Infectat în spital, fără șansă la transplant

tratament,ionut anghel, infectii nosocomiale

Caz șocant în Vrancea, unde un bărbat care a luat infecții nosocomiale din spitalele românești nu poate face în România un transplant de plămâni! El suferă de o boală pulmonară gravă și tocmai pentru că este infectat cu bacterii periculoase i se refuză transplantul.

A devenit de două luni tată și vrea să-și vadă copilul crescând. Prietenii lui au renunțat la gândul că tânărul s-ar putea face bine în România și strâng banii necesari unui transplant în străinătate. „Vreau şi eu să-mi văd copilul crescând, are două luni. Eu nu pot să-l iau în braţe. Ridică mâinile spre mine şi sunt neputincios!“

O singură șansă: transplantul

transplant, plamani, infectii nosocomialeLa 31 de ani, Ionuţ Anghel are o singură şansă la viaţă: transplantul de plămâni. El este diagnosticat cu bronșioectazii chistice bilaterale suprainfectate. Speranţele i s-au năruit când medicii de la noi au refuzat cazul. Descoperiseră că a fost infectat cu bacterii intraspitaliceşti, cel mai probabil în timpul numeroaselor internări din ultimii cinci ani. „Din cauza bacteriilor, ele fiind unele nosocomiale, și mi s-a spus că deoarece am plămânii colonizați nu pot beneficia de un transplant“, spune Ionuț Anghel. Prietenii l-au ajutat cu bani să ajungă în Austria. Tratarea unui pacient infectat cu bacterii nu este o problemă pentru medicii din străinătate. „Domnul doctor de la AKH mi-a zis că din moment ce ambii plămâni sunt scoși, odată cu ei dispare și bacteria. În urma unui tratament nu o să fie nicio problemă.“

Între timp, în Spitalul Sfânta Maria din Capitală s-au făcut primele două transplanturi de plămâni. Reuşita lor a reaprins şi speranţa lui Ionuţ. Nu are încă bani pentru o operaţie în străinătate, deşi prietenii lui au lansat o campanie de strângere de fonduri în mediul online. „Cea mai ieftină variantă mi s-a propus înTurcia și este vorba de 150.000 de euro“, spune Anghel. O rudă de-a lui precizează că bărbatul, deși este foarte bolnav, nu apare în nicio evidență. „Oriunde, în România, în străinătate, ar avea o șansă“, explică Ancuța Anghel.

În luptă cu timpul

Ministrul Sănătăţii spune că vrea să modifice legea, tocmai pentru ca procedurile de trimitere a unui pacient în străinătate să fie simplificate, când cazul este o urgenţă. „Va permite acestor pacienți să facă tratamentele în străinătate chiar dacă în România s-a inițiat acest tip de procedură“, explică Sorina Pintea, ministru al Sănătății.

Ionuţ Anghel luptă cu boala, dar şi cu timpul. Un ajutor de la stat pentru el ar trebui să vină repede. Un alt pacient din Braşov, care n-a mai avut timp să aştepte ca autorităţile de la noi să-i întindă o mână de ajutor a reuşit, într-un timp record, printr-o campanie pe Facebook, să strângă 250 de mii de euro pentru un transplant pulmonar în India.

Operație reușită

La numai 200 de kilometri distanță de Ionuț Anghel, la Iași, după zece ani de suferinţă şi dializă, un bărbat de 38 de ani din Iaşi a primit şansa unei vieţi normale şi a beneficiat de un transplant de rinichi.

Pacientul a mai fost chemat la spital de trei ori pentru teste de compatibilitate, iar de această dată a putut primi organul de la o femeie de 43 de ani din judeţul Bacău care suferise un accident vascular ce i-a fost fatal. O echipă de 10 medici a trudit peste patru ore în sala de operaţie pentru ca rinichiul prelevat să ajungă la pacientul care de un deceniu făcea hemodializă, chiar şi de trei ori pe săptămână.

„Intervenţia a decurs absolut în regulă. Dezavantajele sunt în primul rând modificări ale vaselor. Asta e principala problemă cu care ne confruntăm“, explică dr. Daniel Andone, medic specialist urolog

După operaţie, bărbatul de 38 de ani începe să se recupereze, iar în curând va putea duce o viaţă normală, spun medicii. Vestea că va primi un rinichi a venit după mai multe încercări eşuate. „Din fericire pentru el, a avut cea mai bună compatibilitate şi durata cea mai mare pe lista de aşteptare şi atunci a fost primul candidat pentru acest transplant. Avem 7 intervenţii la Spitalul Parhon şi doar două de la donator cadaveric“, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul Parhon din Iași:

În timp ce pe listele de aşteptare sunt încă sute de bolnavi din toată Moldova, doctorii spun că numărul prelevărilor de organe e tot mai mic.

Chiar şi în aceste condiţii, de fiecare dată, unul dintre rinichi rămâne la Iaşi, iar al doilea este transplantat la Bucureşti. Cei mai norocoşi sunt pacienţii care primesc un rinichi de la rude. De pildă, un bărbat a avut ca donator o soră. Doctorii din Iaşi spun că sunt pregătiţi să facă şi câte două intervenţii de transplant pe zi, pentru a le uşura viaţa bolnavilor dependenţi de dializă.      l

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.