Egiptul îşi devorează din nou industria turistică

Uciderea celor 12 turişti şi rănirea altor zece în oaza Bahariya din vestul Egiptului lovesc din plin într-o industrie care începea să cunoască un trend ascendent, după scăderea drastică din ultimii ani. Turismul reprezintă una dintre cele mai importante surse de venituri pentru Egipt. În 2010, de exemplu, turismul a contribuit cu 13% la PIB-ul ţării, iar unul din şapte egipteni muncea pentru industria ospitalităţii. În prezent, nivelul este undeva sub 6%, însă anul acesta s-a consemnat o revenire pentru că doar în primele opt luni s-a atins numărul de turişti consemnaţi în tot anul 2014. Creşterea masivă se datorează turiştilor veniţi din ţările Golfului, 39%.

Scăderea din 2010 şi până azi a turiştilor internaţionali este cauzată în principal de instabilitatea politică existentă în Egipt de la începutului lui 2011, atunci când cetăţenii au cerut şi au reuşit înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak. Doar în primul an de la debarcarea acestuia ţara a pierdut venituri de 2,27 miliarde de dolari din turism. În plus, în Peninsula Sinai, din nord-estul ţării activează o grupare jihadistă foarte dinamică.

Egiptul a încercat să ţină cât se poate de sus atracţia turistică cu oferte imbatabile atât la vacanţele în staţiunile de la Marea Roşie, cât şi la obiectivele istorice. Mai mult de 11 milioane de turişti internaţionali au ajuns în 2012, 9,2 milioane în 2013 şi 10 milioane în 2014. Autorităţile egiptene speră ca întâmplarea tragică din oaza Bahariya să nu schimbe cu foarte mult percepţia asupra ţării. Deja se transmit mesaje cum că respectivii turişti mexicani au intrat ilegal în zona cu pricina pentru că Bahariya este una din regiunile interzise pentru turism. Însă cu o căutare simplă pe net se poate observa că oaza este inclusă adesea în circuitele turistice.

Uciderea celor 12 turişti face aproape imposibilă reuşita unei campanii de atragere a turiştilor străini în luna octombrie la Abu Simbel. Recent, ministrul Turismului, Khalid Rami, a declarat că va merge la Paris, la cea mai mare expoziţie internaţională de turism şi călătorii, unde va încerca să promoveze o atracţie unică: căderea perpendiculară a razelor soarelui pe o statuie ce-l reprezintă pe Ramses al II-lea la templul Abu Simbel. Egiptenii au pregătit de asemenea zboruri charter către Luxor şi au anunţat că lucrările de la portul de aici vor fi gata cât de curând, în vederea unor excursii ulterioare pe Nil. Campania a folosit din plin mijloace de propagandă şi o serie de relaţii publice pentru a îmbunătăţi imaginea Egiptului în lume.

Turiştii călătoreau la bordul unor vehicule într-o „zonă restricţionată” din regiunea Wahat a Deşertului de Vest. Este vorba de o regiune de la graniţa cu Libia foarte vizitată de turişti, dar folosită intens şi de către traficanţii de arme şi militanţii Statului Islamic. Forţele de ordine din Egipt se aflau într-o misiune când s-au intersectat cu turiştii, asupra cărora au deschis focul, crezând că sunt terorişti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.