Atenţie, Dacian Cioloş! Se clatină ultimele redute semnificative ale economiei naționale

Forumul „Transilvania Furată”, desfăşurat la Izvorul Mureşului, a prezentat şi dezbătut cazuri punctuale care denotă atât slăbiciunea, cât şi lipsa de preocupare a autorităţilor Statului Român de a apăra şi a proteja legal formele patrimoniale sub care se prezintă dreptul de proprietate. Anume, au fost prezentate cazul Colegiului Naţional „UNIREA” din Târgu Mureş; situaţia din Defileul Văii Mureşului Superior, denumit Parc Naţional şi declarat arie protejată, dar dat în administrare unui Ocol privat din Gheorgheni, care are un comportament prin care sunt lezate interesele locuitorilor din 26 de localităţi româneşti; de asemenea situaţia foarte gravă de la Compania Naţională de Uraniu. Aceste cazuri, ca şi celelalte prezentate în ediţiile anterioare, considerăm că afectează în bună măsură siguranţa naţională, se spune în comunicatul final din care redăm mai jos.

”În cazul Colegiului Unirea, fiind prezentă conducerea Colegiului, s-au descris încălcările de lege de către Consiliul Local Târgu Mureş în complicitate cu inspectorul şef al I.Ş.J. Mureş, jocul pe care l-au făcut împotriva intereselor şcolii româneşti, ale părinţilor şi elevilor din colegiu. Totul a început prin cedarea frauduloasă a imobilului care găzduieşte colegiul în favoarea aşa-zisului Status Romano-Catolic înfiinţat nelegal în anul 2002 la Judecătoria Miercurea Ciuc. A urmat o adevărată canonadă prin evacuarea parţială a sălilor de clasă în mod forţat sub coordonarea unor fruntaşi ai UDMR. Totul a fost posibil prin abuzul în serviciu al inspectorului general a I.Ş.J. Mureş, Ştefan Someşan, care a dat aviz nelegal şi a încurajat înfiinţarea Liceului romano-catolic în dispreţul Legii nr. 1/2011, care a forţat faptic deschiderea activităţii şcolare, concomitent cu alungarea elevilor români din spaţiile Colegiului şi împrăştiaţi de acelaşi inspector pe la alte şcoli, ceea ce în timp scurt va atrage dizolvarea Colegiului Unirea, una dintre cele mai prestigioase şi tradiţionale unităţi de educaţie din România.

Se impune ca autorităţile judiciare şi autorităţile Statului Român să acţioneze cu fermitate, fără calcule politice şi fără trădarea intereselor naţionale. În acest sens, solicitam de urgenţă:

– Deschiderea unor anchete penale şi administrative finalizate cu tragerea la răspundere potrivit vinovăţiei celor implicaţi;

– Revizuirea „restituirii” nelegale a imobilului care în realitate constituie proprietatea Statului Român din anul 1920;

– Desfiinţarea Liceului Romano-Catolic, care funcţionează nelegal, nefiind posibilă funcţionarea a două instituţii şcolare în aceeaşi clădire;

– Crearea condiţiilor efective de reluare normală a activităţii şcolare a Colegiului Unirea în componenţa şi structura şcolară de până acum.

În privinţa Parcului Naţional „Defileul Mureşului Superior”, să se intre în legalitate prin retragerea dreptului de administrare Ocolului Silvic în regim privat din Gheorgheni, a respecta şi a ţine seama de interesele, de dreptul la proprietate şi de tradiţiile populaţiei locale.

– Verificarea modului în care s-au folosit sumele acordate prin subventii si fonduri europene pentru locuitorii zonei şi constatarea semnăturilor false prin care locuitorii şi-au dat, chipurile, acceptul pentru protecţia zonei.

– Cercetarea şi anchetarea fostului primar din comuna Răstoliţa care a înlesnit pretinse restituiri de proprietate, a funcţionarilor care au favorizat nelegalităţile, angajaţi ai Agenţiei de Mediu Târgu Mureş, jud. Mureş şi din cadrul Ministerului, inclusiv foştii miniştrii care s-au perindat în perioada 2008 – 2014 la conducerea Ministerului;

– Cercetată implicarea şi favorizarea deputaţilor şi conducerii UDMR în toate aceste demersuri nelegale.

În privinţa Companiei Naţionale a Uraniului, reprezentanţii sindicatului, specialişti din domeniu cunoscuţi şi implicaţi în problematică au evocat pericolul şi riscurile pe care le prezintă indiferenţa şi ignorarea drepturilor salariaţilor, protecţia mediului şi a sănătăţii pe care le implica depozitarea nesatisfăcătoare a minereului şi a rezervelor de combustibil care nu sunt valorificate.

Este inexplicabilă şi total păguboasă pentru România atitudinea şi dispreţul pe care îl manifestă conducerea Nuclear Electrica prin directoarea generală si conducerea CNU prin directorul ei, urmașul securistului-anchetator al minerilor grevisti din 1977, director ce doreşte să închidă şi ultima mină de uraniu românesc, adică ruperea circuitului integrat din energie. Amintim aici că suntem SINGURA ţară din Europa cu ciclu integrat în uraniu!

Altă explicaţie nu găsim decât trădarea intereselor economiei româneşti, ale angajaţilor companiei, care companie rămâne captivă deoarece nu poate valorifica minereul (vezi falimentul de la Apa Grea), decât pentru singurul client, Centrala Nucleară Electrică de la Cernavodă.

Solicităm premierului României, Dacian Cioloş, şi vicepremierului Costin Borc să dezamorseze rapid conflictul de muncă din ramură, să dispună de urgenţă o verificare profesionistă şi oportună a modului în care această sursă generatoare de energie atât de importantă este abandonată, aşa cum s-a întâmplat în cea mai mare parte cu industria de minerit românească.

A se apăra această ultimă redută economică semnificativă pentru România, a cărei abandonare ar duce la reacţii negative în lanţ, în zonele de mediu, economic şi social, este o prioritate naţională în condiţiile situaţiei geopolitice actuale.

Se impun de urgenţă destituirea conducerii companiei şi aducerea în staff a unor persoane competente devotate României, cu respect şi aplecare pentru salvarea/valorificarea corectă şi în interes naţional a acestei rezerve strategice. Cerem imperativ pedepsirea conform legii a celor vinovaţi de subminarea acestui sector al economiei naţionale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.