Cetăţean român RĂPIT în Libia. Reacţia MAE. News alert!

Un inginer român a fost răpit de persoane înarmate, în apropierea unei zone de sonde petroliere din vestul Libiei, afirmă surse citate de cotidianul Libyan Express.

Ministrul Afecerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, sâmbătă, că celula de criză are, în primul rând, rolul să confirme dacă cetăţeanul român răpit în Libia este ostatic sau dacă a fost eliberat şi apoi să afle care dintre grupările militare din zonă sunt nesponsabile de răpire. Meleşcanu susţine că există ”canale de comunicaţii” şi că speră ca acestea să dea roade.

”La ora actuală situaţia din Libia este extrem de complicată. Există un număr foarte mare de formaţiuni militare şi paramilitare care-şi dispută cea mai importantă resursă: controlul asupra petrolului. Celula de criză are, în primul rând, rolul să ne confirme dacă românul este ostatic sau dacă a fost eliberat şi care dintre grupări va recunoaşte răpirea sa. Din acest punct de vedere, contăm foarte mult pe autorităţile libiene, aşa cum pot ele, în măsura posibilităţilor, şi, în al doilea rând, pe consultările cu aliaţii din zonă pentru a vedea în ce măsură se verifică această ştire şi, dacă da, cine o deţine pentru a putea să elaborăm un plan de acţiune”, a declarat Teodor Meleşcanu, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Meleşcanu a precizat că românul care se presupune că a fost răpit lucrează în Libia pentru o companie străină şi se încearcă stabilirea unei legături şi cu aceasta pentru a vedea în ce măsură se poate implica în rezolvarea situaţiei.  ”Avem canale de comunicaţii şi sperăm să dea rezultatele cuvenite. (…) În mod evident, toate companiile care lucrează în zone cu risc mare au servicii proprii de securitate. Va trebui să luăm contact cu compania să vedem în ce măsură se pot implica şi ei”, a spus Meleşcanu.

Întrebat dacă statul român va negocia pentru plata unei eventuale răscumpărări, Meşescanu a răspuns: ”Politica noastră a fost întotdeauna foarte clară de a nu finanţa operaţiunile teroriste, chiar când a fost vorba de ostatici, dar, în acelaşi timp, deschiderea noastră este spre dialog, spre găsirea unor soluţii pentru eliberarea cetăţenilor români”.

Update. MAE, despre românul răpit în Libia: A fost activată celula de criză pentru a verifica situaţia

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu a dispus activarea unei Celule de criză după ce un inginer român a fost răpit în Libia, însă MAE precizează că procedurile de verificare pot fi de durată şi că a instituit încă din 2015 nivelul maxim de alertă pentru acest stat.

”Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, are în atenţie cazul cetăţeanului român. Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE”, transmite Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, celula de Criză a demarat, în regim de urgenţă, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situaţiei de fapt.

”Având în vedere specificul operaţiunilor şi situaţia din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dată fiind situaţia de securitate de pe teritoriul Libiei. Precizăm faptul că, pentru acest stat, Ministerul Afacerilor Externe a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: Pericol major – Părăsiţi imediat zona sau ţara!”, mai precizează comunicatul MAE.

Ştire iniţială. Potrivit surselor citate, patru ingineri, inclusiv unul din România, au fost răpiţi din zona complexului de sonde petroliere El Sharara, situat în vestul Libiei. Inginerii au fost preluaţi de indivizi înarmaţi şi transportaţi într-un loc necunoscut.

Ulterior, doi ingineri au fost eliberaţi, au declarat sursele citate, precizând că ceilalţi doi rămân în captivitate, potrivit mediafax.ro.

   

          Știre în curs de actualizare!

 

Sursă foto: Mangalia News

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Ce lipsa de orientare pe rapitori!A mai incercat Hayssam o chestie identica,sa scoata niste bani de la statul roman,si nu a mers!Dar s-a ridicat prin munca cu acel prilej Coldea si a mai luat un mandat Basescu!Sau rapitorii libieni protesteaza impotriva debarcarii Lulutei sau au boala personala pe noul sef SIE!

  2. Cetatenii romani care lucreaza in Africa, mai ales in zone de conflict, isi asuma riscurile si sunt platiti de firmele la care lucreaza, acestea fiind obligate, prin contract, sa le asigure securitatea. Nu e primul caz si nici ultimul. Nu trebuie facuta o tragedie din asta, dar sa speram ca va fi recuperat. Cat despre ” celule de criza „, lasati-o balta! A mai fost cazul unui gun-man rapit in Burkina Faso, dupa care a plans toata presa de scandal, iar serviciile au incercat sa sifoneze niste parale pentru ( sanchi ) rascumparare, dar nu le-a mers.

  3. Foarte bine ca acest Melescanu a scos din nou celula de la naftalina si pe urma o scalda cu tot felul de tertipuri.Ce cauta un roman intr-o zona de razboi? da,este razboi, mai pe fata sau mai ascuns, nu este o linie de demarcare,legaturile tribale,o strangere de mana, valoreaza mai mult decat toate legile ONU, Asa se face acolo si numai,sunt destule zone in lume unde onoarea este mai presus de legi.Libia a fost o tara prospera,libera de teroristi,toata lumea avea mai mult decat iti poti imagina dar a trebuit america sa distruga tara si acuma ai un dezastru in mana.Ptr.” Las-o jos ca macane!” compania iti asigura securitatea la locul de munca nu la bodega din Ferentari-lamurit?

  4. solicitati ajutorul Iranului…numai QUDS Force ar putea sa ajute la eliberarea romanului luat ostatic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.