Alertă în justiție! Toader o scoate la tablă pe Jurma

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, aflat oficial în concediu până în 17 august, s-a întâlnit marţi cu procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Anca Jurma.  

Toader a cerut situaţia delegărilor şi detaşărilor la DNA, dar şi în contextul în care spunea că îi va cere Ancăi Jurma explicaţii legate de întâlnirea acesteia cu fostul cu ambasador al SUA în România Hans Klemm. Tudorel Toader a precizat, marţi dimineaţă, că a solicitat această întâlnire de săptămâna trecută.

Întâlnirea a avut loc de la ora 10.00, la Ministerul Justiţiei, iar la aceasta participă şi procurorul general Augustin Lazăr.

„Săptămâna trecută am stabilit o întâlnire cu procurorul şef interimar al DNA, mi-a confirmat, iar astăzi, de la ora 10.00 ne vom întâlni”, a declarat ministrul Justiţiei, marţi dimineaţă, la sosirea la minister.

Este prima întâlnire oficială între ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul şef interimar al DNA Anca Jurma, care a preluat această funcţie în 12 iulie, după revocarea Laurei Codruţa Kovesi.  Principala temă a discuţiilor va fi situaţia delegărilor şi detaşărilor la DNA.

Ministrul Justiţiei a spus marţi dimineaţă că a citit şi el comunicatul de luni al DNA legat de situaţia delegărilor şi a detaşărilor la DNA şi că îl va „relua” în discuţiile cu procurorul şef Anca Jurma. Toader a fost întrebat cine va fi tras la răspundere pentru situaţia celor şase procurori delegaţi care aveau o vechime între 6 şi 8 ani, iar prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani, el spunând că cel mai corect ar fi să fie întrebaţi reprezentanţii DNA.

„Ştiţi că ieri nu am fost la minister. Ştiţi că ieri am primit răspunsul oficial de la DNA, care l-a postat şi pe internet. Am citit şi eu comunicatul şi, evident, îl voi relua acum şi vom vedea dacă nu cumva sunt şi alte elemente pe care le putem lua în considerare. Cel mai corec este ca dumneavoastră să-i întrebaţi pe dânşii, nu pe mine”, a afirmat Tudorel Toader.

Toader a solicitat DNA  situaţia delegărilor şi detaşărilor în funcţie 

Ministrul Justiţiei a solicitat DNA să îi comunice situaţia delegărilor şi detaşărilor în funcţie şi dacă au fost îndeplinite condiţiile legale, după ce vineri seară procurorul-şef adjunct al DNA Călin Nistor a declarat, la B1TV, că la DNA sunt delegaţi şapte sau opt procurori.

Luni, DNA a prezentat situaţia delegării/detaşării unor procurori la DNA şi din DNA la alte parchete, precizând că toţi procurorii din cadrul DNA, delegaţi pe funcţii de execuţie şi pe funcţii de conducere, îndeplinesc condiţiile legale. Numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12, iar numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26. Numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este trei, iar numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este doi, a precizat instituţia.

DNA mai preciza că şase dintre procurorii delegaţi în funcţii de execuţie de la alte parchete aveau o vechime între şase şi opt ani şi a cerut Parchetului General un punct de vedere asupra oportunităţii menţinerii delegărilor procurorilor care au o vechime între şase şi opt ani şi, eventual, încetarea delegării acestor procurori. Luni, procurorul general a dispus încetarea delegării în DNA pentru cei şase procurori care nu aveau vechimea minimă de opt ani, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani.

Toader cere explicații de la Jurma

De asemenea, întâlnirea ministrului Justiţiei cu procurorul şef interimar al DNA are loc în contextul în care Tudorel Toader spunea că îi va cere Ancăi Jurma explicaţii despre întâlnirea acesteia cu fostul cu ambasador al SUA în România Hans Klemm.

“Voi încerca să am o discuţie cu ei (cu Augustin Lazăr şi Anca Jurma – n.r.) cât de curând, să îi invit la Ministerul Justiţiei, să întreb cât de normal este ca un procuror-şef să se ducă la o ambasadă că l-a chemat nu ştiu care ambasador să-l felicite pentru faptul că a fost soare astăzi şi n-a plouat”, declara Tudorel Toader, săptămâna trecută, la Antena 3.

El spunea că procurorul colaborează cu structurile aferente ale statului, iar ambasadorii colaborează cu ministrul de Externe. “Ideea este următoare – procurorul colaborează pe linie orizontală cu structurile aferente dintr-un stat (…) ambasadorii colaborează şi se coordonează cu ministrul de Externe, nu cu procurorii. Şi îi voi întreba <voi aveţi reprezentativitatea aceasta a relaţiilor externe?>. Categoric nu o au”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

În 17 iulie, ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm şi ataşatul FBI David Varner, recent sosit la post, s-au întâlnit cu procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Anca Jurma, pe care au asigurat-o de continuarea sprijinului ambasadei, anunţa reprezentanţa diplomatică la Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

13 Comentarii

  1. Arabia Saudita A trimis acasa ambasadorul Canadei doar pt ca A twituit ceva minor despre regim,unde e ministrul nostru de externe?

  2. Din colectia”Replici celebre din filme romanesti „una care merge manusa cu Tudorel Toader:” California Dreamin’ (Nesfarsit): „F**k USA, F**k NATO, F**k Bill Clinton si p’aia de la Bucuresti. Asta-i gara mea!”:)))

  3. tata daca s a intalnit cu clemp pantru mini i sufisant..dar daca mi mai spuneti si cine i tatal si sotu impricinate i as fi si mai EDITAT cititi edificat…cum credeti voi ca systemu scapa aceasta institutie cheie in destinu nenorocit al Roamniei ..numai ca voi cativa postaci va manifestati interesu pentru feata n discutiune.o alta kondruta cu aun alt tatic iubitor si cu dosar betoane

  4. si am omis sa spun esentialul…ce pme cauta clem asta ..care certifica personele pe functie…dupa ce futenstein a reprezentat si sustinut interesul dep de stat american pentru Romania panna a obtinut fondul proprietatea ..nu v ati convins ca astia nu reperezinta adiministatia americana ci sub palaria americana se ascunde interesu lor personal..mizând pe dezinteresu romanului care i gata oricând sa puna semnu egal intre interesele unui ..jidov ratacitor si sa l asimileze cu marele stat …oglinda democratiei..bine inteles ..ratacitoriu ajutat de niste maiori ..catarati pa pozitiiiincontestabile ..din nenorocire.

  5. ..daaa unde i melesteanu..care ar trebui sa demaste tarasenia…aaaa am inteles ..vre sa iasa cu penisie da ministres…sishe pme o sa fashi cu banii ba .ahat daca ai dormit in papushii fonctiei…da esti berbant fromos ravnit da frumusetile zilei; firea , kondruta si acu juruma ori cum o cheama pa viitoparea ..ca tu sigur o stii dupa tata cu care i fo coleg probabil… la securitatea dulshe unde ai petrecut ani da glorie..

  6. Toader are dreptate, dar pe ambasador de ce nu-l iau la intrebari cei de la MAE?!?

  7. Dacă madam Jurma avea puţin bun-simţ nu dădea curs invitaţiei şi primea felicitările prin SMS.
    Dar ea s-a dus ca oaia, a crezut că e obligatoriu ca şefa DNA să dea raportul la ambasada SUA. Nu e doar servilă, e proastă de bubuie.

    • Trebuia sa ia exemplu de la Valer Dorneanu, presedintele CCR, care ignora Comisia de la Venetia dar se duce in „vizita de lucru” la Moscova. Cat bun-simt la omul acesta, cat patriotism…

  8. „Ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm şi ataşatul FBI David Varner, recent sosit la post, s-au întâlnit cu procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Anca Jurma, pe care au asigurat-o de continuarea sprijinului ambasadei”. Ma intreb cum poate sprijini o ambasada straina treaba procuraturii? prin sfaturi? prin delatiuni? cu bani? cu portavioane?

  9. Am citit cu atentie articolul si nu gasesc nimic anormal in ceea ce a facut si a spus ministrul Toader. Era de datoria lui sa clarifice aceste lucruri. Atunci, de ce acest titlu tembel dat articolului??

  10. Cum gandeste ministrul de justitie mi se pare logic,cred ca trebuia sa o intrebe pe Jurma si despre biroul FBI din cadrul DNA-lui,despre care s-a tot pomenit in presa .Intalnirea cu fostul ambasador,e cea mai clara dovada a existentei statului paralel,cel pe care unii se tot straduiesc sa para ca nu exista !

    • „Intalnirea cu fostul ambasador,e cea mai clara dovada a existentei statului paralel”. Daca asta e „cea mai clara dovada” a „statului paralel” (despre care unii se tot straduiesc sa arate ca exista), ne-am lamurit… Deci „agenturili straine” se intalnesc cu „ofiterii sub acoperire” in institutia cea mai mediatizata din Romania, in mijlocul zilei, iar apoi dau declaratii de presa ?? Asa lucreaza SERVICIILE SECRETE ?? Fac intalniri IN SPATIUL PUBLIC ???

  11. ” O SCOATE LA TABLA , TUDOREL T. ” ! BAI naucilor , este vorba despite seful D N A !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.