Cum se mai scaldă Iohannis și Borisov în Marea Neagră

Nu trebuie să existe îngrijorări cu privire la diferite gânduri exprimate de unii politicieni referitoare la inițiativa României la Marea Neagră, ministeriala din octombrie va aduce primele clarificări, a declarat duminică președintele Klaus Iohannis.

„La Summitul de la Varșovia, care tocmai s-a încheiat, Aliații au recunoscut importanța strategică a Mării Negre și nevoia unui concept operațional pentru a face Marea Neagră mai sigură pentru toată lumea. Având totuși în vedere timpul relativ scurt, s-a convenit la ministeriala apărării ca această chestiune să fie lămurită doar de principiu la Summitul care tocmai s-a încheiat la Varșovia, să se reconfirme importanța strategică, să se reconfirme dorința Aliaților de a face Marea Neagră mai sigură și s-a dat sarcina miniștrilor apărării să înceapă să lucreze la un concept puțin mai concret. Datorită fazei în care ne aflăm acum, aparent ar exista opinii diferite, subliniez, aparent, fiindcă suntem în mijlocul unui proces de reflecție și încă nu există o decizie comună a aliaților. Din varii motive, câteodată, unii politicieni (referire la Bulgaria – nr.), militarii mai rar, fac afirmații care însă nu reprezintă punctul de vedere NATO, ci reprezintă punctele lor proprii de vedere, de obicei nici măcar punctele lor de vedere, ci anumite gânduri pe care le-ar avea ei în relația cu această colaborare la Marea Neagră. Toate acestea însă nu trebuie să ne îngrijoreze, ci trebuie să ne bucure, fiindcă înseamnă că există o preocupare reală pentru a găsi soluția cea mai bună pentru Marea Neagră, o soluție care, repet, trebuie să facă Marea Neagră mai sigură pentru toată lumea și atunci privim cu încredere și cu așteptări spre ministeriala din octombrie care va aduce primele clarificări”, a spus șeful statului în conferința comună că omologul său polonez, Andrzej Duda, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist.

O decizie în acest sens este așteptată la viitorul summit NATO, potrivit președintelui.

„Probabil, această ministerială va fi un prim pas un pic mai concret care va coagula ideile. Vor urma alte întâlniri și la următorul Summit NATO, atunci cu siguranță Aliații vor fi în situația să ia o decizie care pe urma va trebui implementată în această chestiune. Așadar, faptul că există opinii încă diferite nu este deloc îngrijorător. Este foarte bine că se discută, este foarte bine că oamenii vin cu idei proprii în acest concept, și singurul lucru care a fost decis la acest Summit este că se va continua această inițiativă”, a mai spus Iohannis.

Premierul bulgar: Marea Neagră ar trebui să fie declarată o zonă demilitarizată

De partea cealaltă, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat în acest weekend că Marea Neagră ar trebui să fie o zonă demilitarizată, lucru care ar încuraja dezvoltarea afacerilor, turismului şi industriei petrolului în regiune, potrivit The Sofia Globe.

„Oameni, mult mai isteţi, mult mai înţelepţi, cu secole înainte mea, au spus că este mai bună o pace rea decât un război bun. Aş merge chiar la extreme în această privinţă. Marea Neagră ar trebui să fie declarată zonă demilitarizată”, a declarat liderul bulgar.

„O zonă fără forţe militare, fără submarine, fără nave, pentru că este o zonă în care ne aşteptăm să extragem gaze naturale, unde toate ţările au turism, şi unde este posibil un comerţl mai intens”, a mai spus acesta.

Declarațiile au fost făcute în cursul unei vizite la într-un sat bulgar, în timp ce o delegaţie oficială condusă de preşedintele Bulgariei, Rossen Plevneliev, a participat la summitul NATO din capitala Poloniei.

Premierul bulgar s-a opus recent public propunerii României privind o inițiativă comună România – Turcia – Bulgaria la Marea Neagră, lucru pe care l-a făcut cunoscut în timp ce președintele Iohannis se afla în vizită la Sofia.

NATO a anunțat la sfârșitul summit-ului de la Varșovia că opțiunile pentru o prezență aeriană și maritimă întărită a NATO la Marea Neagră vor fi evaluate.

Întrebat de jurnalistul Radu Tudor dacă susține inițiativa României de cooperare navală NATO la Marea Neagră, secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg a spus: “NATO susține o cooperare extinsă și avansată la Marea Neagră, atât pe componenta maritimă cât și pe componenta aeriană. Vom oferi consultanță și consiliere țărilor riverane pentru această cooperare și sperăm ca la întâlnirea ministerială de apărare din octombrie să existe o decizie. Componenta aeriană și navală din Marea Neagră este completată în plan terestru de Brigada Multinațională NATO din România, a cărei existență am anunțat-o deja și se va regăsi în Comunicatul final al Summit-ului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8535 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.