În ultimii doi ani, „România a împrumutat 57 de miliarde de euro”

Noi tensiuni în coaliție, de data aceasta pe tema banilor împrumutați și a dobânzilor.

Cîțu versus Câciu

Joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu (PSD), a afirmat că „plătim mai mult anul acesta pe dobânzi, pentru că acestea sunt aferente capitalului împrumutat, iar în ultimii doi ani România a împrumutat 57 de miliarde de euro şi când ai un volum de împrumuturi mai mare, evident că vei avea un volum de dobânzi mai mare de plătit”.

„Nu ştiu de ce este domnul preşedinte Cîţu (Florin Cîţu, preşedintele PNL – n.r.) îngrijorat. Dobânzile, în acest moment, sunt stabile. E adevărat, la un nivel ridicat, pentru că au crescut foarte accelerat între ianuarie 2021 şi noiembrie 2021, de la 2,5% la 5,4%. Vorbesc despre dobânzile la titlurile de stat româneşti. În momentul acesta dobânzile s-au stabilizat şi sunt chiar mai mici decât în noiembrie, undeva la 5,36%. De ce sunt problematice dobânzile? Pentru că inflaţia cu care ne confruntăm, lăsată poate de cei care au fost înaintea noastră şi astăzi sunt îngrijoraţi, este cea mai mare inflaţie din ultimii 17 ani. Dacă nu vrem să ne uităm şi în spate, evident ne îngrijorăm de viitor. Guvernul este foarte responsabil şi acţionăm foarte prudent. Absolut toate riscurile privind dobânzile au fost luate în calcul şi prezentate în coaliţie şi în Parlament, adoptate de Parlament prin Strategia Fiscal-Bugetară şi Legea plafoanelor anuale. Deci, nu putem spune acum că e ceva ce a apărut după acest lucru”, a declarat Câciu.

Potrivit ministrului Finanţelor, România nu se află în risc de recesiune şi nici în situaţia de a apela la sprijinul Fondului Monetar Internaţional.

Ce zice Cîțu

Florin Cîţu a ţinut să precizeze că el s-a declarat îngrijorat de „direcţia în care mergem”.

„Rata inflaţiei este cu mult peste ţinta pe care şi-a asumat-o Banca Centrală, nu o spun eu, o spune Banca Centrală, o inflaţie de 8,2% la finalul anului trecut, o rată a inflaţiei care eu cred că va creşte în perioada următoare şi s-ar putea să ajungă la 10%, este o rată a inflaţiei foarte, foarte mare. În guvernarea pe care am condus-o şi în guvernarea dinaintea mea, guvernarea liberală, eu ţin mine că rata inflaţiei nu a fost cea mai mare din UE. Îmi aduc aminte că atunci când am preluat guvernarea rata inflaţiei era cea mai mare din UE, îmi aduc aminte că dobânzile erau mai mari când am preluat guvernarea, ele au scăzut în guvernare. Îmi aduc aminte că ne-am împrumutat la dobânzi negative de două ori, o performanţă pe care am făcut-o înaintea Marii Britanii, de exemplu, o ţară cu o istorie financiară foarte mare şi am reuşit să facem acest lucru. Eu sper şi vreau să cred că şi acum se poate face aşa ceva. E nevoie de ambiţie, de cunoaştere, de curaj, dar poţi să te împrumuţi la dobânzi din ce în ce mai mici, la dobânzi negative, dacă dai pieţelor financiare o perspectivă de încredere”, a explicat fostul premier.

„Mesajul meu este foarte clar – în momentul în care încep să crească dobânzile se pare că există o neînţelegere sau creşte neîncrederea din partea instituţiilor care te finanţează. Eu nu aş lua foarte uşor faptul că inflaţia este mare în România, că dobânzile au crescut, pentru că o inflaţie mare oricât am vrea noi să ne ascundem înseamnă antrenarea cererii din partea angajaţilor de salarii mai mari, ceea ce este normal, vom vedea după aceea o creştere a dobânzilor pentru că dobânzile real-pozitive sunt cele care atrag investiţii, nu cele real-negative şi nimeni nu vrea să ţină banii sau să investească banii când are un randament negativ. Asta înseamnă că şi dobânzile s-ar putea să crească şi, dacă Doamne fereşte se duc peste 10% ca să fie real-pozitive, chiar avem o problemă pentru că creşterea dobânzilor înseamnă şi o frânare a economiei. De aceea am fost eu îngrijorat. Am văzut că şi Agenţia Fitch este îngrijorată, dar ca să nu mai fie nimeni îngrijorat trebuie să fie o perspectivă, trebuie să vedem în ce direcţie duce această economie”, a afirmat preşedintele PNL.

El a precizat că, dacă în decembrie deficitul bugetar a crescut cu două – trei puncte procentuale, acest lucru arată că România intră într-o nouă paradigmă, cea în care sunt folosite cheltuielile bugetare pentru a creşte economia, şi nu investiţiile şi creşterea veniturilor.

A intervenit și purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, care critică guvernările conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru pentru că au crescut datoria cu 50%: „Rezultatele lumii fantastice – împrumuturi mari cu eficiență scăzută. Nu trebuie să fii un supererou, ci trebuie să fii calm și echilibrat”.

„Ce facem cu banii împrumutați? Răspunsul este așteptat de către cetățenii României, pentru că știm cu toții faptul că datoria a crescut cu 50% în ultimii doi ani (2020,2021). Pentru simplificare, sunt două categorii importante de cheltuieli: pentru finanțarea datoriei și pentru finanțarea deficitului bugetar”, a scris pe Facebook Radu Oprea.

El prezintă și ponderea acestor cheltuieli în perioada 2019-2022.

Astfel, în 2019 ponderea acestor cheltuieli a fost: împrumuturi 91,2 mld lei, finanțare deficit 48,3 mld lei – 53% și refinanțare datorie 42,9 mld lei – 47%, în 2020 împrumuturi 149,2 mld lei, finanțare deficit 101,8 mld lei – 68% și refinanțare datorie 47,4 mld lei – 38%, în 2021 împrumuturi 136,2 mld lei, finanțare deficit 84,9 mld lei și refinanțare datorie 51 3 mld lei (a crescut datoria în 2020), iar în 2022 împrumuturi 145,4 mld lei, finanțare deficit 77 mld lei 53% și refinanțare datorie 68,4 mld lei 47%.

„Concluzii: Ne împrumutăm în 2022 pentru a rambursa datoria record din ultimii ani. Împrumutăm cu 54,2 mld lei mai mult în acest an față de 2019. Importantă este eficiența cheltuirii banilor împrumutați: 2019 – 34 de bani împrumutați au produs 1 leu. Eficiență supraunitară = 3, 2020 și 2021 – 1 leu și 40 de bani împrumutați pentru a produce 1 leu. Eficiență subunitară = 0,7, adică o irosire a resurselor. 2022 – 60 de bani imprumutați pentru a produce 1 leu. Eficiență supraunitară =1,7% Acestea sunt rezultatele lumii fantastice din anii 2020, 2021, împrumuturi mari cu eficiență scăzută. Atunci când vorbim despre stabilitatea finanțelor publice nu trebuie să fii un supererou, ci trebuie să fii calm și echilibrat. Dar lucrurile se schimbă atunci când cheltuiești banii publici cu eficiență și în mod transparent”, conchide Oprea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioana Radu 8531 Articole
Author

36 de Comentarii

  1. distrugerea economiei nationale si tradare. astea pe langa genocidul romanilor. PROCES SI JUDECATA PENTRU ACESTI TICALOSI CRIMINALI!

  2. Păi, normal bre./ Dar românu ce produce inafar de mizerie și pagubă ?? Unde ai producție ? Unde ai valoare adăugată ?? Ai de ani de zile localități cu primării care nu pot asigura măcar salariul angajaților primăriei, dar nu vrei reforma administrativă proiect UDMR,. doar ești patriot,”ții cu românii”..Nu ai parlament de 300,.Ai in continuare salarii și pensii nerușinate, plus indemnizația de ”revoluționar”..de ce bre ciumete ?? Ai criza omicron,.Nu știi lua decizii radicale ci te duci ca vita la abator,.Nu poți institui două săptămâni de lockdown pe țară,..cu concediu fără plată la toții,. de ce bre nu știi tăia nodul gordian devreme ce practic nu mai ai alternative ??

  3. Pai bai Cilaciule afla unde s-au dus cele 57 miliarde de euro imprumutati in ultimii 2 ani. Ca la popor nu au ajuns. Ce a facut gasca hotilor in frunte cu Johannis cu ele??? Sa dai doar din gura ca prostul nu mai tine.

  4. VA ROG SA VA IMAGINATI 57 DE MILIARDE DE EURO.ACUM SA FACEM COMPARATIA CU O ALTA ABERATIE METROUL DE LA CACASVAR = 2 MILIARDE DE EURO.PE LANGA FAPTUL CA METROUL NU VA FI TERMINAT LA TIMP NU CA NU SE DORESTE CI DOAR PENTRU FAPTUL CA NU EXISTA CAPACITATEA NECESARA PENTRU TERMONAREA LUI LA TIMP (ATUNCI VA FI FACUT DIN BANII DE LA BUGETUL DE STAT),ACEASTA LUCRARE GIGANTICA POATAND FI FACUTA DE 23,5 ORI DIN SUMA DE 57 MILIARDE. ORICAT DE BINEVOITOR VEI FI NU POTI SA JUSTIFICI ACEASTA SUMA IMPRUMUTATA DOAR IN DOI ANI.ACEASTA SUMA NU SE REGASESTE IN NICI O CONSTRUCTIE DIN ROMANIA,ACEASTA SUMA NU SE REGASESTE IN NIVELUL DE TRAI SI DECI ACEASTA SUMA INTR-O PROPORTIE FOARTE MARE A INTRAT IN BUZUNARELE CUIVA EXACT CA CEI 16 MILIARDE IMPRUMUTATE DE BASESCU. CONCLUZIA ESTE CA ACESTI CONDUCATORI SUNT PUSI ACOLO CA SA SEMNEZE ORICE ABERATIE(FIIND PLATITI GRAS PENTRU ASTA) ASTFEL INCAT DIN TARA SA FIE DRENATE IN FIECARE AN SUME URIASE DE BANI CARE SA FACA DIN NOI SI COPII NOSTRI SCLAVII GERMANIEI SI RUSIEI PE VIITOR.

  5. Cel putin 1/2 din aceasta Enorma suma a disparut in conturile protipendadei din occident .
    Asfel incit , toti acestia au devenit santajabili si manipulabili de Serviciile Straine .

  6. Uitati-va la acest derbedeu,superman zburator ,betivan secatura tepar de banca Americana,cazut in cap la Parlament cu ” guvernul meu :” cu tot.El care a indatorat Tara cu 57 miliarde de Euro la cele mai mari dobanzi,vine acum cu obrazul gros ca talpa de bovina sa arate cu degetul.Ete domne ce face astia,pai cand am fost io cu guvernul meu,ehe,eram pa cele mai inalte culmi de dezvoltare si progres multilateral dezvoltat al Romaniei,ieconomia duduia,ardeau oamenii pe capete prin spitale,taiam panglici la Metrou si la Gara Otopeni,io si cu seful,parca eram Stan si Bran,radea lumea de noi,alte vremuri,Liberale,ce parandaraturile mele.

  7. Încetați cu plățile în avans către partenerul strategic american pentru achiziționarea de patrioate depășite tehnic și moral și nu mai achiziționați sicrie zburătoare second hand.

  8. Până la urmă, hai să zicem „foarte bine că a împrumutat”. Dar, unde și pe ce s-au dus banii? Pentru că în economie și la nivelul de trai nu se vede nimic bun. Dimpotrivă. E tot mai rău. S-au furat cumva?

  9. Asta este jigodya: Ii criticau pe aia de la PSD ca se imprumutasera cu 6 miliarde.

  10. IOHANNIS A PLATIT BIR PENTRU LOCUL PE CARE IL OCUPA DEGEABA….
    DAR MA INTREB, JAVRA DE PELTIC CARE S-A COCOTAT PE JUSTITIE CAT SI-A AVUT PARTEA DIN JAFUL ASTA, DE NU FACE NIMIC PENTRU TARA? CATALIN MARIAN PREDOIU LEPRA SI CIUMA….ARDE-L-AR FOCUL CU TOT NEAMUL LUI CU TOT!! JEGURI SI TALHARI…IOHANNIS NU PUTEA FI DECAT EXPONENTUL UNORA CA LEPRA ASTA….IDIOTILPR, SICRIUL NU ARE BUZUNARE…VITE INCALTATE…VA BELESTE ORICUM SCARAOTKI….DESI MAI BINE V-AR DUCE PUTIN IN SIBERIA…PE TOTI!!! AMIN!

  11. de miliardeee! Si cand te gandesti ca am vandut tot petrolul si gazele si rafinariile si benzinariile cu 600 de milioane!!!!!…
    Bombonele, sa tot traiesti, tu si bomboneii tai

  12. „Ce facem cu banii împrumutați? Răspunsul este așteptat de către cetățenii României, pentru că știm cu toții faptul că datoria a crescut cu 50% în ultimii doi ani (2020,2021)” !!!

    Eu zic ca cei care AU IMPRUMUTAT cu încă 50% ROMANIA … PNL, ORBAN,CATU … SA DEA BANII înapoi (sa RETURNEZE banii) … POPORULUI cel ROMANESC!!!
    De UNDE ??? Știu EI … de UNDE au FURAT … si de CE au FURAT !!!

  13. IN numele guwernului României, guwern impus de forțe transnaționale, s-au făcut aceste împrumuturi. Niste gologani au ajuns și la presa care împinge tăvile cu propaganda zilnică, cu dezinformări. Cine sunt guwernatorii? „Gulere albe” cu conștiințe negre după averi și parvenire, profitori ai criminalitatii economice și financiare, agenții inechității, nedreptății, sabotori democrației; sunt cei mai dăunători indivizi dintr-un stat. Unii sunt plasați în primele rânduri,aproape de camerele de filmat; iar alții, și mai periculoși, stau in culisele dezastrelor sociale cotidiene.

  14. Ministrul Canci,se lauda la investitura, ca va spune romanilor unde sunt cele 57 miliarde împrumutate .Geaba fumigenea cu imprumutul mamut ,daca nu se spune unde s-au dus banii.Adică altfel spus,ministrul Canci,vorbim vorbe,niște gargaragii de alta culoare !

  15. Daaaa… cind dracnia era inchis datoria externa erade 33-35 miliarde de euro . A venit gowernul meu cu cacatzu ministru de finante si apoi prim ministru si au imprumutat nu 57 de miliarde de euro ci undeva la 65 miliarde . Ghiolbanniss si ca Catzu -Unde-s miliardele astea ? Si mai vine caCatzu si spune ca platim supradobinzi ? Da cine a imprumutat „fara numar, fara numar „si cu dobinzi uriase ? Normal „ciuma rosie „. Leprele tot lepre . Nu-s pisideii usa de biserica ,dar astia , i-au intrecut ….

  16. s-au imprumutat 8 miliarde anual, pentru pensii speciale si salarii nesimtite. Si pentru salariile celor din administratie. Aia, care sunt cu 300% peste normal. Colcaie primariile, prefecturile, ministerele, agentiile, colcaie!!!

  17. Toate acele Miliarde nu au intrat in Romania decit pe Hirtie !
    10% adica 5,7 Miliarde de Dolari s-au Evaporat in Platile Pensiilor Speciale si Bugetul SRI.
    Inca 10% s-au Evaporat in Conturile OffShore ale Cozilor de Topor si Tradatorilor care au Semnat Imprumuturile.
    80% s-au Intors la Expeditor sub forma de „Consultanta”
    Cetatenii Romaniei Beneficiaza de Plata Integrala a Datoriei + Dobinda Aferenta pentru ca in Economia Reala nu se Reflecta nici macar 1 Dolar la Capitolul Investitii si Locuri de Munca Decente.
    INTREBARI ?!?

  18. Dar oare Grecia cat a imprumutat si e bine merci ? Cam toate tarile fac imprumuturi. Nu mai panicati dacii liberi ca fac infarct .

  19. Prin 2019 Catu bolborosea ca a gasit la Ministerul Finantelor o dubla contabilitate a celor de la PSD.
    Tot Catu se jura pe baloanele iesite din bolboroseala ca va face publica aceasta dubla contabilitate. Oha! Doar aberatii!
    Acum Câciu vorbeste despre nemultumirile catului, dar nu vorbeste in clar despre ce s-a intamplat cu cei 57 miliarde euro. O da in dobanzi dar nu spune unde-s banii. Ce s-a intamplat cu aceste miliarde?!
    Catu umfla cimpoiul bunastarii fara ca bunastarea sa fie resitita de nimeni! Despre cele 57 liliadre euro nu scoate un cuvant Catu!
    Oprea o da-n eficientizarea imprumuturilor. Despre bani, unde, ce si cum s-au folosit, tacere.
    Orban, Catu, gheneralul, ne anuntau ca PIB-ul are traiectorie de racheta si a crescut mai ceva ca Fat-Frumos, dar tot ei anuntau mosmondit noi imprumuturi, la fel cu anunta gheneralul acum.
    Astia ori fura impreuna, ori fura pe rand.
    Alta explicatie nu exista!
    Unde-s banii???

  20. banii astia si dobanziile aferente ii platim pentru a avea un sistem de stat dictatorial,fiecare popor are conducatorii pe care-i merita

  21. Itrebare ? cand se da Innapoi 57 de Miliarde de Euro ? Lasa ca vin 30 de Miliarde de la UE , prin PENELEDERE .

  22. Guvernul meu afacut ce a vrut, sub inaltul patronaj al Tatucului cel grijului, doar pentru el

  23. Mda !
    „S-au imprumutat 8 miliarde anual, pentru pensii speciale si salarii nesimtite.
    Si pentru salariile celor din administratie. Aia, care sunt cu 300% peste normal.
    Colcaie primariile, prefecturile, ministerele, agentiile, colcaie!!!”
    Foarte bună observația :
    O primărie ce înainte de 89 la 18.000 de locuitori avea 17 angajați, acum are 347 !!
    Ca să nu mai spunem de externalizarea unor servicii, dar mai ales de computerizarea , respectiv digitalizarea lor și de salariile exorbitante începând cu ale primarilor care trag după ele și îndemnizațiile celor din consiliile locale !

    În afară de asta paralelismul inutil al Consiliilor județene cu Prefecturile

    „10% adica 5,7 Miliarde de Dolari s-au Evaporat in Platile Pensiilor Speciale si Bugetul SRI.”
    Altă anomalie care ne costă enorm și nu se rezolvă pe cale amiabilă și pentru asta ar trebui ieșit în stradă în primul rând.
    Ne tot comparăm cu cei din UE, dar facem niște aberații uluitoare în materie de legislație.
    În UE % dintre cel mai mare și cel mai mic salariu este de maxim 3-4 ori, la noi este astronomic !
    Deci vreo 14 miliarde din cele 60 se regăsesc, celelalte trebuie căutate în plata consultanțelor, iar restul cu siguranță au intrat cu dedicație și au fost externalizate !

  24. De ce nu sare pesedistul curajos Caciu la Supremul care a girat aceste imprumuturi uriase? Adica cateii au comis-o de capul lor? Ori l-au informat anterior pe Suprem dar acesta plictisit nu a priceput nimic ori a fost complice cu ei pentru a impovara Romania.

  25. Siii…,unde sunt banii?,stati in casa si muriti de frig! Betivul de Basescu a fost mai tare a luat 20 de miliarde si i-a topit peste noapte! Cum zice Cheloo: Dac-as fi pentru-o zi presedinte/V-as amaneta pe toti si nu m-ati prinde.

  26. NUMAI UN GUVERN ANTINATIONAL ,DE TRADATOR POATE IMPRUMUTA 57 MILIARDE DE EURO CA SA -SI PLATEASCA DATORIILE SI BANII IMPRUMUTATI SA_I ZVARLE PE FIARE VECHI CARE SA ZACA IN CAZARMI .

  27. Ceuasescu a fost executat pentru ca ne-a lasat fara datorii… Pe Citu trebuie sa-l premiem? Ce lume imbecila! Cit de prostovani trebuie sa fim sa acceptam ceea ce se intimpla? De aceea se si intimpla pentru ca acceptam mizerile lor nenorocite. Citu este o mizerie in sine.

  28. Statul in care Institutiile sunt doar de fatada, si executa pe firul scurt

  29. H andiPsd Esti o mare Editat . deci datorita faptului ca Grecia s-a imprumutat si avea darorie 270 % ,trebuind sa-si vinda din proprietatile statului sa scape de oarece datorii -tu ce ai vrea sa mai vindem ? Au mai ramas mormintele stramosilor ( alor nostri ) ca tu se pare ca nu ai . Tu a picat din neant. Si esti cel mai taure , . Rozi lantul ,bati santul si ce-i mai interesant -BATI CIMPII ! Mai urca , doar genunchii broastei nu pot sa-ti fie reper permanent!

  30. Oare in ale cui buzunare, s-a scurs atat banet ?
    DNA doarme, sa n-o treziti !
    Ciocu mic !

  31. Sunt intrebari necesare si cei in masura trebuie sa raspunda pentru ca stau pe functii platite greu de romani. Sa-si faca in sfarsit datoria toate slugile securitatii. Asteptam interventia obligatorie a lui Ciolacu care acum este la putere. Dar Iohanis trebuie luat la intrebari si pentru zecile de miliarde de euro cu care guvernul sau proprietate personala s-a imprumutat sau iresponsabil sau cu buna stiinta in scopuri mafiote. O tara intreaga nu a uitat satisfactia lui Iohanis ca in sfarsit are GUVERNUL MEU. Diversiunea securistilor care il sustin cum ca numai Catu este vinovat este adresata gugustiucilor. Iohanis este cel mai mare vinovat pentru aceste imprumuturi iresponsabile.

  32. Tupeu mai mare nici ca se poate! Sa faci imprumuturi de 50 si ceva de miliarde, sa furi fara sa dai socoteala, iar apoi sa spui ca esti „ingrijorat” ce fac altii cu banetul! Se poate un rupeu mai mare? Si acest DNA, aparator al hotilor, doarme si nu vede nimic!

  33. Mai rau decit datoriile liberalii sint slugile stapinilor din vestul democratic salbatic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.