Horia Georgescu, 4 ani cu executare

nemultumiri

Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost condamnat, miercuri, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul ANRP.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel București și nu este definitivă, poate fi atacată.

În același dosar au mai fost condamnați Mihnea-Remus Iuoraș, fost vicepreședinte ANRP, la 4 ani și 6 luni de închisoare, fostul deputat Theodor-Cătălin Nicolescu la 9 ani și 4 luni de închisoare, avocatul și fostul vicepreședinte ANRP Ingrid Mocanu la 4 ani de închisoare, Remus-Virgil Baciu, fost vicepreședinte ANRP, la 6 ani și 4 luni de închisoare, fostul deputat Attila-Gabor Marko la 5 ani de închisoare, Constantin-Catalin Canangiu la 4 ani de închisoare, Alexandru Florin Hanu (expert evaluator) la 5 ani de închisoare, Dorin Cornel Drulă (expert evaluator) la 2 ani de închisoare cu suspendare, Nistor Neculai (expert evaluator) la 2 ani de închisoare cu suspendare și Ingrid Zaaror (fost președinte ANRP) la 2 ani și 6 luni cu suspendare. Gheorghe Vișoiu, expert evaluator, a fost achitat în acest dosar.

Totodată, judecătorii au mai dispus și măsuri privind latura civilă.

„Admite acţiunea civilă formulată de Statul Român prin Ministerul Finanţelor şi obligă în solidar pe inculpaţii Zaarour Ingrid, Iuoraş Mihnea – Remus, Nicolescu Theodor-Cătălin, Mocanu Ingrid – Luciana, Baciu Remus Virgil, Georgescu Horia, Marko Attila Gabor, Vişoiu Gheorghe, Canangiu Cătălin (acesta în limita sumei de 82.857.750 euro echivalent lei la data plăţii), Hanu Alexandru Florin (acesta în limita sumei de 69.730.320 euro echivalent lei la data plăţii), Drulă Dorin Cornel, acesta în solidar cu partea responsabilă civilmente … (aceştia în limita sumei de 1.730.554 euro echivalent lei la data plăţii), şi Nistor Neculai, acesta în solidar cu partea responsabilă civilmente SC .. SRL (aceştia în limita sumei de 13.127.430 euro echivalent lei la data plăţii), la plata către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanţelor a sumei de 84.588.304 euro echivalent lei la data plăţii, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea sumei aferente deciziei desfiinţate. Confiscă de la inculpatul Hanu Alexandru Florin suma de 10.000 euro şi de la inculpatul Nicolescu Theodor-Cătălin suma de 6.200.000 lei”, se arată în minuta instanței.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Astfel, în faţa instanţei au ajuns foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu, fostul preşedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoraş, Ingrid Luciana Popa-Mocanu, RemusVirgil Baciu şi Constantin Cătălin Canangiu. De asemenea, au fost trimişi în judecată experţii evaluatori Gheorghe Vişoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă.

Dosarul a fost trimis iniţial instanţei supreme, însă ulterior a fost mutat la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Cătălin Theodor Nicolescu şi Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.

Procurorii susţin că, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 84.588.304 euro.

„Inculpaţii Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin şi Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În acea calitate, cei opt inculpaţi au emis, în cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 şi nr.8745/CC/2006) titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 şi 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase”, susţinea DNA la momentul trimiterii în judecată.

Prima reacție a lui Horia Georgescu

În reacție la condamnarea sa, fostul șef al ANI susține, într-o postare pe Facebook, că decizia Curții de Apel este nedreaptă și o acuză pe judecătoarea Ana Maria Trancă „că s-a purtat ca un procuror al DNA”.

„Au trecut aproape trei ani de când am fost arestat, într-o dimineață de martie din 2015, într-un dosar în care azi am fost condamnat în primă instanță.
Ce am aflat în acești aproape trei ani:
– că a fost posibil să stau în arest patru luni deși nu am fost nici o clipă acuzat de corupție, de luare de mită, de fapte de violență;
– că abuzul în serviciu de care am fost acuzat a fost dezincriminat de către Curtea Constituțională, dar procesul a continuat;
– că am fost judecat pentru un eventual abuz prin supraevaluare pe care, oricum, nu aveam cum să-l produc pentru simplul motiv că nu am avut niciodată ca atribuții de serviciu evaluarea prețului unor proprietăți, de acest lucru se ocupându-se experți conform legii;
– că judecătoarea Ana Maria Trancă a judecat părtinitor, cu rea-credință, meschin (au fost cazuri în care a refuzat, pur și simplu, să-mi elibereze până și copii ale minutelor de ședință de judecată!), dar a rămas neclintită în dosar (în ciuda a patru cereri de recuzare – una judecată chiar de magistratul Trancă, în mod aberant și nelegal aspect sancționabil de CEDO în mod constant în jurisprudența sa);
– că judecătoarea Ana Maria Trancă este cercetată în prezent de către Inspecția Judiciară pentru exprimarea de opinii politice și chiar despre spețe similare ( ANRP 4 ) judecate în public, pe Facebook, dar continuă să judece dosare;
-că judecătoarea Ana Maria Trancă a dovedit ca este o unealtă “repartizată aleatoriu” exact cum am știut de la începutul procesului.
-că judecătoarea Ana Maria Trancă încalcă constituția și nu pățește nimic
– că decizia de condamnare de azi vine (cât de convenabil) cu doar o zi înainte ca la Înalta Curte de Casație și Justiție să se judece o cerere de strămutare a acestui dosar;
– că experții DNA care au decis că aș fi produs un prejudiciu enorm, de zeci de milioane de euro, au folosit metode ilegale, uneori făcând greșeli de aritmetică elementară, nelegale și neprofesioniste de calcul al „prejudiciului”, ba chiar unul din ei nici măcar nu era expert evaluator (pentru toate acestea, am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție);
– că experți autorizați și cu CV-uri impresionante aleși chiar de către judecătoarea Ana Maria Trancă (!) au desființat rapoartele DNA (întocmite de experții pomeniți anterior) și au decis că, de fapt, în dosarul în care sunt judecat NU EXISTĂ PREJUDICIU, valorile terenurilor fiind în limitele prețurilor pieței. Judecătoarea a aruncat pe geam 20 000 de euro ( costul expertizei plătit de stat ) ca să dea satisfacție cu orice preț DNA și celor care au nevoie de condamnarea mea.
Cu toate acestea, la capătul a trei ani rușinoși pentru Justiția din România, am fost condamnat printr-o decizie nedreaptă și profund părtinitoare în care magistratul Ana Maria Trancă a ales să se poarte ca un procuror al DNA și nu ca un judecător imparțial. Îmi voi exercita calea legală de atac la Înalta Curte de Casație și Justiție și știu că, în cele din urmă, voi fi achitat, oricât ar dura acest proces.”, a scris, Horia Georgescu, la scurt timp după aflarea sentinței de condamnare la patru ani.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8519 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Odata cu horica a primit premiu de 4 vacanta si marea comentatoare in ale justitiei , ingrid lasind un mare gol in emisiunile a3 .Asteptam citi mai multi faptuitori de rele sa-i urmeze in cea mai mare viteza .

  2. Draga Horia Georgescu : Dumnezeu nu bate cu parul ! Poate ai dreptate, insa uiti repede ” COMENZILE ” pe care le indeplineai, plin de zel, comenzi date de sti tu cine ! Sa-i multumesti, ca atunci cand nu a mai avut nevoie de tine,sau ti-a fost greu, te-a aruncat cat colo !

  3. il mai tineti minte aunci cind facea pe zmeul??? ce mare si tare era el…

  4. Curat abuzuri ale statului paralel, curat masuri neconstitutionale, curat sentinta „la comanda”, da’ umflati-l !

  5. Un om din interiorul sistemului – cam asa era la un moment dat , adevarat cu sarcini de executie – este ingrozit de cum arata JUSTITIA romana, de cum actioneaza si ce efecte are asupra unui individ – mai ales cand este vreun tugurlan decazut. Intrebarea ramane : trebuie sau nu, modificat ceva, pe ici, pe colo, prin partile esentiale in onorabila noastra JUSTITIE??. Rugati-va la bunul Dumnezeu sa nu ai nesansa sa ai nevoie vreodata sa apelezi la modul cum se imparte DREPTATEA in Romania sau sa ajungi in fata vreunui judecator!!.

  6. Nu vor taia la sare,ies dupa 2 ani,in conditii civilizate!Vine mamaica PSD si da si cu o amnistie de pamant,asa un baiat Horia si o fata Ingrid,bine educati,nu se merita!

  7. S-a verificat daca Horia Georgescu asta nu e de fapt Mohamed Georgescu si nu are nimic comun cu Daesh?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.