Expoziţia de Fotografii „Istroromânii”, de văzut la Zagreb

Expoziţia de Fotografii „Istroromânii” poate fi vizitată în perioada 1 – 5 decembrie la Galeriile Klovicevi Dvori din Zagreb, informează Ambasada României la Zagreb într-un comunicat de presă.

Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Naţionale a României de Ambasada României la Zagreb, Asociaţia Românilor din Republica Croaţia şi Institutul Cultural Român.

Realizată de artiştii fotografi Constantin Demeter, Gheorghe Petrilă şi Ovidiu Gabor, expoziţia se doreşte a fi un omagiu adus comunităţii lingvistice istroromâne, care mai numără doar câteva sute de persoane dar a reuşit să-şi păstreze limba după mai bine de un mileniu de la emigrarea în Peninsula Istria a strămoşilor lor.

România şi Croaţia cooperează strâns pentru salvgardarea acestui bun cultural comun, parte a patrimoniului cultural european.

Din anul 2007 istroromâna este înscrisă în Registrul Bunurilor Culturale Imateriale Protejate ale Republicii Croaţia, iar din 2016 la Şcoala din Susnjevica din Istria, renovată cu sprijinul financiar al Guvernelor României şi Croaţiei, se studiază dialectul istroromân; în incinta şcolii a fost deschis în anul 2019 un muzeu care prezintă geneza, tradiţiile şi istoria comunităţii şi dialectului istroromân.

Expoziţia „Istroromânii” poate fi vizionată la Galeriile Klovicevi Dvori din capitala Croaţiei, dar şi online

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

4 Comentarii

  1. Merita sa vezi ultimii dinozauri istroromani. Fotografia este sugestiva. Doar batranii se mai considera din stirpea romaneasca. Pariez ca tinerii habar nu mai au de graiul lor strabun.
    Exact cum imi spunea demult o cunostinta cu rude in Basarabia: cu rudele lui in varsa putea sa vorbeasca in romaneste, dar cu verii lui tineri numai in ruseste. Nu stiau o boaba de romana.

  2. Ok ..
    Dar nimic despre Bucovina de nord sau Bugeac sau Vlahii timoceni!?
    De ce? Parca acolo sunt tot români..

  3. Felicitari Cotidianul, deosebit reportaj !Putini stiu ca in urma cu doar 200 ani adica pe vremea lui Tudor Vladimirescu pe coasta dalmata traiau cca.200.000 de romani, vlahi, populatie majoritara atunci. Coasta Dalmata nu apartinea inca Croatiei.

  4. Istroromânii nu sunt emigrați în Croația şi Italia, ei sunt autohtoni acolo şi pretutindeni în Europa centrală şi de est, din cele mai vechi timpuri, ei sunt stratul primordial al rasei albe, peste care s-au aşezat Aheii şi toate triburile din vechea Eladă peninsulară şi insulară, din Elveția ( retoromânii), Cehia, etc, apoi slavii, anglo-saxonii şi restul. Împreună s-au format noile regate creştine, având drept bază acest Strat primordial de populație sedentară şi triburile migratoare menționate.
    Monumentul Național numit Limba Română, sau Limba Blachă (valahă, după pronunția slavofonilor) dovedeşte cu prisosință ceea ce afirm succint aici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.