„Big Brother” în casele de tip familial

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a afirmat, marţi, că susţine montarea de camere de supraveghere în fiecare casă familială unde locuiesc copiii instituţionalizaţi, acestea urmând fie amplasate pe holuri, bucătării, în zonele unde se depozitează alimentele, în curte, pentru a preveni eventualele abuzuri asupra acestor copii.

„Ne propunem realizarea unui sistem integrat care să cuprindă Registrul Unic al Copilului, referitor la copiii instituţionalizaţi, din momentul în care ei intră în sistem, date despre părinţi, stare de sănătate, precedente penale, dacă sunt sau nu vizitaţi, până când el iese din sistem şi ajunge un adult realizat. Acum încercăm, prin aceste aspecte, să nu mai existe dispariţia unora, trafic de persoane şi aşa mai departe. (…) Acest sistem va fi accesat de persoanele cu ORNISS, va fi gestionat de STS”, a spus Intotero, în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Ea a adăugat că următoarea etapă este montarea de camere de supraveghere în fiecare casă familială.

„Şi următoarea etapă, pornind de la această platformă, unde putem include şi mamele minore, este ca în fiecare casă familială, acolo unde locuiesc copiii instituţionalizaţi, să susţinem montarea camerelor de supraveghere, cu excepţia zonelor intime, dormitor şi baie. Pe holuri, în bucătărie, în zonele unde se depozitează alimentele, în curte e foarte important să existe aceste camere de supraveghere, care soluţionează cumva anumite abuzuri din partea unora care nu au înţeles rolul dedicat al lor în acest domeniu de activitate. Acesta era unul dintre proiectele la care ne ţinem foarte mult şi dorim să-l avem realizat”, a explicat ministrul.

Preşedintele comisiei pentru muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a afirmat că aceste centre rezidenţiale pentru copii nu trebuie să devină „un fel de reality show”.

„Camerele acestea mai sunt conectate şi la internet şi pot fi sparte oricând şi luate imaginile de acolo. Cred că supravegherea intrării şi ieşirii dintr-o astfel de casă este destul ca să ştim ce se întâmplă acolo, iar libertatea lor să fie totuşi, că într-o familie se mai întâmplă şi momente importante în bucătărie, în living. Nu putem să-i supraveghem chiar de tot, de aceea avem asistenţi sociali care stau cu ei. Dar, atenţie la Big Brother, să nu cădem în partea cealaltă. Abuzul statului, care începe să mă urmărească în permanenţă cu camere de luat vederi, este mai păgubos decât o ceartă între copii într-un centru rezidenţial”, a spus Solomon.

El a mai spus că „situaţiile tragice cu familii dezorganizate, violuri” se pot preveni cu intervenţia mai rapidă a autorităţii tutelare.

Ministrul Intotero a menţionat, în schimb, că „nu este vorba de Big Brother”.

Ea a dat exemple de abuzuri din astfel de case familiale, menţionând că în unele cazuri nu există nicio soluţie din parte organelor abilitate.

„Accesul la acele camere pot să aibă doar persoanele desemnate şi doar dintr-o cerere la instituţiile specialitate, dacă se întâmplă ceva, nu aşa. Deci, în ideea aceasta că, din păcate, e foarte greu, pentru că trebuie respectată legislaţia şi paşii din Codul Muncii ca să ajungi să închei contractul de muncă al unei persoane care lucrează în astfel de instituţii. Şi să ştiţi că în astfel de instituţii sunt oamenii minunaţi, dar se întâmplă să fie 2 – 3 care au o altă tendinţă şi după aceea se aruncă aşa o pată urâtă asupra întregului sistem. Din ideea aceasta a pornit propunerea. Fiind o cheltuială financiară destul de considerabilă, o să apelăm la fonduri europene”, a mai spus ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Ar trebui de pus Camere si la Pensionari Singuri ! Ca daca cade vre-un Pensionar la Podea nu-l mai scoală nimeni !

  2. sa incerce ea intii – si sa ne spuna daca ii place. sint abuzuri, da! nu pot fi rezolvate cu idei timpite. un om inteligent si preocupat de binele partilor implicate nu se gaseste nicaieri? cum sa intri cu bocancii in vietile oamenilor?

  3. Daca un Pensionar face Accident Vascular Cerebral in Casa . Rămâne Paralizat in Casa intr-un Minut . Cum este ? Ca nu mai poate da nici un Telefon la Salvare ! Par exemplu Mama mea a facut AVC grav sintr-o Saptamana a Murit la Spital !

  4. Superb! Acele constructii tip vila gen cazemata cu garduri uriase in jur, de la azile au ajuns la case de tip familial, crese si gradinite! Ce inseamna escroc in perioade mentinute tulburi politic, e liber la orice escrocherie si hotie.

  5. sub pretextul „protectiei copilului” camerele alea o sa devina principalele producatoare de pornografie infantila de pe dark web… garantat, aia care o sa se ocupe de prelucrarea datelor o sa le vanda.

  6. „Camerele acestea mai sunt conectate şi la internet şi pot fi sparte oricând ”

    -wifi NU ARE SECURITATE!

  7. …cata dreptate a avut cel care a spus ca prostia este incomensurabila!…camerele de luat vederi nu vor impiedica nimic…vizionarea inregistrarilor se face postfactum…dupa ce s-a produs infractiunea…altfel ar tre sa ai o armata de oameni, toti cu certificat orniss, cu mii de monitoare, 24 din 24 care sa supravegheze in timp real…preventia este singura care asigura limitarea, reducerea sau disparitia acestor comportamente…si este mai simplu de facut: vezi ce oameni angajezi, controale pe bune mai des, programe de insertie sociala pt cei care devin majori si care, in prezent sunt scosi in strada…pentru varstnici exista si alte solutii de monitorizare, neintruzive in viata privata, sunt dispozitive medicale -bratari- care trimit avertizari catre centrul de monitorizare in cazur ca acelea descrise de unii comentatori…

  8. Si uite asa incet incet Orwell se iteste in casele tuturor cetatenilor, fara exceptie.
    Va fi obligatoriu, sub diverse pretexte (gen sa nu iei covid) sa tii un aparat din acesta aprins, cu camera pornita, nonstop.
    Adio viata privata, bun venit 2030.

  9. Eu zic să începem cu camere video în absolut toate clădirile guvernamentale, apoi în camerele de hotel sau casele puse la dispoziția miniștrilor, secretarilor de stat, funcționarilor, reprezentanților în CA-uri, directori de agenții etc, apoi în casele personale ale acestor funcționari.
    Păi dacă e să prevenim abuzurile, să le prevenim și pe cele care duc la corupție, dnă ministru, adică să-i filmăm pe toți funcționarii și demnitarii ca să nu ne trezim că-i găsim mai apoi cu valizele de bani prin portbagaje.

    • …stai linistit, toate locatiile enumerate de tine sunt tixite cu tehnica…padurenii stiu de ce!…dar ce afla, tin pt ei, pt zile negre, pt alegeri…

  10. @Vanatorul de troli,
    Cred că nu putem vorbi despre locațiune în cazul niciunuia dintre imobilele amintite.
    (precizez pentru cei care gândesc în românește și pentru care „locație/locațiune” înseamnă „chirie”, nu „loc” ca în păsăreasca romglezească)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.