! O SA FIE PANICA CAND VOR DISPAREA PRODUSELE DIN „MARKET”. cand va costa gazul 5000 de lei si energia mai mult (cei mai multi au acum cuptoare electrice), cand vor gati traditional… atunci vor incepe sa se agite. DE FOAME.

  3. ‘ Săracii ‘ vor ajuta, fără voia lor, moldovenii de peste Prut pentru că alții vor, guwernerul se ececută.

  4. Păi da ,cum să nu fie devastatori indicatorii ? Tot sistemul energetic e cel construit pe vremea lui Ceaușescu și Dej.În 32 ani de democrație capitalistă luminoasă ,nu s-a construit nimic nou ,cele neterminate nu au fost nici măcar terminate,plus ca industria carbonifera a fost pusă pe butuci de analfabeți funcționali aflați in funcții de decizie.Nu știu de unde vine această nedumerire a analistului in ale energiei,el nu se uită in jurul lui ,nu a trăit în România ultimii 32 ???!!!

  5. De pui un alt grafic lângă, cel al jafului, a corupției și nerușinării patriotice, o să vezi identic, sau poate romania mai in față..Jafuri permise de statul impotent care ține mâna la tabla împărțirii din jaful poporului. La altceva nu-i duce capul..

  6. Romania este cea mai bogata tara in resurse,din toata Europa!ce bogatii ale subsolului are Germania,Franta,Italia etc?0 barat!doar ”scumpii” nostri conducatori,slugi si vanduti,ne toarna gogosi!Ciuca se intalneste cu van der Leyen si-i spune direct ca inchide termocentralele ,fara sa-i ceara nimeni lucrul asta!cat poti sa fii de imbecil?Tara noastra n-ar avea nici o problema dpdv energetic,dar suntem pacaliti!Pur si simplu,cei care ne conduc,ne vor saraciti si nu inteleg de ce…suntem noi oare o tara experiment?daaaa,cu siguranta!dar aveti grija sa nu va explodeze mamaliga direct in fata ,dragi conducatori!

  7. Asociatia „Energia Inteligenta”
    Cum dracu poate energia sa fie inteligenta? Ea nici macar nu exista fara sa o genereze omul….

  8. Au avut grijă partenerii strategici ocidentali să fim cei mai prosperi din Uniunea Sovietică, pardon Europeană, democracy, liberty, dar mai deloc prosperity. Au pus botul rumânii la liberalizarea pieței ,în loc să pună mâna pe par și să le dea foc escrocilor occidentali.

  9. Și la elementul chimic fosfor suntem deficitari. Fosforul este un mineral cu rol determinant în dezvoltarea creierului. E penurie.

  10. Partea trista este ca guvernantii au inchis mari producatori de energie electrica, chiar si pe aceia care au ca materie prima apa ! Se vrea distrugerea completa , sau vinderea a tot ce inseamna producatori de energie electrica ! De ce ? Pai, simplu ! Ca sa se mareasca artificial si inexplicabil pretul kilovatului ! Presedintelui nu-i pasa , Parlamentarii sunt ocupati cu cresterea aberanta a nivelului lor de bunastare ( sunt oameni „speciali”, nu ca restul), justitia n-aude, nu vede, nimic , e „oarba”; acolo sunt tot oameni „speciali” , de ce sa se sezizeze de crima asta, care se vede si din galaxia Andromeda . Cum ramane cu termocentrala Mintia reparata cu 150 milioane de euro si vanduta , apoi , la straini cu 90 milioane de euro ! Daca lucrul acesta nu este JAF si CORUPTIE , atunci ce este ? Numai terenul ocupat de aceasta termocentrala valoreaza mai mult ! O tara atat de bogata , cu oameni atat de saraci si atat de jefuita! Vinovatii sunt la noi acasa , dar justitia nu-i vede!

  11. Ia mergeți un pic seara prin cartierele dormitor ca să auziți manele și hip-hopuri bubuind. Și peturile de bere cum zboară, tradițional, pe ferești.
    Asta ca să știm ezact ce durere de bașcheți au românii de prețul la energie.
    Bre, este ei românii capitaliști? Este. Cumpără ei curentu de pe bursă? Cumpără. Păi ce plusvaloarea mea mai vreți?

  12. Ca să vezi grijania mare și principală a statului român, evident paralel. Deci tov general a dat dispoziție tuturor posturilor ”de știri” ca să dezbată cu elan patriotic faptul că ministrul UDMR al sportului a îndrăznit să vorbească ungurește cu ungurii…Oaauu ce mai crimă și șut in dosul patrioților cărora le-a sărit automat hemoroizii drept coroană pe dinți..Evident oile se conformează,..nu gândesc..

  13. Romania, care are cel mai redus import de gaze naturale din Europa si care are printre cel mai mare procent de regenerabile in producerea de energie electrica este „țara cea mai săracă energetic din UE”
    Mai, fiti mai atenti cu titluri ravasitoare, sa nu zic altceva..
    .

  14. Daca traia ,,ceasca,, va lichida pe toti ,,jmecherii,,energetici ! Ce naiba nu va mai saturati deloc , va veni si rindul vostru intr-o zi ….

  15. Romania ar trebui si poate sa aiba energie in exces , sa ofere cetateanului roman energie la preturi mici , dar si sa exporte ! Problema nenorocului nostru este promovarea si acceptare in fruntea institutiilor de conducere a statului de NULITATI PROASTE si HOTI , HOTI fara limita ! Daca asta vrea natiunea , asta are : sracie gratuita , economie in declin si prosti hoti in fruntea bucatelor !

  16. – 32 de ani de guvernare criminala a esede sub diferite forme

  17. lasă bă ungure, cp ministrul ăla al sportului pare mai mult de la etnia aia bronzată, decît neaoş maghiar…

  18. Să fie puse in functiune cele 11 hidrocentrale a caror activitate este blocata de USR si de ONG – urile care activeaza pentru mediu dar care, nu comenteaza nimic referitor la mini centralele nucleare pe care ni le baga pe gat americanii… !!!

  19. Romania NU mai e bogata….Vezi puzderie de vehicule pe strazi, dar NU sunt produse, muncite de romani, este o abundenta mincinoasa…Romania NU produce mai nimic de 30 de ani….Tot ce exista este facut in epoca socialista….Romania producea, dar NU mai produce, tractoare, combine, semanatori, buldozere, excavatoare, camioane, basculante, autobuze, troleibuze, tramvaie, tren de metrou, vagoane, locomotive, si alte sute de exemple…..Romania traieste mult mai bine decat munceste, traieste bine dar MINCINOS….Oamenilor le place traiul bun si fara munca, de aceea NU exista proteste reale in Romania….Cum sa protestezi cand halesti moca? Cum pot romanii sa haleasca moca? Simplu. Au vandut, au cedat toata Tara corporatiilor straine…plus datorie externa de 125 miliarde dolari. Romanii nu conduc nimic, sunt lucratori de categoria a doua….Taranimea nu iese la munca pe campii, au cerut terenul de la CAP ca sa il vanda, cumpara haleala de la Corporatii….NU vei gasi nici 10 bovine intr – un sat de campie, se vede cu ochiul liber, nu sunt animale pe campii…E bine….e lumea multumita…..Aaaaa…ca acum a venit si va veni Nota de plata, asta e altceva, se pregatesc sa migreze unde afla ca inca mai merge treaba…..

  20. Eu plătesc 60 de bani pe kWh, adică mai puțin decat plăteam în 2019. Nu pricep supărarea.

  21. E bine,este foarte bine,o sa fie și mai bine. Păcat de bunicii și părinții care au trudit cinstit! Eroii ies întotdeauna pe minus,paraziții,hoții curvele si trădătorii sunt elitele.

  22. În 1989 au ieșit în stradă sute de mii, inclusiv eu, deși ne temeam ca de dracu că vom fi împușcați.
    Azi am mari dubii că ar mai risca cineva ceva, fiindcă orice sacrificiu e rapid deturnat spre câștiguri meschine, de gașcă.
    Așa că mai bine fără sacrificii, asta e concluzia mea.
    Oricum, în mai puțin de 3 decenii ne-au golit de idealuri.
    Ăsta da psy-op de succes!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.