Holeră în Moldova, atenționări în România

Ministerul Sănătății supraveghează bolile diareice acute în sezonul estival, iar județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră. Măsurile au fost luate mai ales după izolarea vibrionului holeric în ape de îmbăiere din Republica Moldova în zona râului Nistru.

Din cauza cazurilor care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezența vibrionului holeric, precizează Ministerul Sănătății. Tulpina izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boală la om.

În aceste condiții, Ministerul Sănătății precizează:

– Din cauza cazurilor care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezența vibrionului holeric.

– Tulpina izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boală la om.

– Holera este o infecție care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecție în țările unde există o circulație a acestei bacterii.

– În România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Și voi vreți ca arahatele astea de țări să intre în uniunea?..holera ne mai trebuia mai măciucă!!!..

  2. Abia acum se vad beneficiile aderarii acestor state supercivilizate in UE…
    Romania cu jumatate din gospodarii cu WC-ul in curte este parfum fata de noii candidati.
    Stai asa neamule, sa vezi cand or intra astia noi. Numai specialisti si experti vor aduce, imbogatire culturala si diversitate.

  3. Iar vor să vă prostească. Holera este de la apă otrăvită.
    „Cei doi oameni de știință, Pettenkoffer și Koch, s-au aflat în conflict în special pe tema holerei. Într-un caz specific, Pettenkofer a obținut o supă plină de bacterii Vibrio cholerae de la Robert Koch, susținătorul teoriei că bacteria ar fi singura cauză a bolii. Pettenkoffer a băut supa într-un în prezența mai multor martori la 7 octombrie 1892. A luat și bicarbonat de sodiu pentru a-și neutraliza acidul din stomac pentru a contracara sugestia lui Koch că acidul ar putea ucide bacteriile. Pettenkofer a avut simptome ușoare timp de aproape o săptămână, dar acestea nu au fost asociate cu holera.”
    „Max Joseph Pettenkofer, înnobilat în 1883 Max Joseph von Pettenkofer (3 decembrie 1818 – 10 februarie 1901) a fost un chimist și igienist bavarez. Este cunoscut pentru munca sa în igiena practică, ca apostol al apei curate, al aerului curat și al eliminării adecvate a apelor uzate. Mai mult, era cunoscut ca un anti-contagionist, nu credea în noul concept de atunci că bacteriile ar fi cauza principală a bolii.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.