Armand Goșu: De ce a fost România ignorată de Biden

Criza politică din Ucraina/Rusia, tensiunile de la granițele țării noastre și marea vulnerabilitate a României în acest moment au fost temele unui interviu acordat de istoricul Armand Goșu Republica.ro 
Istoric și profesor asociat la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și cu o lungă experiență în analiza spațiului ex-sovietic, Armand Goșu avertizează că Rusia ar putea ajunge în Transnistria și pe Dunăre, la nordul brațului Chilia. Recunoaște însă că deși este un scenariu mai puțin probabil, nu e exclus.
Iată interviul apărut pe Republica.ro:
„Luni seară a fost videoconferință cu Biden, la care au participat liderii Italiei, Germaniei, Franței, Poloniei, țărilor care contează. Geografic, România are cea mai lungă graniță cu Ucraina, mai lungă decât a Poloniei. România e situată cel mai aproape de Crimeea, de Donbas. Nu Estonia, nu Norvegia, nu Italia. Sigur că poți să explici cu argumente raționale de ce nu ai fost invitat acolo, dar ai fi vrut ca român să fii și tu acolo, să contezi în discuțiile astea. Ai la graniță regiunea Odessa, Moldova cu Transnistria, unde sunt circa 1800 de militari ruși. Deci Bucureștiul are interese de securitate de promovat acum. Din păcate, nu contezi. Asta se întâmplă când ai o clasă politică mediocră”, spune Armand Goșu, istoric și profesor asociat la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Cum ați descrie situația din Ucraina, luând în calcul desfășurarea evenimentelor, succesiunea deciziilor și a luărilor de poziție? Dincolo de declarații, vorbim de trupe rusești în apropierea frontierei cu Ucraina, asistență militară trimisă Kievului, militari americani care stau în așteptare.

Oficialii ruși și purtătorii secundari de mesaj, comentatorii apropiați Kremlinului, subliniază un lucru: că lumea nu va mai fi aceeași, se va schimba, după ce Rusia a prezentat acele drafturi de acorduri la 17 decembrie. Orice se va întâmpla lumea se va schimba. Ei spun că Putin, cu mijloace diplomatice, oricum o să schimbe statutul Rusiei pe arena internațională și că apelează la niște mijloace diplomatice ceva mai dure, mai neobișnuite. Și, vezi Doamne, după Războiul Rece, lumea a uitat, și-a pierdut abilitățile de negociere diplomatică. Ei spunând că, până la urmă, ceea ce se întâmplă acum nu e cu mult mai mult decât în alte crize. Dar asta e criza aia care va schimba fața lumii.

De cealaltă parte, în Ucraina, Zelenski dorind să liniștească populația, vine și spune următorul lucru: Oameni buni, stați liniștiți, noi suntem în război cu Rusia din 2014, nu de câteva luni, noi ne-am obișnuit cu acest război, noi putem să-l câștigăm, dar nu trebuie să ne panicăm. În același timp, amintiți-vă că în octombrie-noiembrie, ucrainenii le spuneau americanilor același lucru: Sunt manevre obișnuite ale rușilor, ei tot timpul sunt la granița noastră, nu e nimic neobișnuit. Era perioada în care americanii le atrăgeau atenția ucrainenilor: Ce întâmplă? De ce tot se adună trupe la granița voastră, de ce e amenințarea asta?

„Nu poți spune că nu se întâmplă nimic. Totuși Putin a dat un ultimatum Occidentului, felul în care sunt formulate condițiile aruncă în aer ordinea mondială”

Poate ști cineva ce este în mintea lui Putin acum?

Ce se va întâmpla nu cred că știe nici Putin cu exactitate. El pur și simplu ia decizii în funcție de context. Dar argumentele în favoarea faptului că e altceva decât a fost în ultimii ani sunt mult prea importante. Nu poți să spui că nu se întâmplă nimic grav, totuși Putin a dat un ultimatum Occidentului.

De fapt toată ideea acestor acorduri, felul în care sunt formulate condițiile din drafturile respective aruncă în aer ordinea mondială din ultimii 30 de ani.

Cum credeți că se va schimba lumea după acest moment? Vom începe să trăim sub o amenințare crescândă a Rusiei?

Ponderea Rusiei în deciziile mondiale ar putea să fie mult mai importantă, dacă ar fi să primească satisfacție măcar și parțial. Iar asta nu ar fi în avantajul flancului estic al NATO. E greu de explicat publicului de aici: am făcut și noi niște mici concesii, ca să acomodăm Rusia, că e nervoasă, e stresată, hai s-o liniștim. Poate că la Berlin sau la Paris aceste mici concesii făcute Moscovei ar fi apreciate, dar în Țările Baltice, în Polonia, cedările, indiferent cât de mici, ar fi receptate foarte negativ.

„Putin încearcă să spargă unitatea Occidentului, ăsta e jocul lui, și, într-un fel, a și reușit să ne arate că avem păreri diferite despre Rusia”

Care este acum cea mai mare vulnerabilitate a Occidentului în fața Rusiei?

Putin încearcă să spargă unitatea Occidentului, ăsta e jocul lui, și, într-un fel, a și reușit să ne arate că avem păreri diferite despre Rusia. Recent, la Berlin șeful marinei militare a fost obligat să-și dea demisia după niște declarații cel puțin ciudate, iar Franța e în campanie electorală în care cei puțin doi candidați la prezidențiale, Eric Zemmour și Marine Le Pen, vorbesc de ieșirea Franței din NATO și de reamenajarea relațiilor dintre Franța și Rusia. În Italia ai lideri politici cu mesaje antiamericane și pro-rusești. Nu uitați că în Occident există o generație întreagă de politicieni cu sentimente antiamericane. Iau exemplul Germaniei federale cu vechea ei aristocrație. În 1917, SUA a intrat în Primul Război Mondial împotriva Germaniei. Un an și jumătate mai târziu, al doilea Reich se prăbușea cuprins de revoluție, iar aristocrația își pierdea privilegiile. Această aristocrație germană a fost de atunci și a rămas până astăzi foarte anti-americană. Iar anti-americanismul în Germania e împărtășit nu doar de stânga, ci și de dreapta politică și de extrema dreaptă. Mai ai în Germania problema energiei.

Germania se uită diferit la problema ucraineană, ea spune: la noi tradiția e să menținem cu orice preț pacea, trebuie să negociem cu Rusia, trebuie să găsim soluții diplomatice. Aici nu e vorba doar de pacifismul german, cum ni se repetă adesea de la Berlin. Adevărul e mult mai profund, anume că Germania a intrat în dependență energetică față de Rusia

După ce fosta cancelară Merkel a renunțat la energia atomică, după ce a închis minele de cărbune, Germania a rămas pe gaz devenind prizoniera Rusiei. Peste 40% din gazul ars în Germania e gaz rusesc, oamenii ăștia depind de Rusia. Între prima criză, declanșată în contextul războaiele gazului între Ucraina și Rusia, și ce avem acum, să zicem consumul pe anul 2020, nu doar că nu a scăzut cota pe care o are gazul rusesc pe piața germană, ci a crescut, de le 28-29% la 40% ceea ce e o nebunie.… E un eșec de proporții al politicilor europene în materie de securitate energetică.

Germania se uită diferit la problema ucraineană, ea spune: la noi tradiția e să menținem cu orice preț pacea, trebuie să negociem cu Rusia, trebuie să găsim soluții diplomatice. Aici nu e vorba doar de pacifismul german, cum ni se repetă adesea de la Berlin. Adevărul e mult mai profund, anume că Germania a intrat în dependență energetică față de Rusia, că există un puternic curent anti-american în societatea germană, de la elita aristocratică până la cea de stânga social-democrată și de extremă stângă, succesoarea partidului socialist muncitoresc din estul Germaniei. Mai sunt oamenii de afaceri germani conectați la Rusia, cu poziții în consiliile de administrație ale marilor firme rusești, personaje importante, încă influențează politica statului. Germanii vor să facă business cu Putin și îi acuză pe americani că le strică afacerile, mai ales firmele care fabrică mașini și care vând pe piața rusească destul de mult. Deci, lucrurile sunt mai complicate aici, iar Putin știe asta și se folosește de aceste contradicții între aliații occidentali. Joe Biden până acum a reușit oarecum să amenajeze toate aceste sentimente și interese divergente și să transmită mesaje de solidaritate cu Ucraina, dar realitatea e mult mai complicată.

Așadar, cea mai mare vulnerabilitate a Occidentului acum e că nu e unit în fața Rusiei și nu poate fi unit pentru că statele au interese diferite, uneori divergente, față de Rusia. Occidentul e fracturat pe mai multe falii: odată o fractură între estul și vestul Europei. Ai flancul estic – Țările Baltice, Polonia, România, chiar și Bulgaria, care au o abordare a relației cu Rusiei, dominată de teamă și amenințări de securitate. Și ai Vestul, Franța și Germania, unde opinia publică este dominată de anti-americanism și statele respective vor să facă bani din relația cu Rusia, vor afaceri, cooperare. Și ai încă o fractură, cea transatlantică între SUA și Europa. La asta se adaugă o notă specifică a administrației Biden. Președintele are o anumită vârstă. E o administrație care nu vorbește pe o voce, nici măcar pe dosarele importante. Nu știi cine ce influență are, nu știi cine ia decizia pe ce dosar.

Scenariu posibil: rușii ar putea întinde o capcană trupelor ucrainene în Donbas

În aceste condiții, cât de posibilă este o extindere a conflictului?

În Donbas, războiul a început în 2014. Sunt mai multe scenarii cu care se lucrează și cred că niciunul nu trebuie să fie scos din calcule. E mai puțin probabil, dar există și un scenariu în care americanii fac sau doar mimează niște mici concesii, rușii o să declare că sunt mulțumiți, Putin își salvează obrazul, o să fie un alt summit Biden – Putin și situația se detensionează. Nu aș exclude, dar e puțin probabil. În acest moment, mai probabil cred că este un alt scenariu: pentru că Putin a mers mult prea departe, el trebuie să dea o lovitură, dacă ar renunța și s-ar retrage fără să obțină nimic ar însemna o înfrângere. Pentru el e o problemă de prestigiu. În acest caz, sunt mai multe variante. Putin ar putea face ceva neobișnuit, o acțiune hibridă, în care să nu fie atât de evidentă agresiunea ca să nu declanșeze imediat sancțiunile Occidentului. În care Berlinul și Washington-ul se ceartă dacă e atac, incursiune, întâmplare nefericită sau … soldații ruși au alunecat pe o coajă de banană. Rușii pot să facă asta prin intermediul corpurilor de armată locale din Donețk și Lugansk – vorbim de 20.000 de oameni destul de bine antrenați, care ar putea să întindă o capcană trupelor ucrainene și să încerce să le atragă în niște lupte.

Un fel de capcană, provocare, unde trupele rusești să-i prindă și să-i încercuiască pe ucraineni, cum s-a întâmplat în 2014 și 2015. Astfel, Putin l-ar putea forța pe Zelenski să semneze un armistițiu cu niște cedări politice. De pildă, anexarea Donbasului la Rusia. Dar pentru asta, rușii trebuie să își creeze o superioritate militară evidentă, care să oblige Ucraina la niște concesii majore. Important e ca în orice analiză, să nu uităm, că Putin vrea toată Ucraina, obiectul lui nu e să mai ia o fâșie de teritoriu, ci să țină toată Ucraina în zona de influență a Rusiei. Pentru asta merge și un guvern marionetă, cum spunea Foreign Office acum câteva zile.

N-aș exclude – deși mi se pare foarte puțin probabil în acest moment – scenariul unui război pe un front mai mare. Nu vă închipuiți că pleacă rușii spre Kiev cu tancurile. E o grupare prea mică, de doar 130.000 de oameni, pentru o operațiune de anvergură cum ar fi cea presupusă de ocuparea militară a Ucrainei. Ar mai fi un scenariu, despre care s-a tot vorbit, adică să acționeze cu mai multe brigăzi în zona Donbasului și să forțeze spre sud, spre Mariupol, pe malul Mării Azov și apoi al Mării Negre. Să obțină un culoar teritorial, care să unească teritoriul Rusiei cu peninsula Crimeea. E clar că rușilor nu le ajunge doar acel pod minuscul de la Kerci. Peninsula Crimea în ultimii ani s-a deșertificat, se transformă în Sahara. Ei trebuie să găsească niște soluții pentru a menține viața în Crimeea. Ai anexat-o nu ca să o transforme în dune de nisip. Apoi din Crimeea rușii ar putea avansa spre Odesa. Ăsta e un scenariu și mai puțin probabil, dar trebuie luat și el în calcul. Rusia ar putea ajunge în Transnistria și pe Dunăre, la nordul brațului Chilia. Asta ar duce la sancțiuni foarte dure.

 

Orice agresiune împotriva Ucrainei va duce la consolidarea flancului estic cu noi trupe americane în primul rând, exact ceea ce Putin vrea să evite

Așadar, teama de sancțiuni temperează intențiile războinice ale lui Putin.

El poate să șantajeze Occidentul cu arma energetică. Putin mai are niște cărți de jucat în mână. Dar nu cred că partea economică e cea mai importantă aici, cât partea strategică a conflictului cu Occidentului.

Pentru că americanii spun: am respectat acordul fondator din 1997 între Rusia și NATO și n-am avansat trupe spre est, decât după ce Rusia a ocupat Crimeea. NATO ar trebui să aibă undeva la 8.000 de soldați pe flancul estic. Ar trebui să aibă 1.000 în România, dar nu au, au mult mai puțin. Ar trebui să aibă 4.000 în Polonia, i-am întrebat pe prietenii de la Varșovia, și ei spun că nici vorbă de 4.000 militari străini în Polonia. Mai sunt în Estonia, Letonia și Lituania câte o mie în fiecare. Sunt și britanici și canadieni, nu doar americani. O nimica toată. E o prezență simbolică.

 

Sunt foarte puține trupe NATO pe flancul estic. E ridicol Putin când spune că Rusia se teme de trupele NATO de pe flancul estic. Știți câți militari ar fi trebuit să fie? 8.000. Nu sunt 8.000, sunt mult mai puțini. Știți câte trupe are Rusia în Crimeea? Cel puțin 28.000.

Acum două zile, americanii au zis că pregătesc un desant de 8.500 de militari, ca să întărească flancul estic. Deci cu asta îl amenință americanii pe Putin: orice agresiune împotriva Ucrainei va duce la consolidarea flancului estic cu noi trupe americane, exact ceea ce Putin vrea să evite. Dacă te uiți pe drafturile acelea din decembrie, acolo scrie: să se retragă toate trupele dislocate spre est după mai 1997. Adică trupele NATO să rămână pe aliniamentul din timpul Războiului Rece, unde erau bazele în sud, din Italia, până în nordul Germaniei de Vest.

Adevărul este că sunt foarte puține trupe NATO pe flancul estic. E ridicol Putin când spune că Rusia se teme de trupele de pe flancul estic. Știți câți militari ar fi trebuit să fie? 8.000. Nu sunt 8.000, sunt mult mai puțini. Știți câte trupe are Rusia în Crimeea? Cel puțin 28.000. La asta se adaugă trupele din Belarus, Kaliningrad, în districtul militar nord-vest, de la granița cu Țările Baltice, apoi în districtele militare de vestul Rusiei. Diferența dintre numărul militarilor NATO și cei ai Rusiei este zdrobitoare în favoarea Rusiei. E ridicol să vină Putin să spună că se teme de NATO.

Ce rol joacă China în actuala criză?

China stă departe și-și freacă mâinile. Evident că alături de Rusia, subminează cât poate prezența americană în întreaga lume. Asta e foarte clar. Dar chinezii nu vor să joace în stilul Rusiei, să dea ultimatumuri, să zăngăne armele. Ei lucrează pe termen lung, nu vor să sperie vânatul. Ei știu să își urmărească obiectivele. Știu că marele meci se apropie și e în interesul Chinei ca această criză între Rusia și America să dureze cât mai mult și să genereze tensiuni în tabără occidentală. Tensiuni pe care și China se pregătește să le exploateze mai încolo.

 

Nu e nevoie de ruși ca statul român să se prăbușească, ajunge această clasă politică mediocră, lăsată de capul ei

Care este marea vulnerabilitate a României în acest moment?

Politica internă, politicile publice, mediocritatea clasei politice… E o degradare fără precedent. România s-a scos singură din jocurile regionale. Mult criticatul Traian Băsescu era acolo, era în joc, avea ceva de spus. Îți plăcea, nu-ți plăcea, era acolo… cu engleza lui aproximativă. La ce-i folosește României că Iohannis vorbește bine engleză și e frumos ca bradul? Că nu e pe nicăieri. Luni seară a fost videoconferință cu Biden, la care au participat liderii Italiei, Germaniei, Franței, Poloniei, țărilor care contează. Geografic, România are cea mai lungă graniță cu Ucraina, mai lungă decât a Poloniei. România e situată cel mai aproape de Crimeea, de Donbas. Nu Estonia, nu Norvegia, nu Italia. Sigur că poți să explici cu argumente raționale de ce nu ai fost invitat acolo, dar ai fi vrut ca român să fii și tu acolo, să contezi în discuțiile astea. Ai la graniță regiunea Odessa, Moldova cu Transnistria, unde sunt circa 1800 de militari ruși. Deci Bucureștiul are interese de securitate de promovat acum. Din păcate, nu contezi. Asta se întâmplă când ai o clasă politică mediocră. Sunt 20 de ani de când ai fost invitat în NATO și tu nu ai reușit să construiești niște autostrăzi sau să modernizezi niște căi ferate pe care aliații tăi să trimită tancuri ca să te ajute.

Astăzi, România asistă la certuri între generali, ce instituție a plagiat mai tare, SRI, SIE, Armata? Înainte, Armata Română se bucura de respect în opinia publică românească. Mi-e teamă că după mandatul de prim-ministru al generalului Ciucă, armata o să iasă șifonată, prestigiul ei va fi diminuat. Și asta tocmai într-un moment extrem de grav, în care aveai nevoie ca armată să fie la cotă maximă de încredere.

Până acum nici nu prea îi vedeai pe acești generali, iar publicul nu-i putea auzi cum vorbesc. Acum Nicolae Ciucă a trebuit să iasă să dea interviuri și vezi că leagă cu greu trei cuvinte. Și îl compari, că nu ai cum să nu-l compari, cu generalii altor state din NATO. Și te întrebi: Ăsta cum știe să vorbească așa de bine și al nostru nu. Cum se poate? Că el nici nu are doctorat. Nu e nevoie de ruși ca statul român să se prăbușească, ajunge această clasă politică mediocră, lăsată de capul ei. Și consecințele sunt pe termen lung. Lucrurile arată jalnic. Nu știu ce mai poate fi făcut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Author

29 de Comentarii

  1. Sekatura sublima de la Sibiu Klaus Iohannis trebuie obligat sa se Intoarca in Mediul Privat ca Halebardier la Brukenthal.
    Nu exista alta Solutie !
    KLAUS FII BOIER CUM A FOST SI HONECKER !

  2. Totul este un joc de sah ( politic ) ! Cei mai buni jucatori de sah, din ultimul secol , au fost rusi . ( ca fapt divers ).

  3. Corect este. “La ce-i folosește României că președintele Iohannis vorbește bine engleză și este înalt ca bradul deștept ca gardul?”

  4. Clasa asta politica este emanatia acestui popor. Romanii, vizibil, se complac in situatia ca tara lor sa NU fie altceva decat o TABARA MILITARA AMERICANA, condusa de americani. Restul sunt LOZINCI.

  5. „Putin vrea toată Ucraina, obiectul lui nu e să mai ia o fâșie de teritoriu, ci să țină toată Ucraina în zona de influență a Rusiei. Pentru asta merge și un guvern marionetă, cum spunea Foreign Office acum câteva zile.”
    Acuma ce sa zic, un guvern marioneta pro-occident ar urma sa fie schimbat cu alt guvern marioneta (pro-rus). Nu cred ca gasesti roman cu mintea la purtator care sa spuna ca rasturnarea guvernului legitim si democratic ales si inlocuirea cu unul marioneta (coincidenta Hunter Biden) printr-o lovitura de stat (printre alte primaveri intamplatoare prin lume) evaluata de Nuland sa fi costat SUA 5 miliarde $ e ceva ce respecta vointa poporului sau dreptul international.

  6. Si de ce ar fi luata in seama o cenusareasa care are o armata doar ptr defilari de Ziua Nationala si care sta numai cu mana intinsa la pomeni din exterior?
    La charite, si’l vous plait!

  7. V-a dat autorul material de scuipat. La asta va pricepeti. Ca doar sunteti daci liberi si auristi de vaza.

  8. Per ansamblu, concluziile istoricului ar fi relativ ok, in conformitate adica cu „corectitudinea politica” a momentului nostru. Ar fi cu totul altceva daca! nu ar argumenta doar prin filtrul trecutului, ci privind spre viitor, deslusind curentii istoriei incotro se misca. Dar avem asteptari prea mari de la intelighentia noastra. „Luptam” si noi cu ce avem…de unde si rezultatele vizibile…

  9. Armand Goșu e obsedat de rusi si de Rusia. Dar sa mai si predea asta ca materie la Universitate, e prea mult. Mai lipseste sa predea si holocaustul, ca-i despre neamul lui.

  10. O clasa politica de slugi. Daca accepti orice zice stapanul atunci de ce sa te mai consulte?? Romania e de acord intodeauna cu ce zice USA, Germania, Franta, Olanda etc etc. Dar clasa politica e o reflectare EXACTA a poporului si mai ales a intelectua lilor. Romanii au ales presedinte german, primar german sau francez pentru ca principiul a fost: ” Ne punem bine cu sefu strain si poate ne pica si noua ceva”. Asa ca politicienii sunt exact ca noi.

  11. Nea profesorul asta e pe din afara complet. Propagandist da, la asta se pricepe cel mai bine. Parca ar fi frate cu limba RT. Se inscrie perfect pe linia de a le pune totul in carca rusilor si lui Putin. NATO este de toate stima, Rusia si Putin sunt niste neica nimeni. Pacat ca ea banii de pomana ca profesor universitar. Nea profesorul lui CIA prajit, da Putin se teme de NATO pentru ca acesta avand baze la 600 km de granita Rusiei poate lansa rachete de croziera care ating in 10 minute Moscova. Lansatoarele de la Deveselu si cel in constructie in Polonie pot in decurs de cateva minute lansa rachete de croziera. In acest caz armata rusa neavand timp de contra-atac.

  12. Poate Bided a confundat Romania cu Norvegia? La varsta pe care oare se mai intampla!

  13. ~~o notă specifică a administrației Biden. Președintele are o anumită vârstă. E o administrație care nu vorbește pe o voce, nici măcar pe dosarele importante. Nu știi cine ce influență are, nu știi cine ia decizia pe ce dosar.” Bine ,,că conducitorii” bietei ROMÂNII au înghițit GULGUTA! Ori au înghițit-o și au ,,vărsat-o” în capul poporului veșnic dus de vorbe
    care invazie,care Ukraină ,care Rusie –E doar foamea frigul,nelumina,boala și neșcoala–a crezut PREȘUL..,Prim ministrul,conducătorii politici, că acoperă toate nenorocirile de ei aduse, cu păturile cazone care până la urmă nu-s !

  14. Propaganda a la Radu Tudor.M-ati omorat cu gurile Dunarii de parca acolo ar fi buricul lumii.Fundatiile pompeaza banii.

  15. De ce afost romania ignorata?
    Simplu: are suficienti agenti cia pe metru patrat, ca armand gosu, incat sa mai aiba vreo tresarire a interesului national.
    In rest, acelasi agit-prop ieftin; cu exceptia finalului:
    ‘aceasta clasa politica mediocra, LASATA DE CAPUL EI’
    Adevarat, birourile OFICIALE fbi si cia de la bucuresti care controleaza LA VEDERE justitia, inca n-au bagat in puscarii tot leadership-ul politic, mediocru sau nu.
    Mda, INCA mai sunt scapari …

  16. Nu mai e nimic de făcut…
    Colonia este bine înfiptă în sol…
    Un fel de Protectorat al Vestului prin UE și NATO
    Am mai fost așa în sec.19 după 1848 …

  17. americanii dispretuiesc slugile. „decat” se folosesc de ele…. slugile si tradatorii, de folosit, niciodata de respectat…

  18. Noi suntem buni doar la „cumparaturi” de vechituri americane si de la altii!

  19. Propagndistule amerloc univeristar, rumeg-o pa aceasta daca te lasa neconstiinta de nean si tara: Acum v-ati prins de ce nu au facut amerlocii investitii civile masive in Romania??? Ei au investit doar in baze si scuturi militare pentru a-i ataca pe rusi cat mai aproape de granita lor. Romania fiind pregatita sa devina teatru de razboi. Cand or incepe sa cada bombele si rachetele peste blocurile din Romania tunci sa-i vedeti pe toti romanii pupatori de amerloci ce fericiti or sa mai fie. Amerlocii se razboiesc intotdeauna in ograda altora nu a lor. De aceea trimite Bideul trupe in Romania ca sa-i intarate cat mai mult pe rusi si sa inceapa odata bubuiala. Caz in care Romania va fi transformata in mormane de miloz si fiare distorsionate.

  20. Autorul spune secretul lui Polichinelle. Rusia vizeaza demult Dunarea si Prutul, prin proiectul Novorusia, ca nu degeaba mentine importante forte pe Nistru. Deja a facut importanti pasi in acest sens, Crimeea fiind unul dintre. Are insa dreptate cu politicienii dar ma tem ca nu calitatea lor determina ignorarea Romaniei, ci o anume obsesie a NATO pentru flancul nordic, daca nu cumva un anume blat cu Rusia in privinta celui sudic.

  21. Da, „un anume blat cu Rusia in privinta celui sudic”. Haraso.

  22. Or fi zis sa nu-l deranjeze pe imparatul Iohannis cel Mare de la o importanta zi la ski pentru fleacuri cum ar fi razboi in Ucraina. Ucraina este undeva prin America de Sud.

  23. Mai sunt oamenii de afaceri germani conectați la Rusia, cu poziții în consiliile de administrație ale marilor firme rusești, personaje importante, încă influențează politica statului. Germanii vor să facă business cu Putin și îi acuză pe americani că le strică afacerile, mai ales firmele care fabrică mașini și care vând pe piața rusească destul de mult. Deci, lucrurile sunt mai complicate aici, iar Putin știe asta.

    Toata Germania absenteszs nu numai Iohammis

  24. Ce natie este Armand Goșu, obsedat de rusi? Si dece este obligatoriu studiul acestei materii la Universitate? Individul trebuie concediat si trimis la Tiraspol, sa lupte cu armata a 14-ea.

  25. „…Bulgaria, care au o abordare a relației cu Rusi[a] dominată de teamă și amenințări de securitate”?
    HAHAHAHAHA! bulgarii se simt frați cu rușii, bă, dobitocule kAkademik! Parcă nu trăiești la distanță de 100 de kilometri de ei… Rușii i-au eliberat de sub turcii musulmani, și niciodată bulgarii nu vor uita asta! …plus că nu au fost conflicte între Rusia și Bulgaria.
    „Și ai încă o fractură, cea transatlantică între SUA și Europa”…
    „Fractura” ‘lii! Bruxelles-ul e puișorul Washingtonului, continuare a Planului Marshall, masoneria amerlocă comandă masoneria ioropenisă ce a inventat-o în urma WW2. Poveștile cu „conflicte” referitoare la soia amerlocă modificată jănietik, și cu carnea de conzum amerlocă cu hormoni, sunt APĂ DE PLOAIE, basne de prostit cetățenii europeni care să crează că Bruxelles-ul chiar „se opune” unor măgării ordonate de amerloci. Nu mai păcălesc pe nimeni! Și vaxcinurile CoVid au fost astfel alese de Comiziya Ioropenisă ca să favorizeze S.U.A.! Turcii ăia amețiți de la „BioNTech” dîn Jarmaniya sunt doar niște paravane jalnice, ca pentru prostovani de pe stradă preocupați doar de modelul amerloc al shopping-ului dă vikend. Despre ce vorbim aici?
    Lăsați-i pe papagalii ăștia cu propaganda, ca goșul, să dospească în sucul lor propriu „democratic” (adică PE BANI DE LA Șoroș), nu ni-i mai prezentați aici, că suntem sătui de ei!

  26. Avand in vedere ca-n CV lui s-a publicat doar informatii referitoare la studiile superioare si ONG sorosiste pe unde a activat inseamna ca Armand Gosu este khazar pripasit in Romania. Combinatia asta de nume de Armand si Gosu nu e tipic romaneasca. Si daca-i khazar e normal sa tina cu ceilalti khazari ce conduc USA si sa-l besteleasca pe Putin.

  27. Khazarii au drept scop ca crestinii ortodocsi sa se omoare reciproc. De aceea khazarii incita la razboi intre rusi, ucrainieni, romani si bulgari. In esenta razboiul pe care khazarii ce conduc USA vor sa-l declanseze in Ucraian este un razboi in primul rand religios si mai apoi unul economic.

  28. Dupa Gosu in mod sigur Putin e de vina si-n acest caz??? „SUA au cumpărat cele mai puternice arme de spionaj cibernetic
    O investigație publicată vineri de The New York Times a dezvăluit că Israelul, care controlează exportul de software de spionaj, la fel cum controlează exportul de arme convenționale, a făcut din Pegasus o componentă cheie a strategiei sale de securitate națională, folosindu-l pentru a-și promova interesele în întreaga lume.
    Investigația, care a durat efectuarea unor anchete timp de un an de zile, arată, de asemenea, că F.B.I. a cumpărat și a testat ani de zile software-ul NSO, plănuind să îl folosească pentru supravegherea internă, până când agenția a decis în cele din urmă, anul trecut, să nu implementeze instrumentele.
    The Times a constatat că vânzările de Pegasus au jucat un rol esențial în asigurarea sprijinului națiunilor arabe în campania Israelului împotriva Iranului și în negocierea acordurilor Abraham, acordurile diplomatice din 2020, semnate în cadrul unei ceremonii la Casa Albă de Trump, care au normalizat relațiile dintre Israel și unii dintre adversarii săi arabi de lungă durată.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.