Grupare PDL pentru falimentarea Neptun-Olimp SA

Una dintre cele mai rentabile companii de turism aflate în portofoliul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), SC Neptun-Olimp SA, a încăput pe mâna unei adevărate reţele de falimentare a firmei, formată din pedelişti prieteni sau apropiaţi ai fostului ministru al MDRT Elena Udrea. De la contracte oneroase la salarii nesimţite, de la achiziţii de produse de lux pentru protocol până la dispariţia unor documente în format electronic, membrii grupării coordonate de Elena Udrea au făcut totul pentru a aduce în pragul falimentului una dintre cele mai profitabile firme de turism de pe litoral. Cotidianul.roîncepe o serie de anchete jurnalistice despre toate aceste manevre portocalii, cu speranţa că autorităţile statului se vor autosesiza. Deocamdată, noua conducere a SC Neptun-Olimp SA, formată din doi tineri profesionişti veniţi din mediul privat în care au avut performanţe manageriale – Horia Ţuţuianu, preşedinte al Consiliului de Administraţie, şi Cătălin Caracostea, director general, a dispus efectuarea unui audit complex, pentru stabilirea dezastrului produs de căpuşele portocalii, concomitent cu luarea unor măsuri imediate pentru stoparea pierderilor şi revenirea pe profit a renumitei companii turistice din Neptun.

Horiaţiu Ţuţuianu, preşedintele CA al SC Neptun-Olimp SA

Cătălin Caracostea, directorul general al SC Neptun-Olimp SA

Toţi oamenii Elenei

Aşa cum reiese din sutele de documente aflate în posesia redacţiei cotidianul.ro, gruparea pedelistă care a dus compania Neptun-Olimp SA în pragul falimentului este formată, în principal, din Ana Maria Topoliceanu, prietenă şi parteneră de afaceri cu Elena Udrea, Veronica Dănuţa Tronaru, consilieră a Elenei Udrea, membră a Consiliului de Administraţie al Neptun-Olimp şi, respectiv, preşedinte al CA, precum şi din avocatul mangaliot Paul Florin Foleanu, director general, şi Ioan Negrea, director executiv, preşedintele PDL Mangalia şi omul care, practic, a pus în practică toate planurile de jecmănire a bugetului companiei.

La adăpostul haosului se poate fura vârtos

Pentru a-şi putea pune în aplicare planurile de jefuire a patrimoniului SC Neptun-Olimp SA, membrii grupării Udrea au avut grijă să instaureze haosul în companie prin neîntocmirea unui Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF). Conform celor consemnate recent de echipa de control a ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, “din documentele puse la dispoziţia echipei de control nu s-a putut identifica un ROF valabil în perioada 02.07.2007 – 01. 09.2012”. Mai mult, contractele de mandat ale directorului general Paul Foleanu nu au fost decât nişte simple hârtii menite să-i lase loc acestuia pentru toate manevrele oneroase pe care le-a făcut în vederea prejudicierii companiei. Astfel, conform prevederilor contractului de mandat, “Directorul general are obligaţia să aducă la îndeplinire obiectivele şi criteriile de performanţă prevăzute în contract”. Dar ce performanţe să aducă Foleanu la îndeplinire, când Topoliceanu & comp. l-au lăsat, intenţionat, de capul lui: “Din documentele puse la dispoziţia echipei de control nu au fost identificate obiective şi criterii de performanţă aferente contractelor de mandat. Astfel, membrii Consiliului de Administraţie, prin încheierea contractelor de mandat cu directorii generali, nu s-au asigurat că societatea va fi condusă în sensul îndeplinirii obiectivelor specifice activităţii. De asemenea, în lipsa acestora, nu s-au putut identifica rezultate asupra performanţei manageriale ce ar fi trebuit evaluată în baza unor indicatori cantitativi şi calitativi”. Asta nu i-a împiedicat nici pe Foleanu, nici pe Negrea şi pe ceilalţi membri penali ai CA de la SC Neptun-Olimp să-şi tragă salarii nesimţite, prime babane, ore suplimentare pentru stat la soare, telefoane de ultimă generaţie, cadouri de lux şi vacanţe exotice.

Plaje date ilegal firmelor pedeliste

Timp de şase ani de zile, din 2007 până în 2012, conducerile pedeliste ale SC Neptun-Olimp SA au prăduit veniturile pe care le aducea închirierea a peste 8.000 de metri pătraţi de plajă situată în cele mai bune vaduri. Prin contractul de închiriere nr. 786/20.03.2007 semnat cu Administraţia Naţională „Apele Române” – Direcţia Apelor Dobrogea, SC Neptun-Olimp SA a dobândit dreptul de utilizare a terenului format din plaje. Ulterior, conducerea portocalie a companiei a subînchiriat aceste plaje prin încheierea a 38 de aşa-zise contracte de parteneriat/colaborare, prin care a fost pus la dispoziţia unor operatori economici terenul aferent plajei. De fapt, aceste contracte sunt contracte de închiriere deoarece prevăd doar transmiterea dreptului de folosinţă în schimbul unui preţ. În afară de faptul că pedeliştii au direcţionat veniturile din exploatarea plajelor către firmele apropiate lor, SC Neptun-Olimp SA a încălcat prevederile contractului cu Apele Române, care stipulează că “SC Neptun-Olimp SA nu are dreptul să subînchirieze bunul ce face obiectul contractului de închiriere”. Astfel, societatea a încălcat clauzele contractuale, riscând ca Administraţia Naţională “Apele Române” – Direcţia Apelor Dobrogea să rezilieze contractul. Dar, chiar şi aşa, Neptun-Olimp nu ar fi avut dreptul de a închiria terenul aferent plajei decât în urma unor licitaţii, ceea ce, cum am arătat, nu s-a întâmplat. Din fericire, noua conducere a SC Neptun-Olimp SA, preşedintele CA Horia Ţuţuianu şi directorul general Cătălin Caracostea, a reuşit să salveze contractul cu Apele Române, astfel încât acesta să nu fie reziliat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Ghiteanu 46 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.