Andrei Marga: Despre lumea post-pandemică

Pandemia a făcut să dispară mai mult de un milion de oameni, a afectat grav viața altor milioane și a provocat pagube imense – cele mai mari după Al Doilea Război Mondial. În mod firesc, ea a stârnit reflecții dincolo de pacienți, medici și decidenți – pe întreaga gamă a reflexivității.

Geostrategii americani au considerat imediat consecințe pentru structura lumii. Stephen Walt, actualul titular de la Harvard, scria că pandemia covid-19 va crea o lume mai puțin deschisă, mai puțin prosperă și mai puțin liberă” (How the World Will Look After Coronavirus Pandemic, Foreign Policy, March, 20, 2020). Robert D. Kaplan anticipa o interacțiune a ideologiilor și a naturii înseși” (The Neomalthusian World of Coronavirus”, în The National Interest, February 28, 2020), care va scinda lumea. În Europa, intelectuali italieni și francezi l-au valorificat pe Michel Foucault (Surveiller et punir, 1975), cu teoria sa a „bioputerii”: „dominația” din societate se exercită tot mai mult nu pe calea reglementărilor de drept, ci pe cea a controlării corpului uman. Apelul Vigano a acuzat proclamarea de „stări excepționale” că folosește restrângerii de libertăți și drepturi fundamentale ale oamenilor. Cel mai profilat filosof, Jürgen Habermas, a declarat: „Ceva se poate spune: nu a fost niciodată atâta cunoștință cu privire la necunoașterea noastră și la constrângerea de a trebui să acționăm și să trăim în nesiguranță” (în Kölner-Stadt Anzeiger, April 3, 2020).

Am subsumat cu ani în urmă diagnozele modernității târzii – societate a supunerii” (Max Weber), a asimetriilor” (Colleman), a riscurilor” (Beck), a minciunii” (George Șerban-Reinhardt), a narcisisismului” (Maaz) și altele – diagnozei mai acoperitoare a societății nesigure” (A. Marga, Societatea nesigură, Niculescu, București, 2016) și am anticipat nesiguranțe noi. Am luat în serios avertismente conform cărora violentarea continuă a naturii duce la răzbunarea acesteia.

Se poate spune că pandemia continuă, încât discutăm prematur ce urmează. Este adevărat, mai ales că în România actuală abuzurile și erorile decidenților sunt regula. Ar trebui testate două sute de mii de persoane pe zi ca să ai imaginea realei infectări, vaccinările ar fi trebuit lămurite, încât fiecare persoană să-i știe implicațiile, era nevoie de gestionare pricepută a domeniului sănătății. Lipsind acestea, zeci de mii de oameni au murit într-o țară necirculată și prost administrată.

Reflecția nu stă, însă, în loc. Odată cu agravarea pandemiei, s-a trecut la explorarea lumii post-pandemice. Analiza lui Fareed Zakaria, Ten Lessons for a Post-Pandemic World (Alan Lane, 2020) ne invită de pe acum să observăm ce schimbări majore vor avea loc.

Observația de la care pleacă Fareed Zakaria este că, din 1990 încoace, lumea a fost lovită continuu de viruși. „Ei nu se produc printr-un design conștient, dar nici nu sunt în întregime accidentali. Avem nevoie să înțelegem acest sistem – în alte cuvinte, să înțelegem lumea în care trăim – pentru a înțelege emergenta lume post-pandemică” (p. 12). Este de reținut că, „și dacă este eradicată pandemia covid-19, izbucniri ale altor boli este aproape sigur că se vor petrece în viitor. Cu această cunoștiință și experiență, noi trăim într-o nouă eră: era postpandemică” (p. 3) și este cazul să ne pregătim.

Nu au lipsit, desigur, prevenirile. În fond, izbucnirile de SARS, MERS, „gripă aviară”, „gripă porcină”, Ebola au avertizat. În 2015, Bill Gates a atras atenția asupra eventualității unui „virus infecțios”, iar în 2017, la Conferința pentru Securitate de la München, același a declarat că există „eventualitatea rezonabilă” ca în următorii 10-15 ani să fie o „pandemie”. Chiar Fareed Zakaria a semnalat în iunie 2017, în emisiuni ale CNN, primejdia „unui virus făcut de om sau a unui virus natural” (p. 8), încât „biosecuritatea” devine o problemă a statelor.

A știut sau a prezis Bill Gates pandemia de COVID-19?

Fareed Zakaria identifică zece lecții ale pandemiei pentru lumea ce vine. Ele au natura unor orientări generale pentru societățile existente.

Raporturile oamenilor cu natura se cer regândite până la capăt, acum, când covid-19 lovește viața oamenilor în ceea ce are ea mai specific – interacțiunea fiecăruia cu ceilalți și cu lumea. Este astfel momentul să ne asumăm un adevăr simplu: crize globale, incluzând pandemii, sunt inevitabile. Va trebui să ne pregătim mai temeinic și să rămânem pregătiți” (p. 14). În fapt, felul în care noi trăim este practic o invitație pentru virușii animali să infecteze omul” (p. 17). Pe de o parte, mari aglomerări urbane, distrugerea naturii prin construcții, omorârea de animale pentru consum – 80 de milioane de animale sunt sacrificate organizat pe an, în afara peștilor – nu sunt fără virusări. Pe de altă parte, schimbarea climatului are contribuții la crearea de viruși. Iar la acestea se adaugă, desigur, producția de “bioarme”.

Într-o asemenea situație, crește importanța guvernării competente. Experiențele țărilor din timpul pandemiei atestă limpede că avem nevoie de o guvernanță mai bună, nu de guvern mai mare”. Fapt este că Singapore, Coreea de Sus au totul sub control. În China s-a reușit cu viteză uimitoare aducerea epidemiei sub control. Acestea, ca și alte exemple, dovedesc că nu guvernul mare, puternic contează, ci guvernul de calitate, cum se spune, guvernul inteligent”.

Este de mult clar că, fără piață, o economie nu devine competitivă, iar penuria este la ușă. Dar piața nu este suficientă. Este elocvent că la celebra televiziune conservatoare Fox News, nu altcineva decât Tucker Carlson a exclamat deja în 2019: liderii republicani vor trebui să recunoască: capitalismul de piață nu este o religie… Noi nu trăim să servim piața. Contrarul este adevărat”. Pandemia a făcut și mai adevărată exclamația! Fareed Zakaria este de părere că se petrece acum o pendulare a istoriei”, căci “singură, piața nu poate rezolva inegalitatea ce se lărgește și rampanta insecuritate a jobului, care au survenit ca urmare a neîncetatei schimbări tehnologice și a competiției externe” (p. 61-62). Suntem, oricum, dincoace de exclusivismul pieței, cu imperativul găsirii de mecanisme de complementare.

Prestația specialiștilor și respectarea lor ar trebui să preocupe societățile. Este interesant că și în pandemie, în țările asiatice menționate, oamenii au tratat cu deferență autoritatea, în special autoritatea științifică” (p.76). Este nevoie să respectăm știința și să ascultăm experții, dar experții trebuie, la rândul lor, să dea seama de ceea ce fac sau nu fac.

În pandemie oamenii și-au dat seama că telemunca”, în general teleactivitatea”, sunt posibile. Economia digitală” a devenit parte a economiei reale”. Cam toate activitățile în format echipă (team)” se schimbă (p. 104), căci este de acum posibilă colaborare fără proximitate fizică. Medicina se schimbă ca urmare a tehnologiilor digitalizate, încât prevenția capătă greutate mai mare (p. 106). Digitalizarea include, cum se știe, riscuri pentru intimitate și viața personală, dar și acestea au, până la urmă, soluții tehnice și juridice.

Coronavirusul-19 nu putea atinge răspândirea rapidă pe glob, și poate nici emergența, fără marile aglomerări urbane, de mult infectate. Nu vom avea o criză a urbanității, chiar dacă locuirea oamenilor tinde să fie în afara orașelor. Dar acestea, orașele, vor capăta o nouă viață ca sectoare de servicii, de la finanțe, la consultare în chestiuni de sănătate” (p. 129). Doar că ele trebuie să asigure o viață mai sănătoasă oamenilor (p. 131). Umanizarea orașelor” va fi deviza rezonabilă.

Inegalitățile din societate au bătut în retragere în era postbelică. După neoliberalism, pandemia inversează, însă, la rândul ei, tendința. Și ea sporește inegalitățile. Diferențele între țări sărace și țări bogate se vor accentua probabil pe măsură ce lumea se împarte în două: locuri cu sisteme de sănătate bune și locuri fără astfel de sisteme” (p. 154). Oricum, va trebui găsită soluție la accelerata și exacerbata inegalitate prilejuită de pandemie”.

În pandemie cam toate țările s-au repliat de la început în măsuri pe cont propriu. Cu toate acestea, globalizarea nu este la sfârșit. Pe de o parte, epidemiile – gripa rusă” (1889-90), gripa spaniolă” (1918-19), gripa asiatică” (1957-58), gripa Hong Kong” (1968-69), „MERS” (2012), acum coronavirus-19 – nu au rămas între granițe naționale. Ele au căpătat și pot căpăta nume ale locului în care s-au detectat primii îmbolnăviți, dar acest fapt nu spune nimic despre originea lor (p.168). Pe de altă parte, în economie acționează principiul – avantajului comparativ”, care face să se caute valorificarea mereu mai bună a capitalului. Nici economiile puternice nu se pot reface acum fără globalizare. Concret, și firmele americane de prim plan au nevoie de piața chineză. Problema mai largă este aceea că această țară, China, s-a specializat în manufacturarea de produse tehnice, precum computerele, în vreme ce Statele Unite nu au făcut-o” (p. 179). Faptul creează tensiuni.

De altfel, scena mondială va fi dominată în secolul al XXI-lea de relația SUA-China – o relație fără precedent. Pe de o parte, politica SUA față de China nu a fost niciodată una de angajament pur; a fost totdeauna o combinație de angajament și descurajare” (p. 197). Pe de altă parte, China are deja un record de neagresiune printre marile puteri ale lumii” (p.198), ce constă în aceea că nu a făcut de multă vreme vreo incursiune în afara propriului teritoriu (p.205). În orice caz, tensiuni în relația SUA-China sunt inevitabile”. Numai că marea țară de la Răsărit este mai integrată în sistemul international decât era, de pildă, Uniunea Sovietică de odinioară. Spre exemplu, comerțul SUA-Uniunea Sovietică atingea două miliarde de dolari pe an. Acum, comerțul SUA-China atinge două miliarde de dolari pe zi. O cifră care spune totul!

Sistemul relațiilor internaționale va trebui revăzut. Din 1998 încoace, China este constant printre țările cele mai atractive pentru investiții directe”. Fareed Zakaria afirmă categoric că, în pofida clișeelor, China de azi câștigă nu încălcând regulile comerțului internațional, ci prin mărimea populației și a pieței, și că, în zilele noastre nu expansionismul chinez este problema, ci abdicarea Americii” (p.225). El este de părere că, în mijlocul pandemiei, SUA sunt prea concentrate pe rivalitate, în loc să dea soluții, de care sunt cu siguranță capabile, la chestiuni complicate. A devenit clar că doar un sistem multilateral, dar unul funcțional” oferă șanse de a rezolva neajunsuri globale. Un idealism al liberalității” a devenit actual.

Fareed Zakaria pune în lucru cunoscuta sa erudiție în materie de situații internaționale și pregătirea excelentă a echipei cu care lucrează pentru a profila cele zece lecții” pentru lumea post-pandemică, pe care le-am rezumat. În opinia mea, pandemia oferă și alte lecții”, de anvergură comparabilă, pentru lumea ce vine. Le-am rezumat în articolul Schimbări ce se prefigurează și în volumul A. Marga, Lecțiile pandemiei, Tribuna, Cluj-Napoca, 2020. Evoc strâns zece dintre acestea.

Deja în zilele noastre se impune nevoia unei schimbări de strategie. Cu alte cuvinte, strategia cursei în urma virusului, fără a putea curma răspândirea lui, va trebui înlocuită cu strategia întăririi tratamentelor spitalicești și ambulatorii.

O nouă concepție economică asupra înfruntării unei distrugeri de resurse este necesară. Nu lipsesc experiențe ale refacerii țărilor și lumii după distrugeri, dar contextul este unul cu totul nou: nu au fost distrugeri datorate unei pandemii de asemenea amploare.

Nu se poate realiza astăzi ceva durabil fără „incluziune democratică” în interiorul țării și fără „cooperarea internațională” în exterior. Reluarea schemei primitive „amic-inamic”, din anii treizeci, cum se face în România actuală, este cea mai păguboasă politică.

Dezvoltarea locală” – în localități, regiuni, țări – revine în poziția cheie în viața oamenilor. Măsura în care nevoile de bază ale comunităților de diferite dimensiuni se pot satisface din mobilizarea de resurse proprii devine esențială.

Statul național” nu poate rezolva crize economice sau crize ecologice globale – nu stă în capacitatea lui. Dar nu poate fi democrație, nici asistență socială, nici dezvoltare fără stat național funcțional. Nu poate fi nici apărare în fața amenințărilor naturii fără administrație națională competentă, în stare să fructifice experiențe internaționale.

Des-densificarea” locurilor de viață și activitate devine obligatorie. O mișcare oarecum inversă celei de lichidare a „muncii la domiciliu”, începută la sfârșitul secolului al XIX-lea, va prinde viteză în mod benefic. Nu poți atinge însă „des-densificarea” fără a regândi sistematizarea și arhitectonica.

Este din nou evident că totul trebuie regândit în educație – de la dimensiunile claselor și grupelor, trecând prin predare și seminarizare, la evaluarea învățării. O nouă pedagogie și o altă metodică trebuie elaborate.

Soluțiile doar „tehnice” – de natura asigurării asistenței medicale și aranjamentelor spațiale – nu vor fi de ajuns. O schimbare a modului de viață în direcția moderației va fi indispensabilă, dacă este ca oamenii – individual, comunități de viață, națiuni, umanitate – să-și păstreze libertățile și să le poată exercita rațional.

Mulți pretind că sunt titrați, „competenți”, dar necunoașterea, neputința și dezorientarea sunt mai mari ca niciodată. Trebuie făcute din nou, fără rețineri, distincții nete ale valorii pregătirii. Trebuie revizuite complet criteriile mobilităților pe verticală din societate. Distincția între „meritocrație”, „mediocrație”, „ochlocrație” și „prostocrație”, care nici nu mai are nevoie de lămuriri factuale și terminologice, trebuie făcută oriunde și la orice nivel. Evident că această distincție nu se suprapune cu distincția dintre „democrație”, „plutocrație”, „aristocrație”, „dictatură”, și nici cu distincții în vogă – precum cea a lui Karl Popper, dintre „societatea închisă” și „societatea deschisă”, sau cu cea a lui George Soros, dintre „democrație” și „autoritarism”. Distincțiile amintite interferează, dar nu se suprapun.

Vor fi de deschis noi câmpuri de investigație științifică. Odată cu pandemia, se infirmă din nou superficialitatea și „științele” aservite ideologiilor vehiculate de lideri și partide. Este și acum slabă capacitatea de a sesiza riscurile și de a anticipa pericolele. Iar științele, înainte de toate, dar și filosofia și teologia, au de tras învățăminte. (Din volumul Andrei Marga, Viitorul democrației, în curs de publicare)

PS: Deoarece mi se pune frecvent întrebarea privind trecerea la prostocrație, precizez că distincția „meritocrație, mediocrație, ochlocrație și prostocrație” nu înlocuiește alte distincții. Ea se referă, cum am spus de multe ori, la criteriile de selecție a decidenților în cadrul dat. Există, de exemplu, plutocrații sau aristocrații meritocratice și, de asemenea, democrații mediocratice sau de-a dreptul prostocratice. Cum este, de pildă, și România actuală. Aici s-a ajuns sub un autoritarism neosecuristic (ceea ce juriștii americani au numit „președinție africană”) și prostocratic – un autoritarism ridicol, dar mai ales dăunător. Încălcarea Constituției, recrutarea de sus în jos a inșilor mai slabi, nepregătirea și lipsa de civism a decidenților, statul polițienesc, înlăturarea competiției, deciziile aducătoare de pagube îi dau conținutul. România are Constituție de stat de drept democratic, dar statul a fost avariat. Din capul locului legitimarea a fost făcută praf – cu un „președinte” ales de o treime din electorat și „guvernul meu” susținut de sub o cincime a acestuia – iar prostocrația a virusat, la rândul ei, instituțiile țării.

Andrei Marga

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Andrei Marga 586 Articole
Author

66 de Comentarii

  1. Pandemia a făcut și lucruri bune! A scos în evidență competențele sau prostia, în funcție din ce parte e privit. Ministrul Voiculescu se laudă cu diplomele sale încă nedovedite ca fiind luate pe bune. Arafat dă cu bâta-n baltă. Sau un înalt oficial, cu mâna lui Arafat. Drepturile omului, constituția bune de făcut focul, e frig afară.

  2. Elocvent – cam astea vin. Lămurirea criteriilor de selecție și a prăbușirii în prostocrație – binevenită. Costurile vor fi mari dacă nu începe trezirea. S-a văzut și azi noapte la Foișor!

  3. Fareed Zakaria luat ca sursa de informatie si valoare? A. Marga nu traieste in America de Nord, asta o stim, doar ca acum este pe post de traducator al acestui mediocru si rau-intentionat individ. Concluzia pe care o trage „traducatorul” este ca China are un guvern inteligent! Am trait s-o citesc si pe asta, multumesc 🙂 De asemenea ma uimeste bunavointa cu care globalizarea este privita ca un panaceu, nici o analiza pe acest subiect…

    Poate ne-ar trebui o analiza romaneasca totusi …

  4. Articol impecabil al domnului profesor!Este o placere intelectuala sa il citesti, nimic nu este in plus, totul e la obiect!
    In problematica China vs SUA, nu are egal !

  5. Germania, care are un sistem de sanatate publica, a carui eficienta si performanta, nu poate fi pus la indoiala si care a impus masuri restrictive contra acestei ”pandemii”(care, apropos, a facut mult mai putine victime decat epidemiile mentionate), este inca in lockdown. Si atunci stai si te intrebi:
    – ori masurile sunt proaste, dar atunci de ce s-au luat?
    – ori masurile sunt bune, dar atunci de ce n-au efect?

  6. Un nou articol anti Johanis … nimic nou sub soarele patriei ! Un nou articol de autolaude … nimic nou sub soarele patriei ! Nicio solutie , nimic concret , nimic fezabil ! Romania are nevoie de oameni tineri , cu pregatire adecvata sec. 21 , cu energie fizica ! Parerea mea !

  7. Cetățean roman – porți pe nedrept numele! Romanii erau deschiși spre lume și voiau să o cucerească – măcar cultural. Tu ești cam mărginit pentru a putea fi roman! În rest, Fareed Zakaria este editor la CNN, Newsweek, Washington Post, Times etc. Nu-i rău! Tu poți pune ceva alături, ca să vorbești cum vorbești de un om? Andrei Marga a publicat un volum Despre globalizare. Citește înainte de a ataca furios că vrei ceva romanesc. Doar nu crezi, în mărginirea ta, că adevărurile esențiale se stabilesc pe Dâmbovița, Bahlui, Someș sau Bega!

  8. Coane Jorj, vezi că textul este despre lumea post-pandemică. Amicul tău Cetățeanul roman zice că-i despre Fareed Zakaria. Doi inși care habar nu au de ceva, dar se bagă și ei în vorbă, obsedați de johannis. Ca și cum oamenii se gândesc doar la dulap. Din nefericire, consecințele dulapului sunt tot mai grave – această țară începe să-și ruineze viitorul. Spre lauda dânslui, domnul Andrei Marga a atras atenția că prostocrația costă. A spus-o mereu: treziți-vă! Așa că, dacă vrei soluții, trezește-te, coane jorj! Numai cu oameni treji se poate face ceva.

  9. Niciun cuvânt despre comunism . Nicio problemă . Doar atracția Chinei , cu citate din SUA.

  10. Mai și învățați să citiți articole, coane Jorj! Un articol se întâmpină cu probe, cu reformulări etc., dacă nu ești de acord cu ce spune. Dacă nu, las-o baltă! Cu mofturi privind cine ar fi vizat sau tinerețea autorilor nu ține – cîți nu sunt tineri și vorbesc prostii, ca mata! Un articol se ia la rost pentru ceea ce spune, nu pentru ceea ce nu și-a propus să trateze. Nici un autor de pe lume nu spune un volum într-un articol! Așa că degeaba ne dăm coni și ne dăm tineri, dacă minima și simpla învățătură am ratat-o.

  11. Minți pe șleau, Ideologule sovietic. Vezi că în articol sunt citate din Fareed Zakaria – editorul de la Newsweek și CNN! Și eu am citit cartea și o cunosc bine. Acela, ziaristul american astăzi vestit, dă acea descriere a lumii. Nu discută de comunism – care nu este subiect, comunismul fiind mort de mult – numai manipulatorii ideologici cum ești îl invocă. Fareed Zakaria spune despre china – articolul citează corect. Nu mai ține cu sperietoarea China, decât la fraieri. China este acolo, la ea acasă, își vede de treabă, nu are treaba manipulatorilor care bat câmpii cu ideologii putrezite.

  12. @ideologul: comunism asa cu ai mostenit d-ta nu exista in China !Guvernul central se ocupa de reimpadurire,controlul populatiei si marile proiecte in rest guvernele provinciale fac ce doresc pentru a imbunaatati viata chinezilor!
    1.China surpassed the United States last year to become the first country with 1,058 billionaires last year compared with 696 in the US, according to the latest Hurun Global Rich List 2021. … Shanghai was in second place with 113 billionaires, edging out New York with 112
    2.Clasa de mijloc in China 350 milioane mai mult decat populatia SUA
    3.Mintea dumitale nu poate cuprinde modernitatea Chinei,nu te ajuta IQ

    Problema esentiala aviitorului este optiunea umana :
    1. mai multa siguranta personala= modelul China
    vs
    2. Mai multa libertatea individuala =modelul SUA

    Se pare ca majoritatea omenirii vrea mai multa siguranta , asta e situatia

  13. Într-adevăr domnul Marga are o lipsă în finalul articolului său. S-a referit la prostocrație, dar a omis prostofilia, ce o întreține. Iată că aici Cetățeanul roman, Conu Jorj, Ideologul sovietic sunt pe drept nemulțumiți: atâta prostofilie fac ei când au ocazia și articolul să nu-i remarce!? Propun domnului Marga să se refere și la prostofili, căci există destui și sunt nemulțumiți.

  14. Schimbari climatice – am mai avut (multe) in ISTORIA OMENIRII !!!
    Boli – am mai avut (enorm de multe) in ISTORIA OMENIRII !!!
    Crize financiare – am mai avut (multe) in ISTORIA OMENIRII !!!
    Perturbari tehnologice – am mai avut (enorm de multe – de la pietre la nave spatiale) in ISTORIA OMENIRII !!!

    Si deci … NIMIC NOU sub SOARE !!!
    si atunci … de ce SA NE SPERIEM ???
    si atunci … de ce SA NE FIE FRICA ???

    Specia HOMO SAPIENS-SAPIENS este o specie care STIE sa se ADAPTEAZA tuturor PROVOCARILOR din lume si din LUME !!!
    asta este SAPIENTA noastra (a supercomputerelor din cupolele noastre) !!!
    Trebuie doar … sa avem INCREDERE (deplina) … IN SPECIA NOASTRA !!!

    Si nu trebuie …sa ne incredem … in unii stupizi sau/si nebuni … care ne fac de ras specia noastra!!!

  15. Deci, Planeta mai e populata de „alte milioane”? Inseamna ca au fost asasinati deja de VIRUSUL BOLSEVIC CHINEZ/COMINTERNIST 7,9988 miliarde de oameni, in viata fiind tinute/tolerate doar cateva milioane? In consecinta, nu se mai poate vorbi despre blocajul planetar!? Parca ma vad urmarind o televiziune romaneasca, afiliata, in ziua ultimei diversiuni a Securitatii,adica azi, ca in fiecare zi si ii aud pe „analistii” in regim entati jurandu-se ca diversiunea e doar o iluzie optica, fiind de fapt un act de normalitate!? Iluzia optica se datoreaza Naturii(umane) care s-a…”prostologizat” de-a binelea, dejectiile ideologice fiind incontinente!

  16. Cornutule Jorj, trebe și citit, bade. Că ești tânăr cum sugerezi, și ignorant, cum se vede, nu-i de ajuns. Părere poate avea oricine, dar rămîi la părere proastă fără citit. Deocamdată cei în vîrstă duc pe umeri soarta țării. Voi, cu usrpluspnl, o distrugeți bine pentru trei parale.

  17. @ doru popescu,. Mda bre,. Ai avut și potop și alte catastrofe, de au murit dinozaurii,. Insă atunci n-ai trăit tu. Aș vrea să-ți imaginezi de atunci erai tocmai pe terra și te consolai cu,. Păi din astea au mai fost și o să mai fie..

  18. Oricum … orice specie … are un inceput … si un sfarsit. Inclusiv specia umana. Cand ? cum ? unde?
    Inceputul … poate fi dat de o simpla variatie genetica …
    Sfarsitul … poate fi dat de o alta variatie genetica (evolutiva sau involutiva) … de accidente avand cauze naturale, etc.

    De caderea unui meteorit de 1km … sau … de o explozie de supernova la o distanta mai mica de 50pc … NU PREA AVEM CUM SA NE APARAM … inca (!!!) … Asta VA insemna … extinctia speciei umane .

    Dar si poluarea … cea datorata umanitatii … poate ucide Natura … si poate conduce la extinctia speciei noastre. A sasea ???

    In istoricul VIETII de pe Terra … au existat vreo 5 extinctii majore (ducand la disparitia a peste 75% dintre specii) … si foarte multe extinctii de mai mica amploare. Cea a dinozaurilor … a fost doar una dintre ele.

    Caderea … si decaderea … speciei noastre pe Terra … nu inseamna … sfarsitul VIETII pe pamant … sau in spatiu …

    Exemple, precum … virusi … bacterii … microbi … extremofile … care populeaza (in mod natural) … tot spatiul interplanetar, interstelar, intergalactic … practic tot Universul .

  19. -Dle Profesor si Decan, cu atatea programe de asistenta si parteneriate, granturi CHINEZE SI GERMANE derulate prin UB-B C nu va mai prea vine sa mai vorbiti si de situatia la zi din Romania, sunteti de mult un globalist cu cei doi M pe care ii tineti de mult in brate, unul e imensa statuie a lui Marx de la Trier, daruita germanilor de statul comunist chinez(cu fata umana, sic)deoarece comunismului [germano-sovietic] i-a lipsit tocmai fata umana, altfel comunismul(marxismul)”fiind o plaga daca ii lipseste latura umana”(cf. prietenosului fata de siebenburger si nu de Romania, Juncker). Celalalt personaj cu M este cel care considera ca Bucurestiul nu e capitala Romaniei, tinand conclavul UE cu joianul la Hermanstad.
    Dle profesor va multumim pt. tot ce ati facut pt. Romania dar pt. ceilalti doi mentionati mai ganditi-va si la ce urmeaza, asa cum v-am mai spus, ce atitudine luati… POP sau Manoilescu.. ?

  20. China siguranță . SUA libertate . Parcă suntem la economie politică sau socialism științific. Avem și un profesor calificat. La ideologie.

  21. Politica s-a nascut cand primul ticalos a intalnit primul prost, iar prin evolutie s-a ajuns la prostocratia de azi.
    Pandemia de coronavirus a scos in evidenta faptul ca prostii si idiotii sunt majoritari, ceea ce va influenta lumea post-pandemica, in final ajungandu-se la solutia: scapa cine poate!

  22. Nea Marga stai prost cu matematica.
    Au murit 20 mii pe an. In 100 ani vor muri 2 milioane de romani de covid dar restul 18 milioane de moarte buna. De ce ne temem???

  23. @Red star : ai sintetizat foarte bine!Arunci și cu țuna în populație, e ceva de capul tău, că plătesc creștinește?!

  24. Se vede din ce în ce mai clar că în locul războaielor, sunt preferate pandemiile, cu același rezultat final malthusian : reducerea populației globale care se face cu niște cheltuieli care ar putea eradica toate relele de pe Pământ, inclusiv foametea !
    Dacă va fi lăsată postarea sper ca mulți să se lămurească înspre ce ne îndreptăm, mai bine zis ne îndreaptă niște minți diabolice , care au și mijloacele materiale, dar și cele fals spirituale pentru a-și duce la îndeplinire planurile clocite cu sute de ani în urmă :
    https://saccsiv.wordpress.com/2021/04/06/cand-cei-vaccinati-vor-descoperi-ca-i-teapa/

  25. @safe – bine ai conturat totul asa e! Pentru cei car cred ca e siguranta in China se inseala amarnic si China nu e un exemplu de urmat, e o tara puternic comunista! Da, libertate e in Sua, dar ce faci doar cu libertatea?! Pt ca sunt liberi lgtbq si tot ce tine de asta, avorturile, si multe alte lucruri care sunt dizgratioase si deranjeaza mai mult decat covidul pe ceilalti! CNN nu e un post de incredere, e cam ca antena 3, Romania tv sau realitatea tv sau kanal d, etc, deci nu as credita pe farred zakaria, fiind jurnalist la CNN si avand nume ca lui arafat, deci e tot arab ca el…

  26. Mă obligi să te corectez Hadrian – vorba vine, adevărul înainte de toate! Nu de altceva, dar cui folosește falsul, mai ales când este bine fals? Ce spui este cam din această categorie.
    Granturi chineze și germane spui? Nu a fost nici unul. Domnul Marga este bursier german, a studiat și predat în Germania, a tradus din germană, a scris mult despre cultura germană. În China a fost invitat, a fost consultant cultural etc.Ce-i cu asta? Un om gândește după sine sau imită pe alții. Domnul Marga este dintre cei care au o concepție proprie.
    Că nu scrie despre România? Păi scrie mereu – ia citește, dacă vrei, volume întregi România actuală (2009), România în Europa actuală (2019).
    Că ar fi globalist! Domnul Marga nu este! Dar dumneata știi ce-i aia globalist? Citește volumul După globalizare (2018), în care ai toate datele.
    Că știe Marx! Profesorul Marga a predat filosofie contemporană – filosofia adică de la 1850 încoace. Știe bine și Comte, și Marx, și Kierkegaard, și Nietzsche, și Peirce, și Husserl și mulți alții, mai ales de azi. Citește Introducere în filosofia contemporană (2014) și Filosofi și teologi actuali (2019).
    Concepția domnului Marga s-a elaborat în schimb de argumente. De argumente nu de înjurături! Filosofia nu-i ideologie sau propagandă. Filosofia presupune cunoștințe exacte.
    Pop sau Manoilescu? Domnul Marga îi socotește antecesori dintre români pe Virgil Bărbat și Eugen Lovinescu, despre care a și scris. Economie? Nu l-am întrebat, dar din ce scrie pare cu Krugman și Piketty.
    Uniunea Europeană? Domnul Marga a publicat două masive sinteze Filosofia unificării europene (1998) și The destiny of Europe (2011). Ai toate datele unei abordări originale.
    Iată deci că nu cunoști, dar te repezi și nimic din ce spui nu stă în picioare. Așa este când vorbești ca să te auzi.

  27. @Un Bucureștean dezgustat
    Incerc sa-ti inteleg logica. Nu ar trebui sa ma chem roman pentru ca vreau „ceva romanesc”? Este putin ridicol, nu-i asa? Nu dai argumente de ce sunt marginit? Din nou, pentru ca vreau sa avem si noi oameni care gandesc cu capul lor si o fac pentru binele Romaniei?
    Cat despre argumentul ca FZ scrie la CNN et al., ma faci sa rad cu adevarat. Aici in America toate astea sunt la gramada bagate la „Fake News” din momentul cand au declarat ca nu fac jurnalism, doar „social activism”. Crede-ma, l-am urmarit pe FZ, majoritate analizelor sale au fost eronate sau rau voitoare de tipul „fake news”.

    In marginirea mea, vreau sa intelegem lumea si sa aplicam intelegerea asta in practica pentru a ridica Romania. Daca tu spui ca romanii trebuie sa urmeze strainii fara sa gandeasca si sa-si vada interesele lor, n-as numi asta patriotism. Cine face asta este doar o coada de topor (actioneaza ori din prostie, ori inconstienta, sau cu adevarat este sluga unora din alte parti). Deci te-as intreba, dupa parerea ta, este mai bine sa intelegem cum sa aplicam geo-politica in folosul Romaniei, sau e mai bine sa lasam Germania, Rusia, China, etc. sa ne spuna ce e bine pentru Romania?

  28. Nu 80 milioane de animale sunt omorâte anual in mod organizat, ci 80 miliarde…

  29. Cetățean roman, îți bagi în cap cuvinte și apoi chiar crezi în ele. În rest clișee – pretinzi unui articol să-ți spună întreaga istorie. Dacă ai învățat ceva din America ți-ai dat seama că la ei un articol e judecat după ce își propune. Că tu vezi în articol simplă traducere, ține de cecitate, dar nu mă interesează. Dă-mi voie ca între analiza ta, care nu există, și Fareed Zakaria să-l citesc pe el! Și românii pot fi ei înșiși, dar nu diminuându-i pe alții. În rest falsuri pe față – de ce nu vezi că articolul îi citează și pe alți americani, care nu sunt, cum zici cu suficiență, fake? (A propos – FZ este tradus cu vreo cinci volume de inși care gândesc ca tine în România de azi! Păi luăm un autor după valoare, sau după ce ne mângîie din ce spune clișeele?) Unde ne spun Germania, Rusia, China etc. ce este bine pentru România? Mie, bănuiesc și multor altora, pe cât citesc nici autorului articolului, nu văd să ne spună. Imaginăm stafii ca să avem cu ce lupta? Vai de trup când capul o ia razna prin clișee și falsuri!

  30. Ce cauta Bill Gates în 2017 la Conferința pentru Securitate de la München,noi,muritorii de rind nu prea stim ,-poate Puterea?dar cert era in preajma momentului cind s-a declansat virusul la Wuhan,si nu de putine ori a facut pe Baba Vanga,Baba Omida etc,dar niciodata nu a spus ce laboratoare are, ce face el in afara ca vrea scaderea populatie ,restul i l-o fi spus serifului de la OMS ,in particular etc.Nu s-a dus lipsa de virusuri si boli si totusi niciodata nu s-a inspaimintat lumea-pe care o stim noi-ca acum.Cu ajutorul dezintersat desigur al celor cra ne ofera acum vaccinurile-cu „informatii biologice”.Declaratiile de libertati si drepturi au fost restrinse prin Act Patriot,tarile nordice europene si SUA s-au oferit voluntar deja la cipuire.Se face o recenzie a cartii lui F. Zakaria 1o lectii pt.o lume postpandemica ,indian scolit,desigur racordata la vasta documentare a autorului,si pacat ca dupa gripa spaniola sau altele nu s-a gasit un alt Zakaria sa dea sfaturi omenirii,post mortem etc.Dimpotriva, „specialistii stintifici”au descoperit altele si altele deci ar trebuia sa avem volume de mai multe lectii,depinde „cine”le scrie!De fapt nu lectii ci anuntarea de dezastre.Referitor la globalism,remarcam dintr-o referire de mai sus ca” „Statul național” nu poate rezolva crize economice sau crize ecologice globale – nu stă în capacitatea lui,dar tb.sa fie „functional”pt.”democratie si dezvoltare”-se poate una fara alta? Dar se uita ca FEM anunta restarea si un venit social garantat,bogatiile fabuloase ale celor gen Bill Gates,dind probabil pe margini!Cu libertatea s-a terminat,mai trebuie terminata Sanatatea!Si totusi,se intrevad primele semne ale deglobalizarii, revirimentul statului westfalic,poate Statele chiar se vor trezi si hotari sa-si apere spatiul vital,virtual,esenta si existenta ,amenintate de Inchisoarea si Paznicii -Matrixul.

  31. Ești doar Hihi, tovarășe Hi hi ho. Unde vezi tu calcul aritmetic în articol, ca să spui că este greșit? Este doar o constatare – au murit degeaba zeci de mii de oameni, într-o țară care, nefiind la autostrăzile europene, nici la magistralele feroviare, nici la turismul european, nu trebuia să fie expusă prea mult infectării. Sigur că toți murim cu timpul. Dar măcar să nu moară oamenii din inepțiile unor Hihi ca tine, ca icoanele tale johannis, orban, chițu, dany barna, csolos bacsi, vlad voiculescu etc. Ia uită-te la Foișor, după ce ai văzut Colectivul, Piatra Neamț, spitalul Balș. Cam asta puteți, usrpluspnl, să distrugeți!

  32. Pentru cel de mai sus.
    Te-ai identificat corect.
    Am spus ca cifra mortilor de covid este 20 mii si cifra celor care mor anual de batranete este 200 mii.
    De ce distrugem economia si invatamantul DESTEPTULE.

  33. Teoria bioputerii la care se face referire este acoperita de faptele și evenimentele ultimelor decenii. Progresul științelor,al tehnologiilor,dictatura transnațională a capitalismului corporatist au condus spre o hermeneutica amara: suntem saturați cu informații care „sporesc” ne-cunoașterea noastră, suntem asaltați de constrangeri de a trai și acționa în ne-siguranta.
    Reflexivitatea noastră specială de est_europeni e alimentata de consumul de diagnoze,asimetrii,anticipări furnizate de think- tank-uri ale partenerilor strategici ce ne tranzacționează geopolitic viețile,resursele,inteligentele,teritoriile,(in)securitatea. Realitățile economice,sociale,politice trăite de românii ultimelor decenii au arătat o lipsă cronica de intelectuali capabili de „a gândi până la capăt”, de a influența fast,benefic, guvernantele decimează populația ,înstrăinează resursele și șubrezesc suveranitatea României. Oare Statul național unitar și suveran mai reprezintă pt elitele culturale locale Idealul nostru de dezvoltare sau a fost surclasat de slăbiciunile vietii ori de preferințele de confort ale titraților și luminaților noștri intelectuali pt Weltanschauung-uri sofisticate oferite de economia de servicii a hegemonilor globali?

  34. de 30 de ani de la caderea comunismului s-au intimplat citeva lucruri pe care istoria le-a inregistrat…care trebuie mentionat ca au dus la prezentul de azi in care omenirea este marcata de pandemie… chinofobie si rusofobie…in primul rind conferinta de la oslo cind se intrevedea pacea intre jidani si palestinieini in care arafat renunta la lupta contra israelului si recunostea existenta statului israel…ca urmare oep org.de eliberarea paestimei revenea in palestina si negocia cu israelul detaliile trattului de pace ….in 24 noiembrie 1995 congresul dua adopta rezolutia care aproba mutarea ambasadei sua de la tel aviv la jerusalem….in 4 noiembrie 1995 iazack rabin autorul acordului de la oslo era asasinat de un jidan extremist…imediat extremistii jidani conduc israelul si incepe in sua era terorismului …islamic si domestic ….ocklahoma city bombing …twa 800 era aruncat in aer deasuprea long island in nyc….in africa in 1998 ambasadele sua in tanzania si kenya erau aruncate in aer de …al quaida ..in 2000 al quaida lovea uss cole in ywmwn in 2001 pe 11 spt…wtc si pwntagonul era atacat de al quaida …..pe 24 iulie 2019 pompierii din nyc declarau ca au dovezi ca israelul si aliatii americani au plasat dovezi inaintea asazisului atac terorist din 11 sept 2001 ….kodanii si americanii tradatori vinduti israelului au plsmnuit tot haosul din 1995 pina azi cu un singur scop …israelul sa cresca si sa prosteasca omenirea in timp ce sua condamna in stinga dreprurile omului inclcate in timp ce protejeaza crimele jidanilor….pandemia este opera finala a criminalilor jidani si americani …paret din marea diversiune a sec 21…

  35. @eugen raduca: ai dreptate in articolul dumitale!Dupa dezintegrarea URSS pusa la cale de khazarii lui Gorbaciov si Eltin,Congresul american a votat o rezolutie ciudata :sa nu mai permita nici unei tari sa ajunga egala SUA, cum a fost fostul URSS!
    Dupa care si-au dat seama ca sunt pe un drum gresit:un imperiu fara concurenti,decade si dispare
    Afacerile cu arme nu mai mergeau,si daca nu esti stimulat de „amenintari”toate afacerile sufera
    Asa ca Imperiul SUA cu ajutorul Israel au inceput sa imagineze si sa puna pe picioare tot felul de inamici(fundamentalism islamic,razboaiele cocainei in America Latina,razboi in Iraq ,razboi in Iugoslavia,razboi in Afganistan,primavara araba ,pericolul Rusiei,pericolul Chinei,razboiul din Ucraina,etc)
    Razboaiele actuale nu isi mai pun problema victoriei atat timp cat sunt purtate cu bani imprumutati din bancile Kusher Nostra, si SUA va fi de a pururi datoare acestor banic!Punct ochit,punct lovit!
    PS Avioanele care au distrus turnurile au fost pilotate din exterior,tehnologie pusa la punct prin 1995!
    Asa zisii teroristi arabi sauditi erau zero la capitolul pilotaj

  36. Ești într-adevăr hihi, tovarășe Hihiho! Cu fiecare cugetare pe care o debitezi ca sîmburii de prune este clar faptul. Cine, dacă nu inșii voștri, adunați de johannis, distruge economia și învățământul? De ce nu li te adresezi? Acolo-i de tine, cu mintea puțină pe care o ai!

  37. Rolul pandemiei a fost:
    1. Trump sa piarda alegerile.
    2. Un razboi cu China.
    Rolul POST PANDEMIE un razboi cu rusii dar cu mana ucrainienilor si poate a unor tari europene conduse de globalisti.
    Sper sa nu fiim luati de prosti.
    Ucraina sa ne dea Sudul Basarabiei inapoi pentru ca oricum va fi luat de rusi curand, iar situatia strategica va deveni mai proasta pentru americani. Rusii vor avansa steategic iar la ucrainieni nu le va pasa ca nu e pamantul lor.

  38. poate ca … DECADEREA speciei noastre … a INCEPUT deja … si se DATOREAZA … doar unei FORME oarecare … de pre-VIATA …

  39. „doru popescu”, subspecia ta si a lui „raducu”, dar si a lui „Fekete” nu face parte din specia umana, voi sunteti un fel de maimutoi umanoizi ATEI, ANTISEMITI, MARXIST/BOLSEVICI, virusi bolsevici din care va trageti in valuri!!! VALU’ unu Marx, VALU’ doi Lenin/Stalin, VALU’ trei Ceausescu…

  40. Atîta vreme cît nu recunoaşteți fața de voi că lumea e condusă de aceleaşi familii, că toate sînt arajate (pandemii, războaie, regimuri samd), vă veți învîrti în jurul cozii.

  41. de ce se supara unii ???
    in acest caz NU POLITICA/IDEOLOGIA/DOGMA conteaza !!!

    nu vorbeam de politica … ci doar de … incapacitate STIINTIFICA … de a AFLA ceva despre aceasta forma de pre-VIATA … si despre …incapacitatea ACTUALA a UMANITATII … de a se APARA in fata unei astfel de … extrem de simple forme de pre-VIATA .

    Asta nu tine de POLITICA … ci doar de nivelul inca precar de CUNOASTERE a umanitatii … si de nivelul inca precar al STIINTELOR VIETII … de astazi.
    ESTE VORBA … doar de … LIMITELE CUNOASTERII UMANE actuale !!!

    ne pot invata … marx … lenin … ceasca … bill nebunul … elon nebunul … de cum sa STOPAM aceasta forma de pre-VIATA ???

    Doar STIINTA … aPOLITICA/aIDEOLOGICA/nonDOGMATICA … in evolutia sa CONTINUA… ne va PUTEA oferi SOLUTIA/SOLUTIILE !!!
    pana nu va fi prea tarziu !

  42. poate … POLITICIENII (din toata lumea) experimenteaza … jocul cu … moartea !!!
    cum sa se joace … si sa COCHETEZE (dictatorial) … cu aceasta babataie !!!

    PS. sa nu uitam NICIODATA ca … specia umana … este doar o specie de maimute … o speciee de animale … aflata in evolutie sau involutie (a la Darwin) !!! NU OMUL ESTE CENTRUL sau SCOPUL LUMII (principiul STIINTIFIC non-ANTROPIC) !!!!

  43. @Charlie:sigur nu esti ruda cu Shoshoaka, colege de pavilion? Puti a usturoi pana aici…

  44. d’n popescu.nu ne mai fa apologia stramosilor tai ! e o mandrie ptr.maimute ,dar ptr.oameni ???
    totusi citind comentariile tzucalarului lui marga care bintuie pe aici,inclin sa-ti dau dreptate !
    Si astept momentul cand virusii tai inteligenti vor face un cor si vor canta ”
    :Nu turnati clor peste noi,
    Vrem sa discutam cu voi !:

  45. Doina prostului trece iarăși cu melosul ei de mahala. Nu-i de mirare. După Foișor trebuia să caute diversiunea. Dar este tot mai vădit: după Colectiv, Piatra Neamț, Balș etc. continuă succesurile aceluia. Pesemne că Nistorescu, Marga, Severin sunt de vină că și-au dat seama – în articole strălucite – că prostul este numai prost. Ca și cum constatarea face faptul! Nu Doino a prostului, este la mijloc doar un prost, iar cel care doinește unui prost este și mai prost. De mult verificat!

  46. Ca la comandă apar prin aceste subsoluri, la articolele adânci și responsabile de soarta țării, Doine care încearcă diversiunea – bine zis de unii, Doine ale Prostului. A trebuit să ne obișnuim cu această murdărie care vrea să înlocuiască discuția serioasă. Doar că este revoltător: după ce duc de izbeliște econonia, sănătatea, educația, finanțele, încrederea din această țară, cu „guvernul meu” și dulapul, mai au tupeu. Se pare că doar tupeu, căci usrpluspnl au arătat că nu sunt în stare de altceva. Eventual de furt, cum constată cine cerceaează unde-s banii țării. Foișorul este doar un semn al incapacității. Păcat că mor mii și mii de oameni.

  47. „Pandemia a făcut să dispară mai mult de un milion de oameni, a afectat grav viața altor milioane și a provocat pagube imense – cele mai mari după Al Doilea Război Mondial. În mod firesc, ea a stârnit reflecții dincolo de pacienți, medici și decidenți – pe întreaga gamă a reflexivității.”

    Domnule Marga … ce ne puteti spune „filosophic.heideggerian” despre „evolutia” pandemica in China (inclusive 😉 😉 HONG KONG !) … si mirabila re-lansare economica post-pandemica a Chinei,
    faptul daca: – China mai are sau DE CE NU MAI ARE PANDEMIE ?

    …si alte chestii COMPARATIV (=rational-calculabile!) interesant-pragmatice ?

    Char asa !
    … De ce peste tot unde-i CRIZA ECONOMICA si unde chiar trebuie, pentru a evita CRAH-ul, sa se TIPAREASCA BANI … e inca P(L)ANDEMIE si in restul economic echilibrat al lumii … (orezarii par example!)
    China (= 1,7 miliarde de oameni!) … nu mai e PANDEMIE (desi de la ei a pornit, se spune !)
    …pentru ca in CHINA nu mai e CRIZA ECONOMICA

    China creste in timp ce restu’ lumii dependenta de DOLLAR 😀 scade ! China are mii de mld de dollari ? Pe bune ?
    si in CHINA nu se tiparesc … bani ! pentru ca „saraca” China are mai mult decat poate re-tiparii … 😉

    Hai domnule Marga … un pic de efort intelectual din partea dumneavoastra devine o delectare romancier-nouvelistica din parte noastra !

    🙂

    [Ceva pute din ce in ce mai rau … chiar si in inca denumirea P(L)ANDEMIEI premeditat-gresit ca … PANDEMIE ! ]

    😀

  48. „China de azi câștigă nu încălcând regulile comerțului internațional, ci prin mărimea populației și a pieței, și că, în zilele noastre „nu expansionismul chinez este problema, ci abdicarea Americii””

    Domnule philosoph Marga confirma citatul americanului … „teoria marxista a saltului calitativ necesar izvorat din cantitate” ?

    Daca „DA” domnule Maraga … are imperiul yankeu , cantitativ clar inferior regatului chinez … vre-o sansa cat de mica de-a rezista NATURII …contrazicand de facto realitatea ultimilor 20 de ani ?

    Intreb ca unul care la randul sau a studiat liber si in amanunte … filozofiile (plural) lumii !

    😀

  49. nu stie domnu’ Marga de-astea cu „saltul calitativ izvorat natural din cantitate!

    Nea Marga nu stie ca 10 oameni in grup(turma-istic) …aka chinezeste !
    Sunt „emergent-holistic”(!!!) mai capabili decat 10 oameni individuali(individualist-ic) …aka americaneste !

    Nea Marga stie … philosophie … abstracta
    (ceva la fel de sy-sy 🙂 precum THEOLOGIA abstracta[=fara Doamne-Doamne!)

    Chiar nu-nteleg istetule, de ce-ti bati gandurile de … solzi ‘mnealui !

    🙂

  50. Mishteaux, acest articol, prin analiza sa de tip main stream, ignora in mod voit partea scufundata a icebergului realitatii totusi cunoscibila…
    Este ca mas media ce considera eveniment doar ce si despre ce alege sa informeze…si cand…
    Totul este kairos zicea, bine, Aristotel. Timing, cum le place snobilor romani sa zica…

  51. Iar te dai cunoscător, tovarășe Neos, când nu ai nimic de spus. Știi ce-i aia main stream? Tocmai aici este că Fareed Zakaria iese din main stream și spune chestiuni noi. Care-i partea scufundată a icebergului – speculații sau ipoteze pentru ignoranți? Contrazi, nene, o propoziție, bărbătește, vorba tot mai interesantei Dana Budeanu! Cunoscibilă poate fi o parte, la nivel de șuetă. Poate vrei să spui cognoscibilă. Poate fi și asta, dar spune-i pe nume!

  52. @Neos 😀 te inteleg !

    😉

    [apropeaux: crezi ca Marga intelege PE DEPLIN axioma marxista, batran-evreiasca: (axioma pentru ca nemijlocit luata din realitate, de relaxatul, lenesul si vesnic-nefericitul Karl M.!) a „calitatii necesar izvorate din cantitate” sau e doar o vorba papagalicita in cursurile ‘mnealui !Din nefericire am asistat la doar unul din cursurile lui in Germania …”omul e dus cu capul ” , sincer vorbind ! 🙂 ]

    Ce studii ai pentru ca te vad occidentalizat ? 😉 😀 😛

  53. @Janos Wass … amice … vorbesti de lucruri sfinte (= despre care mai bine ai tacea ca magarul fost leu pan-a cascat botul !)

    Tu , da ! . tu ! … sti unde-a copilarit „Fareed” (ce etnie … pentru ca prin asta: „”ce cultur-a supt de mic !””) ?

    Daca nu sti si ce inclinatii sexuale si de ce s-a despartit de-a 3-a nevasta …mai bine taci ! „”Philosophule „!

    🙂

  54. Încălcarea Constituției, recrutarea de sus în jos a inșilor mai slabi, nepregătirea și lipsa de civism a decidenților, statul polițienesc, înlăturarea competiției, deciziile aducătoare de pagube îi dau conținutul. România are Constituție de stat de drept democratic, dar statul a fost avariat. Din capul locului legitimarea a fost făcută praf – cu un „președinte” ales de o treime din electorat și „guvernul meu” susținut de sub o cincime a acestuia – iar prostocrația a virusat, la rândul ei, instituțiile țării.

    Andrei Marga

    Pentru asta trebui sal laud pe Marga ! In niciun caz nu e in solda „guvernului meu” ! m
    Apropos asta imi aduc aminte cum era vazut, deunazi, o vreme, Iohanis in Germania … exact ca un „paria” !
    Multi au uitat faza stanjeneala ma masa, la banchetul din Bavaria (acolo unde-i sunt de facto ambii pariniti su unde va merge si el la … pensie, NEAMT get-beget fiind ! 😉 )

  55. Vezi mai Janos ( tiberiu , asistent , sidonia, idetificatul cu prostii , profesorul , inginerul , si cum iti mai zici tu ) , d.l profesor NEOS iti vorbeste despre Aristotel , iar tu contraataci cu Dana Budeanu ! Vezi , asta este diferenta dintre tine si d.l profesor NEOS ! De aceea zic , meseria de tucalar nu mai renteaza … ia-ti catrafusele si pleaca , pleaca , in China !

  56. @Conu Jorj

    Nu fi chiar asa de aspru …

    o mica lectura (=cultura generala si methode-pentru-incepatori de judecata logic-axiomatica, „geometrica” 😉 ) ar fi :

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ethics_(Spinoza_book)

    MDA … multi, inculto-fuduli „moderni” reinventeaza intelectual-„tehnologic”: roti mici si ovale … desi istoric evolutionar DEJA …altii … au inventat de mult … roti aproape circulare ! desenele lor „tehnice” sunt in toate BIBLIOTECILE (care se respecta!) 😉

    😉

    NEOS nu e nici profesor si nici n-are absolut nimic comun cu ce i se pune, oarecum laudativ 😀 , 😀 ‘n carca ! E dar un habarnist mai rasarit (dac-ar fi sa fim si seriosi, scurt timp ! 🙂 )

  57. de ce : https://en.wikipedia.org/wiki/Ethics_(Spinoza_book)
    … si pentru ca:

    The 19th-century German Sanskritist Theodor Goldstücker was one of the early figures to notice the similarities between Spinoza’s religious conceptions and the Vedanta tradition of India, writing that Spinoza’s thought was

    … a western system of philosophy which occupies a foremost rank amongst the philosophies of all nations and ages, and which is so exact a representation of the ideas of the Vedanta, that we might have suspected its founder to have borrowed the fundamental principles of his system from the Hindus, did his biography not satisfy us that he was wholly unacquainted with their doctrines… We mean the philosophy of Spinoza, a man whose very life is a picture of that moral purity and intellectual indifference to the transitory charms of this world, which is the constant longing of the true Vedanta philosopher… comparing the fundamental ideas of both we should have no difficulty in proving that, had Spinoza been a Hindu, his system would in all probability mark a last phase of the Vedanta philosophy.”

    😉

  58. si cu cele scrise mai sus …cercul se inchide-n educatia „catholic-mahomedana” a lui „Fareed”

    putini … vad seriozitatea profund-inlacrimata din spatele glumelor … mai putin puerile insa deloc … ludice 😉 !

    😀

    [PS: S-a reimpacat Freed cu nevasta ? E totul OK acum ? ii accepta …”inclinatiile” … mahomedan-dosnice ? Intreb pentru ca nu-s la curent !]

    😀

  59. @mishteaux Am studiat stiinte politice la New York si litere moderne la Paris. Sunt profesor.
    Acest Fareed s-a extaziat, in mare patriot, dupa atacul recent ordonat de Robinette de Bidet in Siria…

  60. Con Jorj, nu am de ce pleca în China, dar vreau să o vizitez. Eu sunt născut aici, am casă și profesie, nu stau pe cheltuiala nimănui, nu sunt cornut și parazit al mahalagismului vostru zis politic. Nu văd de ce asociezi pe Dana Budeanu cu Aristotel, căci numai un prost face asemenea abuzuri. Dânsa este o doamnă inteligentă și cultivată, de la care ai putea lua lumină. Aristotel nu-i de tine, iar cine îl citează ar fi trebuit să-l citească. Dacă așa profesori ai, este și mai clar. Altfel sunt pline dicționarele citarilor de citate. Altfel, discutăm teorema lui Pitagora, dar nimeni nu s-a comparat cu acesta. Nu folosește la nimic. Nu-i de mirare că în capul tău este cam la grămadă – și pe mine mă confunzi aiurea – ca și cum asta te destinde. Poate că da, un prost se destinde cum apucă!

  61. @neos te cred pe cuvant !

    :*

    eu n-am studiat nimic si asta sper ca e vizibil ! 🙂

  62. Ar trebui Neoase să te dai studinte nu doar la New York, științe politice, și Paris, litere moderne, ci și la incultură la Râșnov și erori de gândire la Țândărei. Mai sus spuneai că ai ceva la ministerul justiției. Ți se pot arăta perlele din subsoluri, care nu onorează pe nimeni. Aici mă izbește asta: în loc să arăți exact unde, în ce susținere, greșește Fareed Zakaria, vorbești de extazul lui. De unde știi? Te-a sunat? Sub alt aspect, mesteci doar clișee. Chestia cu Robinette este de Gâgă. Te afli și tu în treabă spunând gogomânii.

  63. @Janos Wass … mai ales etica lui Aristotel pentru fiul lui (nu celalta etica, pentru ca mai are una ) !

    De ce nu celata „etica” aristoteliana …Janos ?

    😀
    😉

  64. ” dinsa este o doamna inteligenta si cultivata , de la care ai putea lua lumina ” asa spui tu Janos W , despre Dana Budeanu ! In aceasta idee pot sa-ti mai recomand inca o ” doamna ” de acelasi calibru … Sosoaca ! In fine , bine ca ai dezvaluit cine esti , in ce ape te scalzi si ce preferinte intelectuale ai
    ! PS — Si nu te mai pune ca prostu ( era sa zic schizoid ) , cu d.l Neos si d.l Mishteaux , esti la ani lumina distanta , esti rata cu varza ! Chiar daca tu nu poti realiza , asculta oamenii care-ti vor doar binele !

  65. Conu Jorj, știi cornutul nu găsește destul loc și dă cu capul și se ia de orice. Se poate bănui că un Janos nu este suporter al doamnei Șoșoacă, dar ai putea să iei lumină și de la ea. În definitiv, sinceritatea și angajamentul ei ți-ar putea tempera ipocrizia ce te face să dai cu coarnele în orice și oricine. Decât să țină geanta politicii de mahala, măcar ea are o linie de conduită. Alta decât a cornutelor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.