Dumb and dumber: BCE 

În 2008, criza financiară declanșată de falimentul Lehman Brothers a fost cauzată de faptul că băncile comerciale aveau continente de active speculative în bilanț (sub prime). Ca să fie salvate de la faliment, s-au utilizat bani publici, din taxele și impozitele noastre. Apoi, cu bani luați din depozitele noastre bancare, constituite din economiile noastre bănești, din banii noștri albi pentru zile negre. Apoi s-a trecut la tipărirea de bani suplimentari față de cantitatea de bunuri și servicii existente pe piață (quantitative easing), bani aruncați cu elicopterul în curtea băncilor și a corporațiilor sistemice, inclusiv în cea a dezvoltătorilor imobiliari și a hyper-market-urilor. Acesta este un furt din banii noștri mult mai grav, căci este insidios, greu de sesizat și la sclală globală, afectându-ne pe toți.

În plandemie, dată fiind politica “quoi qu’il en coute/whatever it takes/nu contează cât ne va costa”, banii din elicopter au devenit potop de bani. Băncile centrale au dat bani gratis băncilor comerciale ca să împrumute statele. Doar unele state s-au împrumutat la dobânzi rezonabile. Altele, ca România, s-au împrumutat la dobânzi astronomice, generând incredibile profituri ale băncilor, atunci când toată lumea falimenta sau sărăcea, “pentru siguranța noastră”.

E, și acum, băncile centrale au ajuns să dețină active speculative în bilanț.

Prima și cea mai caraghioasă astfel de bancă centrală cu active speculative este BCE. E banca centrală a băncilor centrele din Zona Euro și tipărește euro. Cam două trilioane, numai în plandemie.

De exemplu, BCE tocmai ce a vândut obligațiuni emise de Adler, un dezvoltător imobiliar german care este în faliment virtual, obligațiuni în valoare de 400 de milioane de euro. Vânzarea s-a făcut la o valoare reală cu o treime mai mică decât valoarea nominală (pierdere, cca 130 de milioane de euro). Bine că s-au vândut – era cât pe-aci să nu reușească, pentru că nu prea se înghesuie lumea să cumpere obligațiuni al căror emitent este în faliment. Experiența fondurilor de pensii românești, care au în portofoliu obligațiuni emise de o bancă rusească, dar nu le mai pot vinde, este lămuritoare sub acest aspect.

Dar ce mă deranjează e că banii din relaxarea cantitativă s-au dus în conturile unor actori economici anume țintiți.

Dezvoltător imobiliar: Adler, Germania. Faliment virtual. Distribuitor sud-african, care deține Conforama, Franța. Faliment.

Relaxarea cantitativă, care a aruncat bani din elicopter în asemenea găuri negre, a scăzut puterea de cumpărare a banilor cu cca 40% în ultimii zece ani, iar acum se reflectă în inflație galopantă. Băncile centrale tipăresc bani suplimentari față de masa de bunuri și servicii, umplu până la refuz conturile acestor multinaționale frauduloase și falite, iar noi suferim. Noi suportăm reducerea puterii de cumpărare, noi sărăcim prin inflație, noi ajungem la foamete și supra-îndatorare prin creșterea dobânzilor, a taxelor și a impozitelor, noi suntem privați de plasa de siguranță socială pe care ar trebui să ne-o asigure statul social, democratic și plin de specialiști (a căror opinie e sfântă și nu poate fi contrazisă fără a fi condamnat la tăcere de factcheckeri și excomunicat).

Lucrurile astea nu se spun și nu se văd, deci nu se înțeleg. Unde sunt marii jurnaliști economici, marii influenceri, marii politicieni, în fața acestor bombe geo-politice, nu știu. Nu văd nicăieri concluzii decisive și nici intenția de a devoala și corecta mizeriile camuflate de plandemie și de război, precum și de crizele artificiale, permanent livrate vulgului înfricoșat.

Peste tot văd doar informații “obiective” și știri politic-corecte, în ideea de a nu aduce atingere mărețelor politici de (ne)sănătate publică, totalitarismului digital și, mai ales, Sfântului Graal al uniunii monetare, viitoarea monedă digitală, care te ca face să nu mai ai nimic, instantaneu, dar să fii fericit. Băncile centrale își fac puncte de lucru în Snagov, în stil brâncovenesc, unde ocâr-muitorii bancheri se pot retrage după ce o comit și sunt scăpați “pe procedură”, iar noi suntem obligați să strângem cureaua, că așa se face pă penurie de apă și alimente și pă sărăcie energetică și pă codoi prea mult în atmosferă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Când banul fizic va dipare complet vom asista la începutul unei noi ere sclavagiste (mult mai sofisticată) cofirmănd butada ‘ istoria se repetă ‘.

  2. Piperea, ei vad zilnic publicitatea la aceste firme, van zilnic nu numai ce scrii atentionand dumitate, destule.

  3. Esenta sistemului putred al capitalismului corporatist e rezumata limpede: „Băncile centrale au dat bani gratis băncilor comerciale ca să împrumute statele.” N-au dat bani statelor, ci bancilor!

  4. Dl.Pipera este unul din putinii cunoscatori ai fenomenelor contemporane, care nu foloseste jargonul specialistilor ( facut , in cel mai bun caz, pentru a se intelege ei intre ei, daca nu pentru a epata) Asa fiind, i-as cere d-lui Pipera sa descrie pentru nespecialisti si ne-snobi,fenomenul subprime si sa ne explice -atat cat se poate- cum s-a putut intampla ca falimentul unei banci, fie ea chiar mare, sa induca o criza mondiala de cativa ani.

  5. „cum s-a putut intampla ca falimentul unei banci”

    Bancile au fost si sunt falimentate de propri lor directori care isi trag si bonusuri proportionale cu sumele devalizate ! Niciunul n-a facut puscarie, din contra a fost numit sef la FMI pentru o frauda de 1/2 miliarde euro !

  6. —CĂMĂTARII LUMII,ÎN PRIM PLAN AU BĂNETUL ȘI, PE DIN DOS(C-AȘA E LA MODĂ),CAM TOT CE TRĂIM DICTEAZĂ,CUM ȘI CÂT,
    MAI VIEȚUIM ,SUB DIFERITE ORÂNDUIORI SOCIALE.
    —SUBIECTUL POATE FI INFINIT DEZVOLTAT.DE MARE SCÂRBĂ LE TRANSMIT,CĂ PULIMEA VA STĂPÂNII PĂMÂNTUL,NU EI.

  7. De ce nu se spune clar…războiul din ukraina a fost conceput în laboratoarele celor mai mari banci din lume!!! cu mult timp in urmă !!!.ca și pandemia covid de altfel..

  8. Bani multi la dobanda zero in America si negativa in UE care au mentinut artificial companii supra-indatorate , au stimulat cetatenii sa cumpere cu bani din viitor pe care inca nu i-au castigat ducand la crestere economica artifiala si nesustenabila cu scopul final de a creste stocurile la bursa. Iar cei care au stiut ce se joaca au facut bani iar cetatenii au ramas cu inflatia, fondurile de pensii prabusite si in curand cu program de apa calda.

  9. Statele capitaliste dezvoltate au decis preluarea crizei prin inflatie…si care ar fi alta solutie dle Piperea?…somaj si falimente in lant?? spuneti dumneavoastra daca tot ati identificat problema…care e solutia?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.