„Cârtițele“ și-au premiat favoriții!/ Povestea unui fals

Preotul Theodor Damian (stanga), premiat de ambasadorul George Maior (in centrul imaginii).

Nominalizarea și premierea preotului Theodor Damian drept una dintre primele 10 mari personalitați ale românilor din America în ultimii 100 de ani a generat stupefacție în rândul majorității intelectualilor Exilului Românesc din New York și a Bisericii Ortodoxe Române aparținătoare de Arhiepiscopia de la Vatra (ai căror preoți sunt majoritari ca număr de biserici și enoriași în cadrul comunităților româno-americane, comparativ cu cei  conduși de Patriarhia Română de la București, așa cum e cazul preotului Damian). Fără nicio susținere din partea organizațiilor românești și fără un concurs, premiatul s-a trezit nominalizat de consulul general al României la New York, Cătălin Dancu, „aprobat“ de ambasadorul României la Washington, George Maior, apoi confirmat de ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero. Totul s-a făcut pe furiș, fără să se țină seama de propunerile venite din partea unor organizații prestigioase și folosindu-se un lanț de minciuni pe care le voi demonstra în continuare, recapitulând faptele și prezentând două documente.

Comisia invizibilă

19 martie 2018. Un mesaj trimis la redacție prin e-mail de consulul general al României la New York, Cătălin Dancu, ne aducea la cunoștință că: „Am plăcerea de a vă anunța că (…) am decis să nominalizez pe prof. dr. univ. preot Theodor Damian…“

Consulul General al României la New York, Cătălin Radu Dancu

20 martie 2018. Răspuns: „Propunerea ziarului New York Magazin este domnul Justin P. Liuba, 94 de ani, Președintele Fundației Iuliu Maniu. Argumente: 27 de ani redactor la Radio Europa Liberă în timpul comunismului, 50 de ani de activitate militantă ProBasarabia în America (zeci de scrisori către Congresul SUA, în care a susținut Cauza Unirii), membru al Guvernului Român în Exil și al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, emigrat în America în anul 1952. Am decis să susțin această candidatură atât personal cât și în numele ziarului.“ Am susținut și o altă opțiune: Societatea Creștină Dorul (președinte, Cristian F. Pascu), care a aniversat 115 ani de activitate neîntreruptă în Comunitatea Română. Aceleași nominalizări au venit din partea postului tv Romanian Television of New York (condus de Cristi Boghian) și al altor asociații cu vechime și tradiție în comunitatea noastră. În niciuna nu figura numele preotului Theodor Damian, alesul consulatului, al ambasadei și al ministerului! A urmat un nou schimb de mesaje, în care i-am cerut consulului general Cătălin Dancu informații privind criteriile de selecție, cine va face evaluarea candidaților, când vom afla numele laureaților Galei România 100 și unde se va desfășura evenimentul. Mi s-a spus că Guvernul României a înființat o „comisie de evaluare“ a candidaților, care va lua o decizie, urmând să primim toate informațiile, când acestea vor fi disponibile. A urmat „bomba“ care avea să demonstreze că totul a fost o farsă orchestrată de (neo)securiștii șefi ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate, care l-au „ales“ pe preotul Theodor Damian fără să țină seama de celelalte nominalizări din partea unor organizații românești din New York! Mai mult, răspunsurile primite de la Ambasada României la Washington și de la ministerul pentru Românii de Pretutindeni (la solicitarea mea referitoare la rezultatul evaluărilor „comisiei“) sunt total aiuritoare și lămuresc fără dubii lucrurile: nu a existat nicio comisie! Preotul Theodor Damian „ales“ a fost numit de la Centru, iar consulul general Cătălin Dancu, ambasadorul George Maior și ministrul Natalia Intotero ne-au mințit fără jenă, asumându-și rolul de reprezentanți legitimi ai românilor din America, ignorând și sfidând efortul unor organizații de a-și onora (cu ocazia Centenarului Unirii) adevăratele personalități pe baza unei evaluări corecte și transparente. Iată mai jos și cele două documente care dovedesc cum sunt manipulați românii de pretutindeni cu ajutorul  „cârtițelor“ trimise de la București și cu concursul unora dintre noi, care acceptă minciuna, ignoranța, impostura și falsul drept repere morale! Ambele documente arată clar cine a făcut nominalizările și că nu a existat nicio comisie, așa cum ne-au mințit proptelele preotului „ales“.

Scrisoare răspuns ministrul Natalia Intotero

 

Scrisoare răspuns Ambasada României

Comunitatea Românească din New York are și un ziar – „cârtiță“. Se numește Romanian Journal  și este condus de pseudo-jurnalistul Vasile Bădăluță. Fițuica obscură s-a înrolat în „Oastea Arhanghelului Damian“și este specializată în furat/copiat/plagiat! Ediția din 31 octombrie 2018 publică două pagini de „știri“ închinate „alesului“ Comunității Românești (a se citi al consulului general Cătălin Radu Dancu, al sinistrului ambasador fost șef al SRI George Maior și cu binecuvântarea ministrului Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero). „Articolul“  cu pricina apare în paginile 18-19 și e un copy/paste după Comunicatul Ambasadei României la Washington, în care sunt prezentați laureații Galei România 100. Ca de obicei, nu apare nicio semnătură, deși normal ar fi fost să aflăm sursa copy/paste! Nu lipsesc însă pozele de umplutură cu „alesul“ în compania celor care l-au numit și a câtorva laureați desemnați de către Organe. Bomboana pe colivă sau cireașa pe tort o pune ultimul paragraf, în care autorul anonim își încheie capodopera de servilism cu „limbile“ în partea dorsală semnate „Redacția Romanian Journal“! Poate că era mai interesant un proces verbal întocmit de tovarășa Mariana Tera (alias Dițoiu, alias Tarău sau nu mai știu cum!), trecută în rezervă de șefu’, după elucubrațiile copiate și publicate cu o zi înaintea morții Regelui Mihai!

Nu am fost singurul care a reacționat prompt față de comportamentul jignitor al diplomaților români acreditați în America și al Ministerului Românilor de Pretutindeni cu ocazia Galei Centenarului Marii Uniri, în cadrul căreia preotul Theodor Damian a fost desemnat – prin minciună și manipulare! – printre primele zece personalități ale Diasporei în ultima sută de ani! Astfel, Cristian Boghian, producătorul postului tv Romanian Television of New York, i-a trimis ministrului Natalia Intotero următoarea scrisoare.

„Stimată Doamnă Ministru Intotero,

Mi-a făcut plăcere să ne întâlnim la Consulatul General al României de la New York în ziua de 15 octombrie 2018. Continuați bunele proiecte de care ne-ați vorbit. În același timp, sper ca aceste bune intenții să se materializeze măcar în parte. Succes.

Vă invit să vedeți și alte reportaje ale Romanian Television of New York, care v-ar putea interesa, pe youtube.com/rtvny (inclusiv interviuri cu savantul C.V. Negoiță, Michael Horodniceanu, Norman Manea, Justin Liuba – președinte al Fundației Iuliu Maniu din 1951, Cristian Pascu – președinte al Societății Creștine Dorul, fondată în 1903, dar și alții). În treacăt fie spus, lista personalităților și societăților din New York este mai mare și o puteți vedea (parțial) în textul din linkul reportajului dedicat Galei Centenarului Marii Uniri  (https://youtu.be/2GgSXIzxgw0)

În ziua de 7 octombrie 2018, mai multe societăți românești din New York au organizat în Manhattan, New York, la 3 West Club (clădire istorică din 1931, aflată în vecinătatea Catedralei St. Patrick și a Rockefeller Center) o Gală a Centenarului Unirii. A conferențiat istoricul britanic Dennis Deletant, de la Georgetown University, și a luat cuvântul ambasadorul României la ONU, Excelența Sa Ion Jinga. Un moment important a fost prezentarea Medaliei Centenare de către Cristian Pascu, președintele Societății Creștine Dorul – fondată în 1903. Colecționarul de artă Stephan Benedict a prezentat în premieră busturile lui Constantin Brancuși și Iuliu Maniu, realizate de sculptorul Constantin Antonovici. Un alt moment al Galei a fost premierea cu o diplomă de excelență a douăzeci de personalități româno-americane de pe Coasta de Est a Statelor Unite. Lista cu personalități este incompletă și putea fi ușor dublată.

Ce vină are, deci, SUA (automat și românii care trăiesc aici) că 9 din primele 10 universități din lume funcționează în SUA? Majoritatea elitei intelectualității românești din Exil (Diaspora) trăiește în SUA. Este explicabil și sociologic, și istoric (cele trei mari valuri de emigrație românească în aproape 150 de ani; structura si educația populației românești din valul doi și trei; selecția populației prin dificultatea intrării cu viză în SUA). Nu mai vorbesc de valul patru de emigrație, cel venit după 1989 (și aici nivelul educațional este foarte ridicat; majoritatea olimpicilor români au ales marile universități americane și nu s-au mai întors). Este deja în formare o nouă generație de personalități, adăugându-i aici și pe tinerii români născuți și educați în SUA. A pune principiul egalității ca număr de aleși (în cazul de față mai degrabă egalitarist și sună a vremuri de mult apuse) între Portugalia (sau Belgia) și SUA este cred o mare eroare. SUA este mai mult un continent decât o țară. Este o uniune de 50 de state. Populația SUA este jumătate din populația Uniunii Europene. Numai statul Pennsylvania are o suprafață de 225.000 km pătrați și o populație de 13  milioane, mai mult de jumătate din populația României, care are 238.397 km pătrați și o populație de 20 milioane.

Personal cred că ar fi fost mai bine să se realizeze o listă separată cu 100 de personalități din SUA. Iar cealaltă listă, cu 100 de personalități cu celelalte zece țări pe care le-ați ales. Printre cele zece țări ați ales și Israelul. Pe glob trăiesc aproximativ 18 milioane de evrei (1/3 în Israel, 1/3 în SUA, 1/3 în restul lumii). Pentru evreii din Israel originari din România ați alocat 10 locuri. Logic, același număr trebuia alocat și pentru cei din SUA. În general, evreii sunt foarte bine pregătiți, iar nivelul educației celor din SUA este cel puțin la fel de ridicat cu al celor din Israel. În New York trăiesc peste un milion de evrei. Tot aici se află cea mai mare comunitate evreiască originară din România (bine organizată în asociații și societăți). Ce vină au ei că trăiesc în SUA? Bineînțeles că nu pe criterii etnice sau de altă natură trebuiesc acordate aceste distincții. Era vorba doar de un algoritm de calcul. Vă reamintesc că tot la New York se află și o semnificativă comunitate armenească originară din România. Tocmai de aceea alocarea unui singur loc pentru zona New York (în care trăiește cea mai mare comunitate românească din SUA) este o greșeală (s-au oferit câte trei locuri pentru Los Angeles, Chicago și Washington, D.C.). Iar numirea pe acel loc s-a făcut din start de la «Centru» (nu mai contează aici meritele mai mici sau mai mari ale persoanei în cauză nominalizate de la  «Centru»)“…

Cristian Boghian, Producător și Realizator

Romanian Television  of New York (RTVNY)

New York, 19 octombrie 2018

Așa s-a scris istoria unei acțiuni în care am fost mințiți în față de „cârtițele“ care și-au premiat favoriții!

P.S. Celor care au răbdare și interes pentru acest subiect le recomand să citească și editorialul meu intitulat “Alesul”, publicat în Cotidianul din 5 aprilie 2018 (https://www.cotidianul.ro/alesul/)

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 184 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.