Care sunt cele mai mari afaceri-fantomă din România

În România există în jur de 116.000 de companii care activează fără angajaţi, iar cea mai profitabilă dintre ele a scos un beneficiu net de 17,3 milioane de lei, conform unei analize făcută de KeysFin.

Este vorba de surcursala din România a constructorului austriac Strabag. Pe locul următor se află Amec Foster Wheeler SRL Corisco, sucursala Ploieşti România, cu 9,1 milioane de lei profit. Compania activează în zona de activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice. Pe ultima treaptă a podiumului se află Verbund Trading România, firmă deţinută de echivalentul Hidroelectricii din Austria. Aici, profitul a fost de 2,1 milioane de lei.

Cele 116.000 de firme fără angajaţi au realizat în 2014 afaceri totale de 38,2 miliarde de lei, adică 3,6% din totalul business-ului din România, de 1.063 miliarde de lei.

Conform analiştilor de la KeysFin, cele peste 100 de mii de companii fără angajaţi trebuie împărţite în trei clase distincte – unele care funcţionează ca „afaceri la purtător”, o serie de firme care lucrează cu colaboratori externi şi altele care preferă să angajeze la negru. Primele sunt firme aşa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacţii. Apar doar în acte însă nu desfăşoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacţii. Există un alt contingent de firme, spun cei de la KeysFin, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori – de la constructori la avocaţi, contabili etc. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat.

Cele mai multe firme fără salariaţi activează în domeniul comerţului (37%), urmate de cele din sectorul activităţilor profesionale şi ştiinţifice (14%), construcţii (8%), industria prelucrătoare (6%) şi activităţi de transport (5%). „Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerţului alimentar, în HORECA, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte, şi magazine tip consignaţie”, susţin analiştii de la KeysFin.

Analiza arată faptul ca boom-ul afacerilor-fantomă a fost înregistrat, coincindenţă sau nu, în timpul apogeului crizei economice, în 2012, când reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel naţional.

Conform celor de la KeysFin, cele mai multe firme sunt din Bucureşti şi activează în sectorul construcţiilor. Topul celor mai mari afaceri este condus de un nume sonor, Strabag AG Austria, sucursala Bucureşti-România, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei.

Urmează Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica – sucursala Ploieşti-Romania, cu un business de 208,1 milioane lei şi Verbund Trading Romania SRL, cu afaceri de 105,2 milioane lei. În continuare găsim Constructions Industrielles de la Mediterranee – CNIM SA PARIS – sucursala Bucureşti – industria prelucrătoare, cu afaceri de 101 milioane lei şi pierderi de 386 mii lei, firma de construcţii Societa Italiana per condotte d’acqua spa Roma – sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei şi un profit de 919 mii lei şi compania specializată în comerţ Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei şi un profit de 85,6 mii lei. „Cele mai multe firme prezente în acest top sunt companii contractoare din sectorul construcţiilor, care angajează diverse lucrări şi pe care le cesionează către alte firme specializate în domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrelă, aşa explicându-se şi faptul ca nu au declarat angajaţi”, spun cei de la KeysFin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.