AUR propune creșterea redevențelor petroliere și miniere

Alianța pentru Unirea Românilor a depus două proiecte legislative care vizează modificarea și completarea Legii petrolului nr. 238/2004, respectiv a Legii minelor nr. 85/2003.

Cele două proiecte urmăresc să realizeze o reașezare a sistemului de taxare si impozitare pe baze principial corecte, în care să se realizeze o deplasare a poverii fiscale de la salariații, antreprenorii și pensionarii, cetățeni români cu domiciliul în România, care nu consumă în exces resurse naturale (în formă brută sau prelucrată) de pe teritoriul României, către cei care le consumă în exces și către acționarii și consumatorii străini de materie primă sau produse finite ce înglobează resursele naturale aparținând românilor, susțin reprezentanții formațiunii politice într-un comunicat de presă.

Potrivit expunerii de motive, atât valoarea nominală, cât și ponderea veniturilor din redevențe trebuie să crească semnificativ, reflectând justa valoare a consumului resurselor naturale ale României, prețul urmând a fi suportat de către consumatorii acestor resurse, la momentul consumului efectiv, așa cum e normal, indiferent de existența profitului sau chiar și a vânzărilor efective.

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii petrolului nr. 238/2004 prevede că redevența petrolieră se stabilește astfel:

  1. a) o cotă procentuală din valoarea producției brute extrase, pentru operațiunile petroliere de exploatare a zăcămintelor petroliere, după cum urmează:
Redevența Producția brută
% țiței/condensate10^3 tone/ trimestru
10%  pentru zăcăminte care produc sub 10
15% pentru zăcăminte care produc între 10 și 20
20% pentru zăcăminte care produc între 20 și 100
30% pentru zăcăminte care produc peste 100
% gaze naturale10^6 mc/ trimestru
10% pentru zăcăminte care produc sub 10
15% pentru zăcăminte care produc între 10 și 50
20% pentru zăcăminte care produc între 50 și 200
30% pentru zăcăminte care produc peste 200
  1. b) o cotă de 30% din valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni petroliere de transport și tranzit al petrolului prin sistemele naționale de transport al petrolului, precum și din operațiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea publică a statului;
  2. c) o cotă de 10% din valoarea venitului brut realizat din operațiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

Proiectul mai prevede că „taxele și redevențele se plătesc trimestrial, actualizându-se anual cu rata inflației, neputând fi niciodată mai mici de 100.000 euro / zăcământ / trimestru”.

Prin proiectul privind modificarea și completarea Legii minelor nr. 85/2003 se stabilește că Redevența minieră cuvenită bugetului de stat se stabilește, la încheierea licenței ori la eliberarea permisului de exploatare, după cum urmează:

  1. a) o cotă procentuală de 10 % din valoarea producției miniere pentru minereuri feroase, neferoase, de aluminiu și roci aluminifere, radioactive, pământuri rare și disperse, pietre prețioase și semiprețioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale și gazele care le însoțesc, gaze necombustibile, nămoluri și turbe terapeutice;
  2. b) o cotă procentuală de 10 % din valoarea producției miniere pentru cărbuni;
  3. c) o cotă procentuală de 10 % din valoarea producției miniere pentru metale nobile;
  4. d) echivalentul în lei a 5 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru substanțe nemetalifere;
  5. e) echivalentul în lei a 5 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru roci magmatice, roci metamorfice, călcare industriale și de construcții, dolomită, gresie și tufuri industriale;
  6. f) echivalentul în lei a 5 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru argile, marne, loess, nisip și pietriș, nisip și roci caolinoase;
  7. g) echivalentul în lei a 5 euro pe unitatea de producție minieră, pentru albastru industrial, piatră ponce, sienite nefelinice, gips, cretă, nisip silicios, bentonită, nisip caolinos, ardezie și diatomită;
  8. h) echivalentul în lei a 10 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru bazalt ornamental, dacit ornamental, andezit ornamental, riolit ornamental, granit ornamental și granodiorit ornamental;
  9. i) echivalentul în lei a 10 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru albastru ornamental, aragonit ornamental și siliconite ornamentale;
  10. j) echivalentul în lei a 10 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru marmură, calcar ornamental, gresie ornamentală, travertin și tufuri ornamentale;
  11. k) echivalentul în lei a 5 euro, pe unitatea de producție minieră, pentru săruri haloide.”

Redevența minieră cuvenită bugetului de stat pentru ape minerale naturale se stabilește la sursă, în echivalentul în lei a 10 euro/1.000 litri,  la cursul Băncii Naționale a României de la data plății.

Proiectul legislativ mai stabilește că valoarea redevențelor va fi reactualizată anual, la propunerea autorității competente, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de rata inflației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

16 Comentarii

  1. Daca ii pui intre degete unei maimute: un creion, un pix, o carioca, poate creiona orice, la fel si balamucosii de la aur. Fapte urgent si nu vorbe sau povesti in scris, aur!

    • Unii isi pun intre degete un pix si incep sa scrie prostii, cum ca vor fapte nu vorbe, numai ca faptele in discutie trebuie arobate de unii care nu tin cu tara si ca atare nu le vor aproba si deci vorbele nu vor deveni fapte dar prostul cu pixul nu gandeste, el doar scrie la comanda.

  2. He, mda.. Are cumva temerea că prin minune ajunge la guvernare și nu va avea pe unde scoate cămașa ?? De luat e ușor bre. De făcut bani trebuie să ai mansarda mobilată..Și nu cu fel de fel de violatori…

  3. foarte bună inițiativa, însă din păcate în parlament se va vota în felul următor:
    pesede – împotrivă, pt că e un pardit de borfași trădători
    penele – împotrivă, pt că e un pardit de mafioți trădători
    usere – împotrivă, pt că e un pardit de neomarxiști trădători aflați în solda corporațiilor
    udemere – împotrivă, pt că un oenge terorist care face tot posibilul să saboteze România.

  4. Singura solutie este nationalizarea!!! Un partid de patrioti ar pune pe primul loc interesele poporului roman! Nu si AUR. AUR sunt doar alti tradatori corupti la fel ca si PSD PNL si USR

  5. Oricum AUR par mai seriosi decat aia care taiau pensii speciale in 30 de zile si i-ati votat cu doua maini sau aia care se laudau ca „acum aveti cu cine”

  6. AUR – ce garantie puteti oferi, ca in cazul in care ati ajunge la putere, nu o sa spuneti si voi ca ceilalti, ca nu ne lasa UE, ca nu ne lasa FMI, ca nu ne lasa Banca Mondiala, ca nu ne lasa George Soros……..
    Ideea e de aur, dar punerea in practica ?
    Oricum, atit PSD cit si PNL au dezamagit crunt !
    Nu fac nimic fara sa-i intrebe pe straini daca pot….
    Atunci sa mearga la straini sa le ceara votul nu la poporul roman !!!

  7. exactitate exista doar in cazul celor care au fost la putere si au dovedit de ce sunt in stare, pentru ceilalti e doar o incercare!
    asa ca avem de ales: ori ii votam pe aia care au mai fost si pierdem din stat 4 ani, ori ii votam pe altii care PAR mai seriosi dar nu avem nici la ei nici o garantie ca nu pierdem 4 ani! mai e si varianta a treia, stam acasa ca oricum iese cine trebuie!!

  8. Economie te halesc. Cu astia Venezuela scrie pe noi.
    Poate gasesc si eu unul sa-mi sape si sa-mi stropeasca gradina,sa-mi culeaga rosiile, eu numai sa iau banul, ca e gradina mea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.