Abe în România. O alternativă la Drumul Mătăsii?

În perioada 12 – 17 ianuarie, Shinzo Abe va fi primul premier japonez care va vizita țările baltice, Bulgaria, România și Serbia. „Voi lărgi frontiera diplomației japoneze și voi confirma coordonarea în ce privește Coreea de Nord și alte probleme urgente ale comunității internaționale“, a spus Abe în cadrul unei ședințe a coaliției pe care o conduce.

Abe a planificat o vizită în Estonia în iulie 2017, când a participat la Summitul G20 de la Hamburg. Atunci Estonia deținea președinția UE, iar Tokyo și Bruxellesul erau pe ultima sută de metri a negocierii acordului de liber schimb, un acord de care Coreea de Sud beneficiază din 2011 și prin care Japonia încearcă să compenseze retragerea SUA din Parteneriatul Transpacific. Cum mai rămân de stabilit detalii, vizitele în Bulgaria și România (actuala deținătoare a președinției UE, respectiv președinția ianuarie – iunie 2019) vor să sigure că Japonia va fi sus pe agenda UE.

O privire la strategia asiatică a Japoniei lui Abe poate revela o altă fațetă a turneului est-european. Fie că este vorba de Vietnam, Filipine, Indonezia sau Malaezia, strategia Japoniei este de a veni cu contraoferte la propunerile de investiții făcute de China în cadrul proiectului gigant al Noului Drum al Mătăsii. La asta se adaugă cooperarea cu SUA, Australia și India (așa-zisul diamant strategic al lui Abe). Toate țările europene din turneul lui Abe fac parte din formatul de cooperare chinez 16+1 (China și 16 state central și est-europene), al cărui summit din 2013 a avut loc la București. China a oferit atunci finanțări de 8,5 miliarde de euro, însă puține guverne au jucat cartea Beijingului (excepție au fost Ungaria, Serbia, Polonia), la presiunile UE. În timp ce duce o politică perfect mercantilistă cu China, Germania acuză că împrumuturile oferite de China statelor mai mici din UE, fără condiționări ce țin de democrație, stat de drept, orientări strategice, sunt periculoase. Acum, pe modelul brevetat în Asia, premierul Japoniei poate sosi cu o contraofertă pentru economiile mai mici din Est pe placul puterilor occidentale. Sunt, așadar, de așteptat oferte din partea băncilor și conglomeratelor nipone care să împiedice exercitarea influenței chineze în regiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

  1. Japonezii par comici tristi pe langa China!Chiar nu va prindeti ca e o tara ponosita??

    • Comici tristi? Mai degraba clowni de slaba calitate. Slugoii aplauda la ordin. Servitorul radu tudor a avut sigur erectie! 🙂

  2. Nu, Marchievici, nu mai poate fi vorba de nici o „alternativa la drumului matasii”, Macron al Frantei e-n China, de care declara ca-i „fascinat”, si despre care spune, si-are dreptate, ca-i „cea mai veche civilizatie în viata a lumii”, si hotarât sa întaresaca „cooperarea Europa- China”. 50 de sefi de firme îl însotesc. Lucruri importante, schimburi comerciale zdravene.

  3. @Amadeus: Dar ce argumente ai tu sa spui treaba asta, lansatorule de sentite care esti?

  4. „Germania acuză că împrumuturile oferite de China statelor mai mici din UE, fără condiționări ……, sunt periculoase.”

    Ce ar mai fi de adaugat.
    daca autorul poate demonstra cu citate afirmatzie de mai sus asta e dovada ca ultima perdea a cazut si colonialsimule esta acum pe fatza politica de facto a UE. COLONIALISMUL conditzionalitatzilor.

    at

  5. Situatia sta cam asa: China ce detine aproape toate resursele minerale africane are o masa imensa de forta de munca docila si capabila de mari sacrificii pentru o bucata de paine, inca. Japonia si Coreea de sud aflate sub presiunea militara chineza, constituie societati asemanatoare in care respectul si disciplina de tip militar conduc economia, societatea in general. Germania s-a aliat in secret cu Russia pentru o dominatie Euro-Asiatica viitoare unde tarile mici n-au nici o putere de decizie. Marea Britanie trasa pe sfoara de Germania isi reface protectia oferita de granitele naturale in fata politicii de imigratie nebunesti a popularilor germani dar si impotriva anarhistilor platiti ce actioneaza in lumea democratica. Turcia lui Erdogan devine liderul lumii islamice (arabe, de fapt) , nu se stie pentru cata vreme.
    In aceasta lume limitata, aliantele economice si militare sunt cele ce vor contura polii de putere ce vor genera urmatoarea perioada de pace si stabilitate a omenirii sau dimpotriva va duce la inceputul sfarsitului ei. Toate tarile mici cu lideri servili si impotenti nu au mari sanse daca nu se aliaza cu cine trebuie. Coruptia este generata si/sau stimulata de cei puternici dar si de anarhistii ce fac profituri financiare din situatiile conflictuale ce le genereaza chiar ei. Vorbesc aici de gulerele albe de pe Wall Street, precum Soros. Despre cum si cu cine se vor alia Marea Britanie, USA, Franta, Japonia, Coreea de sud, Israel, Polonia, Turcia ramane de vazut. Germania si regatele Benelux, aliate ale Russiei reprezinta o certitudine pentru cancelariile occidentale, politica lor unitara dominatoare, dicretionara din UE devoaleaza acest lucru.

    • Absolut… coloniile vor ramane tot colonii… e mai greu pentru o colonie cu dubla comanda…joc de glezne!? E traditional ….nu-i asa!?

  6. Aiurea… cine, pe cine sa inlocuiasca!? Pai de cand Japonia poate inlocui China in acest proiect!?
    Mai degraba poate ca vrea sa ne mai plaseze ceva produse mai greu vandabile din cauza( datorita) ascensiunii fulminante a Chinei….asta e tot !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.