Clinton-Obama, marele handicap al democraților americani

Alegeri in SUA: Trump denunță frauda electorală

Votul pentru alegerile intermediare din SUA (alegeri pentru Camera Reprezentanților și o treime din Senat) sunt în desfășurare în Statele Unite. Este cel mai mare test electoral pentru administrația republicană, înainte de alegerile prezidențiale din 2020. Numele lui Donald Trump nu figurează pe niciun buletin de vot, însă președintele este în egală măsură locomotivă electorală și principalul politician supus testului. Primele secții de vot se vor închide la o oră după miezul nopții (ora României), iar prime estimări vor fi disponibile pe 12 noiembrie, în jurul orei 3.

Votul pentru Camera Reprezentanților pare să-i favorizeze pe democrați. În primul rând femeile, care votează în proporție de 62% cu democrații (potrivit statisticilor precedente) s-au mobilizat la vot mai mult ca la alte alegeri, la fel și tinerii, din nou o categorie care votează preponderent cu democrații. Votul pentru Senat va fi influențat nu numai de aceasta prezență, ci și de o circumstanță favorabila republicanilor – cele 35 de mandate ce trebuie înnoite sunt majoritatea democrate și reprezintă state ce votează în general cu republicanii. Alegerile senatoriale din Dakota de Nord, Indiana, Montana și Missouri pot să ducă la înfrângerea candidaților democrati.

Urmărind aceeași tactică ca și înaintea alegerilor prezidențiale din 2016, atunci când a declarat că nu va recunoaște rezultatele, dacă acestea nu-l aduc la Casa Alba, președintele Donald Trump a avertizat asupra ”votului ilegal” la aceste alegeri. La fel a făcut și procurorul general Jeff Sessions, care a avertizat asupra ”fraudei electorale în timpul scrutinului de pe 6 noiembrie”, scrie The Washington Post.

Donald Trump a creat chiar o ”comisie pentru analiza fraudei electorale” imediat după ce și-a preluat mandatul. Comisia cu pricina a fost dizolvată în ianuarie 2018, fără a fi găsit dovada vreunei fraude, în condițiile în care multe state din SUA au refuzat să comunice rezultatele electorale, scrie The Washington Post. Ziarul apreciază că avertismentele lui Trump și ale lui Sessions sunt ”o manevră de intimidare” a electoratului, dar și o manevră care poate pregăti o constestare a rezultatelor sau renumărarea voturilor în statele in care scorul va fi fost foarte strâns.

Presa americană nu sugerează că alegerile vor aduce mari schimbări în raport cu cele ce au avut loc până acum. În mod tradițional, Camera Reprezentanților va fi dominată de partidul opus președintelui, iar Senatul va rămâne al republicanilor. Aceasta înseamnă că Donald Trump va avea de trecut mai multe piedici în politica economică (Camera Reprezentanților), însă își va putea urma politica externă și a migrației ca și până cum (apanajul Senatului).

Handicapul Obama-Clinton

Care este motivul pentru care democrații nu sunt cotați cu șanse pentru a câștiga întreg Congresul? Nu este vorba despre economia americană sub președintele Trump, care se comportă foarte bine. Nu este vorba nici despre politica dură a migrației, nici despre politica externă americană, și ele acceptate de alegători. Marele handicap al democraților poartă două nume – Hillary Clinton și Barack Obama. Fosta prezidențiabilă a recurs la o strategie rar întâlnită la un mare perdant în politica americană – nu a renunțat la ideea de a deveni președinta SUA. Barack Obama, la rândul lui, a lăsat o moștenire politică la fel de rar întâlnită pentru democrați – adică una ce tinde spre zero. Cei doi politicieni democrați ce au condus America nu au știut să predea ștafeta, s-au implicat în continuare în viața politică în numele apărării democrației americane împotriva lui Trump, însă asta a văduvit partidul de o nouă echipă, neerodată, cu șanse de a câștiga Congresul și prezidențialele din 2020. Din această cauză, Partidul Democrat poate ajunge în situația paradoxală (datorită sistemului electoral american) de a a avea majoritatea populară (ca în cazul alegerilor prezidențiale din 2016) sau majoritatea efectivă în Cogresa, însă într-o țară condusă pe mai departe de o adminisratie republicană.

Miza dosarelor

Există însă și un avantaj de partea democraților, iar acesta se cheamă Robert Mueller, procurorul special FBI Robert Mueller, cel care poate duce mai departe ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016, ”vânătoarea de vrăjitoare”, așa cum este numită de Trump, ancheta care a paralizat, îngreunat sau deturnat până acum multe acțiuni ale administrației și  poate face asta pe mai departe. Camera Reprezentanților, ce va fi cel mai probabil dominată de democrati, este sediul controlului serviciilor secrete, iar asta poate facilita continuarea unei anchete care până acum nu a făcut decât să scindeze politica și societatea americană, spre bucuria Rusiei.

Avem însă și un avantaj pentru Partidul Republican, avantaj care vine din politica neoconservatoare din cele doua mandate ale președintelui George W. Bush. A fost o perioadă în care societatea americană a început să se scindeze pe falii economice și sociale: avorturi, imigrație, rasism, educație, politica externă, războaie. Or, Donald Trump a reușit magistral să speculeze aceste falii din societatea americană, deloc acoperite de președintele Barack Obama, și să ajungă la putere promițând că va reda America adevăraților americani, cei de rând. La respectarea punct cu punct a promisiunilor electorale, presedintele Trump este unul dintre cei mai de cuvânt președinti din ultimele decenii, iar acest lucru este premiat în mod tradițional de electorat.

La felul în care a arătat politica americană în primii doi ani de mandat ai lui Trump, până la testul alegerilor intermediare din 2028, doar o evoluție total nefericită a ciclului economic îi va readuce la putere pe democrați pe căi convenționale, în 2020, indiferent de rezultatul pe care-l vor obține acum. Există și o modalitate ”neconvențională” – dosarele, comisia de anchetă a procurorului Mueller și majoritatea democrată ce poate să apară acum în Camera Reprezentanților, cea care are ultimul cuvânt la un posibil vot de impeachemt împotriva președintelui Trump. Cum tabăra democrată este priozoniera amintirilor lui Barack Obama și a ambițiilor perdantei Hillary Clinton, fără lideri capabili să-l învingă pe Trump în 2020, ipoteza unei mișcări disperate pentru destituirea actualului președinte merită studiata.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

2 Comentarii

  1. ” …ipoteza unei mișcări disperate pentru destituirea actualului președinte merită studiata”.In halul asta a ajuns politica democratilor in USA, la miscari disperate pt. ca ong-ismul sorosist si-a aratat limitele acolo,in timp ce in Romania zburda nestingherit si cu offshore-ismul in buzunar- daruit de tariceanusterling !

  2. Mueller e un nenorocit :cumparat:, cum e Lazar a noi…… Actioneaza doar la ordine si nu e in stare de ceva serios….. In rest, doar culise, facaturi, mizerii… Exact ca la noi pe Dambovita!!! Un mare rahat, a big sheat!!!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.