Garanția la produsele cumpărate se acordă după reguli noi

Guvernul a aprobat, în ședința de marți, Ordonanța de urgență privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri care transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei (UE) 2019/771, a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2019.

„Dacă nu schimbăm legea, România riscă amenzi foarte mari de la UE. Transpunerea directivei trebuia să fie făcută de acum 5 luni. În plus, era urgent nevoie de noi măsuri de protecție pentru consumatorii care achiziționează gadgeturi cu diferite componente software și hardware”, spune Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Actul normativ stabileşte cadrul legal cu privire la contractele de vânzare încheiate între vânzător și consumator, asigurând un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și buna funcționare a pieței interne, în special norme privind conformitatea bunurilor cu contractul, măsuri corective în caz de neconformitate, modalități de punere în aplicare a respectivelor măsuri corective, precum și garanțiile comerciale.

Conform Ministerului Economiei, odată cu aprobarea ordonanței, vânzătorul răspunde față de consumator pentru orice neconformitate existentă în momentul livrării bunurilor, care se constatată în termen de doi ani de la data respectivă.

În cazul bunurilor cu elemente digitale pentru care contractul de vânzare prevede furnizarea continuă de conținut digital sau de servicii digitale pentru o anumită perioadă, vânzătorul răspunde, de asemenea, pentru orice neconformitate a conținutului digital sau a serviciului digital care intervine sau este constatată în termen de doi ani de la momentul livrării pentru produse cu durată medie de utilizare de până la cinci ani, respectiv în termen de cinci ani de la data respectivă pentru produse cu durată medie de utilizare de peste cinci ani.

„Noutatea importantă regăsită în ordonanța prin care transpunem directiva UE constă în introducerea conceptul de bunuri cu elemente digitale compatibile sau interoperabile cu diverse componente hardware și software. Conformitatea bunurilor cu conținut digital sau cu servicii digitale care sunt încorporate în bunuri sau sunt interconectate cu acestea trebuie să fie evaluate, pentru a se stabili dacă elementul de conținut digital sau de serviciu digital al unor astfel de bunuri este actualizat în conformitate cu contractul de vânzare”, spune Florin Spătaru.

Vânzătorul poate să refuze aducerea la conformitate a bunurilor dacă atât reparația, cât și înlocuirea sunt imposibile sau ar crea costuri disproporționate. Același lucru se aplică și în cazul în care reparația sau înlocuirea este imposibilă, iar oricare altă măsură corectivă ar crea vânzătorului costuri disproporționate.

De asemenea, pentru a îmbunătăți securitatea juridică și a evita inducerea în eroare a consumatorilor, actul normativ prevede că, în cazul în care condițiile cuprinse în anunțurile publicitare asociate privind garanția comercială sunt mai favorabile pentru consumator decât cele incluse în certificatul de garanție, prevalează condițiile mai avantajoase.

Prin aprobarea Ordonanței de urgență privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri se evită posibilitatea declanşării procedurii de infringement de către Comisia Europeană împotriva României, pentru neimplementarea în dreptul intern a prevederilor directivei, având în vedere că termenul pentru transpunerea acestei directive a fost 1 iulie 2021.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

5 Comentarii

  1. Și până la urmă, care sunt „regulile noi”? Faptul că vânzătorul poate refuza actualizarea componentelor digitale ale produselor și atunci ce se întâmplă ? Cumpărătorul rămâne cu produsul așa cum este sau primește înapoi banii, dacă produsul e în garanție ? Mda, am înțeles că ordonanța asta s-a dat ca să nu fim sancționați de UE, nu din dragoste pentru consumatorul mioritic !

  2. Dragi tovarasi, directivele Uniunii Sovietice Eropene s-au implementat cu intarziere! Tovarasii comisari europeni si-au cam piedut rabdarea cu tovarasii romani si se impun sanctiuni. Traiasca UE si parcursul nostru european luminos!

  3. o aberatie. tot ce cumperi nu poti returna daca nu ai cont bancar. „comerciantii” soros ar rebui sa scrie asta mare pe site cand vrei sa cumperi: daca nu ai cont bancar NU CUMPARA! Accepta insa banii numerar, ba mai mult ESTI PEDEPSIT CU 5 LEI IN PLUS PENTRU CA INDRAZNESTI SA LE FACI VANZARE DAR PLATIND NUMERAR! Protectia consumatorului NU EXISTA. DEJA S-A IMPAMANTENIT „CONTRACTUL” prin care cumparand, „accepti” termenii si conditiile CARE NU SUNT LEGALE! Sunt discriminatorii si inegale intre „vamzator” si cumparator! Mai mult decat toate aceste atunci cand cumperi onlain produsul se aduce sigilat. Daca il returnezi, banii nu iti sunt returnati in cont – in termen de 14 zile, decat daca produsul A FOST VERIFICAT CA FUNCTIONEAZA! Adica risti ca vanzatorul sa iti ciunteasca si suma platita scotand banii unui produs defect din fabricatie pe buzunarul cumparatorului! Cum adica sa returnezi un produs fara a lua banii inapoi in momentul efectiv al predarii? Ei au lasat produsul fara bani la cumparator pentru a constata cumparatorul defectele de fabricatie? Atat timp cat nu exista un proces verbal de instalare si verificare la predarea catre cumparator, cum pot impune verificarea produsului la retur, fara prezenta cumparatorului si a unui expert? IDIOCRACY RISING PAS-CU-PAS! NU MAI CUMPARATI ONLAIN, ESTE CEA MAI MARE ESCROCHERIE!

  4. Și cum ziceam eu rămîne întrebarea : cine conduce aicea ? Orice directivă venită din u€ trebuie aplicată altfel ești amendat ! Piperea are dreptate nu Adrian Năstase ! (Vezi ultimul lui articol publicat aici acum cîteva zile) Legea și legislativul românesc e zero așa că pot pleca cu toții acasă.

  5. felcitari. primul pas e facut , trebuie doar si ca judecatorii sa cunoasca legea. daca s-ar aplica asta si s-ar aplica si legea anticoncurenta, Romania s-ar dezvolta rapid. dar……: legea exista deja in UE dar nu se aplica produselor exportate in Romania ( altfel nu ar exista dubla calitate) , in schimb se va aplica drastic de UE exportului de produse romanesti… GHINION

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.