A dat Trump cu barosul, au și crăpat

Cotaţiile futures ale acţiunilor de la Wall Street se prăbuşesc, joi, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că toate zborurile din Uniunea Europeană către Statele Unite vor fi suspendate pentru 30 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, transmite CNN.

Contractele futures pe indicele bursier Dow (INDU) erau în scădere cu peste 1.000 de puncte, echivalentul unei scăderi de 4,4%, în timp ce cotaţiile futures pe referinţa S&P 500 (SPX) au pierdut 4%. Indicele Nasdaq se tranzacţiona înainte de deschiderea oficială a şedinţei bursiere de la New York în scădere cu 4,1%. Evoluţiile futures indică în general evoluţia bursei în şedinţa oficială.

Pieţele au fost de asemenea dezamăgite de măsurile economice anunţate de administraţia Trump pentru ameliorarea impactului pandemiei asupra sectorul privat, care au inclus doar o amânare de 3 luni a plăţii taxelor pentru indivizi şi IMM-uri şi împrumuturi la dobânzi scăzute pentru companiile afectate.

Restricţia anunţată de Trump ar putea costa economia americană peste 3 miliarde de dolari, a avertizat US Travel Association, organizaţia care reprezintă industria de turism şi călătorii.

Bursele asiatice înregistrau scăderi pe linie joi, după anunţul lui Trump privind suspendarea tuturor zborurilor dinspre Europa spre SUA pentru o perioadă de 30 de zile din cauza coronavirusului, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Vindeţi, vindeţi, vindeţi”, a rezumat analistul AxiCorp, Stephen Innes, starea de spirit din sălile de trading de pe bursele asiatice după anunţul lui Trump. „Restricţiile de călătorie înseamnă şi mai puţină activitate economică mondială”, a adăugat Stephen Innes.

Măsurile anunţate de Trump pentru sprijinirea gospodăriilor şi companiilor americane puse în dificultate de coronavirus au dezamăgit sectorul financiar. „Acest discurs nu a fost unul foarte entuziasmant”, a comentat Takeo Kamai analist la CLSA Securities Japan.

Ca reacţie la anunţul lui Trump, bursa de la Tokyo înregistra în jurul orei 02:30 GMT o scădere de 5,17% până la 18.412,24 puncte. Yenul japonez, valoare de refugiu tradiţională a investitorilor, s-a apreciat în raport cu dolarul şi cu euro, o mişcarea nefavorabilă pentru marii exportatori japonezi. În jurul orei 02:30 GMT, dolarul era cotat la 103,39 yeni, faţă de 104,55 yeni înainte de alocuţiunea lui Trump.

La Hong Kong, indicele bursier a deschis şedinţa de joi în scădere cu 3%. Bursele din China continentală au deschis şi ele şedinţa în scădere (Shanghai -1,19%, Shenzhen -1,6%).

De asemenea, preţul petrolului a înregistrat o cădere de peste 6% joi dimineaţa pe piaţa din Asia, suspendarea zborurilor dinspre Europa spre SUA însemnând o scădere drastică a consumului de ţiţei. În jurul orei 02:00 GMT, barilul de ţiţei ‘light sweet crude’ (WTI) cu livrare în luna aprilie era în scădere cu 6,28%, sau 2,07 dolari, până la 30,91 dolari. Barilul de ţiţei Brent afişa o scădere de 6,04%, 2,16 dolari, până la 33,63 dolari.

Cotaţia petrolului a fost afectată în ultimele zile de criza sanitară mondială provocată de coronavirus dar şi de incapacitatea marilor producători de a ajunge la un acord cu privire la diminuarea ofertei. Luni cotaţia barilului de petrol a înregistrat cea mai gravă cădere din ultimii 30 de ani, un plonjon de aproximativ 25%, după eşecul discuţiilor între producătorii din Golful Persic,în frunte cu Arabia Saudită, şi Rusia privind reducerea producţiei, ceea ce a determinat autorităţile de la Riad să demareze un război al preţurilor.

Preţurile şi-au revenit marţi, după ce Moscova a făcut un mic gest de deschidere faţă de Arabia Saudită cu privire la un eventual acord. Însă miercuri gigantul saudit Aramco a anunţat că intenţionează să inunde piaţa mondială cu petrol, ceea ce a determinat o nouă scădere a cotaţiilor ţiţeiului.

Joi, anunţul făcut de Trump a trimis din nou în jos preţul petrolului. Preşedintele american a anunţat suspendarea, începând de vineri, a tuturor călătoriilor din Europa spre SUA (cu excepţia celor din Marea Britanie). În plus, decizia OMS de a declara epidemia de coronavirus drept ‘pandemie’ a afectat încrederea investitorilor din Asia.

„Dacă asta nu va convinge Arabia Saudită şi Rusia să revină la masa negocierilor, nu văd care ar putea fi rezultatul”, a declarat Stephen Innes, analist AxiCorp.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

2 Comentarii

  1. Sa isi ia baza inapoi,tovarasi!Nu permitem sa faca Trump ce vrea!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.