Decizia care lasă 340 milioane de euro băncilor

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României s-a întrunit astăzi și a hotărât reducerea rezervelor minime obligatorii la valută, de la 6% la 5%, astfel peste 15% din rezervele minime în valută constituite de băncile comerciale la BNR, peste 340 milioane euro, vor fi eliberate către acestea și mai departe către mediul privat.

Rezervele minime obligatorii (RMO) sunt reprezentate de disponibilităţi băneşti ale instituţiilor de credit, în lei şi în valută, păstrate în conturi deschise la Banca Naţională a României.

Funcţiile principale ale mecanismului RMO constituite în lei sunt cea de control monetar (aflată în strânsă corelaţie cu cea de gestionare a lichidităţii de către BNR) şi cea de stabilizare a ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară. Rolul major al RMO în valută este acela de a tempera expansiunea creditului în valută.

De asemenea, șefii BNR au decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50% pe an, dar şi a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2%. Banca Centrală a redus în august dobânda de referinţă de la 1,75% la 1,5%, în linie cu tendinţa din regiune, unde băncile centrale au relaxat politica monetară mult mai mult decât BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

2 Comentarii

  1. „vor fi eliberate către acestea și mai departe către mediul privat.” Ha! Ha! Ha! deja sunt transferati in afara tarii, lichiditate pentru altii, ca doar nu e prima data…acum este sigur mugurel ca face o miscare buna? stie precis ce se va intampla cu cursul? are chef de joaca de-a cursu’?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.