Crește capacitatea culoarelor de solidaritate pentru Kiev. Comisia Europeană reacționează

Guvernele României și Ucrainei vor semna, la Kiev, un memorandum privind creșterea capacității culoarelor de solidaritate. Memorandumul ar urma să fie semnat premierul Marcel Ciolacu și omologul său Denys Smyhal.  Ședința comună de guvern între România și Ucraina  este prima de acest fel și are loc în plină invazie a Rusiei în Ucraina.

Comisia Europeană a ”salutat” această înțelegere  

România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și se angajează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia încurajează o astfel de cooperare strânsă între statele membre ale UE și Ucraina”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Comisia Europeană mai precizează că va continua să sprijine punerea în aplicare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina și a planului de acțiune ucrainean în ceea ce privește exportul de cereale ucrainene, în special prin facilitarea legăturilor transfrontaliere și a operațiunilor de transport.

”Îmbunătățirea trecerii frontierei dintre Ucraina și România, astfel cum este reglementată de acest memorandum, va servi nu numai nevoilor imediate de import și export ale Ucrainei, ci o va ancora ferm în spațiul de transport al UE. Finanțarea este deja disponibilă de la bugetul UE, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în timp ce viitoarea Facilitate pentru Ucraina va contribui și mai mult la reconstrucția și dezvoltarea infrastructurii de transport a Ucrainei și a legăturilor acesteia cu UE”, a mai arătat Comisia Europeană.

Ciolacu participă miercuri la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei, împreună cu mai mulți membri ai Cabinetului și experți din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătății, găzduită la Kiev.

În cadrul vizitei, șeful Executivului are întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, premierul ucrainean, Denys Shmyhal, dar și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Șmigăl, Urcac GET-BEGET !
    Ciolanu’, Român GET-BEGET !
    Și fermierii ROMÂNI ce zic ? măRog…😜

  2. Daca in Ucraina nu se redeschid cele 200 de scoli in limba romana tradatorii Ciolacu &co sa-si dea demisia pentru incompetenta si pentru tradarea poporului roman!

  3. Nu va mai luati de Ciolacu (Ciuca,Iohannis si ceilalti trepadusi), ca nu e decat un simplu executant.
    Asa a primit ordinn romania, asta face politicantul, indiferent care e ala.
    Deciziile se iau altundeva de altii, aici e doar forta de munca necalificata de executie.
    Alt titlu din Cotidianul: „Ce-a căutat Ciolacu în Israel?”
    Mai bine ati intreba cine l-a trimis.

  4. Acord care nu este valabil deoarece a fost semnat de primul ministru al Ucrainei de la Kiev cu primul ministru al Ucrainei de la București. Guvernul României nu a fost prezent și nu si-a pus semnătura pe una asemenea act. De o bună bucată de vreme Ucraina are 2 guverne, 2 președinți, doi premieri și mai ales doi președinți. Ăia care sunt nominalizați ca fiind președinte al României și respectiv premierul Guvernului României demult au încetat să se mai manifeste ca atare. Cei care-și zic români mai au o „calitate”, sunt executanți mai docili ai jupânului de peste ocean, în comparație cu ucrainienii autentici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.