Foștii parlamentari își apără cu dinții pensiile speciale: „Extrem de grav”

Fostul deputat Eugen Nicolicea, reprezentat al Asociaţiei foştilor parlamentari, a anunţat, joi, că va ataca în instanţă proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor dacă va fi adoptat de Parlament, susţinând că acesta este un „copy paste” după actul normativ declarat anterior neconstituţional de Curtea Constituţională.

Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a votat joi pentru raport de adoptare a proiectului iniţiat de PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, care urmează să intre luni în dezbaterea plenului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„Am spus că nu susţinem. Motivele le-am invocat acolo (în comisie – n.r). Este evident că, fiind copy paste după o lege declarată neconstituţională, motivele de neconstituţionalitate subzistă şi sunt aplicabile. Dar faptul este extrem de grav, ştiind că un proiect, o propunere este neconstituţională să insişti să-l adopţi cu încălcarea Constituţiei şi a statutului este evident o încărcare gravă a Constituţiei şi ar trebui să preocupe opinia publică şi pe dumneavoastră, pentru că, după cum ştiţi, Constituţia este o lege şi anume legea fundamentală. Încălcarea legii se sancţionează, iar încălcarea legii fundamentale bănuiesc că este de o gravitate mai mare decât încălcarea unei legi obişnuite”, a afirmat Nicolicea, care a participat la şedinţa comisiei.

Întrebat dacă susţine eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, Nicolicea a spus că acestea nu se numesc pensii, ci indemnizaţii.

„Pentru că nu se cunosc termenii şi în general s-a vorbit de pensii speciale ca să le amestece, să facă un talmeş-balmeş. În realitate există pensii de serviciu: magistraţii, militarii, aviatorii şi aşa mai departe, cred că sunt vreo şapte categorii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă (…) pentru persoane alese. Ele au statute diferite, au regim juridic relativ diferit. În ceea ce priveşte susţinerea sau nu, este evident că eu susţin principiile Constituţiei, iar în decizia 279 pe 2006 s-a spus că aceste indemnizaţii – la vremea respectivă se numeau pensii de serviciu – sunt acordate având în vedere statutul constituţional al parlamentarului un scop: ele sunt o măsură de protecţie economică a acestui mandat, îţi asigură independenţa pentru a fi ferit de tentaţii de corupţie şi presiuni economice”, a explicat Nicolicea.

El a adăugat că dacă se elimină „această măsură de protecţie a mandatului parlamentarilor”, se va „lovi în cei săraci”. „Cei săraci, dacă vor ajunge în Parlament, vor fi tot timpul la mâna şefilor care nu îi vor mai pune pe listă şi aşa mai departe. Deci, acestea sunt scrise de către Curtea Constituţională”, a mai spus Nicolicea.

Eugen Nicolicea a mai susţinut că sunt aproximativ 700 de foşti parlamentari beneficiari ai acestei indemnizaţii.

Întrebat ce pensie are, Nicolicea a spus că este de 10.951 lei.

„Se vede câte limitări. După 7 mandate, mi s-au luat în considerare trei, adică patru mandate parcă aş fi fost pe stradă. Asta este prima limitare. După trei mandate luate în considerare, a mai intervenit o nouă limitare, că nu pot să depăşesc salariul deputatului în funcţie. (…) Deci, în prezent am 10.951, exact cât are un deputat în funcţie. Nu există o discriminare între aceste situaţii. V-am spus, eu am fost limitat, deci suma ar fi trebuit să fie mult mai mare, pentru că atunci când deputatul în funcţie va avea şi el şapte mandate, adică 28 de ani de Parlament, ar fi putut să beneficieze şi el ca şi mine”, a explicat Nicolicea.

Întrebat dacă va ataca în instanţă proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor în cazul în care va fi adoptat, Nicolicea a spus: „Evident. Am mai făcut-o şi pe aceste argumente pe care le-am spus, am câştigat”.

„Pentru mine este de mirare că mai încerci o dată aceeaşi chestiune, în aceleaşi condiţii, să produci din nou o pagubă de 10 milioane de euro. De ce nu-i întrebaţi pe cei care au produs paguba cine plăteşte, că totuşi sunt banii populaţiei. (…) Nu spun că nu ar trebui (să se umble la aceste indemnizaţii – n.r.), spun că trebuie să se respecte deciziile Curţii şi Curtea spune şi citez: aceste drepturi nu pot fi afectate. Traduc: afectat înseamnă diminuat sau eliminat”, a mai spus Eugen Nicolicea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8533 Articole
Author

19 Comentarii

  1. totul se modifica indiferent de ceea ce vor unii sau altii .

    Rotativa a fost un succes .Urmeaza eliminarea pensiilor parlamentare , a celor speciale si vinzarea activelor statatale neperformante ce impreuna cu reforma Administrativa si cea deja devenita promulgabila din Invatamint totul facut si cu ajutorul fondurilor din PNRR, ce contin si eliminarea partidelor rusofile de pe intreg teritoriu Europei(apar curind noi legi in domeniu ) , ne vor arata o alta fata a lucrurilor .Cetatenii deja inteleg cum pina si extractia de gaze din Marea Neagra devine realitate si vor fi nevoiti sa sustina acesta Coalitie guvernamentala (singura care asa cum vedem poate schimba Romania ) pina in 2028 daca nu chiar si mai departe posibil fiind ca PNRR si refacerea Ucrainei sa ofere acesta sansa in viitorul extins tot celor doua mari Partide romanesti .Rep.Moldova deja scoate in afara legii Partidul SOR si noi vom fi obligati sa facem la fel .Romania are un singur drum la fel ca toate natiunile Europene ce acum nu mai au alternativa numita Rusia ele trebuind sa se integreze rapid in structurile UE si NATO. Imperiul isi reface curind granitele .Aparitia razboiului din Ucraina ofera Europei aceasta nesperata ocazie (totul a fost planuit cu mare atentie ) si in mod exceptional aparitia razboiului ofera Germaniei sansa de a se reinarma fara ca cineva sa mai poata zica nici „cărc ”.Cacealmaua ruseaasca este in plina desfasurare .„Nici nu stie ce il asteapta si Federatia Rusa nu mai poate ramine in acasta formula sunt cuvintele spuse la inceputuri de J.R.Biden si doamna Ursula von der Leyen .Cita dreptare au avut .

  2. România nu a scăpat de nenorociși de securiști,comuniști și alte guoaie …nici după 30 de ani!
    Noua armată de ,,SPECIALI” formată din căpușe,lipitori…nu scăpăm niciodată.
    (Aceste rahaturi nu vor lucra în privat fiincă nu sunt capabili)

  3. Reforma justiției și a pensiilor speciale e mai importantă decât a șaptea reformă în educație.

  4. uite mah parazitii mah…ce frumos sunt ei imbracati din banii amaratilor neghiobi. CE CAUTATI MAH ACOLO? PE CINE REPREZENTATI VOI J E GU RI SATANAISTE? ORDINARI TICALOSI CE SUNTETI! CRIMINALI !

  5. Cu toate ca UE a condiționat acordarea transei din PNRR, de desființarea tuturor pensiilor și salariilor speciale de la noi, Iohanis și acoliții sai din PNL, inclusiv aliatii sai , nu vor sa desfiinteze aceste pensii și salarii speciale pentru ca beneficiarii acestora l-au avertizat ca vor scoate dosarele penale ascunse în sertare !!! Desființarea pensiilor și salariilor speciale este ușor de făcut prin adoptarea și aplicarea Legii unice de pensii (263/2010 modif. prin Lg. 127/2019) ce are la baza principiul contributivitatii, pentru toate categoriile profesionale, aceasta cu voința și participarea efectiva a președintelui tarii, guvernului și parlamentului !!!! Aceiași procedura trebuie și la desființarea salariilor speciale, adoptând Legea unica de salarizare pentru toate categoriile profesionale ce sa aibă la baza competenta, calificarea, volumul dificultatea și responsabilitatea muncii, care vor diferenția nivelul salariilor și ulterior al pensiilor !!!

  6. …pai mai nene, primesc aceasta indemnizatie DUPA ce termina mandatele, cum sa mai fie „saracii”la mana sefilor?…adevarul este ca voi chiar meritati, voi ati adus tara in halul acesta!…daca nu votati privatizarea petrom jegurile de bombonel si hrebenciuc nu aveau curajul sa o faca…’ti-ai dracu cu indemnizatiile voastre!…

  7. Niste jigodii corupte!
    NICOLICEA , tu parlamentar cu atâtea mandate cine te-a impiedecat să contribui la un fond de pensii din indemnizatia aceea babana și nemeritata? T-ai bucurat CÂND iti intrau in cont o traista de bani fara rețineri in timp ce muritorii de rand cu salarii mici cotizau la greu!
    Sunteti niste NEMERNICI! Locul vostru este in pușcării pt situație de colonie a Romaniei!
    Aveti tupeu de borfasi!
    LA PUSCARIE CU VOI !

  8. Parazitilor. Va hranim si va tinem in lux dar nu ati facut nimic pt noi. Ne alungam copii din tara ca sa nu munceasca ca sclavii sa plateasca impozite ca sa va hraneasca pe voi. Ce lege buna ati votat voi pt cetatenii Romanii? Ce rezultate are munca voastra?b Se vede in distrugerea tarii. Cum moare unul dintre voi ma bucur, ma gandesc ca tara are o pensie speciala mai putin de platit.Din nefericire voi traiti mult. Leafa buna, pensie mare, avantaje, munca putina, pensie la 40 de ani.

  9. Discriminarea intre oameni in Romania este evidenta ; ne „bucuram” de oameni „speciali”, care nu produc bunuri si valori materiale, ci , doar, cuvinte, dar care si-au tras singuri, salarii si pensii speciale si mai sunt si restul… adica, noi ceilalti , „oamenii inferiori” ,prostimea de fiecare zi, cei care nu se pot bucura de viata si care se gandesc , doar , cum sa supravietuiasca. Pentru noi sunt alte legi , decat legile „specialilor” ! Ce umilinta si ce rusine ! Ma indoiesc ca se va schimba ceva !

  10. Nu va e rușine jefuitorilor! După ce ați jefuit averea țării construita intre 1947-1990, ați mai furat și 150 de miliarde de euro, datoria actuala a țării! Sa ardeți in focurile iadului jefuitorilor de toate culorile!

  11. Ilegale sunt nesimtitele de pensii necontributive pe CERTIFICATELE DE REVOLUTIONAR hartii date fraudulos unor membrii din partide, neamuri, amici de invarteli, amante, tot felul de puturosi si ratati – timp de 33 ani continuu, anual si lunar, astfel incat din cca. 1000 buc. „rivlutionari” numarati de Procuratura in 89′-90′, azi in 2023 ne mandrim cu 500 000 buc. „rivolutionari” fericiti beneficiari de pensii necontributive, gratutati la tratamente medicale, la transport, cu terenuri si imobile pe mocca, si escrocheria cu CERTIFICATELE DE RIVOLUTIONAR nu se mai termina, beneficiar fiind chiar Ciolacu Emil ala cu covrigii in coada cainilor, au secat bugetul Romaniei, fraieri ar fi magistratii sa reintre in instantele de judecata, daca li se taie pensiile muncite din greu. Parlamentul trebuie sa modifice Legea cu „rivolutionarii”, sa ramana toti ONORIFICI, exceptandu-i pe aia din 89′-90′ confirmati de Procuratura, aici se aplica dublul standard – pt escrocii si puturosii de-si zic „rivolutionari” are Bugetul bani sa le dea pensii necontributive, dar pt romanii care muncesc din greu (magistrati, militari, corpul functionarilor publici) Bugetul n-are bani. Taiati pe toata lumea de la pensii necontributive, inclusiv pe ccei 500 000 „rivolutionari”, fara discriminare cf. Constitutiei, adica, escrocilor cu „rivolutia” sa nu li se taie pensia necontributiva, in schimb, categoriilor care au muncit si au contribuit la fondul de pensii, sa li se taie – ca asa vor aia tare-n gura.

  12. @Am auzit multi romani care isi pun speranta in Putin ca sa ne scape de clasa asta de paraziti de lux cu pensii nesimtite, salarii nesimtite si de neamurile si beizadelele lor pe care ii angajeaza tot la stat. Inventeaza ministere, agentii, birouri, servicii, doar sa mai hranim guri parazie.

  13. Toți jefuitorii de țară sunt și deținatori de pensii speciale.Pentru că pot.Pentru că poporul e prost și nepăsător .Magistrați,milițieni,securiști,militari,parlamentari,primari toți îs plin de bani si tot ei nu se mai satură! Cum îi mai rabdă pământul ? Iohannis tu ce spui,îți ajung 6 case sau mai vrei si pensie specială? Nemernicilor !!!

  14. Va inchipuiti ca din 2017 hoiturile astea primesc confort de luxani pe nemerit?! Sint 6 ani de trai in luxul nesimtirii jegoase printro lege facuta de psd si introdusa la urgenta de pnl.

  15. Foarte bine ca se desfinteaza aceste pensii speciale, dar nimeni nu spune ce se pune in loc! Ce se face cu anii aia petrecuti in Parlament, la unii fiind de 4-5 mandate! Nu e normal ca aceste persoane, sa nu ia o pensie pentru prestatia facuta! Cred ca o lege care sa asimileze indemnizatiile de parlamentari cu venituri obtinute din munca, iar contributiile sa fie asumate de stat. Citi parlamentari avem in aceasta situatie ? Oricum, au avut indemnizatii mari, asa ca pensia pe contributivitate, va fi peste 3 puncte( cel putin pe anii din parlament)!!

  16. DOVEDIM CA SUNPTEM UN POPOR DE NAPARCI (vietuitoare preistorice)
    ACESTI STRIGOI SUNT IN FRUNTEA HOTILOR NEAMULUI INSTALATI DUPA 1989 .

  17. Aceste beneficii au fost acordate prin lege şi tot prin lege pot fi eliminate numai să se vrea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.