Artificiul prin care Guvernul a redus deficitul

Deficitul bugetar la șapte luni a fost de 1,26%, mai redus decât cel de la jumătatea anului, de 1,61%. Foarte multă lume, inclusiv mass-media, a susținut că în doar o lună de zile Cabinetul Dăncilă a reușit performanța să reducă ecartul dintre cheltuieli și venituri, fără însă să spună cum de a avut loc minunea.
Nu a fost vorba de nicio minune ci de un artificiu. Indicatorul se calculează ca procent din produsul intern brut nominal. În iunie, când a raportat un deficit de 1,61%, Guvernul a mers pe estimarea de PIB pentru 2018 de 907,9 miliarde de lei. În august, când a avansat prima rectificare bugetară pe acest an, Executivul a împins estimarea PIB-ului la 945 miliarde de lei. Și cum avem un numitor mai mare, atunci rezultatul împărțirii diferenței dintre cheltuieli și venituri este un deficit mai mic raportat la PIB.  Un alt motiv pentru scădere îl reprezintă veniturile sezoniere, precum impozitul pe profit sau veniturile nefiscale. Față de un deficit de 0,6% în primele șapte luni din 2017, acum este dublu.
Cert este că, după șapte luni avem un deficit ceva mai mare decât dublul celui de acum un an, când s-a raportat 0,6% din PIB. Decembrie 2017 s-a încheiat cu un deficit de 2,9%, aproape de limita maximă de 3%, prevăzută în Tratatul de la Maastricht, după ce s-au operat tăieri de 12 miliarde de lei de la investiții. În aceste condiții trebuie văzut cum va reuși Guvernul PSD-ALDE să țină sub 3% pentru că veniturile raportate la PIB sunt mai mici decât anul trecut, 17% față de 17,3% iar cheltuielile cresc permanent (18% în primele șapte luni).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Artificiul e pentru mintit votantii PSD la RTV si Antena 3, Romanii INFORMATI nu cred o boaba din minciunile PSDiste!

  2. Anul trecut la şapte luni Eurostat ţipa că deficitul anualizat al României se apropie de 4%.
    0,6% la şapte luni (de unde cifra asta??) ar fi însemnat anualizat… cam 1%! Eu unul n-am auzit de aşa ceva. Guvernul ar fi sărbătorit nonstop.
    În schimb pun pariu că şi anul ăsta deficitul se va încadra în 3%. E al treilea an la rând când tot aud de depăşire şi am început să mă plictisesc…

  3. Precizari :
    – In iunie PIB era estimat la 930 miliarde lei ( vezi comunicat MFP )
    – De la cca 15 miliarde deficit la sase luni , acesta a scazut la cca 12 miliarde
    – Daca raportarea ar fi fost facuta la un PIB de 930 miliarde lei , deficitul la sapte luni ar fi fost 1,29% in loc de 1,26%.
    – POate remarcati colectarea mult mai buna la TVA si accize , peste 9% crestere fata de anul trecut , mult mai mare decat cresterea PIB-ului si a consumui.
    In rest numai de bine.

  4. Deficitul romaniei se reduce cu mai mari controale si mai mari impozite asupra firmelor gigante din románia. Sa controleze ce intra si ce iese din románia,,,Foarte foarte important acest lucru””””Politicienii nostri trebue sa se gindeasca in fiecare zi ce sa faca ca sa distruge clanul coruptiei din Rumanía incepind cu ei sa-si faca autocritica personala unu cate una, sa fíe corecti si sa respecte legile Tarii Románe.

  5. Deficitul romaniei se reduce cu mai mari controale si mai mari impozite asupra firmelor gigante din románia. Sa controleze ce intra si ce iese din románia,,,Foarte foarte important acest lucru””””Politicienii nostri trebue sa se gindeasca in fiecare zi ce sa faca ca sa distruge clanul coruptiei din Rumanía incepind cu ei sa-si faca autocritica personala unu cate una, sa fíe corecti si sa respecte legile Tarii Románe. Decí cine trebue sa de-a exemplu sant politicieniiii nostri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.