Cum nu a fost ”paradit” fostul premier al Cehiei

Andrej Babis. EPA/MARTIN DIVISEK

Politicienii populiști din Europa sunt deseori acuzați de subminarea statului de drept. Mai cu seamă după ce pierd puterea, sunt ținta presiunilor rivalilor politici, care cer trimiterea lor în judecată.

Riscul unor asemenea strategii de combatere a populismului este foarte bine exemplificat de situația din Cehia. Luni, 9 ianuarie, fostul premier populist al Cehiei, miliardarul Andrej Babis, a fost achitat în dosarul în care era acuzat de fraudă cu fonduri europene. Babis era acuzat de complicitate la o schemă prin care compania sa, Agrofert, un conglomerat cu cifră de afaceri uriașă, să fie eligibilă pentru finanțare UE.

Babis și partidul său ANO (Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți) au pierdut la mustață alegerile din 2021 în față unei alianțe liberale. Abia atunci a putut începe procesul fostului premier (2017-2021), a cărui imunitate a fost apărată de majoritatea pe care a avut-o în parlament. Dosarul în care era acuzat de fraudă cu fonduri europene (circa 2 milioane de euro) a fost deschis cu mult timp în urmă și viza presupuse fapte comise înainte de intrarea sa în politică. Dosarul a fost folosit de o mulțime de ONG-uri pentru mobilizarea mulțimilor în Praga pentru a protesta împotriva lui Babis și a paraliza activitatea guvernamentala. Pe de alta parte, premierul Babis a recurs la o serie de schimbări controversate în fruntea Ministerului Justiției.

Achitarea lui Babis a venit cu doar câteva zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din Cehia, cursă în care Babis se află între primii trei favoriți, unele sondaje dându-l câștigător în primul tur, urmând ca în al doilea tur să-l înfrunte pe generalul Petr Pavel, fost șef al Statului Major General al armatei cehe și președinte al Comitetului militar al NATO, sau pe Danuse Nerudova, economist și fost rector al Universității Mendel din Brno, preferata ONG-urilor.

Alegătorii din mediul urban și partidele liberale care domină acum scena politică și-au făcut un obicei din atacarea miliardarului Babis, iar, după lungii ani ai scandalului legat de fraudarea fondurilor UE, cu toții erau convinși că verdictul nu poate fi decât unul – vinovat. Grupurile de campanie ale puterii de la Praga au organizat proteste în fața tribunalului unde se judecat procesul purtând o celulă în miniatură în care îl invitau pe fostul premier. Achitarea lui Babis a fost un șoc pentru acești activiști.

Toată campania anti-populism pare să se întoarcă acum împotriva liberalilor cehi, declarațiile repetate ale lui Babis cum că este victima unui proces politic căpătând mult mai multă forță. Babis este departe de modelul ideal al politicianului curat – deține un grup agro-industrial foarte important, este fiul unui diplomat comunist și este el însuși suspectat de colaborare cu poliția politică a fostului regim; a lucrat în comerțul exterior al Cehoslovaciei comuniste, reprezentând în Maroc o companie din industria chimică ce avea să stea la baza Agrofert. Dar dosarul procurorilor a fost unul foarte subțire. S-a bazat pe doua elemente: o mărturie a fiului lui Babis, care suferă de schizofrenie și care susține că a fost răpit și dus în Crimeea pentru a nu mai vorbi cu investigatorii, și o declarație a unui grafolog care susține că Babis ”ar fi putut” să falsifice semnătura fiului sau de pe un document cheie în acest dosar.

Judecătorul care l-a achitat pe Babis a respins acuzațiile ca acest proces ar fi fost unul politizat, însă susținătorii lui Babis și nu numai sunt convinși acum că a fost vorba despre o vânătoare de vrăjitoare. Asta îi poate aduce fostului premier o bună parte din voturile cehilor nehotărâți și asta ar putea însemna câștigarea alegerilor prezidențiale, la finalul acestei luni.

Încercarea nereușită a procurorilor cehi și a ONG-iștilor de a-l elimina din politică cu cătușe pe fostul premier Babis nu este unică. În Slovacia, procurorii au încercat să-l acuze pe fostul premier social-democrat Robert Fico că s-a aflat la conducerea unei grupări de crimă organizată. Încercarea aceasta a fost abandonată în noiembrie 2022. În Polonia vor avea loc alegeri legislative în acest an, iar actuala opoziție formată din liberali și tehnocrați a lăsat să se întțeleagă că, în cazul unei victorii, îi va aduce în fața justiției pe liderii actualului guvern ultraconservator și eurosceptic pentru acțiunile lor din ultimii opt ani. În Ungaria se observa o abordare similară, opoziția construindu-și o buna parte din identitate și din obiectivele politice pe ideea că premierul Viktor Orban, familia și apropiații săi sunt capii unei mafii care a pus mâna pe țară și trebuie aduși în fața justiției. Evenimentele de la Praga arată însă că încrâncenarea aceasta și stârnirea unui adevărat război fratricid în justiție. în instituțiile de forță, pe Twitter, Facebook și în stradă poate avea efecte contrare celor urmărite de tabăra ”democrată”.

 

În ziua în care fostul premier al Cehiei era achitat, presa americană relata că la sediul unui ONG înființat de actualul președinte Joe Biden au fost găsite documente clasificate din perioada administrației Obama, când Biden a fost vicepreședinte.

Ce s-a întâmplat într-o situație similară cu fostul președinte ”populist” Donald Trump, acuzat că avea la reședința sa mai multe documente clasificate din perioada administrației sale? O descindere în forță a agenților federali la reședința lui Trump din Florida, o percheziție și, două zile mai târziu, o audiere de șase ore a lui Trump de către procurorul general din New York, într-un dosar separat. Niciodată un fost președinte al SUA nu a fost anchetat în acest fel de justiția americană. Pentru că niciun alt președinte nu a fost ”populist” așa cum a fost Donald Trump.

Ce se întâmplă acum, după descoperirea documentelor clasificate din perioada administrației Obama-Biden? Nimic, CNN și The Washington Post publică lungi analize a căror concluzie este că situațiile sunt forate diferite, că guvernul nu poate decât să le mulțumeasca avocaților președintelui Biden că au descoperit documentele clasificate  și le-au înapoiat guvernului,  proprietarul lor de drept.

Și totuși, situația din Cehia poate fi un semnal de alarmă pentru forțele democrat-liberale și antipopuliste: dosarele subțiri, până și mici erori comise de ”binomul” justiție-servicii în ”câmpul tactic”, protestele #anticorupție, polarizarea extremă a societății în scopuri justițiat-politice pornind de la asemenea scandaluri sunt un bumerang care se poate întoarce pentru a-i lovi pe cei care l-au aruncat.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

10 Comentarii

  1. nu vad ca „furtul” de la criminali si talhari si deviati AR FI UN PACAT..si se pare ca NU a existat in fapt NICI UN FURT:) adicatelea m-uie nu este acuzata de SUBMINAREA TARILOR EUROPENE SI MANIPULAREA INTRU FEDERALIZARE PRIN SARACIRE? ADICA PRIN FRAUDA SI CRIMA ORGANIZATA? DAR AFACERILE CU OTRAVURILE MENGELE? DAR INDATORAREA NOASTRA PRIN „ALOCAREA” DE OTRAVA PE BANII NOSTRI?? ce sunt ei? niste sfintisori? SUNT NISTE DEVIATI PEDOFILI CARE FAC REGULI ABSURDE, PE CARE NOI OAMENII, TREBUIE SA NE TREZIM SI SA LE REFUZAM! NESUPUNEREA CIVICA ESTE SINGURA SOLUTIE. SI PENTRU ASTA TOATE TARILE TREBUIE SA ISI ALEAGA CONDUCATORI CARE SA SPNA NU CAND ESTE NU.

  2. Tic tac, tic tac. Cronometrul s-a declanșat. Toți din Europa centrala, grupul visegrad au in plan sa ii aresteze pe actualii trădători. In Romania liniște și paaace. Exact că in 89. Acolo fierbea mulțimea, in Romania toti sunt fericiți. Aneateziata țară și defazata. Cu pi. Ca si in 44 de fapt. Și s-au văzut rezultatul. Adică praf și pulbere.

  3. Justita nicaieri nu mai este justitie ci maciuca in mana politicienilor. Peste tot se incearca ca prin mijloacele „statului de drept” sa se elimine opozita politica. Si in SUA se incerca tot cu justitia eliminarea lui Trump. Dar aceasi justitie ignora porcariile familiei Bideu. Mai nou si la Bideu s-au gasit documente clasificate… totusi doar Trump este cercetat. Justita in statele de drept nu este oarba, nu?

  4. „urmând ca în al doilea tur să-l înfrunte pe generalul Petr Pavel, fost șef al Statului Major General al armatei cehe”

    Cine alege conducator pe cineva care s-a pregatit de mic sa omoare oameni ? Barbatii nu mai fac armata si nu mai stiu ce inseamna ca „in armata nu se fura, se completeaza” (sa imprumuta de la altii, sa iasa cifrele la inventar) !

  5. Degeaba are Babis suport popular.
    În final, are toate șansele să piardă în fata generalului ex-șef al Statului Major General al armatei cehe și președinte al Comitetului militar al NATO.
    PRIETENII ȘTIU DE CE ! ăăă…îîî…ăăă?

  6. Ăștia care zăngăne cătușele și amenință cu pușcăria sunt niște golani din servicii cu idei comuniste în cap iar politicienii care se folosesc de ei sunt progresiști nu liberali. Eu cred că totul e o luptă între Dinu Paturici care nu vor sta niciodată la masa domnilor pentru simplu motiv că nu știu să folosească tacâmurile.

  7. suspiciuni UE, care avea ca scop distrugerea agriculturii dintr-o tara mica si apoi oamenii flamanzi ar fi acceptat viermii europeni…poate si Romania ar trebui sa se trezeasca si sa aiba grija de agricultura si sa nu-i mai fugareasca pe patroni, carnea de porc UE pute, cea din macelarie nu…asa ca mai ganditi si alegeti intelept…nu uitati UE si si alti URIASI de pe piata vor face tot posibilul sa distruga IMM-urile fermele pt propriul castig si dominare ideologica…

  8. Interesant cum putini in Rromania sunt capabili sa traga o paralela intre ce se intampla in alte tzari din Europa si ce s-a intamplat la noi din 2008 incoace. Nimeni nu vede ca e fix acelasi mod de operare. Acuzatii de doi bani, ONG-uri finantate din afara care protesteaza, se impun ele in tot felul de discutii legislative, mobilizeaza gloate de idioti utile, si porcusori si judecatori fac tot posibilul sa condamne orice lider populist/nationalist care vrea sa apere interesele nationale… ca sa deschida calea spre putere la tot felul de liberali si progresisti dispusi sa-si vanda tara, oamenii, societatea, traditiile.

  9. Se pare ca cehii nu avura o cucuvea la DNA dotata cu un Portocal, de-aia n-a mers paradeala……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.