„Greul” CCR, dus încă o săptămână

Update Curtea Constituțională a amânat pentru 23 noiembrie decizia în cazul Belina, pe care președintele CCR Valer Dorneanu a calificat-o joi ca fiind „complexă și destul de grea”.

CCR a dezbătut, joi, sesizarea lui Călin Popescu-Tăriceanu privind ancheta DNA  în care s-a înecat Sevil Shhaideh, iar Rovana Plumb a fost salvată de către colegiii săi parlamentari. Tăriceanu a cerut CCR să constate un conflict juridic de natură constituțională între DNA și Guvern.

„Am amânat cauza pe 23 noiembrie pentru aprofundare. Nu se va repune pe rol, s-au amânat deliberările. N-am cerut niciun fel de explicații, nici informații suplimentare, pur și simplu pentru o analiză mai aprofundată a datelor care sunt deja în dosar, inclusiv cu privire la punctele de vedere susținute azi în ședință”, a spus Dorneanu.

Întrebat dacă practica judiciară existentă deja în materie poate constitui un factor important în decizia Curții, preşedintele CCR a răspuns: „Noi ne luăm după Constituție, după practica noastră. Nu eliminăm niciodată hotărârile pe care le dau instanțele judecătorești, dacă ele sunt necesare cauzei și ne pot influența”.

Chestionat dacă decizia CCR în cazul OUG 13 poate fi considerată un precedent pentru cauza Belina, Dorneanu a precizat: „Nu poate fi considerată niciun precedent dacă ea nu are o relevanță exactă. De la caz la caz, noi apreciem în ce măsură și cât o decizie de-a noastră anterioară se potrivește cu cauza pe care noi o analizăm acum”.

Dorneanu a mai precizat, răspunzând unei întrebări, că pe 23 noiembrie decizia se va lua în cvorum de 7 judecători, în condiţiile în care 2 judecători au lipsit joi.

„Bineînțeles. Cei doi (Maya Teodoroiu și Ștefan Minea, n.r.) care au lipsit azi nu vor participa la dezbateri data viitoare”, a spus Valer Dorneanu.

Tot joi, președintele Curții Constituționale a calificat joi drept „complexă și destul de grea” solicitarea lui Tăriceanu de a se constata conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și DNA în cazul Belina, dar a dat asigurări că va fi tratată ”cu toată seriozitatea”.

De altfel, Valer Dorneanu nu este la prima încercare „grea”. În prima parte a acestui an, când CCR a discutat sesizarea în privința legii care îi interzice lui Liviu Dragnea să fie premier, iar președintele Curții Constituționale explica că decizia în acest caz reprezintă cea mai „grea soluţie” pe care a trebuit Curtea să o dea până acum.

„S-a amânat pentru 4 aprilie pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, afirma Valer Dorneanu în luna martie.

Curtea Constituţională fusese sesizată în ianuarie de Avocatul Poporului în cazul Legii 90/2001 care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. După repetate amânări, sesizarea a fost în cele din urmă respinsă.

Citiți și 

Toader, pledoarie în fața judecătorilor CCR privind ancheta Belina

Contre pe dosarul Belina între un procuror DNA și ministrul justiției

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Astia asteapta sa vada daca pana pe 23 noiembrie hamsterul din Aleea Kiseleff 10 , vecin cu Ambasada Rusiei , Aleea Kiseleff 6 , e bagat la colivie !

  2. Daca CCR ii da dreptate lui Tariceanu – 3 % din voturile romanilor, Romania ajunge in totalitate pe mana infractorilor politici iar CCR va ajunge ”conplicele coruptilor si hotilor care distrug Romania”.

  3. Ce belina, ce belita! Medicii de familie cu 200 de milioane lei pe luna si dati disparuti fara urma tipa si angajatii APIA cu 70 de milioane de lei pe luna tipa. Huuo! Hotii striga hotii! Felicitari Daea!

  4. sa intelegem ca GUVERNUL poate sa decida orice fara sa respecte legile in vigoare??!!! sa presupunem ca maine prin HG orasul Alexandria este donat fiului lui Dragnea si evident DNA nu poate cerceta!??? curat constitutional!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.