Cât de nebunească este ideea monedei comune sud-americane?

Un interviu pentru Financial Times publicat înaintea vizitei în Argentina a președintelui proaspăt învestit al Braziliei, Inacio Lula da Silva, a făcut valuri în întreaga Americă de Sud și nu numai. Va avea America de Sud o monedă comună? Ideea a plecat din Brazilia, cea mai puternică economie a continentului. Cât de departe poate merge această inițiativă? Urmărește ea doar obiective economice sau și geopolitice?

Mai multe publicații au sugerat că moneda comună sud-americana nu ar trebui să se numească ”sur” (sud), așa cum propune Brazilia, ci ”loco”, pentru că este o idee nebunească, având în vedere experiența europenilor cu moneda euro. Nici modul în care a fost deschisă discuția despre o monedă comuna nu anunță altceva decât o nebunie. Eurointelligence scrie că europenilor le-a luat 35 de ani pentru a ajunge la o monedă comună, cu o singură bancă centrală responsabilă de întreaga politică monetară a zonei euro. Munca a început tăcut, la nivel tehnic, nu prin interviuri și prin anunțuri făcute de politicieni.

Ambițiile sud-americane pot fi mai mici decât cele ale europenilor și mai ușor de realizat, inclusiv cu ajutorul tehnologiei ce nu era disponibilă în perioada în care s-a născut moneda euro. Moneda comună sud-americană ar putea fi o monedă digitală, asemănătoare întrucâtva cu Ecu din anii 1980, precursoarea euro, folosită la vremea ei doar în contabilitatea companiilor. Chiar și așa, crearea unei monede sud-americane ridică mari probleme.

Unitatea culturală a țărilor sud americane este evident mai puternică decât cea a statelor UE, în primul rând pentru că spaniola este lingua franca pe un continent unde se vorbesc doar două limbi, și acelea foarte apropiate. Însă această unitate poate fi lesne distrusă de disparitățile economice din America de Sud. PIB-ul pe cap de locuitor în Bolivia, in 2022, era de 3.400 de dolari, pe când în Uruguay era de 18.000 de dolari. Inflația din Brazilia este de 8%, cea mai mică de pe continent, în timp ce inflația din cea de a doua economie a Americii de Sud, Argentina, este de 100%. Diferențele sunt și mai mari când vorbim despre PIB. Brazilia are un PIB de peste trei ori mai mare decât cel al celei de a doua forțe economice sud-americane. Asemenea diferențe nu există și nu existau în Europa la momentul lansării euro.

Instabilitatea politică poate și ea împiedica apariția unei monede comune sud-americane. Ideea a fost lansată imediat ce în Brazilia a revenit la putere stângistul Lula da Silva, într-un moment în care analiștii vorbesc despre ”valul roșu” din America Latină, unde majoritatea statelor sunt conduse de guverne de stânga. Această situația se poate schimba însă foarte repede, după cum s-a întâmplat chiar în ultimul deceniu.

 

”Cel mai mare pericol al monedei unice îi pândește pe membrii cei mai săraci. În cazul Europei, economiile periferice au crezut că pot profita de pe urma faptului că au aceeași monedă cu economiile puternice. Pentru o vreme, țări precum Grecia s-au putut împrumuta la dobânzi mult mai avantajoase în acest fel. Însă știm ce s-a întâmplat ulterior. Criza financiară globală a făcut ca piețele financiare să lovească în aceste economii mai slabe. Neputând să-și ajusteze dobânzile sau să-și devalorizeze monedele, aceste țări au fost obligate să suporte programe de austeritate dintre cele mai dure. Aceste state rămân și astăzi prizonierele Băncii Centrale Europene, care acționează inevitabil în interesul celor mai bogați și puternici din statele cele mai bogate și mai puternice ale zonei euro. În lipsa unei uniuni politice care să reducă din inegalitățile dintre state prin transferuri mari de bogăție de la țările bogate la cele sărace, o uniune monetară nu duce decât la transferul suveranității săracilor către bogați”, se arată într-o analiză publicată de UnHerd.

”Să ținem cont de faptul că zona euro a supraviețuit până acum pentru că liderii UE vor și pot să „facă tot ce este necesar” pentru a apăra sistemul. În cazul ultimei crize, asta a însemnat nesocotirea voinței exprimate democratic de greci și condamnarea lor la austeritate permanentă. Asta vor oare progresiștii din America de Sud?”, mai scrie UnHerd.

 

Poate că liderii de stânga din America de Sud vor altceva de la o posibilă monedă comună – un rol mai mare în politica internațională și ruperea de Statele Unite. Brazilia, țara care a venit cu inițiativa monedei unice, este membră a grupului BRICS, alături de China și Rusia. Brazilia nu s-a alăturat sancțiunilor impuse de Vest Rusiei și s-a apropiat mult de China la nivel economic. Președintele brazilian Lula da Silva va participa în Argentina și la summitul Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibiene, alături de o generație nouă de lideri de stânga care au ajuns la putere în ultimii ani. Toate aceste state sunt exportatori importanți de materii prime. Tot mai mulți analiști sugerează că o monedă care să rivalizeze cu dolarul american are nevoie nu doar de susținerea Chinei, a doua economie a lumii, ci de susținerea marilor exportatori de materii prime, pentru că va fi o monedă bazată pe materii prime.

 

Nu este pentru prima oară când în America de Sud apare inițiativa unei monede comune. Fostul președinte venezuelan Hugo Chavez a create Alianța Bolivariană pentru Americi (ALBA), în 2004, în care a adunat regimuri latino-americane orientate împotriva hegemoniei SUA, inclusiv Cuba și Bolivia. A urmat apoi lansarea unei monede comune, sucre, folosită în tranzacțiile dintre state. Sucre fusese moneda națională a Ecuadorului pana in 2000, când țara a trecut la dolarul american. Ca și vechiul sucre ecuadorian, ALBA și moneda comuna sucre s-au prăbușit. Succesorul lui Chavez la conducerea Venezuelei a avut de înfruntat opoziția pro-americană din țară, ajungând la limita războiului civil, cu economia distrusă și o inflație record, cu rezervele de aur și valută confiscate în Occident (o decizie ce a rafinat procedurile folosite acum pentru sancționarea Federației Ruse), nerecunoscut oficial ca președinte legitim. Președintele Nicolas Maduro a fost salvat chiar de sancțiunile impuse principalului aliat al regimului – Rusia – care au obligat Statele Unite să-și îndulcească politica față de Venezuela, contra petrol.

O inițiativă similara a avut și fostul lider libian Muamar Gaddafi. Pornind de la rezervele de petrol libiene și bazându-se pe ascensiunea Chinei, Gaddafi a dorit să finanțeze crearea unei Bănci Centrale Africane și a unei monede unice care să excludă francul vest-african, folosit de 14 state africane și influențat puternic de Paris. Gaddafi considera că Parisul blochează dezvoltarea Africii prin politici fiscale de sorginte neocolonială. Același Gaddafi avertiza că principala consecință a acestei blocări a dezvoltării sunt valurile de imigranți pe care doar regimul sau autoritar le poate ține să nu se reverse în Europa. Iniţiativele lui Gaddafi și apropierea sa de China, marele competitor al Occidentului în goana după resursele africane pot fi considerate unele dintre cauzele profunde ale asa-zisei ”primăveri arabe”, care i-a adus sfârşitul liderului libian.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

23 de Comentarii

  1. Problematica financiar-bancară mondială frământă serios omenirea.
    Sistemul „Bretton Woods”, cu toate cârpelile ulterioare, scârțâie din toate încheieturile.
    Datoria publică și privată mondială a atins 305 trilioane USD.
    Sistemul crapă sigur. Nu se poate ca unii sa poată trăi, la nesfârșit,în bunăstare, dar „pe datorie”, tipărind sau multiplicând digital banii.
    Sunt deja aplicate masuri de precauție fata de banii scoși din „tiparnițe”. Nu luați în derâdere nici ideile Americii Latine.

  2. Eu propun sa se numeasca LULA, sa se infrateasca cu moneda din Botswana si cu orasul din Croatia.

  3. Eu nu va citesc articolele, caci stiu ce spuneti inainte de a deschide gura. Legat de acest titlu, pot afirma ca va amagiti. „SUR” va fi o moneda de decontare ” politically incorrect” , doar una din platformele prin care se va scurt-circuita Dollar’ul stapanilor vostri dragi.
    Veti intelege si veti admite la finele acestui „Razboi Rece 2.0”-dar atunci, intelegerea voastra nu va va mai fi utila.

  4. Moneda comuna pe regiuni ale globului, in Europa, Africa, Americi, Asia etc.
    Si la final- Terranul, moneda unica ultima. Ca ultima va si fi. Dupa aia potopul.

  5. sorosh du jgheab transforma continentele in federatii-corporatii. paaas-cuuu-paaas. apoi vor ridica un guvern mondial penste aceste federatii-corporatii. multi vor muri during the process. iar apoi, vom disparea intr-adevar toti….si cand te gandesti OMULE CA NU TREBUIE DECAT SA SPUI #NU VREAU!

  6. Depinde ce, cum vor face cu moneda lor comuna. Sa nu se ajunga ca unii sa fie mai egali decat ceilalti, de rang inferior ca intr-o carte clasica de Orwell. Fara tertipuri si siretlicuri financiar-bancare, bine ticluite si ascunse in subterfugii.

  7. Cred ca deja se stie de ce LULA va fi sigur ucis … 🙁
    [Moneda asta e un afront adus DOLLAR-ului ca moneda trezoriea in zona noii monede 😉 = multi vad putini pricep! …urmeaza 🙁 ! ]
    PS: Nu stiu eu cate stie Mishteaux …

  8. NASOL … CAZ de precedenta ! = Elimina dollarul …locul lui, TREZORIER; va fi luat inter-regional-monetar de
    MONEDELE COMUNE (concurente dollarului !) supra-regionale !
    Multi vad …putini pricep !

    PS: Acum daca LULA va fi , intamplator, UCIS ve-ti sti de ce 😉 ! Remeber Hussein si Gaddafi care si ei se voiau rupti de DOLLAR ! 😀

  9. Daca in loc de DOLLAR tarile cu moneda comuna vor avea 50% (pentru inceput !) REZERVE TREZORIERE in moneda comuna
    DOLLARUL e deja imbolnavit, zonal, de moarte 🙁
    Cine ara habar de MACROECONOMIA modern-MONETARA a bancilor centrale … stie ce-si-cum !
    e imposibil ca USA (divide-et-impera!) sa fie de subteran de acord cu o unificare (=antipodul „divide-et-impera”) 😀

    Daca castiga BOLSANARO … monetar viitorul era …dollarului …altul ! = USA se sinucide prin democrati 🙁 !

  10. Se netezeste calea noii monezi a unei uniuni BRICS largite. Brazilia este tara fondatoare a BRICS alaturi de Rusia, India,China si Africa de Sud. Alte tari bogate in resurse bat deja la poarta, Arabia Saudita s-a scuturat de (petro)dolari si vrea in BRICS. Noua moneda se doreste a nu mai fi o simpla hartie cu acoperire indoielnica (de euro nici macar nu are rost sa vorbim) ci avand acoperire la modul real in aur.

  11. Nu ti-a shoptin Mishteaux ca Bolsanaro taman de aceea e in USA acum 😀
    pentru a fi re-inscaunat dupa … „eveniment”
    Daca n-ar fi asa … USA ar pierde America de Sud …

    Cati vad ca „MONEDA” asta ar fi capacul de pe …oricum in disolutie … DOCTRINA MONROE !

    UNa e ca USA sa se „bata” cu tari unice cu moneda unica, in parte si alta e cand trebuie sa se bata cu CONGLOMERATE interdependent-economic-UNIFICATE … chiar si pentru faptul ca niciunul din statele cu moneda comuna n-ar accepta DEVAOLRIZAREA MONEDEI …din exterior …prin atacuri regionale ale (USA de exemplu) !
    USA …prin LULA …si democrati (ce naiba vor ? disolutia USA ?) … isi dau cu TESLA in khoaye ! 🙁
    Daca pana acum USA era punctul concurent economic unor tari din Doctrina Monroe …acum vor avea de „luptat” cu interesele MONETAR-COMUNE ale unui MONOLIT … 😉 … 😀 [e greu de priceput ? de ce-l tin pe Bolsanaro la frigider, pregatit pentru 😉 ]

  12. MONEDA fiind comuna si-o vor apara ambele tari …chiar si contra USA !
    Pentru ca devalorizarea MONEDEI (de catre USA, de exemplu) intro tara din uniunea monetara ar face paguba in intreaga uniune monetara … !

    Nu vezi ca e … bomboana de pe coliva Doctrieni MONROE = semn cu USa e intradevar in … decadenta politic-economica ?
    Intrebarea e …ce naiba vor democratii prin LULA desi li sa zis 😉 de expertii 😛 reali
    ce va urma !
    noroc ca republicanii il tin pentru ROCADA pe BOLSANARO (dorit de multi , cat e fierul cald !!!, sudamericani)
    atentie la ATENTAT ! … ca-i dceja programat ! 🙁

  13. …pt next…si ceausescu lucra la un proiect de genul…ghici, ce s-a intamplat?…

  14. Ce vă ziceam eu încă de la mijlocul anului trecut că se va întâmpla cu dolarul?
    Și occidentul încă (se face că) nu înțelege ce se întâmplă.
    Această monedă, dacă va exista, va avea rolul de a face tranziția către un sistem financiar BRICS+ (America de S., Africa, Asia) care „vine-vine-vine, calcă totul în picioare”.

  15. Până la urmă se zice că „orice naș își are nașul” !

  16. Evident pentru ziaristul, autorul articolului, platit de CIA in dolari moneda Sur este absurda.

  17. Bine-‘nțeles că „a adunat regimuri latino-americane orientate împotriva hegemoniei SUA”!
    Fiindcă HEGEMONIA PARȘIVĂ A S.U.A. este esența ultimilor 200 de ani ai Americii Latine!
    Dacă se pune acum în practică moneda comună latino-americană, S.U.A. să duc pă ‘lă… Inegalități între statele ce ar adera la această monedă unică? N-au nici o importanță! Sunt mai mari inegalitățile între nordul african al Braziliei și sudul ei european. Așa că, ciocu’ mic!
    Important este ca să adopte modeneda comună! Bye, bye, U.S.A……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.