Despre datoria publică a României

Datoria publică devine din ce în ce mai greu de urnit: guvernul Ciucă a adăugat 37 mld. lei la datoria publică în primele 5 luni din 2022. Chiar şi raportată la un PIB umflat de inflaţie, datoria publică a crescut mai repede şi a trecut de 50% din PIB.

Datoria publică a României, internă şi externă, a trecut de 50% din PIB şi a fost de 614 mld. lei la finalul lui mai 2022, scrie ZF.

De la începutul anului, guvernul a adăugat datoriei publice circa 37 mld. lei, la un deficit bugetar de 21 de mld. de lei în aceeaşi perioadă, şi a plătit dobânzi de 11 mld. lei.

Până la finalul anului, deficitul bugetar este programat să ajungă la 80 mld. lei, în consecinţă la datoria publică de vor mai adăuga circa 60 de miliarde de lei (4,4% din PIB) doar din deficitul bugetar, la care se adaugă rostogolirea datoriei vechi, care devine din ce în ce mai greu de urnit.

Unde trag pieţele financiare linia roşie a finanţării României?

„Istoric, România a avut un risc de ţară foarte ridicat comparativ cu alte state din Europa. În principiu riscul vine din dezechilibre macro. O linie roşie pe un deficit de cont curent ar însemna ca acesta să treacă de echivalentul de -5% din PIB. România a trecut de mult de această limită. Vedem un deficit bugetar în creştere, o datorie publică în creştere foarte rapidă, care se îndreaptă vertiginos spre 60% din PIB”, a spus Laurian Lungu, doctor în economie şi fondatorul Consilium Policy Advisors Group.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. In romania se minte nepermis de mult. Deși se știe, nimeni nu face nimic,.Păi trăiești pe datorie bre, pe banii altora. Păi inseamnă că nu exiști bre. Păi inseamnă că mâine pomâine vine o instituție externă și te dă afară din casă,.Păi deunăzi ai aflat că nu mai ai suveranitate,. despre dependență, independență, clar depinzi de banii altora..Deci ce puii mei te mai numești român și romania bre ?? Ce faci ca nație inafar de a murdări și jefui un teritoriu ?/

  2. „indatorarea” Romaniei pe model ucraina pentru a fi depopulata si data pe tava umbritilor care stapanesc paiatzele alese de se-te-se. lucratura a inceput odata cu distrugerea zidului 1989. experimentul totalitarian pornit de pe wall street pentru instaurarea bolsevismului in est a reusit. trebuia distrus (1989) si „build back better” la nivel global. TREZITI-VA! NU EXISTA NICI O „DATORIE”! EI NE DAU HARTII CHIARE IAR NOI LE DAM RESURSE NATURALE, SI METALE SI PAMANTURI PRETIOASE SI RARE! NU ESTE NU!

  3. Prima grija a guvernelor MELE a fost sa asigure impecabil plata salariilor si pensiilor specialilor din servicii si justitie. Dar de ce le-o fi frica de astia de-i considera atat de speciali incat nu au curajul sa le taie pomenile la normal?

  4. Teoria ne invata ca o datorie publica poate merge pana la 90% din PIB,dupa care ,abia atunci ingrijoreaza,alti economisi sustin ca datoria publica nu trebuie constransa de raportul cu PIB,vezi cazul Japoniei unde datoria publica depaseste de 2 ori PIBul
    Sa nu faci datorii ca sa platesti pensii nesimtite si salarii bugetofagilor,aia da, e paguba curata, chiar ar putea Ciuca sa mai reduca aparatul bugetar si sa desfiinteze pensiile speciale,sa lase contributivitatea sa decida in sectorul pensii

  5. Parcă „liberalu” Citu ne spunea că economia României duduie și a mai împrumutat vrei 60 de miliarde de euroi că sa plătească tăietorii de frunze la câini din primării care și-au tras salarii cat au vrut mușchii lor! Niste hoți cu acte în regulă din moment ce multinaționale repatriază profitul!

  6. Cel mai neispravit om este acela care se imprumuta mereu.La un moment dat nimeni nu ii mai da bani si este alungat din comunitate.Ce guvern este acela care traIESTE NUMAI DIN DATORII, TRIPLEAZA NR.BUGETARILOR si plateste in nestire salarii si pensii nesimtite acelora care ii poate face rau.Presedintele face turism la Sibiu iar premierul este analfabet economic.AJUNGE OAMENI BUNI, TRBUIE OPRITA JEFUIALA.

  7. Poporul român, „mut și surd”, de ani buni, va înțelege, începând din ianuarie 2023, cum se acoperă deficitul bugetar și cum se plătește datoria externă !

  8. Nimic de facut, este deja prea tarziu…desi in culise, primului ministru ii este mereu imputat faptul ca datoria Romaniei nu este inca destul de mare si ii se cere mereu sa ia alti bani cu dobanzi exagerate

    Este mecanismul economic prin care o tara libera este transformata in teritoriu occidental, aservit hegemonului…te leaga de maini de picioare si de gat de dolarul si suprematia lor…ei iti dau harti tu le dai resurse si in acest fel hartiile lor capata credibilitate…toata Europa occidentala a trecut prin asta…de acceea nu exista nimic opozitie fata de hegemon, decat o trista unanimitate…chiar daca iti pun cipuri de control, le accepti in tacere… nu va trece mult timp si nici sa ii injuram nu vom mai sti…democratia tine doar pana la sursa..acolo o singura voce, care are deja planu facut…sa se scape de noi, mancatorii inutili

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.