Conflictul din Ucraina forțează trecerea la energia regenerabilă

19 țări din UE își accelerează tranziția către energia verde și își propun ca până în 2030 să se aprovizioneze cu 63% din energia electrică din surse regenerabile. Decizia a fost luată după izbucnirea războiului din Ucraina, anunță CNN.

În ciuda îngrijorărilor legate de faptul că războiul Rusiei din Ucraina ar putea însemna o revenire la mai mulți combustibili fosili, majoritatea țărilor din Uniunea Europeană își stabilesc planuri mai ambițioase pentru a stimula energiile regenerabile.

19 dintre cele 27 de state membre ale UE au anunțat planuri mai ambițioase pe termen mediu ca răspuns la efectele războiului și la creșterea prețurilor la combustibilii fosili, potrivit unui nou raport al Ember și al Centrului pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat.

Raportul, publicat joi, arată că, în comparație cu planurile lor din 2019, țările UE au redus cu aproape o treime cantitatea totală de energie pe care își propun să o obțină din combustibili fosili până în 2030.

În loc să se aprovizioneze cu 55% din energia electrică din surse regenerabile, așa cum era planificat anterior, țările UE vizează acum să atingă o cotă de 63% până în 2030, se arată în raport. În ianuarie 2022, UE se aproviziona cu 22% din energie din surse regenerabile.

„Tranziția în domeniul energiei electrice nu este doar o problemă legată de preocupările climatice, ci și una de asigurare a unei aprovizionări stabile cu energie pentru gospodăriile și întreprinderile europene. Acest lucru este evident mai ales pentru cei mai mari importatori de combustibili ruși, Germania, Italia și Țările de Jos mărind ambițiile eoliene și solare, Franța subvenționând izolarea locuințelor, iar alții accelerând instalațiile de pompe de căldură și electrificând transportul”, se arată în raport.

Specialiștii au stabilit că Portugalia, Țările de Jos, Austria și Danemarca sunt pe cale să își procure aproape toată energia electrică din surse regenerabile până în 2030.

Germania, cel mai mare importator de petrol și gaze naturale din Rusia, intenționează acum să obțină 80% din energia electrică din surse regenerabile până în 2030, față de 62% cât a anunțat anterior. Italia, Irlanda și Grecia se îndreaptă spre o cotă de până la 70% de surse regenerabile în producția de electricitate, se mai arată în raport.

UE s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, și să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. A fi neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon înseamnă că emisiile sunt reduse drastic, iar cele rămase sunt compensate, fie prin metode naturale, cum ar fi plantarea de copaci, fie prin tehnologii de „captare” a emisiilor.

Ungaria, Polonia și Slovacia, cele trei țări cu cea mai mică pondere planificată a surselor regenerabile, nu și-au actualizat planurile din 2019, se arată în raport.

Raportul vine la doar câteva zile după ce Ungaria a negociat o derogare de la interdicția UE privind importurile de petrol rusesc. Embargoul asupra petrolului, care face parte dintr-un nou pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei din cauza războiului său din Ucraina, include aproximativ 90% din importurile de petrol rusesc, dar nu și cele aproximativ 10% care ajung în Ungaria, Slovacia și Republica Cehă printr-o conducta construită în epoca sovietică.

Polonia a fost de acord cu embargoul și va înceta să mai importe petrol rusesc, dar plănuiește în continuare să se aprovizioneze cu 67% din energia electrică din combustibili fosili, din cauza dependenței de cărbune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. „Decizia a fost luată după izbucnirea războiului din Ucraina, anunță CNN.”

    Din categoria: tot raul este spre bine !

    PS sper sa va luminati si sa va incalziti din fotovoltaice in localitati din RO cu maxim 128 de zile insorite dintr-un an si maxim 12h in acele zile ! Tineti minte 3 cuvinte: Prostia se plateste !

  2. Propaganda,populism, birocrații vorbesc numai prostii,au întors lumea pe dos.

  3. Practic faimosul PNRR, Anghel Saligny, trebuia să aibe fonduri pentru gospodării individuale,.. unde de la fose septice, la panouri fotovoltaice era de subvenționat țăranul român in proporție mare,. nu cu branșamente de gaz, spre a te jecmăni vârtos..

  4. Strategia de trecere la energia verde a fost publicata cu mult timp in urma, se discuta de ani de zile. Razboiul a fost declansat ca sa fie pus in practica. Ne va costa dureros de mult.

  5. in primul rand, cei care forteaza planeta cu ajutorul ,, specialistilor ,,sa treaca la asa zisa energie verde ,care nu este verde de loc,intai sa implementeze ei peste tot in tara lor ,ca model de reusita ,de eficienta, avand ca rezultat , un aer mai curat si sa ne lase pe noi cu gazele,cu petrolul,cu carbunele sa ne poluam si dupa aceea vom vedea.SUA,Franta, Germania ,Austria stati la voi acasa,cu eolienele,panourile voastre fotovoltaice,cu biodiesel vostru ,etc ,cu centralele vostre pe uleiuri reziduabile si lasati tarile,arabe cu petrolul lor,cu gazele lor lichefiate,lasati-ne pe noi cu petrolul si gazele noastre. Dati un exemplu,nu ipocrizie,demagogie ,ca sa preluati toate bogatiile planetei,cum ati facut de-a lungul istoriei.Una ziceti,alta faceti.. Fara aceasta campanie de fortare ,a reducerii energiei si trecerea la energia verde,toate aceste firme producatoare ,erau in pragul falimentului,produselor lor nefiind fiabile, eficiente
    Cu ocazia asta, baga prostimii pe gat,tarilor care pun botul la escrocherie,aceste produse , preturile la energie si la tot ,vor exploda iar firmele producatoare vor prospera. In schimb,tarile occidentale ,oligarhii,vor cara in continuare,petrolul ,gazele din tarile,care vezi Doamne vor un aer mai curat.As vrea sa vad ,langa casele globalistilor,eolienele, celule fotovoltaice,microcentralele nucleare etc [nu sa faca experiente,experimente pe noi ] si dupa aia ii cred.

  6. Aoleu ! Te pomenesti, ca dupa o seama de studii de mare valoare si dupa o gandire adanca de cca. 40-50 de ani, adica intr-un termen, specific romanesc, se va trece la proiectarea capacitatilor necesare pentru exploatarea resurselor hidroenergetice ale raurilor interioare ! Pana atunci, stiti cum este , usurel ca „piatra morii” ! Ce, atata graba? Ce, dau turcii ? Stiti , doar , n-avem tehnologie , n-avem specialisti !! Hi,hi,hi!

  7. UE vrea tranzitia la energie elecrica dar stocarea ei pe termen lung sau generarea de hidrogen nu sunt prea eficient in acelasi timp limite tehnice bine stiute de zeci de ani prea bine inclusiv de Bruxelles. Ei mereu au cerut trecerea la energia verde. Ca mai e si noapte sau ca vantul nu bate vantul nu exista pentru ei.

  8. Energia verde cum vor ei exista dar numai in hartiile fabricate la comisie. In practica sferturi de masura in cel mai bun caz. Manariile facute cu certificatele verzi interzise si pedepsite cu inchisoare, este adevarat ca functioneaza sau nu. Cu care te faci frate cu invadatorul Putin, cu arabii sau cu partidul comunist chinez pentru un mic ajuror fratesc la trecut puntea.

  9. Conflictul* ucrainian e praf în ochii noștrii pt a scumpii energia, a ne sărăci.

    * a se citi „Teatrul”

  10. Ar fi utilă o excursie in California, să vadă ,,pădurile,, de eoliene vechi și stricate…

  11. ” pentru exploatarea resurselor hidroenergetice ale raurilor interioare ! ”

    s-a incercat, se opun onegheurile, cica se distruge mediul. Evident, orice basina de-a lor strica mediul.

  12. Energia eoliana combinata cu cea fotovoltaica folosite in majoritatea gospodariilor individuale ar ajuta foarte mult statul … Eolienele compenseaza lipsa energiei fotovoltaice in zilele neinsorite . O eoliana si un panou solar se completeaza bine intr-o gospodarie . Nu exista un program national serios de sprijin pt gospodariile care vor sa utilizeze energie regen. Nu exista interes ! Parazitul National este profesor de fizica , ar trebui sa aiba o viziune mai ,, elevata” in acest domeniu , sa se implice … Problema e ca , n-ai cu cine …

  13. „razboiul” si „molimele, „crizele” fabricatiile care vor dura ani de zile pana cand poolimea va accepta #noul norma. cand aprox. 50% din supravietuitori vor avea resursele de a trece la energie „regenerabila”, „baietzashii dashteptzi” aka infractori sustinuti de sistemul satanelor gloabe, vor implementa „legi” de reglementare, prin care, ce sa vezi VEI PLATI TAXE STATULUI PENTRU CA LE FOLOSESTI haha! pe bune acum, chiar credem noi ca organul gloabei satanice ne vrea independenti? a avea energie gratis inseamna INDEPENDENTA. ori „politica” chinei globale este LIPSA DE INDEPENDENTA SI DISPARITIA INDIVIDULUI. CONTEAZA „DECAT” STUPUL – TOTALITARISM. intereseul grupului in care individul este calcat in picioare daca exista un scop general. toata aceasta mascarada – din care rusia, china si toate tarile lumii, conduse de tradatori fac parte, au achiesat la mizeria satanei globaliste a robotizarii fiintei umane – cum spune acel deviat evreu, mana dreapta a lui schjgheab: este timpul ca omul sa nu mai aiba dreptul de a gandi si de a alege. ALEGEM NOI, ELITELE 1% PENTRU VOI. noi vom precum gainile acelea, care nu se misca, indopate cu mizerii pentru a produce oua si carne…va mai treziti?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.