Cum vrea Teodorovici să combată „marea evaziune fiscală”

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici se gândește să combată „marea evaziune fiscală” prin „organizarea de tombole fiscale”.

Teodorovici a recunoscut într-un interviu acordat Digi24 că acțiunile de control au fost îndreptate mai degrabă spre zona de mică evaziune, însă spune că are soluții și pentru marea evaziune, enumerând aici și organizarea de tombole fiscale.

„Și eu am o astfel de percepție, nu mă ascund, pentru că oricât de mulți ar fi în zona de mică evaziune, iar ceilalți în zona de mare evaziune sunt poate mai puțini la număr dar au volumul foarte mare. Și acolo trebuie să ne axăm. Nu trebuie să lăsăm niciuna dintre cele două zone. Pe zona de mare evaziune vor fi multe acțiuni și control direct. Și o luptă indirectă cu marea evaziune. Aici sunt două idei: fie organizare de tombole fiscale pe produse care vin din zona marii evaziuni, legumele și fructele de exemplu, astfel încât să stimulezi solicitarea bonului fiscal din această zonă de către populație. O a doua chestiune este acea idee de a lăsa românului, la finalul unui an, posibilitatea de a-și deduce din impozitul pe venit în timpul unui an o parte din cheltuielile din o anumită zonă de evaziune fiscală. Adică, omul într-un an de zile știe că-și strânge aceste bonuri fiscale pentru ca la final de an în limita a 20%, 30% din impozitul pe venit își poate lua înapoi niște bani pe care i-a cheltuit pe produsele unde evaziunea este mai ridicată. Sunt metode și n-am niciun fel de problemă să mă angajez la o astfel de luptă”, a declarat Eugen Teodorovici la televiziunea citată.

Nemulțumit de salariul miniștrilor

În aceeași emisiune, Teodorovici a apreciat că venitul unui ministru, de circa 5.300 de lei, este „ruşinos”, pledând pentru „reaşezarea” salariilor în administraţie.

„Administrația trebuie să fie plătită bine”, a declarat Eugen Teodorovici.

Este un subiect pe care noi nu-l discutăm cu omologii noștri, pentru că nimeni nu te crede. Nu aș putea să spun cât anume ar trebui să câștige, dar toate aceste salarizări trebuie reașezate: de la președintele statului până la funcționarul pe studii medii dintr-o primărie de comună. Trebuie toate reașezate. Eu îmi aduc aminte din anii de administrație petrecuți, unde salarizarea era altfel așezată: mai comprimată, fără foarte multe trepte de salarizare, mult mai ușor de aplicat și era cât de cât, să spunem, decentă. Până la un punct, după care s-a pierdut tot. Fără o administrație puternică nu ai cum să speri, decât accidental, că se pot face lucrurile bine”, a spus ministrul Finanțelor la Digi24.

Acesta a precizat că este este nevoie de salarizare, pregătire, stabilitate, încredere, cunoașterea legii, dar și de o legislație mai simplă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.