Ce zice FMI despre evoluţia economiei româneşti?

UPDATE Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”

Fondul estimează o scădere cu 5% a economiei României în acest an, o inflație de 2,2% un deficit de 5,5%, precum și creșterea șomajului la peste 10%, pe fondul efectelor economice generate de pandemia de coronavirus.

Pentru 2021 FMI estimează o creștere economică de 3,9% pentru România, o inflație de 1,5%, un deficit de 4,7% și scăderea șomajului la 6%, conform World Economic Outlook, lansat marți.

Instituția financiară estimează că economia globală va scădea cu 3% în 2020 din cauza măsurilor luate pentru limitarea pandemiei de coronavirus, cea mai puternică scădere de la Marea Depresie din anii 1930.

FMI anticipează o revenire parțială în 2021, cu economia mondială în creștere cu 5,8%, dar a spus că prognozele sale sunt marcate de „incertitudine extremă” și că rezultatele pot fi mult mai grave, în funcție de cursul pandemiei.

„Această recuperare în 2021 este parțială, întrucât se prevede că nivelul activității economice va rămâne sub nivelul pe care l-am proiectat pentru 2021, înainte de apariția virusului”, a declarat Gita Gopinath, economistul șef al FMI.

În cel mai bun scenariu al FMI, lumea va pierde 9.000 de miliarde de dolari în doi ani, mai mult decât PIB-ul combinat al Germaniei și Japoniei, a adăugat Gita Gopinath.

Previziunile FMI presupun că focarele de coronavirus nou vor crește în majoritatea țărilor în cel de-al doilea trimestru și vor dispărea în a doua jumătate a anului, iar închiderea afacerilor și alte măsuri de izolare vor fi treptat eliminate.

O pandemie care ar dura și în al treilea trimestru ar putea provoca o contracție suplimentară de 3% în 2020 și o redresare mai lentă în 2021, din cauza efectelor falimentelor și șomajului prelungit.

O a doua pandemie în 2021 ar putea provoca o reducere de 5 până la 8 puncte procentuale în previziunea de PIB global pentru anul viitor, menținând lumea în recesiune pentru un al doilea an consecutiv.

„Este foarte probabil ca în acest an economia globală să experimenteze cea mai grea recesiune de la Marea Depresiune, depășind cea observată în timpul crizei financiare globale de acum un deceniu”, a declarat FMI în raportul său. „Marea blocare, așa cum s-ar putea numi, va reduce dramatic creșterea globală.”

Noile prognoze au apărut pe fondul reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale, care se desfășoară prin videoconferință săptămâna aceasta. În mod normal, întâlnirile atrag 10.000 de persoane într-o zonă aglomerată din centrul Washingtonului.

FMI estimează scăderi economice, pentru acest an, de 7,5% pentru zona euro, – 7% pentru Germania, -7,2% pentru Franța, -9,1% pentru Italia și -8% pentru Spania. Economia Poloniei ar urma să scadă ci 4,6%, a Rusiei cu 5,5%, a Bulgariei cu 4% iar a Cehiei cu 6,5%.

În luna octombrie a anului trecut, FMI estima că România va înregistra în 2020 un avans de 3,5%

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Garantat, recesiunea va veni iar ‘pasărea de pradă’ dă târcoale, motiv pentru care își întinde ‘aripa ocrotitoare’ prin care va avea de câștigat !

  2. Sparanghel cel mare cu gasca o sa repete 2008, fasaiala si poooc, poate vor fi angajati consilieri …
    Si desfiintarea spitalelor care nu sunt necesare la coronavirus, sunt mai bune corturile mobile si cumparate cu banii luati pe terenurile unde erau spitalele, camioane frigorice la greu , cumparate si ele de la aliati la sh, cu suprapret(banuiti pentru ce!).
    Medicii,decimati oricum, vor avea jumatate de norma …, austeritate si tot tacamul, pensii .. cateva pentru pensionarii ramasi, cei cu pensii speciale .

    Pentru toate „deliciile” astea trebuie si un imprumut de la FMI, pe masura marelui conducator, ultimul imprumut, lovitura mortala data la ce a ramas din „pe-un picior de plai, pe-o gura de rai”, la alegerile care vin votam intre cei care sunt impusi de FMI si cei indicati de FMI!

  3. Singurul lucru optimist e ca de fiecare data in ultimii 8 ani FMI a dato in bara cu previziunile despre Romania.

  4. Si cand e recesiune la FMI nu e? Ei ce muncesc? Fac bani din dobanzi. Camatarii si atat. Ei lucreaza in paralel cu investitorii lor care cauta chilipiruri gen OMV, nuclear electrica, hidro electrica antibiotice, resurse minerale etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.