Bill Gates o întoarce ca la Ploiești

De la începutul pandemiei, Fundația Bill and Melinda Gates a luat prim-planul răspunsului global la criza provocată de covid-19, susținând ”accesul echitabil” la vaccin pentru toată populația planetei. Fundația lui Bill Gates a susținut platforma ”Covid-19 ACT Accelerator” a OMS, care își propunea să ofere acces la tehnologia necesară producerii vaccinurilor. Acum însă, platforma amintită și Bill Gates sunt pentru respectarea dreptului de proprietate intelectuală al companiilor producătoare de vaccinuri.

Țări precum India (lovită grav de al treilea val al pandemiei) și Africa de Sud, alături de mai multe organizații internaționale și personalități, au cerut renunțarea la dreptul de proprietate intelectuală în cazul vaccinurilor. Directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului a susținut această inițiativă, spunând că multe țări au capacitatea de a produce vaccinuri, însă nu pot face asta câtă vreme trebuie să respecte proprietatea intelectuală a companiilor farmaceutice.

Într-un interviu difuzat luni de Sky News, Bill Gates a spus că renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală nu ar aduce vreun beneficiu. ”Ceea ce întârzie lucrurile nu este proprietatea intelectuală. Nu este ca și cum am avea o fabrică de vaccinuri care nu funcționează din cauza asta și, odată eliminată  proprietatea intelectuala, am avea suficiente vaccinuri pe piață. Vaccinurile trebuie testate. Fiecare proces de producție trebuie monitorizat cu mare atenție. Sunt o mulțime de alte lucruri pe lângă proprietatea intelectuală”, a spus Gates.

Bill Gates a subliniat că fundația sa a ajutat mult la accelerarea procesului de testare a vaccinurilor. El spune ca, în trecut, era nevoie zece de ani pentru ca vaccinurile apărute în statele dezvoltate să ajungă și în statele mai sărace.

Criticii lui Bill Gates arată însă că, acum, Statele Unite încep să stocheze mai multe vaccinuri decât ar fi nevoie pentru imunizarea populației. Iar, în timp ce Gates susține că în țările în curs de dezvoltare nu există fabrici care să poată produce vaccinurile anti-covid-19, India arată că lucrurile nu stau deloc așa. În plus, și alte țări care cer Organizației Mondiale a Comerțului să elimine drepturile de proprietate intelectuală au identificat institute unde ar putea fi produs vaccinul.

Pe de altă parte avem marile companii farmaceutice, care fac lobby pe lângă administrația Biden pentru a nu adopta o lege care să elimine proprietatea intelectuală. Printre alte riscuri evocate de Big Pharma se numără și faptul că o asemenea lege ar fi în beneficiul unor rivali ai Americii, precum China și Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

12 Comentarii

  1. BILL GATES NU VREA CA PROSTIMEA SA AFLE CA VACCINURILE ARN MESAGER NU SUNT IN REALITATE VACCINURI, ANALFABETLOR FUNCTIONAL!

  2. Bre,bogatanii lumii si-au inzecit averile in pandemie.E la mintea cocosului ca le convine de minune ca pandemia sa dureze cat mai mult.Ghinion.Banii fac eroii.

  3. Avea dreptate cineva care spunea ca : „Nu a fost vaccinul cel care a fost creat pentru virus, ci virusul cel care a fost creat pentru vaccin” … (ps : Macron, intr-o criza de marinimie, ofera 200000 de doze AZ Africii !)

  4. Si-a dat ARAMA pe FATA ?

    Incep chiar si proshtii sa vada la ce-$ bune vaccinele ?

    In USA in statul Virginia de Vest au inceput sa plateasca 100 de dollari celor ce se vor vaccinati ( nu e decat o metoda de-a luio Bernanke „bani din elicoter” da mna … ridicol totusi pentru ca colateral sprijina prin plata vaccinelor DE FACTO concernele farmaceutice
    …etc!)

  5. Daca ne Dati Pastile Antivirus , ma Vaccinez si eu . Cu Pastile Antivirus se ajunge Multi Miliardar , trebuiesc Minimum 8 Miliarde de Pastile si cu Rapelul inca 8 Miliarde de Pastile , adica 16 Miliarde de Dolari , ce se Castiga !

  6. Ani de zile Big Pharma a pretins si primit peste 12.000$ pe an pentru tratamentul anti HIV al unui infectat. Dupa ce un laborator din India l-a scos la 500$/an, au scazut si ei la 300$/an. Talharie in toata regula.

  7. La vate aiureli scoate asta pe gura sa imbrobodeasca castigul din afaceri pe sanatatea cetatenilor, nu ma mira sa mai sufle inca o belea.

  8. Eu cred ca domnul Bill Gates are dreptate. Era bine ca in primul razboi mondial, cand intelectualii din Tarile democrate si civilizate au fabricat si si-au dat unii in altii cu „gaze toxice de lupta”, reteta acestor gaze sa nu fie proprietatea lor intelectuala? Era bine ca in al doilea razboi mondial, cand s-au fabricat si dat bombe atomice, reteta bombelor sa nu fi fost proprietate intelectuala?

  9. Lacomia conduce omenirea ! Asta nu se mai satura, il impinge si nevasta inainte.

  10. Nu crede in „marinimia” DEZINTERSATA (umanista) a unui AFACERIST, absolut tot ce face ( chiar rugaciunile adresate unui Dumnezeu propriu sau „grija fata de semeni” 😀 ) NU au voi sa intre in contradictie cu … LEGEA PROFITULUI !

    😉

  11. daca uipath doreste sa EMIGREZE si sa PARVINA in tara apasilor, probabil ca BILL vrea sa EMIGREZE si sa PARVINA la Ploiesti ! VIVAT MICROSOFT!

  12. In Bucuresti , Construirea a 16.000 de Blocuri , ar Costa 160 de Miliarde de Dolari . Iar un Bloc ar Costa 10 Milioane de Dolari , Bloc cu 10 Etaje , 1 Milion de Dolari , fiecare Etaj .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.