Analiză Banca Mondială: ”Povestea celor două Românii persistă”

Diagnosticul sistematic de țară actualizat, document elaborat de Banca Mondială, arată persistența a două Românii: una urbană, dinamică și integrată în UE, o alta rurală, săracă și izolată. Chiar dacă sărăcia a scăzut în țara noastră, rata sărăciei de la noi continuă să fie una dintre cele mai mari din Europa.

Conform DST pe 2023, creșterea economică a României continuă să fie printre cele mai ridicate din UE, sprijinind convergența nivelului de trai cu media UE. Cu o creștere economică anuală medie de 3,8 % în ultimele două decenii, nivelul de trai al românilor a crescut de peste două ori, de la 12 179 USD în 2000 la 30 777 USD în 2021. Venitul pe cap de locuitor al României (exprimat ca PPC) a crescut de la 26,4 % din media UE în 2000 la 74,2 % în 2021.

De la DST 2018 — pe care documentul de față îl actualizează — creșterea economică a României a demonstrat o reziliență semnificativă în fața pandemiei de COVID-19, a invadării Ucrainei de către Rusia și a altor șocuri economice. Creșterea economică se reflectă printr-o reducere impresionantă a sărăciei, dar rata sărăciei din România rămâne cea mai ridicată din UE. În perioada 2014 – 2019, ponderea românilor care trăiau sub pragul sărăciei stabilit pentru economiile cu venituri medii ridicate (având venituri de sub 6,85 USD/zi exprimate ca PPC 2017) a scăzut rapid de la 30,0 % la 11,3 %, pe fondul existenței unor piețe puternice ale forței de muncă atât pe plan intern, cât și la nivelul UE. O mare parte din reducerea sărăciei s-a datorat creșterii veniturilor din muncă și din pensii ca urmare a reformelor fiscale și celor legate de salariul minim și de pensii, cu toate că aceste măsuri au pus, totodată, presiuni tot mai mari asupra bugetului public. Impactul economic recent al pandemiei, efectul său semnificativ asupra capitalului uman și criza costului vieții au afectat în mod disproporționat segmentele mai vulnerabile ale populației și frânează progresele înregistrate în direcția reducerii sărăciei. În prezent, rata sărăciei din România continuă să fie, de departe, cea mai ridicată din UE, depășind în această privință state membre cu venituri medii similare sau mai mici pe cap de locuitor — cum ar fi Bulgaria, Croația, Ungaria și Polonia.

Inegalitatea rămâne, de asemenea, relativ ridicată în România, comparativ cu alte țări din UE, caracterizată prin disparități spațiale majore. Cu un coeficient Gini al venitului disponibil echivalent de 34,3 în 2021, România se află pe locul patru în UE ca nivel al inegalității veniturilor. Aproximativ 70 % din populația săracă a țării trăiește în mediul rural. În toate domeniile se constată disparități acute între mediul rural și cel urban — de la calitatea și disponibilitatea infrastructurii de transport și a serviciilor publice până la reziliența în fața dezastrelor naturale și a schimbărilor climatice. Din cauza deficiențelor de infrastructură și de furnizare a serviciilor în mediul rural, în 2020, România era singura țară din UE fără acces universal la apă curentă.

„Povestea celor două Românii” persistă. DST 2018 a descris pe scurt situația generală a dezvoltării socioeconomice a României prin sintagma Povestea celor două Românii: una urbană, dinamică și integrată în UE; o alta rurală, săracă și izolată. Cinci ani mai târziu, țara a realizat unele progrese în soluționarea constrângerilor privind creșterea economică, precum și înspre reducerea sărăciei și a inegalităților, deși a trebuit să facă față mai multor șocuri fără precedent — cum ar fi pandemia de COVID-19 și invadarea Ucrainei de către Rusia. Persistă însă diferențe de dezvoltare majore între zonele urbane și cele rurale. Vor fi necesare eforturi semnificative pentru a îmbunătăți substanțial rezultatele pentru cetățeni și întreprinderi din toate grupele de venit și din toate regiunile, astfel încât România să ajungă la nivelul standardelor europene.

Pentru a continua trendul de convergență a veniturilor și reducere a sărăciei, creșterea viitoare va trebui să fie sustenabilă din punct de vedere economic și al mediului, având în vedere mai ales estomparea efectelor de bază favorabile. Creșterea economică a României, deși rapidă, în medie, a fost până acum volatilă, s-a bazat în principal pe consum și a fost însoțită de externalități majore de mediu — cum ar fi nivelurile ridicate de poluare atmosferică în zonele urbane. În plus, constrângerile de pe partea ofertei, identificate în DST 2018, continuă să fie un obstacol pentru potențialul României. Efectul de creștere a productivității rezultat din reformele care au urmat aderării la UE s-a diminuat și ar avea nevoie de un impuls revigorant. În continuare, principalele constrângeri transversale care împiedică creșterea productivității și prestarea unor servicii publice mai bune sunt legate de guvernanță și de calitatea instituțiilor. Având perspective reduse de a beneficia semnificativ de pe urma creșterii economice și de îmbunătățire a nivelului de trai conform pregătirii lor, mulți români — în special cei cu competențe care ar fi putut ajuta țara să progreseze — au plecat să caute oportunități economice în străinătate. În consecință, emigrarea, caracteristicile de bază ale pieței muncii și deficitul de competențe afectează din ce în ce mai mult cantitatea și calitatea forței de muncă, precum și productivitatea. Creșterile salariale sunt corelate insuficient cu creșterea productivității muncii și, prin urmare, contribuie mai puțin decât ar putea la reducerea sărăciei. În pofida celor peste 15 ani de apartenență la UE, deficiențele de infrastructură rămân ridicate în raport cu nivelul veniturilor României, ceea ce limitează investițiile private și productivitatea în anumite sectoare esențiale. Toți acești factori pot să frâneze creșterea viitoare a țării, care se confruntă cu provocarea combinată de a deveni mai sustenabilă din punct de vedere economic și al mediului, mai incluzivă și mai rezilientă în fața dezastrelor și a schimbărilor climatice.

Dezvoltarea socioeconomică a României în următorii cinci-zece ani va depinde de valorificarea oportunităților de creștere sustenabilă și creare de locuri de muncă, simultan cu gestionarea riscurilor care ar putea agrava inegalitățile și constrângerile existente. Două șocuri provocate de evenimente externe, ale căror efecte negative se resimt încă — efectul traumatic al pandemiei de COVID-19 și repercusiunile invadării Ucrainei de către Rusia — vor necesita intervenții politice continue care să atenueze impactul lor asupra celor mai vulnerabili. Îndeosebi, invadarea Ucrainei de către Rusia — pe lângă faptul că a provocat îngrijorări pentru securitate și o criză umanitară — este însoțită de considerente de securitate energetică și de presiuni recesioniste, accelerând în același timp criza costului vieții. În ceea ce privește oportunitățile, dubla tranziție verde și digitală care are loc pe tot cuprinsul UE are potențialul de a stimula productivitatea și sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului, însă necesită investiții substanțiale și eficiente, precum și măsuri de politică bine gândite care să atenueze impactul dublei tranziții asupra persoanelor vulnerabile care riscă să fie lăsate în urmă. Sunt disponibile niveluri fără precedent de finanțare din partea UE pentru a ajuta țara să contracareze riscurile și totodată să valorifice oportunitățile, însă pentru ca ele să fie utilizate eficient va fi nevoie de o capacitate instituțională mai mare.

Prezentul DST identifică șase Rezultate la Nivel Înalt (HLOs) care pot accelera realizarea în România a celor două obiective: promovarea prosperității în rândul tuturor cetățenilor și reducerea sărăciei. Dacă ar fi realizate în următorii cinci-zece ani, aceste rezultate ar marca o îmbunătățire a bunăstării populației, în special a persoanelor celor mai sărace și mai vulnerabile. Rezultatele la Nivel Înalt sunt următoarele: (i) un mediu instituțional și economic previzibil pentru cetățeni și întreprinderi; (ii) acces egal la servicii publice de înaltă calitate la nivel central și local; (iii) rezultate mai bune pentru toți în ceea ce privește sănătatea și educația; (iv) condiții favorabile creșterii numărului și calității locurilor de muncă în sectorul privat; (v) atenuarea schimbărilor climatice, pentru ca activitatea economică să fie sustenabilă în raport cu mediul; și (vi) reziliență la șocuri și adaptare la schimbările climatice, în special pentru gospodăriile vulnerabile. Multe dintre obiective sunt interconectate, însă HLO1 — un mediu instituțional și economic previzibil pentru cetățeni și întreprinderi — este obiectivul transversal. Se repetă principala lecție învățată din DST 2018: în pofida creșterii economice impresionante, realizarea prosperității pentru toți cetățenii și a unei bunăstări sustenabile vor rămâne o realitate greu de atins dacă România nu își va rezolva problemele de guvernanță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. Tălmăcire: orașul e deja nenorocit, occidentalizat, aculturalizat, plin de străini mai ales de alte rase, mai rezistă cît de cît satul românesc dar punem mâna și pe el.

  2. https://www.armstrongeconomics.com/world-news/tyranny/the-stupid-will-believe-it-and-ask-to-be-treated-pandemic-to-depopulate-1981/
    „În viitor va fi vorba de găsirea unei modalități de reducere a populației. Vom începe cu bătrânul, pentru că de îndată ce împlinește 60-65 de ani, omul trăiește mai mult decât produce și costă scump societatea. Apoi cei slabi și apoi cei inutili care nu fac nimic pentru societate pentru că vor fi din ce în ce mai mulți și mai ales în cele din urmă proștii.
    Eutanasia care vizează aceste grupuri; eutanasia va trebui să fie un instrument esențial al viitoarelor noastre societăți, în toate cazurile. Desigur, nu putem executa oameni sau înființa tabere. Vom scăpa de ea făcându-i să creadă că este pentru binele lor. O populație prea mare și, în cea mai mare parte, inutilă, este ceva prea scump din punct de vedere economic.

    Din punct de vedere social, este, de asemenea, mult mai bine ca mașina umană să se oprească brusc, decât să se deterioreze treptat. Nu vom putea să oferim teste de inteligență milioane și milioane de oameni, vă puteți imagina!
    Vom găsi ceva sau o vom provoca, o pandemie care vizează anumiți oameni, o criză economică reală sau nu, un virus care îi va afecta pe cei bătrâni sau pe cei mari, nu contează, cei slabi vor ceda, cei fricoși și proștii vor crede și vor cere să fie tratați.
    Vom fi avut grijă să fi planificat tratamentul, un tratament care va fi soluția. Selecția idioților se va face astfel singuri: vor merge singuri la abator.

  3. Atata timp cat raportat la populatie ar trebui sa avem un PIB de 4x mai mare, Industria Evaziunii Fiscale este la ea acasa. Intrebati-l pe numele de cod „Manole” unde sunt banii romanilor, a celorlalti sunt in Dubai, Panama si Monaco.

  4. Cosmine, nu exista asa ceva… in rromania curge numai lapte si bere la chiuveta, si cainii au covrigi cu seminte si 10% faina de greieri in coada. N-am stat sa citesc tot articolul, dar problema asta nu o sa faca decat sa se agraveze de acum inainte, cand toti aia cu minim pe economie o sa inceapa sa se pensioneze si o sa moara de foame. O sa facem 20 de ani de cand am intrat in UE, si o sa fie o foamete si o saracie mai mare ca pe vremea CDR-ului.

  5. E raport prezentat in cifre mincinoase, false bancii mondiale de politicieni! Cum e posibil ca venitul pe cap de locuitor sa fie 30.777 USD în 2021, adica 30.777inmultit cu valoarea dolarului, in jur de 4.500 lei=138.465 lei pe luna, cand cetateanul muncitor nu ajung nici la 3.000 lei pe luna bani in mana? Falsul in acte si minciunile sunt profesia generalizata in politica!

  6. https://t.me/veritasadevarulnecenzurat/8138
    Radio Genova :
    „Situația din Lampedusa este catastrofală. În această noapte ne-au invadat alte 30 de bărci. Pe insulă sunt aproape mai mulți africani decât italieni! Mass-media coruptă spune că sunt femei și copii, dar în realitate sunt doar bărbați. Opriți invazia, salvați Europa!”

  7. Ca sa gasesti mincinosi mai mari si mai nerusinati decit sionistii ai Bancii Mondiale si ai FMI, trebuie sa te duci la Brussels si acolo sa vorbesti cu Borrell si vonder Leyen. Sau, sa te duci in Ucraina si acolo sa vorbesti cu Zelenski si cu golanii lui.

  8. Suntem demult victimile propagandei sioniste americane.N-ai sa mai auzi,ma enoriasule,in amarîta si courva ta de viata o stire la locul ei:fie ca este economica,din sectorul belic,internationala sau ce-o fi.Totul e „in falș”:se denatureaza adevarul,se spun o multime de nimicuri ca sa se acopere ceva,se spun minciuni cu duiumul,se spun lucruri care nu se intimpla si nu s-au intimplat vreodata,imaginatii bolnave.Sionismul te vrea mult mai natafleț decit esti/suntem.Partidul S.O.S.Romania are peste 40% insa pentru zion nu exista.Iti aduci aminte de erata? Iti adduci aminte cum numai un reprezentant al sionismului a „desfiintat” 7,5 milioane de romani.Tot asa pot „desfiinta” 7 miliarde.Se poate,cu ajutorul tradatorilor bine platiti se poate orice.

  9. Banca mondiala face analize? Sa si le tipareasca pe hirtie igenica. Asa vor avea un impact major…

  10. De cresterea veniturilor prin neplata de contributii nu se vorbeste, idee pesedisto-pedelista, imprumutul nerambursabil din viitor ! Minunatii politicieni nu sesizeaza ca asta inseamna ca romanii vor fi tot mai saraci ? Se pare ca e prea mult pentru ei. Sau poate McCiuca s-a gandit ca un razboi ne-ar salva … Duamne fereste !

  11. Când citesc cuvinte ca „reziliență”, „mediu” și „sustenabilitate” simt cum mi se întoarce stomacul pe dos ca în fața unui rahat învelit pe jumătate în staniol galben cu pretenții de aur. Cuvinte zornăitoare a căror semnificație este că 95% dintre pământeni deranjează prin existența lor o mână de ticăloși depravați și dedați numai la rele și fărădelege, care au furat tot și cărora le e frică de furia celor pe care i-au jefuit ca de moarte.

  12. Propaganda ordinara ! Iar pentru ca totul sa fie bine si sa nu fie rau vom reglementa si din nou vom reglementa in continuare totul pentru a mentine saracia si prostia la loc de cinste !

  13. Nu stiu ce grad are tovarasul Cosmin Pam Matei in definitiv poate fi si maresal,insa intre 3 vacante pe Coasta si 5 cenzuri ce le aplica- poate colegii nu dnsul-ar fi fost frumos sa faca o vizita aci,aproape la Tovarasul Mugur Isarescu, singurul in masura la nivel sa emita citeva observatiuni de specialitate la susmentionatul raport.-
    Caci de peste 3 decenii,a primit numitul guvernator bancher de incredere al bancherilor BM,BCE mandatul si asadar nu a reusit sa scape -in pofida lui Ceausescu-diferenta dintre urban si rural si sa scape de saracie partea „aia” a romanilor.
    Indicii,cifrele si toate bazaconiile se regasesc in retributiile fabuloase ale Tovarasului Mugur Isarescu-Slava!-de peste 3 decenii,ca ar mai fi fost si seniorul ilusstrism Vasilesco si altii acum tineri lupi bancheri-e bucataria Bancii …Dar , de ce nu au reusitara/
    Li s-apus la dispozitie ca o cirpa ,o tara prospera,in plina dezvoltare,cu toate fisetele pline de valuta- vorba esotericului- chei splendide in toate culorile- cu care doar au deschis fisetel!Pe unde au zburatara?Va ramane un mister,vecinic -vb.lui Eminescu,acum avem vecinic- doar cifrele cu care ne bombardeaza Pam matei.Care nu s-a dus la Cuib sa puna intrebare celui Bancher ostoit de truda si care cu BM,BCE ne pune diagnostice de om bolnav dupa ce ne-au operat pe cord si au adunat singe din fibra cu galetile…
    Nu stiu daca avem vreo consolare ca toata Europa si multa alte tari de pe mapamond sunt operate pe cord deschis de catre aceiasi bancheri macelari operiand High Level Operating System,si avind contra cifre in bani digitali-fictivi ,parte de toate cadavrele economiilor operate prin Europa si lume;nu avem desigur, dar Pam matei tircomnicul care tamaiaza in locul omolugului bancar Mugur Isarescu-raspunzator direct de Tot,dar si de nImic, trebuia vizitat la Trezoreria BN cel putin cu numele a Romaniei,goala si pustie,totul zburind spre fratii-fratia sectelor sale.

  14. @Cenzura = FRICA DE ADEVAR:
    Nu! M-am referit, stii bine la ce, la venitul lunar adunat de la locurile de munca ocupate fara prestatie! Venit lunar adunat din locul de munca de baza plus restul si ce incaseaza la negru= venit lunar! Venit anual e doar pentru impozite si taxe si alte compensari pentru rahatii ratati din politica.
    Altceva: B. M. Nu a scos niciun cuvant despre cele 46-48 jaloane de baza din pnrr din care 36-38 sunt ratate si tot din cauza mizerabililor escroci din politica! Ne mint javrele din politica crezand ca nu vom afla sau crezand ca suntem prosti, noi cetatenii.

  15. Mă distrează incultura românească atunci când se afirmă patriotic cum că PIB-ul romaniei este mai mare decât PIB-ul Ungariei,..Și asto o zic ”somități” cu ștaif la guvernare, foști miniștrii sau generali români cu ifose de istorici.. Nu realizează cât de mare prostie afirmă ci atentează la inteligența privitorilor..ca și imbecilitatea cum că ungurii vin să se aprovizioneze masiv din romania, din cauza lipsurilor, sau prețurilor din Ungaria.. Cât de prost trebuie să fii..Sau cine știe, ”informația” le-a fost furnizată patriotic, de ce au sau ce nu au voie să zică, la fel cum au procedat cu Orban Viktor, dar nu a ținut figura, iar acu râde lumea iarăși de romania și instituțiile ei..

  16. Sunt bucuros ca data de 1 Decembrie a fiecarui an a fost, este si va fi zi de doliu national in Hungaria !

  17. Big money & big politics trebuie să dispară, remember? Întotdeauna protipendada se strică la cap pe model Calhoun iar lumea o ia razna prin războaie și boli. Asta se întâmplă periodic și trebuie rupt ciclul. Asta-i tot.

  18. „trebuie rupt ciclul”

    De aia e ciclu, sa nu-l poti rupe. Starea cea mai stabila este modificarea !

  19. Se poate no Charlie, se poate…Njmai că modificarea începe cu omul dar omul este reticent la schimbare, își vinde libertatea pe iluzia confortului și credulprost, pierdut în admirația unei moace buhăite de trai pe vătrai.Îi spui”bani” și e pierdut în respect pentru”jmekerie” și se-ntinde preș în fața”succesului”.Și de asta pierde de fiecare dată.Dar ciclul e deschis.Citește-l pe Calhoun.20 de experimente au avut același rezultat, și nu e chiar cel la care te astepți.Numele e simplu,:apocalipsa șobolanilor.Deschide-ți mintea si pe-a altora. Dacă poți.

  20. Just … javrele din tara si tutele de’afara !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.