Cum moare Fondul Proprietatea de grija Hidroelectrica

Fondul Proprietatea îndeamnă Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în calitate de acționar majoritar al Hidroelectrica, să ia în considerare asa-zise riscuri privind achiziția activelor CEZ și să nu aprobe cererea companiei de a depune o ofertă angajantă.

Conform unui comunicat transmis de Johan Meyer, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, Fondul consideră că achiziția activelor CEZ de către Hidroelectrica nu ar crea valoare pentru acționarii săi și ar afecta procesul de listare și evaluarea potențială a companiei, ceea ce, la rândul său, ar pune în pericol șansele României de a fi promovată la statutul de piață emergentă de către MSCI.

În structura sa actuală, Hidroelectrica este poziționată în mod optim pentru a depăși cu bine actualul mediu de business dificil, susține sursa citată.

Fondul și-a exprimat și în trecut îngrijorările în legătură cu această potențială achiziție, iar posibilele riscuri pentru Hidroelectrica și acționarii săi sunt:

• Achiziționarea activelor CEZ riscă să dilueze valoarea generală a Hidroelectrica, având în vedere că activitatea de furnizare a energiei electrice și activele regenerabile care sunt vizate, au o marjă de profit redusă în comparație cu operațiunile curente de producere a energiei hidroelectrice ale companiei.

• Compania nu are o experiență dovedită în gestionarea acestor tipuri de active și în depășirea provocărilor ulterioare generate de integrarea noilor activități. Hidroelectrica ar intra pe piața de retail, crescând astfel costurile odată cu preluarea obligațiilor administrative de gestionare a portofoliului de clienți și a riscurilor financiare presupuse de clienții individuali. Piața de vânzare cu amănuntul a energiei este, în general, mai volatilă și, prin urmare, mai riscantă decât piața en-gros, în care Hidroelectrica operează cu precădere.

• Hidroelectrica și-ar asuma riscurile specifice noilor linii de business. În cazul parcurilor eoliene, de exemplu, Hidroelectrica ar prelua riscul de reglementare aferent certificatelor verzi. În opinia noastră, rata de discount propusă pentru acceptarea acestui risc este insuficientă și poate conduce la un preț supraevaluat al tranzacției, care ar fi cu siguranță în detrimentul Hidroelectrica.

• Listarea Hidroelectrica ar fi îngreunată și întârziată, din cauza timpului și resurselor necesare procesului de integrare a noilor achiziții. Atractivitatea companiei pentru investitori și evaluarea sa ulterioară pot fi reduse ca urmare a incorporării noilor linii de business, în care Hidroelectrica nu are experiență și care pot genera doar profituri limitate.

• Valoarea tranzacției potențiale nu este publică și acționarii nu pot aproba depunerea unei oferte angajante fără o informație atât de importantă. De asemenea, termenii finali ai contractului de consorțiu pentru depunerea unei oferte angajante care reflectă obligațiile Hidroelectrica nu au fost puși la dispoziția acționarilor.

• Hidroelectrica s-ar îndatora în urma acestei tranzacții, împrumutând fonduri pentru a investi în activități cu performanțe mai scăzute, limitând astfel potențialul său de a genera profit și reducând probabil valoarea dividendelor. Prin urmare, statul român riscă să-și vadă veniturile reduse într-un moment în care are nevoie de resurse financiare mai mari.

• Dacă Hidroelectrica ar achiziționa activele CEZ, implicarea statului în sectorul energetic ar crește, ceea ce contravine principiilor liberalizării.

„Hidroelectrica este o companie extrem de valoroasă și un activ unic nu numai în România, dar și în regiune, cu marje de rentabilitate semnificative și având un model de afaceri simplu și durabil, axat pe producția de energie hidroelectrică curată. Acum, când listarea sa e foarte aproape, nu este oportun pentru Hidroelectrica să efectueze o achiziție semnificativă care ar putea complica acest proces. Prin implicarea într-o achiziție de mare anvergură în acest moment, Hidroelectrica riscă să-și întârzie listarea sau să obțină un preț semnificativ mai mic, reducând valoarea pentru Guvernul României, în calitate de acționar majoritar. Compania ar trebui să-și canalizeze atenția și să acorde prioritate realizării unei listări de succes, care ar fi un reper extrem de important pentru piața de capital locală și pentru întreaga economie. Dacă va merge mai departe cu această tranzacție, pe termen lung, Hidroelectrica riscă să anuleze progresele privind eficientizarea costurilor și rentabilitatea, obținute după o lungă perioadă de probleme financiare profunde”, declară Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Electrica, Hidroelectrica și SAPE (Ministerul Economiei) au format un consorțiu si depun, în această săptămână, ofertă pentru preluarea afacerilor CEZ din România, potrivit mai multor surse convergente din domeniu. Prețul încă nu se cunoaște, dar estimările experților arată că nu poate fi mai mic de 1 miliard de euro. Cehii au anunțat, încă de anul trecut, că vor să vândă afaceri din mai multe țări, printre care și a noastră, pentru a se concentra pe piața internă. CEZ reprezentată în România prin nouă companii: Distribuție Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power. Distribuție Energie Oltenia asigură alimentarea cu energie electrică a șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți. În 2011, CEZ a achiziționat 4 microhidrocentrale în Caraș-Severin și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug și Secu.
Cele mai importante active sunt rețelele de distribuție de energie del ectrică din Oltenia, unde au cehii au monopol. Acum 15 ani, când cehii au preluat distribuția din Oltenia de la statul român, au plătit 150 de milioane de euro. De atunci, aproape fiecare an a fost cu profit, și nu mic, ci de zeci de milioane de euro anual.

FP deține 19,9% din capitalul producătorului de electricitate

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Cea mai mare hotie a timpurilor moderne,Fondul Proprietatea special creat de Tripleta de Aur :Basescu,Tariceanu,Macovei-care Fond a primit moca cca 20% din capitalul social al majoritatii companiilor de stat ,in mod deosebit din energie!Cu aceasta vanzare de tara Basescu,Tariceanu, Macovei si-au castigat Protectia Internationala a Cupolei(cum a vrut si Dragnea cu Fondul Suveran,dar nu a mai tinut hotia)!
    Jaful companiilor de stat din energie initiat din 1989-pana prin anii 2010 de capusarii SIE/SRI,dupa care ,faza a doua cand erau controlate de evreii din Fondul Proprietatea si derbedeii deghizati in „avocati’de insolventa de la SIE (perioada 2012-2017)a dus la sistarea tuturor investitiilor in retehnologizare si proiecte noi in domeniu energetic,pana la ruperea tratativelor cu chinezii la Nuclearelectrica!Subliniez ca in afara Chinei,nici o „supraputere”nu isi pierde vremea cu finantarea de proiecte noi in joint -ventures,nicaieri in lume!
    Astazi hotia numita FP protesteaza ca Hidroelectrica in consortiu cu alte companii romanesti vor sa cumpere activele CEZ(alta companie de stat,dar ceha) din Romania,care inseamna Distributie,eoliene si niste microhidrocentrale!De ce??Pentru ca pe Hidroelectrica au pus ochii gasperii internationali,pentru ca avand un profit de cca 40-50% din cifra de afaceri,le lasa gura apa tzuterilor de la Franklin Templeton Inv.si ,in mod deosebit, evreului-american Paul Singer. cel mai mare actionar la FT
    Trebuie spus ca Fondul Proprietatea detine cca 3 miliarde euro echivalent a cca 20% din capitalul social al companiilor de stat din Romania si rade la blana aceste companii..
    Tariceanu stie cel mai bine ,a tinut cu dintii si cu fundul de Ministerul Energiei,creat special pentru ALDE si permanent alocat ALDE(practic famigliei Tariceanu)
    Timeo danaos et dona ferentes

  2. Cica sa nu ia Hidroelectrica romanilor eolienele din Romania ca sa le ia ei,smecherii straini infiptzi pe la Fondul Propietatea.In vremuri de criza,ca si acum,se spune ca este rau sa vinzi,dar bine sa cumperi,dar de ce sa cumpere romanii,nu-i asa? Ar cumpara altii chiar si toata Hidroelectrica dupa cum se invarte treaba pe la guwerneaua lui Iohannis care vrea si se zbate in chinuri cum si in ce fel sa vanda, tocmai acum in criza,pachete de actiuni de prin diverse obiective nepraduite…inca.Parandaratu-i bun intotdeauna,mai ales cand vine si creste foamea.

  3. va mai dau un exemplu :Romania are acelasi potential hidro(tehnic-economic) de 40TWh/an comparabil cu al Elvetiei!
    In timp ce Elvetia are 90% din potentialul hidro amenajat (obtine anual cca 32-36TWh)si e tara turistica,plina de ecologisti cretini :))) Romania e abia la 40-45 % din potentiallul hidro amenajat si obtine in anii foarte buni 18TWh/an!
    Cine e proasta satului si cine e desteapta la regenerabila hidro?

  4. SINGURA afacere mai buna ca asta pentru HE (intre noi fie spus doar o facatura comerciala a anilor 2000 avand ca scop tocmai vanzarea activelor hidroenergeticii unor hamesiti ca cei de la FP!) ar fi rascumpararea actiunilor de la FP…dar cine sa faca asta?!…neoliberalii si neosecuristii care au ca scop imediat listarea HE si instrainarea hidroenergeticii romanesti?!…siktir adunatura de derbedei hamesiti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.