Fermierii se plâng că ieftinirea laptelui se întoarce împotriva lor

Asociaţia Forţa Fermierilor protestează public faţă de modul în care este aplicată iniţiativa premierului Nicolae Ciucă de reducere a preţului final la lapte, pentru consumator, cu 20%.

„În acest moment, asistăm, de fapt, la o nouă reducere a preţului de achiziţie, la poarta fermei, pentru producătorii de lapte din România. Este evident că procesatorii şi nici retailerii vor să arunce această scădere de preţ, în totalitate, exclusiv pe umerii crescătorilor de vaci de lapte din România. Şi pot face asta pentru că mecanismul de reducere a preţului, monitorizat de Consiliul Concurenţei, este şi prost gândit, şi prost aplicat.Dacă acest „efort” al procesatorilor şi retailerilor înseamnă să sugrume de tot activitatea crescătorilor de vaci de lapte şi să impună noi scăderi la preţul de achiziţie pentru laptele românesc, atunci considerăm că era mai corect ca măsura anunţată de premierul Nicolae Ciucă să sune astfel: Obligăm producătorii de lapte din România să intre în faliment şi îi forţăm să scadă preţul la poarta fermei până la un nivel inacceptabil pentru ca reducerea de 20% nu afecteze cu nimic cheltuielile şi profiturile procesatorilor şi retailerilor. Considerăm că ar fi fost mai onest aşa”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Producătorii de lapte cer Consiliul Concurenţei să nu devină groparul zootehniei româneşti şi să solicite acţiuni şi informaţii de la procesatori şi retaileri prin care reducerea de 20% a preţului la consumatorul final pentru laptele din comerţ să fie suportată prin micşorarea adaosurilor comerciale şi prin reducerea altor cheltuieli decât cele de achiziţie de materie primă.

„Dacă reducerea cu 20% a preţului la raft pentru laptele românesc va însemna dispariţia celor care îl produc, în câteva luni nu vom mai avea la ce face discount. Vom avea rafturi goale, fără lapte pentru consumatori şi atunci nu va mai conta care e reducerea de preţ pe hârtie. Crescătorii de animale nu pot arunca mai departe, pe lanţ, această scădere. Ei sunt baza acestui lanţ alimentar, nu le pot cere vacilor să mănânce cu 20% mai puţin. A-i împinge la faliment pe producătorii de lapte din România este o lipsă de discernământ din punct de vedere economic, social şi politic. Suntem convinşi că premierul Nicolae Ciucă dar şi decidenţii din Consiliului Concurenţei vor îndrepta modul în care se aplică această decizie guvernamentală, care s-a născut, fără îndoială, dintr-o intenţie bună”, declară Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Cand discutam ca astia ar lua 10 piei de pe clienti si 20 de piei de la stat ,nu erau vorbe
    Nu se mai vinde un kil de branza ,dar ei tin coada sus cu laptele

  2. Nu fermierii sunt de vina ci lacomia marilor marketuri.Din 1990 nici un ministru al agriculturii nu i- a sustinut cu adevarat pe tarani. Iar subventiile interne sunt foarte mici iar cele europene doar ca sa nu isi dea animalele la abator. 80% din alimente sunt de import, inclusiv laptele. Pasteurizat si cu mult zahar nu mai are valoare nutritiva adevarata. Mancam porcarii straine si cu chimicale. Programul Tomata o mizerie cu chimicale, cat mai multe.

  3. De 30 ani se face specula si evaziune. Nu exista legea speculei.
    Adica producatorul da prin contract cu un pret. Vanzatorul sa nu aiba drept de a adauga decat maxim 30 % .
    De aici pleaca tot. Avem conducatori hotzi si mult pre prostti.

  4. Dnii fermieri isi imagineaza ca procestaorii si comerciantii vor pierde vreun ban la ieftinirea cu 2 lei/l a laptelui? Ii crede atat de prosti?
    Ca sa nu piarda procesatorii si comerciantii, fermierii vor trebui sa scada pretul laptelui de la 2-2,50 lei/l, cu cat vand laptele acum, la 0,0-0,5 lei/l.
    Asta inseamna economia din Epoca de Aur Capitalista mioritica……[Rumburak]

  5. -ce ar putea face ciuca?
    nimic bun, e oligiofren:
    -tocmai a constituit UN CARTEL!

  6. Ce mizerii niște plângăcioși evazionisti avari lacomi nesimțiți. Păi băi nene merg la piata sa cumpăr lapte cică natural și când colo lapte amestecat cu apa stricat când îl pui la fiert îl arunci. Mergi sa cumperi brânză cu Smântână din piață vezi o bucățică de brânză alături ditamai oala cică cu Smântână care se fapt este faina amestecata. Vor bani mulți și subvențiile și tot felul de ajutoare din bugetul statului iar ei în schimb ne vând toate mizeriile contrafăcute. Mai nou cazul ălora cu roșii care vindeau produse ecologice care de fapt erau stropite cu tot felul de chimicale interzise cancerigene care au o concentrație de 8 ori . Fraților dacă vreți bani mulți oferiți produse românești finite de calitate dacă nu eliminați de la plata subvențiilor.

  7. În magazine NU S-A REDUS NIMIC!
    Oricum, proțe$$atorii au anunțat – cu surle șî trîmbițe – „reducerea” fiindcă NU LI SE VINDEA LAPTELE DE PE RAFTURI!
    …așa că au avut de ales: ori reduc prețurile ca să scază stocurili, ori rămîn cu prețurile la același nivel nesimțit (cu publicitatea reducționizdă dîn ultimele săptămîni) șî speră că fraierii dîn populime pun-botu’ (la raft). Se pare că au ales-o pe-a doua și s-au trezit cu o plăcuță suedeză ne-rostită…
    Din păcate, tot văcarul trage-ponoasele, pentru că șmecherii ziși „procesatori” păstrează exact aceeași marjă de cîștig, da’ îi mint pe cei din prima verigă din lanțul de producție că ar fi redus prețul final.

  8. Deci tot de la stat vor domnii „capitaliști” o soluție?
    Atunci eu le urez „faliment plăcut” și le spun că, dacă ei nu sunt în stare să-și facă o fabrică în care să proceseze laptele, eu – cumpărătorul – n-am nicio problemă să cumpăr produse mai ieftine, făcute din lapte procesat în PL, BG sau HU.

  9. Un patriot .Aici induci in eroare din prostie si rea vointa.Poate ai vrut sa spui intermediarii, nu marketurile.Si aici ma refer si la statul corupt,dar mai ales la rromanasii tai patrioti .Iti dau un mic exemplu: in piete cine vand produsele agro,cumva micul fermier sau intermediarul tuciuriu votant de aur?

  10. sa va asociati si in loc sa colectati laptele fabricati produse lactate, poate obtineti si un ajutor sau fond european

  11. Cum asa ?! Parca este economie de piata ! Este o gluma. Preturile, incepand cu energia si gazele, sunt eminamente SPECULATIVE. Cat de hulit a fost si este mercurialul de pe vremea lui Ceausescu….Acum, se vede ca a fost o necesitate izvorata din lacomia comerciantilor. Toti aveau o marja rezonabila de profit.

  12. ieri am luat lapte de la Carrefour, cu cca 9 lei litrul, iar fermierul primeste cel mult 1,5 lei pe litru! despre ce speculanti vorbim?

  13. Măi „Forța fermierilor”, voi de ce v-ați asociat? Ca să faceți evaziune la comun și să jecmăniți statul de subvenții? Asta-i toată „forța” voastră?
    Ghinion, bre! Capitalismu’ nu-i numa’ despre mumu de la văcuțe. Hai, pa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.