Bani aruncați pe studii de fezabilitate

România a luat 800 milioane euro de la Uniunea Europeană pentru proiectări şi studii de fezabilitate prin programul Connecting Europe Facility (CEF)‚ granturi pentru transport pentru perioada 2014-2020, şi nu a construit niciun kilometru nou de cale ferată, scrie Ziarul Financiar.

Spre comparaţie, Polonia a accesat 2,7 miliarde euro prin acelaşi program pentru 24 proiecte de cale ferată, din­tre care 18 vizează îmbunătăţirea infrastructurii feroviare.

România număra anul trecut doar 10.769 km de cale ferată, dintre care doar 4.034 km erau electrificaţi.

În ultimii cinci ani, România a numărat cu 1 km de cale ferată mai puţin, astfel că în 2015 existau 10.770 km faţă de 10.769 în 2020, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

România bate pasul pe loc când vine vorba de construcţia de noi străzi sau autostrăzi, dar nici nu se preocupă de modernizarea unei căi de transport deja existente care poate fi o alternativă mult mai bună şi mai ecologică faţă de transportul rutier. Infrastructura feroviară din România nu este adaptată realităţii economice actuale, ci, mai degrabă, nevoilor economice din ani 70-80.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. Pentru ce Dracul i-au dat aia medalia aia lui Iohannis??..ca în 7 ani nu s-a construit 1 km de cale ferată!!..încă românia nu e legată de europa prin nicio autostradă!!..
    Care europa unită?..europa valorilor, europa mobilitatii…kanci!!..
    Dacă pleci de la constanța până la oradea sai arad faci tot atât ca și cand ai pleca de la oradea pana la paris!!..poate mai repede…

  2. Furaciuni si escrocherii pe banda rulanta ca le permite legea votata de caposii politicii de lux! Nu degeaba imaginea tarii si a politicienilor in strainezia e catalogata ca fiind hoti, escroci, criminali.

  3. Campion este Drula dar la povesti pentru fraierii sai useristi. Demagogu a facut deja sute de kilometri de autostrada si a modernizat sute de kilometri de cale ferata numai pe hartie. In realitate nimic concret.

  4. bani furati,bani deturnati,bani deocheatzi.
    poza spune:alea nu sunt sine de cale ferata ci spaghete deja fierte,in asta consta „studiul de fezabilitate”.
    bani deocheatzi-evropa nu avea habar ce face??????
    „-vreau sa dau bani falsi de pomana!”

  5. De acord ca banii sant aruncati , insa sant aruncati „cui trebuie „!

  6. Ar fi interesant sa ne spuna si cine a incasat banii. O sa avem surpriza sa vedem ca prin diverse firme si aaocieri tot cei care au dat banii au taiat si factura pt studii. Clasic.

  7. Da, bani aruncați, dar nu pe fereastră ci în buzunarele cui trebuie. Proiectele au fost bune.

  8. Romania decarburata :

    Intelectualitatea la sinecuri
    Functionarii la ” studii de fezabilitate ”
    Muncitorii alungati prin Lume
    Taranii prin birturi
    Orasenii in strada , la miting
    Hotii s-au asociat cu politicienii
    Batrinii si asistatii luati la pachet sunt decimati
    Copiii crescuti atent pentru a fi timpitii de maine

  9. Păi firmele de „consultanță” ale securiștilor asta fac cel mai bine: studii de fezabilitate, de aia se taie dealuri cu grote de lilieci (Șoimuș), se surpă dealuri (Aciliu), sau trebuie tunele de urși pe unde nu sunt urși (Holdea). Imbecilii se duc după fentă și votează oamenii sistemului slugi ale securiștilor care-și bat joc de noi toți. Ce așteptări să ai de la cei care l-au votat pe iohanis sau pe cîțu? Vă meritați soarta!

  10. S-a plâns vreodată ‘coana Ioropa’ că nu s-a realizat nimic în urma cheltuirii acestor fonduri ?! Cu fondurile lor vremelnicii au pus țara pe butuci !

  11. @ Stan 09:07 Raspunsul Dvs. este cel corect.
    Ce ramane in urma acestui circuit al banilor calpi din pixul BCE, sunt datoriile statului-tinta, care va plati acesti bani calpi in VALORI REALE…Si iata ce minunata stiinta e economia si ce meandre are, ca doar expertii se pricep sa le desluseasca.
    Sistemul este destul de ingenios, atata „merit” putem sa le recunoastem autorilor, care neaparat trebuie sa fie bancheri. Iar cateva cozi de topor dornice de vandut orice…pe nimic, se gasesc in orice tara. Are cine sa semneze toate matrapazlacurile astea, nicio problema…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.