Anunț pentru pacienții care au suferit un AVC

Ministerul Sănătăţii transmite că a realizat un nou program de acţiuni prioritare, prin care urmează să aloce finanţare directă pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale acute în secţiile de neurologie (AP-AVC-REAB).

Ministerul a publicat în transparenţă decizională ordinul privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru AP-AVC-REAB.

AP-AVC-REAB este un program complex de neuroreabilitare care ajută pacienţii să-şi recâştige funcţionalitatea, îmbunătăţindu-şi calitatea vieţii după un AVC.

„România are încă o incidenţă ridicată a pacienţilor care au suferit, la un moment dat, o formă de accident vascular cerebral. Supravieţuitorii trec prin momente cumplite, iar drumul către recuperare este unul dificil. Ministerul vine să ofere sprijin exact acestei categorii de pacienţi, prin intermediul unei finanţări directe către spitale. Vorbim despre recuperare, dar şi despre prevenţia afecţiunilor. Neuroreabilitarea şi prevenirea trombozelor se află printre priorităţile noastre”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat într-un comunicat transmis vineri.

Activităţile vizează aspecte motorii, cognitive, emoţionale şi de comunicare, precum şi prevenirea complicaţiilor acute derulate în cadrul secţiilor de neurologie.

Tipuri de neuroabilitare cuprinse în program sunt: neuroreabilitarea timpurie a deficitelor motorii (membre, mers, echilibru, coordonare, evitarea căderilor), neuroreabilitarea cognitivă şi emoţională timpurie, neuroreabilitarea afaziei şi a tulburărilor de comunicare, vedere, tratamentul simptomelor (dureri, subluxaţii, spasticitate, tulburări sfincteriene), prevenirea complicaţiilor acute.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, statisticile arătau că doar 30% dintre supravieţuitorii unui AVC aveau acces la terapii de recuperare, prima problemă indicată fiind lipsa infrastructurii, dar şi a fondurilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. Aveti grija sa nu aveti angajati la armata sau interlopi VECINI pentru ca sunt in crima organizata si iradiaza oamenii prin blocuri si le provoaca neurinoame pe coloana, cancere si avc-uri. Si nici nu e musai sa fie vecin, ci poate avea niste mecanisme prin masini in preajma blocurilor care actioneaza deviceuri de prin plapuma – sunt prea ifetine si veti intelege doar uitandu-va pe produsele de pe camere video etc la cat sunt de micute. Nu credeam ca se va ajunge la asa ceva in societate, dar traim printre criminali!

  2. Si mama mea a avut doua Accidente Vasculare ! Pe primul accident Vascular la trecut dar dupa 9 luni a facut al doilea accident vascular grav si dupa o saptamana a Murit ! La Spital .

  3. Unde credeti ca vor ajunge banii? La spitalele si policlinicile de stat prost dotate cu echipament de recuperare sau la privatii care aproape sigur au facut presiuni pentru implementarea programului.

  4. Ma asteptam la un vaccin care sa previna AVC-urile, poate mai incolo..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.