Cifrele care demonstrează diluarea contribuției la Pilonul II

insolventa-afaceri-somaj-faliment

Decizia fostului Guvern Tudose de a reduce contribuția la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% a diminuat contribuția fiecăruia din cei 7,1 milioane de români participanți la fondurile de pensii private obligatorii cu 16,1% în luna ianuarie comparativ cu decembrie 2017 și cu 8,9% față de noiembrie 2017, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Astfel se confirmă spusele reprezentanților Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) potrivit cărora nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat de la 5,1% la 6% a avut un impact de 1,1 miliarde de euro, bani luați de la cei 7,1 milioane de români și transferați către bugetul de stat pentru îndeplinirea promisiunilor din programul de guvernare: creșterea pensiilor, a salariilor și a ajutoarelor sociale. Prezent săptămâna trecută într-o emisiune la Antena 3, liderul PSD, Liviu Dragnea, a respins cele spuse de oficialii APAPR. „Minciuna cu Pilonul II de pensii, cu lipsa unui miliard de la fondul de pensii, e o prostie”, a afirmat Dragnea. Datele ASF arată că în prima lună a acestui an, contribuția medie la nivelul Pilonul II a fost de 146,82 lei, de la 174,97 lei în decembrie anul trecut și 161,17 lei în noiembrie 2017. Niciunul din cele șapte fonduri de pensii private obligatorii (Aripi, AZT Viitorul Tău, BCR, BRD, Metropolitan Life, NN și Vital) nu a înregistrat în ianuarie o contribuție medie mai mare comparativ cu ultimele luni din 2017. În prezent, sunt 7,11 milioane de participanți la Pilonul II, față de 7,06 milioane de le finele anului trecut. Cei mai mulți sunt la NN, 1,92 milioane, AZT Viitorul Tău, 1,5 milioane, și Metropolitan Life, 969 de mii.

Pilonul II de pensii a fost introdus în 2008 și până astăzi a avut un randament investițional (pe baza VUAN mediu) 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare. Totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 miliarde de lei până în februarie 2018. Din această sumă, 7,2 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) reprezintă câștigul net obținut de participanți prin investirea banilor lor. „Fondurile de pensii din Româniau printre cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflația și comisioanele)” într-un panel de 15 state membre UE, pentru perioada 2008-2017, conform unui studiu realizat de Better Finance, Federația Europeană a Consumatorilor de Produse Financiare („Pension Savings. The Real Return”, 2017). Pilonul II din România ocupă de 3 ani consecutiv această primă poziție în raportul BetterFinance. „Pilonul II a înregistrat randamente investiționale pozitive de la lansarea sa din 2008. Se poate spune că Pilonul II se bucură de o bună reputație în Romania”, potrivit unui studiu realizat de BERD la cererea ASF („Review of the Romanian Private Pension System for the Financial Supervisory Authority”, 2015).

Acești bani acumulați fac cu ochiul guvernanților pentru că sunt o soluție pentru reducerea deficitului la sistemul public de pensii și pentru a suporta costurile creșterii punctului de pensie de la 1.000 la 1.100 lei de la 1 iulie. Ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici, a anunțat că în vară românii care au contribuit până acum la Pilonul II vor putea să opteze rămânerea aici, în caz contrar ei vor fi mutați automat în Pilonul I, administrat de stat. Practic, cine nu optează va pierde toată acumularea de până acum, pentru că banii vor fi direcționați instantaneu la actualii pensionari. Guvernanții susțin că Pilonul I va avea randamente mai bune decât Pilonul II. Adică, cu banii din Pilonul II statul va cumpărat puncte de pensie iar acesta va valora atât cât va dori puterea politică. În plus, statul nu poate da faliment pe când cele șapte firme care administrează pensiile private pot oricând dispărea de pe piață. Există un scenariu conform căruia contribuția de 3,75% de azi să fie adusă la 0% astfel încât rațiunea existenței Pilonul II să dispară. Fondurile de pensii sunt principalul investitor instituțional din România. 92% din activele de circa 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească. În acest moment, Pilonul II deține în prezent circa 7% din datoria publică a României, iar la Bursa de Valori de la București, fondurile de Pilon II dețin circa 1,9 miliarde de euro (20% din acțiunile liber tranzacționate), asigurând circa 15% din lichiditate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

15 Comentarii

  1. ESTE FALSA AFIRMATIA „Pilonul II de pensii a fost introdus în 2008 și până astăzi a avut un randament investițional (pe baza VUAN mediu) 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare”. REALIZATI CE INSEAMNA 8,8 % ANUAL !!?? IN 10 ANI AR FI APROAPE DE 100 % !!!!! NU EXISTA ASA CEVA ……………LA valaorea cotizatiilor mele am in plus 28 % in 10 ani…asta inseamna cam 2,8 % pe an !!!!

    • 8,8 % pe an randament (mediu?!) înseamnă orice. logică ar fi fost o estimare medie ca o dobândă cu (re)capitalizare, deci la final socoteală cu funcția exponențială.

  2. Daca PSD-ul muta banii de la pilonul 2 la pilonul 1 or sa coboare sub 10 % la voturi in 2020……

    • Si ce daca, ei numara.Si vor avea in urna cat le trebuie . De ce ? Ca pot!

    • Taranistu – Eu cred ca nu mai suntem in 2009 si nu mai este posibil asa ceva ! Dar nu se stie niciodata, se poate repeta.

  3. Deci, daca vor sa zica ca Pilonul II e bun, il dau cu miere, iti spun cat de performant este, ca banii vor fi ai tai, ca si in caz de faliment nu pierzi banii, etc etc. Daca vor sa iti zica ca Pilonul II e rau, atunci iti zic ca e risc mare, ca poate falimenta, ca e mai bine la stat ca pct de pensie va fi mai mare in viitor etc etc etc. ROMANIA lui Papura Voda. E clar ca acesti bani reprezinta ceva, daca 92% din activele de circa 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească. Cred ca daca ii vei scoate acum din sistem vei produce o nasoala destul de mare. Desigur statul care ne-a incurajat sa mergem la pilonul II, cam cu arcanul as zice, ca oricum nu aveai incotro, iaca s-a schimbat si acum nu stiu cum sa o mai dea inapoi. Eu unul prefer asa cum e acum. Trist e ca tocmai guvernul este cel care nu lasa sa ajunga contributia asa cum era normal sa ajunga inca din 2016, ci dimpotriva o miscsoreaza. Va dati seama cand vom ajunge la pensie ce formule de calcul or mai inventa sa ne dea pensie? Nu ne vor lasa sa murim, probabil, dar nici o pensie corect calculata nu vom avea. Poate doar cele speciale 😀

  4. n-am înțeles de ce adm piloanelor au acceptat acea nerespectare a procentelor convenite; deducem c-au apărit și acte adiționale de diminuare a lefurilor lor, întâi procentual corespunzător și apoi sistematic potrivit lipsei de eficiență în administrarea afacerii. altfel e blat sistematic/generalizat și e de competența inclusiv a consiliului concurenței.

  5. Peste 700 de foști parlamentari primesc pensii speciale cuprinse între 1.800 și 13.500 Lei pe lună, relatează Europa FM.
    În total, peste 3 Milioane Lei din bani publici sunt alocate pe lună pentru foștii senatori și deputați, respectiv 40 de Milioane Lei pe an.

    Informațiile au fost transmise de Parlament la Solicitarea Europa FM.
    Numărul parlamentarilor pensionari este aproape dublu față de cel al senatorilor și deputaților în funcție.
    506 foști deputați și 221 de foști senatori primesc celebra indemnizație pentru limită de vârstă.
    În total, 727 foști demnitari, față de 465 cât numără în prezent Parlamentul.
    Cea mai mare pensie specială de parlamentar este de 13.544 Lei brut.(!!!)

    Doi foști senatori încasează această sumă în fiecare lună, iar ea poate fi cumulată cu orice alte venituri, fie ele pensii sau salarii.
    Alți 21 de foști senatori primesc o pensie specială de peste 10.000 Lei/lună, 6 primesc peste 9000 Lei/luna, iar alții 50 încasează peste 5000 de lei/luna.
    În situația de a încasa o pensie specială cuprinsă între 2000 și 5000 sunt 130 de foști senatori.

    În ceea ce-i privește pe Deputații pensionari, cea mai mare indemnizație pentru limită de vârstă este de 9.367 Lei brut/lună.
    156 de foști deputați încasează o pensie specială cuprinsă între 5000 și 9000 Lei și alți 351 primesc între 1.800 și 4.900 Lei/lună.
    În TOTAL, peste 3,2 milioane de lei se duc în Fiecare lună pentru Plata Pensiilor speciale ale parlamentarilor, aproape 40 de milioane Lei/an.

    E bineeeeee, e foarte bineeeee!
    Pensia medie a muritorilor de rand NESpeciali e 1072 Lei!
    A votantilor PSD e si mai mica, vreo 540 Lei/luna!
    E BINE??!!

  6. Contributia la Pilonul I a tot scazut in favoarea Pilonului II . In aceste conditii , care va fi marimea pensiilor acordate de Pilonul I ?

    1 leu depus azi la Pilonul II ce valoare o sa aiba peste 35 de ani ?

    • La un ramdament anual de 6% 1 leu depus astazi este egal cu 7.68 lei peste 35 de ani

  7. Care este procentul din comisionul gras varsat in contul vostru de administratorii pensiilor private sa mintiti romanii cu atat nerusinare ???. Pentru a nu pierde „crema de pe tortul pensiilor privare – comisionul gras, ei vor mintii cu toata nerusinarea prin jurnalistii bine platiti cu bani murdari, sa minta fara nici un fel de remuscare.

    • Mai pune mana si citeste/documenteaza-te cu privire la economie si investitii. Orice fond de investitii este administrat de oameni care se pricep, oameni valorosi care trebuie platiti. Sau vreti sa o faca gratis ? Pana la urma este vorba de o optiune individuala, este vorba de banii fiecarui roman, el trebuie sa decida cu privire la banii lui. Nu decide dragnea sau teodorovici ! Eu investesc de 10 ani in unitati de fond ale unui fond administrat de o banca iar profitul meu este mai mare la pilonul 2 decat la acest fond. Insa sunt multumit si de randamentul fondului. Invatati copii sa economiseasca si sa investeasca pentru ca altfel nu le vad o batranete linistita.PSD -ul nu realizeaza ca daca se atinge de economiile oamenilor, iar liberalii vor veni cu un program prin care li se vor restitui banii celor 7 milioane de depunatori vor pierde alegerile la mare distanta.

    • Comisionul nu este mai mare decat pensiile speciale sau pensiile oferite celor ce nu au contribuit un leu in viata lor si acuma striga cat pot ca nu au bani de paine

  8. Treaba e simpla daca vreti la pilonul 2 ramaneti la pilonul II (unde ati fost luati cu japca, adica banii vostrii sa fie administrati de niste privati ai caror CEO nu sunt pusi sa aiba grija s ava inmulteasca banii ci pe ai companiei si tineti minte asta, care nu au muncit sa va cucereasca cu priceperea lor si cu produsul ca nu au cu ce) INteresul lor este sa tina pleasca de bani sa-i investeasca in mai nimica, randamente scazute oricum (daca pui inflatia si comisionul de adminisrare esti pe minus real)… Asa ca inteleg mare suprare cand se da voie la liberul arbitru….. Dupa 10 ani ma uit si vadca in fiecare luna mi se iau 12 ron comision si inca nu am trecut de 9000 de euro. Adica pilonul 2 imi aduce mie stabilitate cu 30000-40000 de euro dupa 35 de ani.? Pai daca pun eu deoparte si imi ies mai multi….fiecare cum vrea…dar , personal o sa aleg sa nu prospere privatii pe banii mei…atat timp cat nu prosperam impreuna…. nu merge tu imi iei comisioane e iti dau capital sa nvestesti si eu raman cu nimic. este doar in business si atat…nu vrea nimeni binele meu …ci pe al companiei..ok dar convinge-ma nu prin influenta si lobby la stat acum 10 ani sa ma oblige sa-ti dau eu tie bani.

    • Draga Jorge, treci la Pilonul 1 ca acolo banii vor fi inmulttiti in companiile profitabile de stat si impartiti cu frateste cu compatriotii nostrii proletari

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.