Guvernanța corporativă se face praf, la Transelectrica

Consiliul de Supraveghere al monopolului de transport al energiei electrice din România, Transelectrica, ar urma sa fie revocat marți, 22 iunie, într-o AGA convocata de acționarul majoritar, Secretariatul General al Guvernului (printr-un punct suplimentar introdus pe ordinea de zi), și odată cu acest lucru, cade în derizoriu principiul guvernanței corporative la companiile de stat. Aceasta pentru ca SGG vrea acum înlăturarea unui CS pe care tot el îl numise acum 9 luni, în septembrie 2020, când, într-adevăr, și SGG avea un alt șef.
În luna septembrie a anului trecut, AGA Transelectrica nominalizase 7 membri ai CS pentru un mandat de 4 ani, după ce aceștia veneau dintr-un provizorat ce dura deja de un an. Aceștia au acceptat pozițiile și au desemnat, la rândul lor, în noiembrie, conform principiului guvernanței corporative, conducerea executiva – directoratul companiei. Directoratul are și el tot un mandat de 4 ani, cel puțin teoretic, pentru ca dacă CS se schimba marți, este incert cât va mai rezista actuala formula de conducere executiva.
Mai mult decât atât, revocarea, la începutul mandatului,  CS, aduce revenirea la provizorat, întrucât SGG le acorda noi-membrilor doriți doar 4 luni inițiale, „de proba”, pana la o noua evaluare.
Principiile generale ale guvernanței corporative in conducerea companiilor de stat, adoptate de Guvern, prevad necesitatea introducerii indicatorilor de performanta, management profesionist și adoptarea unui cod etic. Aici, puteți găsi adoptarea acestei legislații la nivelul SGG https://sgg.gov.ro/1/legislatie-privind-principiile-si-conceptele-guvernantei-corporative/
O analiza efectuata, în februarie, de Consiliul Fiscal( Organism guvernamental cu rolul de consilia autoritățile în vederea asigurării unui buget sănătos și de a ajuta la transpunerea instituțională și o adaptare a normelor fiscale europene în legislația autohtona ) arata ca rezultatele companiilor de stat înregistrează o deteriorare din pricina desemnării conducerilor acestora  după criterii de clientelism politic, care contravin principiilor guvernanței corporative introduse de legea 111/2016, care aproba OUG 101/2011. „Numirile de conduceri interimare, pe termen redus de 4 luni, cu prelungiri repetate, a devenit curând Metoda 4 luni de eludare a guvernanței corporatiste, la companiile unde numiri pe perioade mai lungi nu erau posibile. Consecintele au fost întârzieri greu de recuperat in dezvoltarea tarii”, se arata în analiza CF citata.
Miza uriașă… 
Transelectrica este o companie strategica a statului roman care are rolul de operator al sistemului național de transport a energiei electrice. În subordinea Transelectrica este și Dispecerul Energetic Național. Toate dezvoltările SEN cad, de asemenea, în sarcina Transelectrica.
Consiliul de Supraveghere este acum format din: Adrian Goicea, președinte, Luiza Popescu, Oleg Burlacu, Valentin Jean Comanescu, Mihaela Popescu, Ciprian Constantin Dumitru și Mircea Cristian Staicu https://www.transelectrica.ro/web/tel/consiliu-de-supraveghere .  Noul CS, care ar putea fi numit marți, este format din: Loredana Dogaru Tulica(licențiat în științe juridice/științele comunicării, Mihaela Popescu(științe juridice/HR), Vasile Morariu(inginer), Claudiu Nastasa(inginer), Adrian Nicolae Blajan(jurist).
Actual Consiliu Director este format din Cătălin Nițu, Andreea Mihaela Miu, Marius Stanciu, Bogdan Marcu și Ovidiu Anghel  https://www.transelectrica.ro/web/tel/directorat
Citiți și
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. Cat teren a retrocedat PNL/Alianta D.A.dupa 2005… BOC. CATU, ORBAN, GUVERNUL ? Dupa legea nr.247/2005 („restitutio in integrum”, ANRP,) si descretizarea vechilor planuri/harti militare odata cu aderarea la NATO in 2004… s-a incercat folosirea si pacalirea posesorilor de titluri de proprietate pretinzand ca planurile cadastrale utilizate dupa 1990 de administratiile publice locale si centrale sunt… planurile cadastrale militare abia descretizate? Dupa modificare titlurilor de proprietate prin reamplasarea lor potrivit pacalitorilor…, posesorii titluri de proprietate au ramas doar cu un petic de hartie si au ajuns pe listele A.N.R.P…. in vreme ce ALTII se procopseu din retrocedarea ulterioara a terenurilor propriu-zise care au apartinut anterior proprietarilor ramasi cu peticele de hartie ? Din 2004, A.N.C.P.I – Agentia nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a fost subordonata M.A.I. – Ministerul Administratiei si Internelor – (in 2011 a trecut la M.D.R.T. condus de Elena Udrea) centralizeaza toate registrele si inscrisurile fostelor birouri de carte funciara si toate arhivele, documentele cadastrale, harti, planuri, fotografii etc… din Romania. Prefecturile M.A.I., prin Prefecti, dupa validarea in Comisiile Judetene de Fond Funciar (conduse tot de Prefecti in calitate de Presedinti…) a propunerilor de retrocedare primite de la Comisiile Locale de Fond Funciar, au pus in circulatie Titlurile de Proprietate… conform Legii 18/1991si a Regulamentului aferent…. In 2011, Coreea de Su. Samsung Corporation, Ministrul Eena Udrea declara ca suprafata totala de teren retrocedata in Romania depaseste suprafata tarii. Informata deoarece M.D.R.T. la acea data subordona A.N.C.P.I.. La guvernare, PDL/PNL ajusteaza in minus veniturile si imprumuta miliarde. SI AVEM RETROCEDARI, DESPAGUBIRI IN EXCES NEANCHETATE.

  2. Guvernarea corporatista, nu cumva e cea care face legea la modul real? Nu cumva ei sunt cei care impun diferite optiuni stricte cu acceptul ANRE, aceasta ultima entitate leorbaind pe micile ecrane ca nu au nicio legatura cu pretul pietei, desi, in orice contract este mentionat ANRE pentru aprobari! Totusi, de ce nu vor sa recunoasca entitatile, ca prin acel abonament lunar care, cica suntem obligati sa il platim, isi asigura venirurile extra sau pentru numitii politic! De exemplu: de ce sa platesc abonament la curentul electric si la gaze daca eu niciodata nu am ramas pe zero in contul de la societate? Permanent am avut contul incarcat pentru orice eventualitate! Nu-i destul ca ne saraceste cu preturile ca in nicio tara cvilizata, ne mai si obliga sa ii mentinem pe piata politica prin abonamente! Astia care sunt la guvernare, parca ii aud cand si dupa ce vor primi cateva bastoane de bulau, vor iesi sa se planga! Vezi cazul Duta de la CNASS din decanul basescuan care nu conteneste ragetele!

  3. „Bãtrânii aveau gurã de lup si inimã de miel; au venit liberalii cu gura de miel, plinã de cuvinte amãgitoare, dar cu inima de lup” – Mihai Eminescu – mare patriot nationalist !

  4. „Transelectrica este o companie strategica a statului roman”…?? pe bune?? noi vedem clar ca lumina zilei ca sunt vanduti altcuiva. TREZITI-VA! ASTA NU ESTE STATUL ROMAN! ASTA ESTE CAPUSA CARE SE PREGATESTE SA CUMPERE ROMANIA. DE AIA NE INDATOREAZA TRADATORII SI CRIMINALII DE UN AN!! TREZITI-VA!!

  5. ANRE-trebuie desfiintata-nu-si mai are rostul,atata timp cat nu mai apara[oricum nu a aparat niciodata]interesele poporului.ci a celor care le-au platit lor salariile imense.Ar trebui considerat,conflict de interese.Nu ne intereseaza cum isi impart intre ei ciolanul,pe spinarea noastra.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.