Medicii de familie trag un semnal de alarmă

Fără mijloace contraceptive gratuite

De aproape doi ani, România este singura țară din Uniunea Europeană în care, indiferent de situație, nu se pot obține gratuit mijloace contraceptive de la medicii de familie. Cabinetele de planificare familială susținute de Ministerul Sănătății s-au desființat și nici spitalele nu primesc bani, ca să distribuie pilule contraceptive și prezervative.

Din toată această situație, de suferit au pacienții și mai ales adolescenţii și tinerii din mediul rural, care sunt cei mai expuși la boli cu transmitere sexuală. Și părinții cu mulți copii sunt afectați, pentru că fie nu știu cum să se protejeze, fie nu-și permit. „Erau sute de bucăți de prezervative, aveam zeci de cutii și flacoane de contraceptive. Raportam în fiecare lună, primeam când aveam nevoie. Acum nu mai avem. Probabil pentru că nu au mai fost fonduri“, spune dr. Sandra Alexiu, președinte Asociației Medicilor de Familie.

Lipsă de colaborare din partea profesorilor

Aşa că pentru adolescenţi mijloacele de contracepţie au devenit din mijloc de apărare oferit de stat o cheltuială directă. „Există un singur produs anticoncepțional pe care CNAS îl compensează cu 1 leu pe cutie“, spune Marina Ioan, farmacist. Este vorba despre pilule contraceptive care costă 50 lei. În ultimul timp, nici voluntarii anti-SIDA care merg prin licee nu au mai primit permisiunea de a distribui prezervative. „Problema principală este că sunt scumpe. În ultimele două licee în care am fost, ni s-a spus doar să facem demonstrație la clasă. Motivația profesorilor și a directorilor este că le vor arunca prin școală, le vor umple cu apă. Pe tineri i-ar ajuta foarte mult să fie niște cabinete de planning familial, cum erau înainte“, povestește Lucia Trașcă, voluntar ARAS.

Efectele se văd acum

Până în 2015, programul naţional anti-HIV şi pentru sănătatea femeii, care includea şi distribuţia gratuită, avea alocate anual în jur de 300 mii lei.

Protocolul care a funcţionat anii trecuţi permitea medicilor să-i ofere doritorului, pe baza carnetului de elev, de student, a unei adeverinţe de şomaj sau a unui alt act care dovedea situaţia socială, 12 prezervative pe lună sau 3 folii de anticoncepţionale, la fiecare vizită.

După aproape doi ani, când contracepţia gratuită practic a dispărut, avem deja efectele.

Adolescenţii întârzie prezentarea la medic atunci când au o boală cu transmitere sexuală. Și până să se trateze, deja dau infecția mai departe.

10% din tineri sunt purtători de Chlamydia, o boală cu transmitere sexuală care duce la sterilitate. La polul opus, în primul trimestru din 2017 s-a dublat numărul româncelor, majoritatea tinere, care au murit la naştere, după o sarcină neinvestigată.

„Aproape 41.000 de mame au născut fără nicio analiză. Nu li s-a luat o dată tensiunea, nu s-au cântărit vreodată“, spune Mihai Orășanu, medic specialist obstetrică-ginecologie. Ministrul Sănătății a confirmat prezența la o conferință ce trata și problema contracepției gratuite. Dar nu a mai ajuns la discuții.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Cat costa un pachet de tigari, o bere, etc. dar un anticonceptional ? Anticonceptionalele pe baza de hormoni, pot provoca, probleme cardio-vasculare grave, chiar mortale, iar forma banala si igienica depinde de intelegerea dintre parteneri sau altfel spus de respect/grija fata de sanatatea proprie, deci ”povestea” cu eliminarea gratuitatii este o forma mascata de sustinere a unor firme. Daca Romania are probleme cu natalitate de ce ar incuraja anticonceptia prin gratuitati? Este un non sens. Cat despre medicii revoltati, sa le fie rusine ca se comporta ca si cum ar fi agenti de vanzari in domeniul medicamentelor/anticonceptionalelor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.