Apare analistul comportamental. Ce înseamnă

Deputatul PNL Mara Calista a anunţat, luni, că va depune la Parlament un proiect de lege care reglementează modul de exercitare a profesiei de analist comportamental – un specialist care gestionează terapiile problemelor copiilor cu autism.

Totodată, proiectul de lege respectiv prevede şi cadrul pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Naţional al Analiştilor Comportamentali din România.

„Încununăm un traseu de aproape patru ani de zile, de când am început să discutăm acest subiect pentru prima dată. Prin acest proiect de lege pe care îl vom depune vom reglementa profesia de analist comportamental – un specialist care gestionează terapiile problemelor copiilor cu autism, adică să reuşim să-i aducem cât mai aproape de copiii tipici, cum de altfel este cunoscut acest domeniu. În ultimii 20 de ani au fost mai mult de 10.000 de copii care au suferit de acest sindrom. Din păcate, ONG-urile au fost alături de aceşti copii mai mult decât a fost statul român, prin serviciile sale şi prin instituţiile pe care le punea la dispoziţie”, a declarat Mara Calista, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

În paralel cu acest proiect, a adăugat parlamentarul PNL, se află aproape de final creionarea paşilor privind standardul ocupaţional al acestei profesii şi, de asemenea, reglementarea statutului şi a organizaţiei care va avea grijă ca aceste terapii să ajute într-adevăr copiii care au nevoie de sprijin.

Deşi analiza comportamentală se practică în Romania de peste 20 de ani, până în prezent nu a existat o reglementare privind această profesie şi standardele necesare, a declarat Anca Dumitrescu, fondator al asociaţiei Autism Voice şi preşedinte al Institutului ABA România.

„Mii de specialişti în analiza comportamentală o făceau fără să existe standarde. (…) Pe baza proiectului de lege vom putea să înfiinţăm Colegiul Analiştilor Comportamentali din România, organism care poate să reglementeze standardele la nivel mondial, să impună normele de aplicare în practică pentru această profesie. În acelaşi timp, noi am lucrat şi la standardul ocupaţional şi săptămâna aceasta va fi depus şi înregistrat la ANC (Autoritatea Naţională pentru Calificări n.red)”, a precizat Anca Dumitrescu.

La conferinţa de presă au mai participat preşedintele asociaţiei Help Autism, Daniela Bololoi, preşedintele Asociaţiei Lumea lui Arthur, Ana Turtureanu, şi avocatul Elena Păculea.

Potrivit proiectului legislativ, profesia de analist comportamental se va exercita, pe teritoriul României, în condiţiile prezentei legi, în scopul evaluării comportamentului, planificării şi implementării programelor de schimbare comportamentală care îmbunătăţesc abilităţile de adaptare la mediu pentru persoanele cu astfel de deficienţe.

Analistul comportamental va analiza şi evalua atât comportamentul observabil individual sau de grup, cât şi factorii de mediu care îl influenţează, cu scopul de a optimiza calitatea vieţii indivizilor având un impact pozitiv la nivel social.

Principalele domenii de practică în care activează analistul comportamental sunt: clinic – ca servicii conexe actului medical, cu responsabilitatea de a concepe, planifica, implementa, supraveghea şi modifica un plan de interevenţie comportamentală, în baza diagnosticului clinic stabilit de medicul de specialitate şi în strictă concordanţă cu prescripţiile medicale ale medicului curant; psihosocial – cu responsabilitatea de a concepe, planifica, implementa, supraveghea şi modifica un plan de interevenţie comportamentală în concordanţă cu nevoile medico-psiho-sociale ale beneficiarilor şi cu normele legale în vigoare.

Analiştii comportamentali care au obţinut dreptul de liberă practică pot opta pentru exercitarea profesiei în regim salarial în sectorul public şi/sau în sectorul privat sau pot înfiinţa cabinete individuale, cabinete asociate sau societăţi civile.

Conform prevederilor proiectului de lege, nu va putea exercita profesia de analist comportamental o persoană care a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni în împrejurări legate de exercitarea profesiei şi pentru care nu a intervenit reabilitarea, precum şi persoana căreia i s-a interzis dreptul de a exercita profesia, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească.

Exercitarea profesiei de analist comportamental este incompatibilă cu orice acţiune de natură a aduce atingere demnităţii profesionale sau bunelor moravuri, conform Codului deontologic al analistului comportamental. Pe durata stării de stării de incompatibilitate se suspendă dreptul de exercitare a profesiei. În termen de 10 zile de la apariţia situaţiei de incompatibilitate, analistul comportamental este obligat să anunţe Colegiul Naţional al Analiştilor Comportamentali, se mai prevede în proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. sunt cei care iti vor diagnostica plodul si il vor trece pe droguri. ScLAVA! la americani toti copiii care se joaca, sunt „agitati”, PENTRU CA ASA SUNT COPIII, DA, TOVARASI! NU EXISTA BABA FRUMOASA SI PLOD CUMINTE, VA AMINTITI? NU, PENTRU CA NU MAI AVETI BUNICI – I-ATI „SALVAT” UCIGANDU-I LA SPITALELE MORTII A-RA-HA-TICE, PE TESTE CARE NU TESTEAZA NIMIC! s-au inventat neshte „boli psihice” care „necesita” DROGURI TOVARASHI. ALEA DE-TI IDIOTIZEAZA PLODUL SA FIE CUMINTE IN FATA TE-VE MKULTRA! cand va veti trezi voi… vine potopu’ direct!

  2. De atâția, experți, evaluatori, executori judecătorești, consiliatori, psihologi, sociologi, analiști comportamental, cumunicatori și ajutori de băgători de seamă acoperinți din ambasade și consulate nu știu cine o să ne mai poarte ciubotele.

  3. Unii vor cotiza,altii vor incasa bani,ii vor obliga sa cumpere carti de milioane,ii vor conditiona cu fel de fel de cursuri ,perfectionari pe bani etc.Si totul se va rezolva,fa fi ca inainte.fara pile, relatii,fara sa te supui directivelor lor nu o sa aiba nimeni dreptul sa profeseze.

  4. Nu exagerati. Acești analiști comportamentale nu pot trece peste controlul părinților presupusului copil suspectat de autism. Pe de alta parte un analist bun, prin experiența pe care se presupune ca o cistiga în domeniu, poate ajuta părinții sa înțeleagă și sa aleagă cele mai bune soluții pentru copilul lor. Autiștii au ca principala problema dificultățile de auto-protectie și din cauza asta, chiar dacă uneori pot fi foarte inteligenți în rezolvarea problemelor logico-matematice, ei au nevoie de supraveghere și protecție permanenta, lucru care poate dezorganiza total viață unei familii….Se spune ca în America doctorii fac abuz de medicamente cu efecte probabil necontrolabile dar asta se întîmplă pentru ca medicii de acolo sunt speriați și terorizați sa nu încalce vreo directiva data de sistemul lor medical super-standardizat….

  5. Este diabolic!!! Jumatate din copiii occidentali sunt pe medicatie pentru tulburari de comportament, baietii in proportie mai mare decat fetele. Un educator sau un profesor mediocru ”deranjat” de un copil prea activ sau prea inteligent, deci copii plictisiti de mediocritatea sistemului de educatie, va fi distrus, eliminat. Medicatia neuroleptica da tulburari hormonale si cel mai adesea la varsta adulta este urmata de adictie de droguri…Oameni buni! Sunt atatea lucruri legate de saracie de rezolvat in Romania! De ce se voteaza pe banda aceste legi globaliste in loc sa ne concentram pe adevaratele probleme? Oras de 15 minute, analist comportamental, gestiunea resurselor romanesti de catre organisme externe, leagea educatiei, etc. Ce au cu copii nostri, ce au cu noi?

  6. domnule ” un roman”, în principiu ai dreptate dar problema pe care am arătat-o mai sus se referă la totala dezorganizare a unei familii care are un copil autist și care copil nu poate fi lăsat fără supraveghere nici o secunda. Singura soluție este intervenția statului pentru a nu dezorganiza familiile afectate. Dar în ” vest” asta are un preț care, parțial, l-ai arătat în postul tău. de aici putem sa mergem mai departe și sa vedem cum se pot rezolva problemele acestea….nu trebuie neaparat sa înțelegem mot-a mot propunerea cu analiștii de comportamente. văd doar ca se încearcă rezolvarea acestei probleme cu familiile cu copil autist….sa speram ca soluția românească sa nu fie copierea ” mecanica” a metodelor din ” vest”.

  7. @dorinteodor Nu avem nevoie de ”analisti comportamentali” pentru familiile care au in grija o persoana cu handicap major, incluzand copiii autisti! Avem nevoie de ingrijire medicala adecvata si de asistenta sociala adecvata. Daca s-ar elimina pseudo-asistenta sociala pentru persoanele bune de munca, bani care se risipesc ca si capital electoral pentru a vota politicieni corupti, daca am redirectiona acesti bani ca si salariu decent unui membru al familiei persoanei handicapate completat de vizite saptamanale ale personalului medical necer bolnavului, situatia s-ar rezolva. ”Analistii comportamentali” vor fi o noua categorie de impostori bugetari pregatiti sa execute ordinele abuzive ale coruptilor, sa execute in schimbul mentinerii privilegiilor lor….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.