133 de aleși se dau pietoni

Câți bani au băgat deputații în roți

Din totalul de 328 de deputați, 133 au declarat că nu dețin nicio mașină pe numele lor. Și totuși, majoritatea acestora sunt văzuți aproape zilnic venind la Parlament la bordul unor bolizi de lux.

Legea le permite acestora să nu menționeze în declarațiile de avere automobilele înregistrate pe numele altor membri ai familiei sau maşinile aflate în proprietatea firmelor la care sunt acţionari. Însă dacă nu au mașini, aceștia dețin alte bunuri, de la case până la o serie de obiecte de artă a căror valoare o depășește lejer pe cea a unui automobil. Așadar, nu lipsa banilor i-a lăsat pietoni pe mulți dintre aceștia, ci alte preocupări mai stringente sau diverse conjuncturi. Președintele USR, Dan Barna, este unul dintre deputații care susțin în declarația de avere că nu ar avea niciun autovehicul în posesie. Barna este succedat de colega sa de partid, Cosette Chichirău, de independentul Nicușor Dan, de pesediștii Nicolae Bănicioiu și Eugen Bejinariu, de Robert Turcescu și Corneliu Bichineț de la PMP, de Steluța Cătăniciu și Varujan Vosganian de la ALDE, cât și de liberalii Tinel Gheorghe și Mara Mareș.

Trotineta, noul simbol al USR

Mai mulți senatori și deputați de la USR au ales un mijloc mai puțin convențional de transport. Trotineta face ravagii în rândurile „corporatiștilor“ de la USR, legitimați ca parlamentari prin votul românilor dat în decembrie 2016. „Parcarea“ acestor mijloace de locomoție mai puțin uzitate până acum de politicienii români a creat recent un adevărat scandal printre angajații Camerei Deputaților. Cei de la garderobă s-au trezit că, în loc să primească spre păstrare hainele aleșilor, trebuie să se descurce și să aloce spațiu suplimentar depozitării trotinetelor de la USR, după „tejgheaua“ oficiului. De voie, de nevoie, funcționarii s-au supus noii exigențe a corporatiștilor, însă nu s-au sfiit să le scoată vorbe. „Cine să-i bage pe ăștia în seamă pe stradă sau să râdă de ei, că nu-i cunoaște nimeni“ sau „Aș vrea să-l vedem și pe Călin Popescu-Tăriceanu că vine călare pe o trotinetă d-asta la Parlament, că tot merge el cu motocicleta, dar de ăla clar se va lua lumea pe stradă“, sunt observații malițioase ale personalului care gestionează garderobele din Palatul Parlamentului. În schimb, pe jos se deplasează, în fiecare zi, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa. De multe ori acesta este însoțit spre casă după terminarea orelor de lucru de un alt coleg deputat PSD, tot din județul Galați, Florin Popa. Dacă Bacalbașa o ia la picior spre cazare, deputatul Popa trebuie să meargă câteva stații și cu metroul spre locația pe care și-a ales-o drept spațiu de cazare pentru perioada cât stă la București.

BMW, la concurență cu Jaguar și Lexus

La polul opus s-au concentrat restul aleșilor pentru că, potrivit declarațiilor lor de avere, aceștia preferă luxul oferit de diverse limuzine. Ion Cupă de la ALDE deține un Mercedes E220 din 2011. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, are o Skoda Superb din 2006 și un BMW X5, fabricat în 2009, dobândit în urma unui contract de donație de la nepoți. Liberalul Dan Vîlceanu preferă automobilele marca BMW. Acesta se plimbă când la bordul unuia Seria 5, când cu un X3 din 2011. USR-istul Silviu Dehelean are și el două autoturisme, Audi. Ministrul Energiei, Anton Anton, deține un Chevrolet și un Ford Focus. Giureci Slobodan Ghera de la minoritățile naționale are un Opel Corsa din 2006 și un Audi A4 din 2008, în timp ce deputatul PMP Petru Movilă conduce un Volkswagen și o Honda. Carmen Mihălcescu și Mihai Popa de la PSD șofează câte un Jaguar, iar Marius Bodea de la PNL conduce un Lexus. Cât privește brandurile, 41 dintre deputați dețin câte o mașină Volkswagen. Dacia se situează pe locul al II-lea în topul preferințelor aleșilor, urmată de Mercedes, Audi, Opel şi BMW.

Colecții de autoturisme și mărci

Din cei 17 deputați de la minoritățile naționale, şase susțin că nu posedă vreo mașină. În schimb, 118 parlamentari dețin un singur automobil. 51 de deputați din actualul Parlament au în garaj două autoturisme. Numărul deputaților care dețin câte trei mașini este de 19. Printre ei se regăsește Eugen Nicolicea, care și-a luat un Audi TT din 2002, un Chrysler C 300 din 2006, precum și o Toyota Rav 4 din 2001. Liberalul Glad Varga are în proprietate trei autoturisme, un Volkswagen, un Peugeot și un Nissan Micra. Eugen Tomac (PMP) conduce un Audi A3, o Dacia Logan și o Dacia Duster, în timp ce deputatul ALDE şi vicepremierul Grațiela Gavrilescu are cumpărate două mașini, Kia Ceed și Dacia Logan, și a moștenit și o Kia Opirus. Și udemeristul Petru Farago are trei mașini, o Dacia din 1982, un Renault din 2005 și un Audi din 2008. Trei parlamentari se pot lăuda că au patru mașini în garaj. Deputatul PSD, Petru Marica, are o Dacia 1100 din 1968, un Renault Clio din 2016, un Mercedes din 2015 și un autoturism Suzuki fabricat în 2015. Colegul său Mihai Popa deține un Mercedes Benz A, un Jaguar XF, un SAAB 93 și o Skoda Fabia. Liberalul Lucian Heiuș conduce și el patru mașini, un Suzuki Samurai, un autoturism Mazda CX7, un Nissan Terrano II și un Volkswagen Touareg. Tot trei sunt deputaţii care dețin cinci mașini declarate. Alexandru Bălănescu de la PSD are un Audi A8, un Mercedes, un Volkswagen, un Land Rover, dar și un BMW. Deputatul Sorin Câmpeanu de la ProRomânia se plimbă tot cu cinci mașini, respectiv două Dacia, un Mercedes, un Fiat și o Toyota. Și ministrul pentru Românii de Pretutindeni, pesedista Natalia Intotero, a dat mulți bani pe patru autoturisme şi o motocicletă. Aceasta se folosește de un Peugeot 307, un Audi A5, un Volkswagen Passat CC, un BMW X3 și un Kawasaki Vulcan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. foarte putini lucreaza onest pentru mersul treburilor prin tara romaneasca. majoritatea sunt porniti definitiv doar pentru umplerea deplina a propriei burti.

  2. USR-iștilor le trebuiesc trotinete cu roți pătrate … !

  3. De fapt … „embrioni ratati”, parlamentarii romani sunt printre cei mai josnici conducatorii ai Romaniei probabil din intreaga istorie a romanilor. La picior de egalitate cu „celebrii boieri care-si tradau tara si supusii pentru interese, vanzandu-si voievodul la prima punga de galbeni primita. Nici o diferenta intre acestia si saltinbamcii din parlamentul de astazi. Priviti-l pe Tariceanu, un personaj dubios votat de doar 3 % dintre romani, care a vandut fara sa clipeasca „pe nimic” zacamintele petroliere din Marea Neagra si nu numai strainilor, proptit la varful politicii si conducerii Romaniei doar pentru a „preda Romania si pe romani fostei familii regale – nistre straini si ieri si astazi pentru romani, indiferent de consecinte si cheltuieli, pentru un popor care este lasat sa traiasca in saracie si mizerie si aproape analfabetism. Tariceanu care face parte din „anturajul fostei familii regale si careia ii inchita loialitatea 100 %, loialitatea lui fata de Romania si poporul romanb este ZERO. Cine-l voteaza de fapt voteaza interesele straine si dusmanoase Romaniei si romanilor. Sprijinit din interese la fel de murdare si meschine de PSD.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.