De ce bulgarii și croații sunt mai aproape de euro decât noi

În 7 iulie, 2020, Bulgaria și Croația (leva și, respectiv, kuna) au fost admise în Mecanismul Cursurilor de Schimb2 (ERM2), care este anticamera aderării la zona euro. În schimb, România mai așteaptă. De ce? Un răspuns scurt este oferit de indicatori cheie: balanțe externe și bugete publice pe un șir relevant de ani. Astfel, din 2013 Bulgaria a avut surplusuri de cont curent marimea fiind de 4% din PIB în 2019 (de la deficite de două cifre înainte de 2009). Croația a mers pe aceeași linie începand cu 2014 având surplus de cca 3% în 2019 (de la deficite de două cifre înainte de 2009).

Privind bugetul public, acesta a fost în Bulgaria cu surplus de circa 2% din PIB în 2019, în timp ce în Croatia a fost în echilibru anul trecut, potrivit raportului de analiză a convergenţei „România – Zona Euro, Monitor”, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României. Dacă valoare bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât cea a bunurilor și serviciilor exportate avem deficit. Asta înseamnă că ies mai mulți bani din țară decât intră și că românii plătesc mai mult munca prestată de alții. Creșterea deficitului de cont curent vine pe fondul deteriorării deficitului comercial ca urmare a creşterii puternice a cererii de consum, ce nu a putut fi acoperită de oferta internă.

În 2019, deficitul bugetului public în Romania a fost de 4,3% din PIB (standarde ESA), iar deficitul de cont curent de cca 4,6% din PIB. Deficitul primar și deficitul structural al bugetului public în Romania au fost între cele mai adânci din UE in 2019. În plus, există presiuni mari de cheltuieli permanente pe buget. Cu asemenea date orice discuție de intrare in ERMII pentru Romania era un demers lipsit de credibilitate.

Raportul de fundamentare a unui plan de acțiune pentru aderarea la zona euro spune între altele: aderarea la zona euro aduce beneficii economice și are semnificație geopolitică, dar reclamă pregătire; la zona euro nu se poate adera în orice condiții. De asemenea, aderarea la zona euro cere finanțe publice solide, deficite mult diminuate, un grad adecvat de robustete a economiei. În plus, economia are nevoie de competitivitate, de deficite externe reduse, de un nivel al cursului de schimb la intrarea in MCS2 care să permită economiei să reziste presiunilor concurențiale din zona euro, mai ales dată fiind lipsa instrumentelor de partajare a riscurilor. Intrarea in ERM2 este un obiectiv nu mai puțin exigent decât aderarea la zona euro și cere finanțe publice sănătoase, o consolidare bugetară durabilă. Raportul BNR susține că este necesară o creștere a veniturilor fiscale/bugetare care să ajute consolidarea bugetară și asigurarea de bunuri publice de bază. Intrarea în MCS2 cere convergență juridică/legislativă și un statut corespunzator al Băncii Centrale.

Planul ar fi trebuit să înceapă să fie pus în aplicare din 2019. Din păcate, cele două documente au rămas mai mult un exercițiu de diplomație publică.

Dinamica construcțiilor bugetare în cele două țări a ajutat intrarea în MCS2. Veniturile lor bugetare și fiscale sunt considerabil mai mari decât în Romania; veniturile fiscale în Bulgaria au fost de aproximativ 30% din PIB și în Croația de circa 37% din PIB în 2019 –nivelul din Romania fiind în jur de 27% din PIB, printre cele mai scăzute în UE.

Raportul de fundamentare și PA arătau că intrarea în MCS2 și ținta de aderare la zona euro pot încuraja reforme structurale, pot conduce la reducerea dezechilibrelor. Lucrurile nu au mers însă cum trebuie. Documente ale BNR și ale Consiliului Fiscal au subliniat că deficite mari împiedică mersul către MCS2, că este nevoie de o schimbare de abordare.

Daca vrem sa facem pasul de intrare în MCS2, este obligatoriu să avem o corecție macroeconomică durabilă odată impactul pandemiei surmontat. Această corecție implică, între altele, creștere de venituri bugetare (o bază de impozitare mai largă prin transparență, declararea tuturor veniturilor și averilor, eliminarea de exceptări, combaterea fermă a evaziunii fiscale), raționalizare de cheltuieli. Cu absorbție intensă de resurse europene putem sprijini reforme structurale și corecția macroeconomică necesară. Este de subliniat importanța Planului național de reziliență și redresare, care trebuie să cuprindă proiecte bine întemeiate, care să capete susținere financiară europeană. De asemenea, tebuie sa limităm deficitele externe, să avem în vedere competitivitatea economiei, mai ales a sectoarelor de tradables (comercializabile).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Pentru ca bulgarii si croatii nu au avut tampiti de politicieni care castiga voturi numai prin cresteri de pensii si salarii.
    In 2016 aveam 4 din 5 criterii indeplinite. Acum nu mai avem niciunul. In 2022 eram in zona euro, aveam si noi dobanzi ca afara.
    O sa mai apara un tampitel pe aici sa o ia razna iar, ca strainii ne vor raul. Tocmai, ne protejeaza. sa intri acum in zona euro ar fi sinucidere.
    Cam asta este economia, nu ce viseaza Volguta de la Craiova si Budai de Botosani cu cresterile lor de salarii,pensii siii.
    Uite ca niste tampiti pot sa duca o tara ani si ani inapoi.

  2. Lasă că va face „driapta” tot ce trebuie. Asta își doresc românii. Au votat ca pnl, usrplus, udmr, minoritățile să guverneze. Veți avea și Schengen și euro și multă ..ie. M-am săturat de imbecili cu creierii spălați. Meritați din plin!

  3. Pentru ca Bulgaria si Croatia nu e condusa de iohannis,nici de orban si nici de cuțu !!O gasca de incompetenti a preluat din nou România,și o s-o ducă exact acolo unde a dus-o CDR:inflatie cât china !!!

  4. Bulgarii si Croatii nu il au pe Iluminatul Manole(asa se zice la Turnator=Iluminat)la bancile Nationale
    \cat va fi zdreanta asta in fruntea BNR,romania nu va pupa euro..De pe urma lui manole traiesc mii de arabi cu case de schimb si sute de IFN camataresti,”Manole” primind anual un cadou cosistent de la aceste sugative ,fiin pres onorific al camatariei romanes

  5. Preda Gogu spune:
    28 DECEMBRIE 2020 LA 19:11

    Asa este bai pesedist sputnikyst.
    Iohannis si Catu au distrus. Dragnia si Valcov si Socol nu stiu nimic.
    Ia intreaba-l pe Horlando Care era planul?
    Stai sa treaca pandemia ca iesim in strada si va luam gatul pentru cat rau ati facut acestei tari.
    Mizerii rusofile si jegoase.

  6. He he ! Lasati-i domne sa-si rupa gitu’, daca au tendinte suicidare ! E ca cu vaccinu’, trebuie doar sa asteptam si sa vedem primele victime … Cind o ajunge covrigu’ 10 euro la Sofia si la Zagreb va trebui sa-ti vinzi masina ca sa cumperi o gaina, cred ca va fi distractie maxima !

  7. Euro este un mijloc de controlat economia altor tari.
    Depinde cine il tipareste.

  8. De ce? Pentru ca bulgarii si croatii nu si-au pus tara la picioarele excrocilor intetnationali occi-vestici! Pentru ca bukgarii si croatii nu si-au concesiobat si vandut tara pe bucati! Pentru ca bulgarii si croatii nu si-au vandut sau alungat din tara conationalii! Pentru ca…, sunt enorm de multe diferente intre Romania si cele doua tari, excluzand mita, minciuna si manipularea, excrocheriile si hotia, actiuni comune ca fapta care coincid in mare parte!

  9. Mai bine romanii ar ramane la moneda lor. Dar cu borfasii actuali de conducatori vanzatori de tara Romania nu poate scapa de pacostea ‘euro’ care va ingropa fara intoarcere tara.

  10. TREBUIE SA STAM DEPARTE DE „MOLEDA ULICA”. Cu cat mai putin dependenti cu atat mai bine!

  11. Mare paguba. Noi vom trece direct la yuani, deodata cu toata Europa.

  12. Pentru ca sunt popoare de incredere.
    Nu sunt popoare „trestie” cum le place rumanilor sa spuna (eu spun popor curva). Ele nu se inclina dupa cum bate vantul ca sa nu se rupa. De aia.
    Apropo … in NATO v-au bagat pentru ca sunteti langa rusi. In UE, pentru ca au nevoie de zilierii si spalatoarele voastre de babe. Pentru zilieri si spalatoare de babe poate intrati si in Schengen. Dar cu zona EURO nu aveti nimic.

  13. Bulgaria pupa la licuriciul ce controleaza UE (nu face joc dublu/triplu/…), Croatia in „fanatismul” ei isi urmareste interesul national reusind sa pondereze (controleze) jocurile (tradarile) infiltratilor. Romania … , nu-i nici pe unde, romanii in fanforonada lor nu constientizeaza mediocratie in care se zbat, nu reusesc sa exceada tuselor manipularilor alogenilor cu capastru de pe aici, mai mult le este grav jena ca-s romani. ASTA E: doar cu gratare si manele, e bine ca mai existam.

  14. fiindca la ei nu spala bani la gros vesticii, le trebuie o zona gri in care sa fuga de fiscul occidental. restul sunt justificari….

  15. Pentru ca Romania nu mai e interesata de zona euro, deoarece face ochi dulci unirii cu Republica Moldova dupa integrarea Romaniei in spatiul CSI, dupa acordul secret de unire dat de Vladimir Putin.Unirea Moldovei cu Romania se face imediat dupa aderarea Romaniei la spatiul CSI,unde va primi facilitati nelimitate la resursele minerale si de hidrocarburi din cadrul CSI ca membru cu drepturi depline.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.