Depozitele de gaze s-au umplut la maximul istoric

La 1 noiembrie, 2,963 miliarde metri cubi de gaze, din 3,1 maximul posibil, erau stocate în depozitele României, a doua cea mai mare cantitate, din 2010 până în prezent. În fapt, se poate spune că e chiar cea mai mare cantitate stocată, dat fiind că e aproape la fel ca în 2019(2,966 miliarde mc) – care este anul cu cele mai mari stocuri înregistrate.

Potrivit ministrul Energiei Virgil Popescu, cele 2,963 miliarde mc înseamnă o umplere la 97% a depozitelor, practic acestea sunt aproape pline. Sunt cu peste 600 de milioane de mc mai mult ca anul trecut, unul cu cele mai slabe rate de umplere, însă, față de anul trecut, nu ne putem baza pe importuri care să suplimenteze cantitatea zilnică disponibilă pentru consum. Importurile din această iarnă sunt incerte, dat fiind foarte probabila sistare a livrărilor Gazprom către țările considerate neprietenoase” de către Moscova. Practic, pentru acest sezon rece ne putem baza doar pe producția curentă – circa 25 de milioane mc zilnic și pe extracția din depozite – 28 milioane de metri cubi. Importurile sunt incerte, ar putea veni ceva prin Ungaria sau prin Bulgaria (gaze azere), dar nu este nimic clar. Cu toate acestea, nu ar trebui să existe probleme cu asigurarea consumului pentru România dat fiind că cel mai mare consumator, anume industria, este aproape închisă. Culmea, tocmai din pricina prețului mare al gazelor. Iar ce nu s-a închis, poate fi închis la ordinul Dispecerul Național, dacă alimentarea populației și infrastructurii critice este amenințată.

Potrivit graficului cu gradul de umplere a depozitelor din ultimii 12 ani, cei mai slabi ani au fost 2017 și 2018, cu 2,2 miliarde metri cubi. Chiar și atunci, au fost gaze pentru toată lumea, ba chiar au mai și rămas în primăvară, e adevărat, pentru că puteam să importăm mult.

Cele mai mari consumuri de iarnă din ultimii ani au fost de 70 de milioane de mc pe zi, dar doar în condițiile în care temperaturile au coborât, săptămâni la rândul, sub -20 de grade Celsius și când industria era funcțională. Dacă importurile vor fi sistate cu totul, România ar putea avea, într-adevăr, unele probleme cu alimentarea cu gaze, dar doar în condițiile unui val de ger prelungit și cu parte din industrie funcționând turată. În acest caz însă, funcționează legea consumatorilor întreruptibililor, prin care, prin dispoziție de stat, se întrerupe urnizarea gazului către unuii consumatori industriali pentru a da prioritate populației, sistemelor de termoficare și instituțiilor publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1090 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Depozitele sunt pline, noi o sa stam in frig la iarna! Gazul o sa fie foarte slab calitativ, iar la orele de varf ne vom uita la aragaz si centrala pentru ca niciun ceai nu poti face. Preturile vor fi pe masura, adica gazul prost va avea kilowati peste masura. Traiasca neoliberalismul/globalismul!

  2. Mda. și cu prețul ești la ceva istoric,..iar plinul incepe să fie din ce in ce la mai mulți,.. La unii deja se revarsă..

  3. 1. oricum ERA obligatie legala,stocarea.
    2. 3 miliarde/ 3 milioane = 1’000 de mc pe branshament

  4. Oarecum liniștitoare această știre; să vedem însă ce calitate au aceste gaze depozitate acum și mai ales la ce preț.
    Și dacă tot stăm așa de bine, de ce nu dăm gaze și ceva curent fraților români din Republica Moldova? In ultima lună Maia Sandu a venit de două ori la iohanniSS, acum și la Ciucă, să ceară ajutor concret iar noi că să vedem, ce contracte vom putea face după ce dăm Uniunii Europene din economiile noastre, etc, șamd. Cu așa o politică nu-i vom aduce niciodată pe moldoveni în interiorul hotarelor României.

  5. Sa spunem ca e realitate. ‘Depozite pline’, si ca deja se face publicitate ‘negativa’ ca au crescut preturile ingrozitor jefuind consumatorii cu aprobarea legii sau ordonantelor guvernamentale date de guvernul mieu. Parca vad ca totulse transforma in performante, incat, vor fi laudati si premiati pe model PeSeDe ca au gestionat cu brio ajutorarea saracimii din Romania(a primit solomon butoiul cu slana diploma cu cativa ani in urma, prin 2018-2019 desi nu au contribuit decat cu mentinerea in saracie a populatiei majoritare zeci de ani), noi cetatenii am donat pentru ca au fost adunate resurse. Despre asta am scris la momentele respective. Asadar, ne asteptam la premierea acestor firme de energie electrica gaze in cel mai scurt timp.

  6. Aveti grije sa nu se „scurga” pe undeva si la iarna sa constatati ca o parte nu mai este! Apropos, al cui e gazul, al romanilor sau al strainilor(OMV)?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.