DIICOT:  Grup infracțional la Compania pentru Controlul Cazanelor

Aproape 500 de achiziţii publice (fictive) care au provocat un prejudiciu de peste 9 milioane de lei ar fi fost făcute de mai mulți funcţionari din cadrul Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei).

Procurorii DIICOT, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din ţară, efectuează miercuri 39 de percheziţii domiciliare, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cursul lunii mai 2020, funcţionari din cadrul Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de delapidare (însuşirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziţii fictive de bunuri de la societăţi controlate de membrii grupării/persoane care au aderat la grupul infracţional/persoane apropiate de membrii grupului, prin atribuire directă în platforma SEAP.

Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziţii a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghişeele unităţilor bancare şi distribuite ulterior între membrii grupului infracţional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziţionate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unităţile subordonate – sucursale regionale şi puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, gruparea, care a acţionat din mai 2020 până în prezent, a reuşit delapidarea bugetului instituţiei cu suma totală de 9.699.480 lei, provenind din 485 achiziţii publice (fictive) de bunuri (din categoriile papetărie şi birotică, curăţenie şi igienă, materiale de construcţii, accesorii electrice şi alte produse consumabile).

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, 19 persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

2 Comentarii

  1. „din mai 2020 până în prezent”
    -parazitii nu s-au sinchisit de „pandemie”.

    -propunem re-introducerea pedepsei cu moartea,
    e necesar un referenduum!

  2. Astia sunt boschetarii care au trait la soba, dar la 2 ani platim verificarea centralei termice, ca-i intalieneasca, nemteasca…., in nici un caz romaneasca, ca sa aiba parazitii servici, astia care nu au inventat nici un arzator in viata lor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.