Ce pedeapsă cere DNA pentru Toni Greblă

Procurorii DNA au cerut, marţi, la ultimul termen al dosarului, închisoare cu executare pentru fostul senator şi judecător CCR, Toni Greblă, acuzat de infracţiuni de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi constituire de grup infacţional organizat.

Update:   Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, marţi, amânarea pronunţării pentru 5 aprilie în dosarul în care DNA a cerut închisoare cu executare pentru fostul judecător al Curţii Constituţionale, Toni Greblă, acuzat de trafic de influenţă, fals în acte şi coordonarea unui grup infracţional.

Ulterior deciziei Instanței Supreme, fostul senator a declarat că are speranța că lucrurile încep să intre în normalitate, în ciuda faptului că „unii agenți plătiți de statul român au devenit abuzivi”.

„Am speranța moderată că lucrurile încep să intre încet, încet într-o normalitate și am speranța că dacă unele instituții ale statului, unii agenți ai statului, unii plătiți chiar de statul român au devenit abuzivi și au considerat că ne putem afla în era ticăloșilor, în ceea ce mă privește încă din martie 2015 Instanța Supremă s-a pronunțat în sensul că nu există nici măcar indicii că eu aș fi săvârșit faptele de care sunt acuzat”, a afirmat Toni Greblă, după proces.

Întrebat dacă el a fost vizat în mod specific de către DNA deoarece s-a exprimat asupra unei decizii de neconstituționalitate a Legii supranumite „Big Brother” în perioada în care era judecătorul Curții Constituționale, Greblă a răspuns: „Unii dintre ei au fost hărțuiți și veți vedea câți dintre aceștia au fost interceptați în aceeași perioadă, dar sigur că au luat unul pentru că voiau să pună la punct CCR în legătură cu faptul că era atunci singura instituție care nu se supunea «poruncilor» unor instituții de forță”.

El a adăugat că judecătorii Curții de la acea vreme erau speriați, de aceea și-a dat demisia.

„În spațiul public declarațiile unor judecători, inclusiv a președintelui de atunci al CCR, au spus că eram speriați și că ne e teamă să mai fim judecători la CCR. Este unul dintre motivele pentru care eu am înțeles imediat ce a apărut scandalul în acele împrejurări în spațiul public să îmi dau demisia pentru a nu fragiliza și mai mult activitatea CCR”, a precizat Greblă.

„Noi susținem să dispuneți pedeapsa cu închisoarea și pedeapsă complementară și accesorii în raport cu interzicerea exercitării funcțiilor publice. Susținem și menținerea măsurilor asiguratorii (sechestrul pe bunuri – n.r.)”, a afirmat, marți, procurorul DNA în fața completului Înaltei Curţi De Casaţie şi Justiţie.

Măsura cerută de magistratul anticorupție vine în urma acuzațiilor că Toni Greblă ar fi primit și foloase necuvenite în perioada 2008 și 2012.

„Şi în acest dosar am avut de-a face cu fixarea unei ţinte şi apoi cu desfăşurarea urmăririi penale în orb”, a declarat una din avocatele lui Toni Greblă, în concluzie.

Avocata fostului senator a solicitat eliminarea de la dosar a tuturor probelor fizice, adică a interceptărilor, invocând o decizie a CCR cu nr. 22/2018, potrivit căreia tot ceeea ce se dovedește a fi ilegal în rechizitoriu să fie scos din procese.

Judecătoarea a respins cererea avocatei lui Toni Greblă, anunțând că își menține punctul de vedere din încheiere și că o să se pronunțe asupra legalității probelor la pronunțarea pe fond în această cauză.

Procurorii DNA l-au acuzat în 2015 pe Toni Greblă că, după efectuarea percheziţiilor domiciliare la ferma sa, fostul judecător al Curţii Constituţionale şi-a continuat activitatea infracţională şi a făcut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obţinute din infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

„În acest sens, în perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Greblă a efectuat, prin intermediari, şi în mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vânzare-cumpărare, prin care să ascundă calitatea de proprietar al animalelor din fermă, în vederea valorificării acestora (acesta nefiind încheiat din motive independente de inculpat)”, arăta DNA.

Toni Greblă este acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni), precum şi constituirea unui grup infracţional organizat, în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator (până la data de 18 decembrie 2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la CC, a pretins şi primit de la Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bîrcină), în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

„Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)”, susţin procurorii anticorupţie.

Toni Greblă mai este suspectat că, în perioada 2010-2015, „a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului)”. Procurorii au precizat că Toni Greblă a desfăşurat neîntrerupt activităţi comerciale, direct şi prin interpuşi, în legătură cu ferma agricolă pe care o deţine în judeţul Gorj şi cu o societate comercială care are ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.

DNA mai spune că, începând din august 2014, Toni Greblă Toni a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, cetăţeanul moldvean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetăţeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Toni Greblă declara, înainte de a fi reţinut, că este convins că adevărul va ieşi la iveală, pentru că nu a „devalizat banul public”, iar unele acuzaţii sunt „interpretări fantasmagorice”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Sunt sanse mari fie de achitare fie de rejudecare….ca si decizia de ieri …

  2. Pentru cei care nu il cunosc pe Grebla :nu ati vazut un pafarist mai mare!

    • @ Cuviosul Microfonie Ia zi-i cuvioase , cu ouale de strut ce-a rezolvat , a esit ceva dupa clocire , sau le-a confiscat DNA. ul dindu-i-le lulutei de a scos din ele ,papici , bogdani , eve , zdrente , portocale , mani , oni si citi or mai fi , ca danileti si unchesei a scos sigur ca doar au fost oua de strut nu de gaina beata .

  3. justitia lui peste (mai bine zis a pestoaicei):in timp ce firmele strraine direct sau prin fondul proprietatea fura miliarde de euro si sunt lasate sa fure , asta se leaga- ca mare coruptie – de cei 2 struti si rochia de la nasa a lu madam grebla (egala ca importannta cu cele 2 angajate a lui tataie dragnea)- curat justitie endependenta!!!

    • Da , tu ai dreptate , dar ea pescuia numai pesti autohtoni , ca asa era ordinul pe unitate de la partenerul strategic . In dosarul Grebla , vad ca a dat si la struti .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.